Contorul de curent
Pagini: 1, 2

dorin_2k

M-am interesat si am aflat:
Trebuie sa platesc o taxa (se pare ca e destul de mare) pentru verificarea metrologica intr-un laborator de metrologie legala. Cei de la electrica au incercat sa ma lamureasca sa nu fac acesta cerere deoarece nimeni pana acum nu a avut de castigat.
Daca stiti pe cineva ca a mai reclamat asa ceva si a avut succes va rog postati aici. Inca nu stiu ce sa fac. Cam 1 milion am auzit ca e pretul pt aceasta verificare.
Am facut rost si de un wattmetru dar nu are nici o schema si are vreo 8 borne pe carcasa. Nu l-a folosit nimeni niciodata si e super nou. Mi-e teama sa nu il prajesc.
Oare certificatul de metrologie cu care vine apoi pot sa il verific si eu cumva? Sau doar e vreo persoana care stampileaza "ca primarul". Sa nu dau banii de pomana si sa nu il trimita deloc la verificat.
Ce ma sfatuiti? Sa platesc 1 milon taxa de verificare? mad.gif
a.k
hihi, contoru meu nu se invarte nici cu calculatoru si cateva becuri aprinse tongue.gif, o imbatranit saracu
peace tongue.gif

tunelu
ai grija de el...un astfel de aparat este bun la casa omului..... smile.gif
dorin_2k
Am facut rost de un Wattmetru profesional. Am comparat rezultatele. Sunt "furat" cu 9,25 %. Deci contorul de decontare imi inregistreaza cu o valoare mai mare de 9,25 %. Ce ziceti? Am vreo "sansa" impotriva celor de la Elecrica? E aceasta valoare in limitele de "eroare" a celor de la electrica?
AIWAMAN
Am facut rost de un Wattmetru profesional
looooooooooooooooooooooooooooooooool

Omule nu te supara dar in cazul tau asta e reactia mea normala...ce inseamna profesional? Am vazut atitea scule profesionale incat...am senzatia ca NU MAI SINT scule de amatori! Toate sint acum profesionale! Deci mare atentie la ce spui tu acolo...vrei sa le dai peste nas insa nu te gindesti la ce incerci de fapt sa faci tu! Te lupti cu un monopol te lupsti sa demonstrezi ce? ca un aparat de laborator ,etalonat si atentie acreditat de toate institutele de masura si control de pe glob arata ca esti furat! PERFECT asa sa fie profesionalul tau si tot nu ai dreptate!

De ce?
Pentru simplu motiv ca esti prea mic pentru ei...nu contezi...atita timp cat ei nu au acreditat acel aparat masuratorile lui sint = ZERO Atita timp cat ei au aparatul lor etalonat cu o marja de eroare cunoscuta si poate pe undeva si publica (dar nu e chiar la vederea noastra) TU NU AI CASTIG IN FATZA LOR!

Au fost cazuri in care au recunoscut ca din cauza lor au prajit o strada intreaba sau chiar 1/2 sat...si ce au facut?
Si-au cerut scuze si cam atit!
Ce nu intelegi tu e ca daca nu-ti place...deconecteza tot si renunta la electricitate!
Sincer imi pare rau daca te dezamagesc insa..asta e adevarul nu ai ce sa le faci...vor lua ala la verificat vor spune da e ok sau poate ti-l si schimba...ca sa fie totul OK dar NU VOR RECUNOASTE NICIODATA ca te-au furat! Daca ar face asa ceva....s-ar induce o stare de panica in rindul consumatorilor si vor fi coplesitzi de procese!
dorin_2k
QUOTE(AIWAMAN @ Jan 10 2006, 19:33) *
Sincer imi pare rau daca te dezamagesc insa..asta e adevarul nu ai ce sa le faci...vor lua ala la verificat vor spune da e ok sau poate ti-l si schimba...ca sa fie totul OK dar NU VOR RECUNOASTE NICIODATA ca te-au furat! Daca ar face asa ceva....s-ar induce o stare de panica in rindul consumatorilor si vor fi coplesitzi de procese!

