Biserica Greco-Catolica
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Milan

Buna ziua la toate lumea!

Un preot greco-catolic mi-a dat o carte despre istoria bisericii greco-catolice.
E foarte interesanta! Nu pot sa ma opresc din citit... ma intereseaza mult de tot!

edit: e vorba despre cartea urmatoara:

BREHARIU, GHEORGHE: "Biserica romana unita, greco catolica, din Gherla si contributia sa la emanciparea social-culturala si afirmarea nationala a poporului roman". Viata Crestina, Cluj-Napoca, 2004
Mosotti
fa un rezumat smile.gif

rakoczy
QUOTE(Milan @ Jul 30 2005, 16:46)
Buna la toate lumea!

Un preot greco-catolic m-a dat o carte despre istoria bisericei greco-catolica.
E foarte interesanta! Nu pot sa ma opresc... ma intereseaza de tot!
*

erdekes! smile.gif

insa iar vom polemiza aici, ca vor fi unii ce nu vor recunoaste rolul catolicismului oriental in afirmarea romanilor in Ardeal, dar vor zice ca , de fapt, erau instrument anti-romanesc, ca si cum a fi roman este similar cu ortodox...
mda, astept polemica.

http://gkhf.nyirbone.hu/

Magyar Görög Katolikus Egyház

es Roman Görög Katolikus Egyház
Milan
QUOTE(Mosotti @ Jul 30 2005, 15:57)
fa un rezumat  smile.gif
*

O sa incerc... Mai intai de toate, cartea pe care am primit-o ( w00t.gif e corecta fraza asta??)

BREHARIU, GHEORGHE: "Biserica romana unita, greco catolica, din Gherla si contributia sa la emanciparea social-culturala si afirmarea nationala a poporului roman". Viata Crestina, Cluj-Napoca, 2004
Mosotti
@oarecare, las-o balta, nu ti-ai dat seama ca nu-i roman? death.gif

acest thread se prevede a fi incins. asa ca io pun avertismentu de pe-acuma. cine va injura sau va jigni alti useri va primi instant 2 zile pauza de berici smile.gif

edit: deja 3 posturi sterse pentru off topic aberant. oarecare, sint curios daca poti scrie mai repede timpenii decit le sterg io. te provoc w00t.gif

edit2: ok, gata cu prostiile, ramineti pe subiect smile.gif
sosok
QUOTE(rakoczy @ Jul 30 2005, 17:06)
erdekes! smile.gif

insa iar vom polemiza aici, ca vor fi unii ce nu vor recunoaste rolul catolicismului oriental in afirmarea romanilor in Ardeal, dar vor zice ca , de fapt, erau instrument anti-romanesc, ca si cum a fi roman este similar cu ortodox...
mda, astept polemica.
http://gkhf.nyirbone.hu/

Magyar Görög Katolikus Egyház

es Roman  Görög Katolikus Egyház
*

sa fi roman nu e tot una cu ortodox! eu sunt roman, de la Ludus ( Maros-Ludas ) am mai spus asta, dar de cand se stiu ai mei, au fost Romano_catolici si uite, nu sunt maghiarizat .
problema Bisericii unite cu Roma a mai fost discutata pe aici, pro si contra.
eu sunt pro. este o legatura cu occidentul si romanitatea, de care nu putem sa nu tinem seama.
rakoczy, in Ungaria biserica Greco-catolica slujeste in maghiara, dar in Romania se slujeste in romana, dupa ritualul oriental stravechi.
Milan
Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor, va rog frumos sa fim linistiti. Ii multumesc lui Mosotti ca m-a aparat, dar in acelasi vreme cred ca e laudabil ca oarecare m-a corectat in cea ce priveste folosirea limbii.

Si as ruga pe toate lumea sa nu incepem inca o data meciul maghiar-roman. Nici nu vreau ca ortodoxi si greco-catolici sa se cearta.

---
ontopic:

La Universitatea Babes-Bolyai am auzit o prezentatie despre grupurile etnice si religiose. Profesorul a zis ca in Ardeal in 1900, proportia greco-catolicilor a fost 24%. Astazi e cca. 2% datorita trecerea fortata la ortodoxia dupa 1948.

Si am facut un interviu cu preoti greco-catolici (care mi-au dat cartea) in judetul Cluj.

cineva
QUOTE(Milan @ Jul 30 2005, 17:32)
Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor, va rog frumos sa fim linistiti. Ii multumesc lui Mosotti ca m-a aparat, dar in acelasi vreme cred ca e laudabil ca oarecare m-a corectat in cea ce priveste folosirea limbii.

Si as ruga pe toate lumea sa nu incepem inca o data meciul maghiar-roman. Nici nu vreau ca ortodoxi si greco-catolici sa se cearta.

