Eul liric

maxy

Când studiam poezii la literatură (română) ni se repeta să folosim în comentarea poeziei eu liric și nu poet.
Mă întreb dacă în limba engleză există aceeași regulă : există eu liric ? Când comentezi o poezie în engleză folosești eu liric sau poet?
Dacă există, cum se traduce "eu liric" ?
Stars
Am ajuns aproape in anul 4 de facultate in domeniu (mai am ceva credite de luat) si in toti anii nu am auzit macar odata la literatura engleza "eul liric" (bineinteles ca partea de engleza se face exclusiv in lb. engleza, iar astra inseamna 6 obiecte diferite in fiecare semestru, din gramatica, lingvistica, civilizatie si literatura engleza). Poate universitatea la care studiez are profesori prea stupizi sa stie cum se spune la "eul liric" in engleza, dar avand in vedere numarul de carti publicate in strainatate nu prea cred sa fie cazul de asa ceva.
In afara de author, poet, writer, novelist, etc. nu am auzit alti termeni, mai ales pentru "eul liric". Englezii sunt ceva mai pragmatici din cate observ, nu se complica ei cu termeni de genul asta smile.gif

LoveDemon
Lyrical self, of course.
maxy
QUOTE(LoveDemon @ Sep 11 2005, 11:37)
Lyrical self, of course.
*

Deci există ?
LoveDemon
Normal. Credeai ca-i inventie romaneasca? smile.gif La prietenii nostri francofoni se zice "moi lyrique" - cred ca de acolo am preluat si noi sintagma.
maxy
Am citit destule comentarii de poezii engleze (Dickinson, Pound, Coleridge, Withman) și nu menționa de eu liric.
gtk
QUOTE(maxy @ Aug 28 2005, 18:50)
Dacă există, cum se traduce "eu liric" ?
*

Eu nu am auzit nici in romana de chestia... "eu liric"... sau cum ii zice ... laugh.gif

maxy
QUOTE(gtk @ Sep 14 2005, 11:10)
Eu nu am auzit nici in romana de chestia... "eu liric"... sau cum ii zice ...  laugh.gif
*

w00t.gif

Cred că e o glumă tongue.gif
Super_Cristal
QUOTE(gtk @ Sep 14 2005, 10:10) *
Eu nu am auzit nici in romana de chestia... "eu liric"... sau cum ii zice ... laugh.gif

oameni fericiti....mie mi se face negru in fata ochilor cand aud ca am de facut un comentariu pe marginea unei poezii de-a lui eminescu..I hate him
galbe90

Eul liric exista reprezinta un fel de voce interioara a naratorului transpusa personajului principal...whatever...
istocescu
eul liric = o instanta a comunicarii, cu ajutorul careia autorul isi comunica gandurile, ideile si sentimentele cititorului
jcwiz
"oameni fericiti....mie mi se face negru in fata ochilor cand aud ca am de facut un comentariu pe marginea unei poezii de-a lui eminescu..I hate him"

Sunt de acord in privinta poeziei lui eminescu. Bravo Super_Cristal
Zipy
Eul liric este o voce a poetului prezenta in poezie si este remarcat prin verbele la persoana I......
thinkerbell772
[i]Este posibil sa existe si in limba engleza eu liric deoarece am cautat pe net si am gasit asta:
Termenul LIRIC vine de la denumirea instrumentului muzical numit LIRA. Aceasta era insemnul lui Apollo, zeul Luminii,al muzicii si al poeziei la greci. In Grecia Antica s-a folosit pentru scrierea textelor poetice cu criteriu formal, si anume acompaniamentul de lira.
Nu romanii au fost cei ce au inventat eul liric, ci grecii....Asa ca poate a fost preluat si in limba engleza...
[/i] wink.gif
Thomas-
Eu ii ziceam poetical ego.
Reclama
Am vazut aici ca au CASCO cu 5% mai ieftin. Pentru Renault e oferta in principal! Pare OK... uitati-va si voi!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.