Retea prin placa de sunet?
Pagini: 1, 2

Gurban_Dan

Se poate face o retea intre doua calculatoare prin placa de sunet?
Daca da cum ?
Ce viteza de transfer ai ?
Dar prin porturi?
Ai suficient cat sa poti juca NFS ?
ciuly
normal ca se poate, dar calitatea mediului transportor o sa fie destul de proasta si deci nu prea se merita. plus ca viteza o sa fie de-a dreptul desatruos de mica. (nu am facut calculele, dar la prima privire, cred ca e destulde sigur sa fie sub 0.5 MB/s constant cu pierderi de date cu tot)

dar nu inteleg de ce e asa de greu sa cumperi 2 placi de retea care costa undeva pe la 100.000? huh.gif

cprogrammer2005
Se poate asa ceva ???? ohmy.gif Nu stiam.Si ce cablu iti trebuie ?
dragos_avram
cablu de microfon smile.gif
bogdandaniel
DA? Hmm... Si pe ce protocol merge?
ciuly
iti faci tu protocolu wink.gif
dixy
Te si crucesti cand vezi ce traznai va trec prin cap... w00t.gif

dragos_avram
De ce, pai o placa buna poate sa sustina 16 khz sau chiar mai mult, asta inseamna ca poti sa ai cam 8 kb/s, si un kilobyte pe secunda e o rata de transfer apreciabila tongue.gif , e mai buna decat modemurile vechi de 2.4.
console.gif
ezekio
QUOTE(Gurban_Dan @ Aug 30 2005, 18:02)
Se poate face o retea intre doua calculatoare prin placa de sunet?
Daca da cum ?
Ce viteza de transfer ai ?
Dar prin porturi?
Ai suficient cat sa poti juca NFS ?
*

Aberație mai mare ca asta n-am văzut în viața mea w00t.gif .

Eu zic să faci o rețea prin placa video...am auzit că merge mai bine în nfs laugh.gif
TeteMumu

Mai tata,

da imi explica si mie cineva cum poti face "duplexu" prin placa de sunet ?
Adicatelea fara sa mut cablu din "line out" in "mic in" si din "mic in" in "line out" ?

din putinu de fizica pe care il stiam cica puteai sa modifici ceva la microfon si il transformai in difuzor... Are careva codul in VB de la treaba asta ?
cspot
Asta e o prostie .

Plus ca NFS -ul ala poate sa aiba nevoie de sunet si deci o sa mai ai nevoie de inca o pereche de placi de sunet .
ciuly
mai, daca esti baiat destept, pui si sunetu tto acolo.

orice placa de sunat are cel putin 3 "gauri":
- 1 micorfon
- 2 boxe
- 3 line in/out

"reteaua" o sa mearga prin 1 si 3 ca sa fie multumit si domnu cu duplexu (da, 4 fire (utp-u are 8 fire wink.gif))
din soft se decodeaza stream-ul si conform protocolului, datele pentru sunet merg in 2 (boxe), iar restul se distribuie mai departe softului mama (nfs-u in ex. in discutie tongue.gif)

ta-dam ... you got yourself a cool network coolspeak.gif
TeteMumu
QUOTE(ciuly @ Aug 31 2005, 12:58)
"reteaua" o sa mearga prin 1 si 3 ca sa fie multumit si domnu cu duplexu (da, 4 fire (utp-u are 8 fire wink.gif))

Corect moshu ! ( Nu m-am gandit sa folosesc doua fire blush.gif ).
Iaca plec sa cumpar cablu cat sa-mi remufez tot LANu... si o pereche de casti cu microfon sa testez reteaua... biggrin.gifj:
Routerele au placa de sunet ?

(ps: gata, m-am linishtit ! don't kick me !!! worthy.gif )
ciuly
routerele nu au placa de sunet, dar poti lega cele 4 fire de la reteaua "audio" la cele 8 fire de la reteaua utp (ma rog, numa la 4 din ele) si sa il bagi asa in router. dar pentru asta v-a trebui sa modifici urat de tot protocolui astfel incat placa de sunet sa trimita pachete ethernet, si avand in vedere ca placa de sunet nu are o acuratete de 100%, nu prea o sa reusesti sa fortezi placa de sunet sa produca pachete ethernet corecte si mai ales complete.
dar se poate smile.gif
Gurban_Dan
Bine, am sa va precizez:

Am 2 statiide emisie-receptie si am vazut intr-o revista (Radioamatorism sau Radioamatorul ?) cum se pot laga astfel de stii la portul serial.
Montajul e banal, dar

N-am gasit pe NET (asa cum spunea autorul) acele softuri "inteligente" care controleza portul serial.
Oricum viteza erea ridicola (3Kb/s), dar eu cred ca se poate si mai mult.
In plus, calculatorele noi nu mai au serial.

Nu conteza de ce port ma voi lega.

Daca va amintiti vremea HC-urilor jocurile ereau cumva pe o caseta.
Cum ereu 'codate' ?
Se transmiteau jocuri si la Televizor, iar tu le inregistari.

Multumesc oricum pentru intelegere.
Overdeath
Aberatie mai mare nu am auzit..... De ce sa te multumesti cu o retea cu o viteaza de 3kB/s cand poti avea o retea la 100 mb/s la costuri minime... este absurd...
Cu totii ne aducem aminte cu nostalgie de vremea HCurilor dar cred ca ne bucuram cu totii ca vremea aia a apus smile.gif
ciuly
QUOTE(Gurban_Dan @ Aug 31 2005, 17:09)
Bine, am sa va precizez:

Am 2 statiide emisie-receptie si am vazut intr-o revista (Radioamatorism sau Radioamatorul ?) cum se pot laga astfel de stii la portul serial.
Montajul e banal, dar

N-am gasit pe NET (asa cum spunea autorul) acele softuri "inteligente" care controleza portul serial.
  Oricum viteza erea ridicola (3Kb/s), dar eu cred ca se poate si mai mult.
In plus, calculatorele noi nu mai au serial.