Chiar ca m-ai dezamagit. Dar ti se pare corect din partea lor?
Tu ce ai face in cazul meu? mad.gif
Oare nu se va schimba aceasta conceptie nicodata?
Asa este oare peste tot in lume? nono.gif
dumitress
1. primul pas e sa ai un consumator pe care e trecuta puterea reala consumata intr-o ora (za zicem 1 kw/h);
timp de o ora calculezi cate rotatii a facut (480);
2. chestia cu contorul celalalt - dar care sa fie montat dupa contorul sigilat, e valabila daca aparatul ala este atestat metrologic si are buletin emis in acest sens de producator (valabil 5 ani zile in conditii specifice);
3.calea legala e urmatoarea: platesti taxa de verifcare in laboratorul metrologic-astepti demontarea si soliciti sa fi prezent in ziua cand vine reprezentantul de la biroul de metrologie legala pt. verificare; taxa se returneaza impreuna cu recalcularea (poate,sau poti sa mai platesti ceva in plus-depinde de contor)--varianta asta e aplicabila cand doresti sa constati modul corect sau incorect de functionare al contorului electric (fie in favoarea ta sau in defavoarea ta);
4.se poate solicita pe baza unei reclamatii scrise catre societatea de electricitate (trebuie sa vina si sa constate, apoi sa iti raspunda in scris-toate in maxim 30 zile), verificarea cu contorul etalon (sunt si mono si trifazice), si o rezolutie pe baza unui proces verbal, toate in acceasi zi--daca ai dreptate aplici pasul 3--(money back sau diferenta in kwh, de cand este montat contorul-doar diferenta inregistrata in plus ):

iti recomand sa inlocuiesti contorul, dar inainte sa platesti taxa de verificare si sa te asiguri ca poti sa asisti la verificare-atentie daca contorul nu merge cum trebuie si inregistra in defavoarea firmei-ramai cu taxa platita si te trezesti si cu o recalculare conform abaterii, platind ce nu a inregistrat contorul.
daca contorul este monofazat si e montat de catre firma de mai mult de 5 ani-soliciti verificare metrologica fara sa platesti vreo taxa-contorul nu se mai incadreaza in termenul metrologic si ei sunt in culpa.
contorii pe inductie au o abatere acceptata de lege de +/- 2%, cei electronici de 0,5%+/-.
au fost oameni care au primit atat taxa cat si diferente notabile il lei pt. functionarea acestor contori; si altii care au ramas cu banii dati si in plus au mai adus bani de acasa.
-aparatele de masura (cineva zicea de o scula profesionala) trebuie sa fie etalonate si cu buletin metrologic pt. masuratori profesionale.

apropo de etaloane-unul dintre modele masoare tensiunea, frecventa, curentul absorbit, si printr-o fotocelula nr. de rotatii al discului-aparatul se programeaza pt. fiecare tip de contor electric. conditionat de existenta unui consumator (mai mare) in priza.
contorii pleaca de la producator, trec prin verificarea metrologica, ajung la consumatori cu o abatere de maxim +/-0,8%. stiu sigur.
rareori cazurile in care un contor se abate de la clasa de precizie. apoi sunt multe cazuri de instalatii in care nici nu poti sa crezi-sunt pierderi cu duiumu din n motive.

dumitress
QUOTE(AIWAMAN @ Jan 10 2006, 19:33) *
Am facut rost de un Wattmetru profesional
looooooooooooooooooooooooooooooooool

Omule nu te supara dar in cazul tau asta e reactia mea normala...ce inseamna profesional? Am vazut atitea scule profesionale incat...am senzatia ca NU MAI SINT scule de amatori! Toate sint acum profesionale! Deci mare atentie la ce spui tu acolo...vrei sa le dai peste nas insa nu te gindesti la ce incerci de fapt sa faci tu! Te lupti cu un monopol te lupsti sa demonstrezi ce? ca un aparat de laborator ,etalonat si atentie acreditat de toate institutele de masura si control de pe glob arata ca esti furat! PERFECT asa sa fie profesionalul tau si tot nu ai dreptate!

De ce?
Pentru simplu motiv ca esti prea mic pentru ei...nu contezi...atita timp cat ei nu au acreditat acel aparat masuratorile lui sint = ZERO Atita timp cat ei au aparatul lor etalonat cu o marja de eroare cunoscuta si poate pe undeva si publica (dar nu e chiar la vederea noastra) TU NU AI CASTIG IN FATZA LOR!

Au fost cazuri in care au recunoscut ca din cauza lor au prajit o strada intreaba sau chiar 1/2 sat...si ce au facut?
Si-au cerut scuze si cam atit!
Ce nu intelegi tu e ca daca nu-ti place...deconecteza tot si renunta la electricitate!

sti cat contori au abateri? wink.gif
si cate procese are electrica pe rol din cauza asta? nono.gif
din 1000 daca 0,34% au probleme, si asta din cauza socurilor de tensiune, a manevrarii necorespunzatoare, a scurtcircuitelor din instalatia de utilizare, sau a montarii incorecte-nu se respecta pozitie de verticalitate, si din astia sunt si cativa cu abateri din cauza producatorului sau a companiei de electricitate..
m-marian
QUOTE(dorin_2k @ Jan 10 2006, 16:53) *
Am facut rost de un Wattmetru profesional. Am comparat rezultatele. Sunt "furat" cu 9,25 %. Deci contorul de decontare imi inregistreaza cu o valoare mai mare de 9,25 %. Ce ziceti? Am vreo "sansa" impotriva celor de la Elecrica? E aceasta valoare in limitele de "eroare" a celor de la electrica?

