@LR
Dacă ai vrut să mă liniștești, n-ai reușit...
@Mossad, @Boom, @NeoAndersen, @all
În subconștientul românului există
meseriașul. Nu o să-i scoți unui român bani din buzunar pentru un DTH înainte ca respectivul să nu întrebe un
meseriaș, eventual să se dea puțin mare în stânga și în dreapta, "bă, vezi că-mi iau din aia". În caz fericit trebuie să vadă la altcineva și să se convingă. Bineînțeles că vorbim de mase.
Revin, spunând că românul nu are cultura/tradiția DTH-ului, iar să-l înveți prin intermediul publicității costă tare mult.
De ce fac eu toată polologhia asta?
Boom s-a aventurat pe un drum pavat cu studii de piață făcute după formulare concepute de sociologi care se vede că din România n-au priceput prea mult. Este adevărat că sunt 7,1 milioane de gospodării în România și abia jumătate din ele sunt atinse de CATV. Și că pe moment există maxim 350 000 de abonamente DTH. Ceea ce, logic, presupune o piață de cel puțin 2 milioane de abonați prin migrarea de la cablu plus atigerea celor care nu au. Împărțind puțin felia asta de 2 milioane, i-am putea acorda un sfert Boom-ului. Pentru că astăzi suntem generoși. Dar acest sfert (500 000) nu se înscriu neam în target-ul lor.
Presupunând că ar umbla la prețuri (de fapt e obligatoriu) marketingul lor ultraperformant (?!) n-ar trebui să ignore forumurile de specialitate. Adică acolo unde stau de vorbă
meseriașii. Pentru că până la urmă la ei se ajunge.
Nu înțeleg încăpățânarea Boom de a se agăța de formele oarecum clasice de publicitate în detrimentul uneia foarte ieftine pe cap de client și de genul "punct ochit, punct lovit".
Piața este în formare și începe să ceară lucruri din ce în ce mai complexe. Poate dacă Boom era primul pe piață nu avea nevoie să informeze pe nimeni de nimic. Ieșeau și boom. Dar lucrurile se schimbă, devenim mai precauți și chiar mai pretențioși.
Este cazul vopselei roșii care spune "tu ești un potențial hoț". Este cazul receptorului Coship care din fabrică face 40 de euro și spune "te-am luat de fraier". Este cazul antenei obligatorii care jignește orice
meseriaș din România, mai ales pe cei care și-au pus antenele cu mâna lor. Este cazul programelor FTA de pe Amos, trecute în ofertă și care spun "iar te-am prostit".
De ce nu stă nimeni de vorbă cu noi până nu începem să împrăștiem tot ce știm? Din milionul ăla de euro băgat în publicitate, chiar nu se găsesc câteva sute pentru unu' cu daru' explicației și a butonatului la computator?
Țin neapărat să precizez că intervenția mea nu se vrea un atac, ci o mână dezinteresată pentru a avea DTH-uri competitive.
Câștig suficient de bine să-mi permit Boom dar deocamdată mă simt luat peste picior. Sunt un formator de opinie la un nivel foarte larg (modest, deh!) și de sfatul meu ascultă foarte mulți. Iar această interveția este cea dinaintea momentului în care voi spune "Boom? Lasă-i în pace, nu ești în targetul lor".