Nu conteza de ce port ma voi lega.
  Daca va amintiti vremea HC-urilor jocurile ereau cumva pe o caseta.
  Cum ereu 'codate' ?
  Se transmiteau jocuri si la Televizor, iar tu le inregistari.
  Multumesc oricum pentru intelegere.
*

deci, eu inca nu am vazut calculator noua/modern care sa nu aiba port serial.

este de mentionat ca pe vremuri existau 2 tipuri de porturi seriale:
- unul de 25 de pini
- altul de 9 pini

primul a inceput sa fie lasat in pace si a cam disparut
al doilea inca exista. tocmai m-am uitat pe al meu P4, 1GB ram etc pe care lucrez aici la servici si il are smile.gif

gasesti pe net tone de documentatii si programe/utilitare care folosesc porturile seriale (numite si COM1/COM2 wink.gif ) (am lucrat acu vreo 2 ani, cateva luni bune cu chestia asta la nivelul destul de jos (conectica palm-imprimanta; palm-pc; listare direct de pe palm, comunicare pc-palm nefolosind hotsyncu, etc wink.gif ), deci stiu ce zic biggrin.gif )
tudor_turcu
QUOTE(ciuly @ Aug 31 2005, 16:39)
gasesti pe net tone de documentatii si programe/utilitare care folosesc porturile seriale (numite si COM1/COM2 wink.gif )
Asta e util daca vrei sa-ti implementezi propriul protocol... Altfel Windows XP-ul are suport build-in pentru realizarea unei "retele" intre doua computere conectate printr-un cablu null-modem intre porturile seriale (http://www.microsoft.com/resources/documen...onn_direct.mspx)...
tudor_turcu
(scuze, post duplicat...)
dixy
Ciuly, daca folosesti porturile seriale la altceva, in ce-ti mai bagi tastatura si mausul?

De ce nu va ganditi voi la o retea pe USB 2.0? Ar merge mult mai rapid decat nenorocirea aia de TCP/IP pe placa de sunet. Imaginatie sa aveti. Parca si vad intrebare peste doua zile: Cum se poate face retea prin cablul ide?
tudor_turcu
QUOTE(dixy @ Aug 31 2005, 22:30)
daca folosesti porturile seriale la altceva, in ce-ti mai bagi tastatura si mausul?
In porturile PS/2 sau USB... Lasati omul sa faca retea prin placa de sunet daca vrea musai, da' daca reuseste sa ne spuna si noua cum merge (sau cum suna)... smile.gif
rvic77
E o chestie interesanta asta mai ales pentru a face o retea wireless pe mai mult de 2-3 km cu obstacole sau chiar pe 10-15 km in conditii de deschidere buna. Placile de retea wireless nu prea stiu de mai mult de 1-2 km si asta in conditii magice si cu superantene. O banala statie radio pusa pe un bloc cu o antena omnidirectionala bate cel putin 5 km in conditii de oras si poate bate si 20-30 km, la o calitate suficienta pentru transmiterea de date. Asa ca poate se doreste realizarea unei retele de viteza mica (in fond nu toata lumea ia filme prin retea) la o distanta apreciabila ! Insa pentru asta mai trebuie o interfata (parca ii zice TNC, care costa si asta destul de mult) ca sa-ti comande statia cand sa emita si cand sa receptioneze (asta pentru simplex), iar daca vrei duplex iti trebuie o statie radio duplex. Inca o problema : viteza s-ar putea sa fie < 3 kb/sec datorita largimii (de pana in 5 Khz) mici de banda a statiei radio (ca doar nu o sa folosesti wideFM biggrin.gif ). Eu am incercat doar transmisii SSTV si in 2 minute incarca o poza de vro 100 kb.
E destul de complicat dar daca te pasioneaza poate fi o placere. Spor la treaba !
thekat
w00t.gif Interesanta discutie. Poate cand voi avea timp ma voi baga si eu la asa ceva. Pana atunci....

Link1
Why use a sound card instead of a real TNC? First of all, it can be much cheaper. You only need a sound card interface, which is a set of cables to connect your sound card to your radio. Interfaces can be made for a few dollars or purchased for as little as $30-40 US, while the cheapest external TNC costs at least 100 US. And if you use the stereo qualities of the sound card to simulate two TNCs, so you could be saving the cost of two TNCs!  Other good reasons are that an interface is lighter and less bulky than a TNC and an interface usually requires no external power; a TNC will need some power source.

Aveti absolut toate informatiile acolo, chiar si site-uri de unde se pot cumpara kit-uri cu toate cele necesare peacefingers.gif
MasterOfDark
am trait sa op aud si pe asta... retea prin placa de sunet, absolut numi vine sa cred . succes
Gurban_Dan
Eu ma refeream la scheme 'rudimentare' de genul asta:
http://www.klm-tech.com/technicothica/3105.html

rvic77 multumec.

Mi-as dori sa discutam mai mult.

Im primul rand as dori sa obtin si 'io' performantele tale.

O poza de 100KB descarcata in 2 secunde , Eu inca n-am realizat !! console.gif

Ziceai ce merge Mess-ul ?
Poti vorbi (audio) pe Mess ?

Asta m-ar ajua sa rezolv inca o problema impreuna cu prietenii mei radioscamatori, cum sa putem vorbi toti odata fata sa tii 'polonicul' (PTTul) in mina.

OK, multam mult.
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.