murarubogdan
14th September 2005, 08:42
In ultimul timp am vazut aparitia a numeroase sisteme de racire ce contin heatpipes si par destul de eficiente. Sunt curios daca se gasesc in magazine heatpipes separare si cam la ce preturi.
Mersi
KillerOPS
14th September 2005, 21:57
heatpipes-urile alea sunt "tzevi" ordinare de cupru, sau daca nu cupru ceva aliaj care conduce temperatura foarte bine. De gasit...se gasesc de obicei montate pe coolerele care le folosesc. Asa separat nu cred ca se gasesc, si oricum nu vad ce ai putea face cu ele separat.
medvonok
14th September 2005, 23:37
Separate nu au cum sa se gaseasca - sunt fixate pe un radiator pasiv. Poate te-i referit ca le doresti asa dar fara cooler ?
murarubogdan
16th September 2005, 11:28
Heatpipes-urile nu sunt doar cupru, contin si un lichid care se evapora si astfel transfera caldura (prin miscare fizica, mult mai bine decat un metal). Ar trebui sa se gaseasca si asa libere, fara radiator.
Gheorghe Dracu
16th September 2005, 12:21
QUOTE(murarubogdan @ Sep 16 2005, 11:28)
Heatpipes-urile nu sunt doar cupru, contin si un lichid care se evapora si astfel transfera caldura (prin miscare fizica, mult mai bine decat un metal). Ar trebui sa se gaseasca si asa libere, fara radiator.
Si daca lichidul se evapora, cine il mai pune la loc?
Poate vorbesi despre sistemele cu freon utilizata in amplificatoare sau mai nou in calculatoare. Alea sunt ca niste minifrigidere. Si nu se evapora nimic acolo.
salex
16th September 2005, 13:04
Nu stiu cum sunt heat-pipes urile, dar exista sisteme de racire cu evaporare !
Dandu-se o suprafata FIXA de racire (cea a procesorului de ex) sa se MAXIMIZEZE transferul de caldura: rezolvarea e simpla.
In loc de 0.5Kg cupru se foloseste o incinta cu lichid care se evapora (deci se raceste).
Dupa evaporare urmeaza condensarea, dar mult mai departe de zona in care s-a evaporat (aici se incalzeste, dar fiind la distanta nu afecteaza procesul de racire prea mult).
Cam aste este procesul (asemanator cu frigiderul, dar nu are compresie)
Gheorghe Dracu
16th September 2005, 13:07
Si asa ai reinventat ciclul adiabatic.
salex
16th September 2005, 13:16
QUOTE(Gheorghe Dracu @ Sep 16 2005, 13:07)
Si asa ai reinventat ciclul adiabatic.
Pai ce, eu l-am reinventat ? Eu ti-am expus doar principiul de racire ...
RAN
16th September 2005, 15:17
Heat-pipe-urile au lichid in ele. Sunt un fel de tevi inchise ermetic la capete, contin un fitil(un fel de captusala a peretilor) imbibat cu lichid (care poate sa fie si apa). Lichidul se evapora la un capat, se condenseaza la celalalt si ajunge inapoi in zona de unde s-a evaporat prin fitil(datorita capilaritatii). Deci doar transfera caldura, nu racesc.
Nu sunt pompe termice, cum sunt sistemele cu compresor sau peltier, adica temperatura nu va scadea la capatul care preia caldura sub temperatura ambianta, chiar cu randament 100%.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.