Istoricul Karacsony spune ca secuii sunt de origine slava ca si multi dintre romani. Opinia istoricului mi'a fost relatata de persoane care cred ca romanii ca si secuii au origine comuna, zic asa "bulgareasca".
Se pare ca limba si portul deprinse de catre secui in campaniile de cucerire alaturi de unguri in Panonia, nu i'au facut pe acestia din urma sa'i recunoasca drept maghiari, adica nobili.
Balcanisti sau nu, ar trebui sa studiem si aceasta opinie. Va rog sa ma scuzati ca nu am gasit referinte despre lucrarea lui Karacsony care cred ca are titlul "A Szekely Erdete Es Erdely"
Poate ne ajuta Rakoczy
Merci frumos
Se pare ca limba si portul deprinse de catre secui in campaniile de cucerire alaturi de unguri in Panonia, nu i'au facut pe acestia din urma sa'i recunoasca drept maghiari, adica nobili.
Balcanisti sau nu, ar trebui sa studiem si aceasta opinie. Va rog sa ma scuzati ca nu am gasit referinte despre lucrarea lui Karacsony care cred ca are titlul "A Szekely Erdete Es Erdely"
Poate ne ajuta Rakoczy
Merci frumos
Eu nu ma prea pricep, ca alti colegi de forum. Insa cunoscand din carti si din diverse articole de pe net, istoria secuilor si a maghiarilor, cred ca e o inexactitate la Koracsony. Din cate stiu, secuii inca de la inceputuri au fost un neam razboinic, iar documentele vremurilor acelea ( secolele 12-14) pomenesc despre ei ca despre "nobili Razboinici".
Daca privim ce citeaza si Rakoczi, vedem ca apare frecvent termenul de "nobilime colectiva, obsteasca" , intr-adevar proprietatea terenurilor fiind in composesorat, pana in epoca actuala.
despre originea slava, am mari dubii.