Cum ai masurat energia consumata din retea cu wattmetrul?
Doar aplicand banala formula E = P x t? Factorul de putere al consumatorilor tai este unitar?

Chiar si asa fiind, teoria erorilor zice ca astea se multiplica, nu se insumeaza; daca aparatul are o eroare de 3-4% (pe deplin acceptabila) si contorul pune si el vreo 3 procente (la fel de acceptabile, chiar daca Electrica se lauda cu doar maxim 0,8) iar erorile sunt pozitive, dintr-un foc te-ai invartit de vreo 10 procente!

Solutia nu asta este, si daca vrei neaparat, urmeaza sfatul lui Paul. Mai stii, poate pana la urma constati nu ca esti furat, ci ca primensi "bonusuri" de la furnizorul de energie!
Alice

nu recomand contoare digitale. Vecinu' a avut o dracie d-asta, cu tarifare diferentiata zi/noapte.
Anul asta, pe 2-3 ianuarie, pe la ora 15:30 el era pe 30.10.2005, ora 4:10 sau ceva de genul asta. adica total aiurea. si era al 3-lea (celelalte 2 faceau la fel, sareau cand ti-era lumea mai draga).
dumitress
QUOTE(Alice @ Jan 11 2006, 16:59) *
nu recomand contoare digitale. Vecinu' a avut o dracie d-asta, cu tarifare diferentiata zi/noapte.
Anul asta, pe 2-3 ianuarie, pe la ora 15:30 el era pe 30.10.2005, ora 4:10 sau ceva de genul asta. adica total aiurea. si era al 3-lea (celelalte 2 faceau la fel, sareau cand ti-era lumea mai draga).

nu stiu care e treaba in situatia asta.?
eu am sunat la compania de electricitatate si am schimbat contorul pe inductie cu unul digital monofazat, programat pentru tarif monom diferentiat (zi noapte). si merge de mai multe luni fara probleme. arata ziual, luna anul, ora exacta si tipul de tarif pe care face inregistrarea. nu am probleme cu el. poate alea au fost programate aiurea-putin probabil sau le-a murit acumulatorul.
Grave Land
S-ar parea ca sunt pierderi pe retea, de indata ce opresc sigurantele se opreste si contorizarea
dumitress
QUOTE(m-marian @ Jan 11 2006, 02:13) *
Cum ai masurat energia consumata din retea cu wattmetrul?
Doar aplicand banala formula E = P x t? Factorul de putere al consumatorilor tai este unitar?

Chiar si asa fiind, teoria erorilor zice ca astea se multiplica, nu se insumeaza; daca aparatul are o eroare de 3-4% (pe deplin acceptabila) si contorul pune si el vreo 3 procente (la fel de acceptabile, chiar daca Electrica se lauda cu doar maxim 0,8) iar erorile sunt pozitive, dintr-un foc te-ai invartit de vreo 10 procente!

Solutia nu asta este, si daca vrei neaparat, urmeaza sfatul lui Paul. Mai stii, poate pana la urma constati nu ca esti furat, ci ca primensi "bonusuri" de la furnizorul de energie!

contorii digitali au abateri si mai mici de 0,0si ceva%.
Un_pupik
sa nu ia discul viteza prea mare ca atunci ascuti cutitele pe el smile.gif
Dj Shock
Pana la urma s-a rezolvat problema cu viteza discului?
Bujor Stefan
Pune un bec de 100W, dar lasa-l macar 10 ore sa functioneze (astfel vei avea un consum exact de 1kw/h smile.gif )
Poti incerca si cu becuri de 75W (astfel vei avea un consum de 0,75 kw/h)
Nu lasi nimic altceva in priza: televizorul in stand-by, frigiderul (normal), daca te trece la baie seara nu mai aprinzi lumina ca strici experimentul biggrin.gif . Eventual pui becul acolo...
cspot
QUOTE(Bujor Stefan @ Feb 20 2006, 16:36) *
Pune un bec de 100W, dar lasa-l macar 10 ore sa functioneze (astfel vei avea un consum exact de 1kw/h smile.gif )
Poti incerca si cu becuri de 75W (astfel vei avea un consum de 0,75 kw/h)
Nu lasi nimic altceva in priza: televizorul in stand-by, frigiderul (normal), daca te trece la baie seara nu mai aprinzi lumina ca strici experimentul biggrin.gif . Eventual pui becul acolo...

