Experienta e discutabila, iar eu ma consider la inceput permanent, mai ales ca se schimba conditiile jocului suficient de des ca sa anuleze orice experienta. Asa ca nu stiu cine e mai la inceput ...
Acum doi ani m-am decis sa dau marea lovitura pe derivative, asa ca am inceput sa invat "the hard way" (avand resursele necesare) dechizand un cont la
WBS ... si asa am facut o mare parte din (ceea ce aveam sa aflu ulterior) greselile tipice pentru incepatori - lipsa position sizing (=money management), overtrading, culegerea profiturilor devreme si lasarea pierderilor sa curga, si chiar marirea pozitiilor pierzatoare. Asa ca desi pozitiile erau in cea mai mare parte fundamental OK (vezi si cartea lui Livermore, el povesteste plastic situatia asta paradoxala), contul meu s-a redus la o treime, pana cand l-am lichidat dupa vreo sase luni, datorita si comisioanelor (ziceam eu) exagerate de la WBS.
Platind asadar taxa de instruire via WBS m-am mutat pe
CMC unde comisioanele erau zero, spread-urile decente, si margin-ul foarte mic chiar sub 1% pentru unele instrumente. Acolo am descoperit ca nu comisioanele erau exagerate, si ca invatamintele de la WBS nu le realizasem pe deplin, drept pentru care contul initial de 1000 lire l-am facut praf in circa o luna. Am suplimentat contul cu inca 500 lire, si inca o data s-a ales pulberea - drept pentru care am luat o pauza de mediatie, in care am citit cateva carti care m-au facut sa inteleg unde greseam (cele mai interesante fiind
Trade Your Way to Financial Freedom si
Safe Strategies for Financial Freedom si
Reminiscences Of A Stock Operator.
DUpa vreo doua luni de pauza, am suplimentat din nou contul de la CMC pana la 200 lire, si am reinceput - de data asta cu reguli stricte de money management (din nefericire la 2% expunere si 5% stop loss nu incapeau decat o serie de actiuni britanice, asa ca m-am reorientat catre ele) si cateva luni a mers bine; recapatand increderea am tot suplimentat valoarea contului pana cand am mai luat o lectie dura de la piata - am incasat o pierdere de 15% tocmai cand am avut nefericita inspiratie sa aplic o strategie tip martingale pe GM (pozitia fundamental era corecta, eram short si dupa vreo doua saptamani a picat rau actiunea); ajunsesem la o pozitie mare, moment in care am plecat circa 40 min de acasa fara stop loss-uri puse, iar pana sa ma intorc se intamplase dezastrul, drept pentru care am inchis toate pozitiile si m-am apucat de exercitii de disciplina.
Timp de alte cateva luni de trading modest, am facut un curs de trading profesionist, si am pus la punct un soft de charting, analiza tehnica si (ceva) backtesting, mi-am facut jurnal de trading si am testat cateva sisteme.
De circa jumatatate de an am revenit, si cu ceva munca am reusit sa readuc contul peste valoarea de a inceputul anului trecut (cu trazactii indeosebi pe EUR-USD, XAU si DJI) - nu stiu cum se face dar e mult mai usor de pierdut banii decat de castigat ... si nici acum nu sunt multumit de modul in care tranzactionez, se poate mult mai bine ca raport castig/risc ... in ultima vreme ma intreb de inainte sa deschid pozitii oare cine castiga si cine pierde pe instrumentul respectiv? sunt pe partea castigatoare? ce mai trebuie sa invat si ce taxa de scolarizare mai am oare de platit pietei?