Ca sa afle ce ? Un bec de 100 W poate sa consume la fel de bine 90 W sau 115 W inca de la plecarea din fabrica . La asta se mai adauga si conditiile de functionare cum ar fi temperatura mediului ambiant in functie de care consuma mai mult sau mai putin . Rezultatul final nu are cum sa fie intr-o marja de precizie mai mica de +/- 20% .
Dj Shock
Trebuie sa folosesti aparate de masura calibrate pentru curent alternativ (nu orice rahat de multimetru) si cu care poti masura curentul si tensiunea. Poate ca ai becul perfect de 100 W, dar daca ai 200 V sau 240 V la priza ? Sa nu mai punem caderea pe firele vechi din pereti, care in multe blocuri sunt inca din aluminiu.
Acta non verba
QUOTE(Dj Shock @ Feb 20 2006, 18:00) *
Trebuie sa folosesti aparate de masura calibrate pentru curent alternativ (nu orice rahat de multimetru) si cu care poti masura curentul si tensiunea...

Ei nu mai spune?...
Chiar asa se face?... masurand tensiunea si curentul determini puterea consumata?... si despre ce fel de putere discutam? Aia pe care o masoara contoarul?... Si wattmetrele la ce folosesc ? cool.gif
Dj Shock
masurand tensiunea si curentul determini puterea consumata?... si despre ce fel de putere discutam?

Da, poti masura wink.gif
este vorba de oricare putere vrei tu dintre cea activa sau aparenta
Putere aparenta = U*I = 220 V * 0,45 A parca
Putere activa = U*I*cos (fi) si cum unghiul dintre curent si tensiune (fi) e 0, cos de 0 = 1
Putere activa= tot cu 220 * 0,45
Putere reactiva = U * I * sin (fi)...fi = 0...sin 0 = 0...putere reactiva 0
Deci poti folosi in acest caz un multimetru. E clar ? Nu cred ca ai nevoie de un wattmetru daca stii si un pic de...matematica w00t.gif

P.S. cred ca am vorbit foarte clar de la bun inceput de un BEC wink.gif
Alin Stoiculescu
Acta non verba ( as zice Verba non acta) wattmetru folosesti cand trebuie, nu de dragul sa aplici ce ai studiat si nu ai aplicat in viata ta. Cum a zis DJ, e greu sa faci o inmultire ? Poti folosi un calculator, sa stii ca au avansat rau de tot! Cam atat am in minte. Mie sa nu iei ban. Dar lasa ca nu iei.
Acta non verba
QUOTE(Alin Stoiculescu @ Feb 21 2006, 00:11) *
Acta non verba ( as zice Verba non acta) wattmetru folosesti cand trebuie, nu de dragul sa aplici ce ai studiat si nu ai aplicat in viata ta. Cum a zis DJ, e greu sa faci o inmultire ? Poti folosi un calculator, sa stii ca au avansat rau de tot! Cam atat am in minte. Mie sa nu iei ban. Dar lasa ca nu iei.

Off topic:
In primul rand ca esti asa de moralist, sa discutam fara atacuri la persoana, chiar daca nu este vorba despre o persoana reala si doar un atac la ''nick''-urile folosite. Asa ca stai cuminte in banca ta la capitolul acesta... cool.gif Ca mai curand asta este un motiv serios de ''ban''. Poti sa-ti exprimi opiniile si fara sa te legi de viata cuiva, cel putin cat inca nu esti un mic Einstein in persoana... laugh.gif
On topic:
Masuratorile in reteaua de curent alternativ nu sunt concludente fara un wattmetru. Depinde de consumator si de influenta perturbatiilor sau a altor consumatori din retea. Asa ca voltmetrul si ampermetru nu sunt instrumentele ideale pentru a masura puterea. Si nu discutam numai despre ''becuri''... cool.gif
xchronosx
nu-i o problema ca se invarte discul contorului, problema e in ce sens se invarte tongue.gif , inverseaza intrarea si iesirea fazei si o sa se invarta in folosul tau, sau, daca crezi ce te-au facut cei de la electrica, leaga cele doua faze intre ele si uite asa ii faci si tu pe ei cu o sarma (izolata).

[/b][u] A NU SE INCERCA ASA CEVA ACASA! CEI CARE INCEARCA O FAC PE PROPRIE RASPUNDERE cool.gif
Dj Shock
"Depinde de consumator si de influenta perturbatiilor sau a altor consumatori din retea"
Noi parca discutam despre folosirea unui bec pentru a testa contorul de curent. smile.gif
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.