---
ontopic:

La Universitatea Babes-Bolyai am auzit o prezentatie despre grupurile etnice si religiose. Profesorul a zis ca in Ardeal in 1900, proportia greco-catolicilor a fost 24%. Astazi e cca. 2% datorita trecerea fortata la ortodoxia dupa 1948.

Si am facut un interviu cu preoti greco-catolici (care mi-au dat cartea) in judetul Cluj.
*

Am un bunic care a fost greco-catolic (bineinteles din Ardeal), a trecut la ortodoxism si nu si-a mai redefinit convingerile. L-am intrebat bineinteles de ce si mi-a raspuns ca nu era nevoie pentru ca din punctul lui de vedere aceste doua ramuri ale credintei crestine se aseamana foarte mult. La fel a facut si restul familiei din Ardeal.
Cred ca cine a dorit sa treaca din nou la greco-catolicism a facut-o, cine nu a vrut a ramas ortodox. Din punctul meu de vedere bunicul meu ramane greco-catolic, pentru ca asa a fost botezat
Milan
scurt rezumat cartii:

Bineinteles, scriitorul cartii crede ca Biserica Greco-Catolica a contrubuit mult la emanciparea social-culturala si afirmarea nationala a poporului roman, pentru ca biserica aceasta - fiind acceptata da statul austro-ungar - a putut sa organizeze scoli (religioase) in limba romana.

Din incheiere cartii:
"Este cunoscut rolul si importanta Sfintei noastre Bisericei Romane Unite, Greco-Catolice, in viata poporului si a tarii noastre, pe multiple planuri, inclusiv in legatura cu infaptuiera marelui nostru ideal national: Unirea Transilvaniei cu Tara-Mama, vis de veacuri, la relizarea caruia contributia acestei Biserici a fost esentiala si incontestabila."

(As putea zice cateva cuvinte despre asta, dar acum ma opresc... peacefingers.gif )

Mai tarziu:
"In decursul lunii ianuarie 1990, stapaniti de o bucurie euforica, dar si naiva, asteptam ca de la o zi la alta lucrurile sa se aseze de la sine in matca lor fireasca, bisericile si toate bunurile confiscate sa fie retrocedate Sfintei noastre Biserici Martire. Nu ne puteam inchipui ca Biserica sora ar putea sa-si revendice stapanirea in continuare asupra bunurilor confiscate prin violenta de un regim comunist-ateu."
...
"Credeam, totodata, ca, bucurosi de libertatea redobandita, credinciosii nostri, smulsi cu sila in 1948, vor reveni in masa la Biserica mosilor si parintilor lor, sfidati si batjocoriti de comunisti. Dar n-a fost asa. Se vede ca perioada de 42 ani a fost prea lunga si prea nociva! In timpul ei s-au asternut prea multe straturi de zgura peste adevar, iar propaganda potrivnica a alterat pre multe conostiinte.."

Hmm... cuvinte grele, nu credeti?
Mosotti

la mine la tara, biserica ortodoxa a preluat biserica greco-catolica, iar vechea biserica ortodoxa a fost darimata si s-a contruit o popicarie deadtongue.gif anyway, dupa 90, nu mai exista greco-catolici decit vreo 5, asa ca nu se mai pune problema restituirii. fiind o comuna cu populatie foarte amestecata, exista 4 biserci: ortodoxa, catolica, protestanta si una saseasca, inchisa, veche de citeva sute de ani cred, care am impresia ca este ceva monument protejat.

Milan, un_oarecare iti multumeste pentru aprecieri si poate iti va multumi personal peste 2 zile cind i se termina suspendarea. daca va mai dori sa revina deadtongue.gif

edit: cred ca bunicii mei erau catolici, cel putin bunicu-mio a fost, pentru ca atunci cind se imbata spunea fragmente de rugaciuni in latina w00t.gif
rakoczy
QUOTE(cineva @ Jul 30 2005, 18:00)
Am un bunic care a fost greco-catolic (bineinteles din Ardeal), a trecut la ortodoxism si nu si-a mai redefinit convingerile. L-am intrebat bineinteles de ce si mi-a raspuns ca nu era nevoie pentru ca din punctul lui de vedere aceste doua ramuri ale credintei crestine se aseamana foarte mult. La fel a facut si restul familiei din Ardeal.
Cred ca cine a dorit sa treaca din nou la greco-catolicism a facut-o, cine nu a vrut a ramas ortodox. Din punctul meu de vedere bunicul meu ramane greco-catolic, pentru ca asa a fost botezat
*

da domnule, corect.
rakoczy
QUOTE(Milan @ Jul 30 2005, 18:04)
scurt rezumat cartii:

Bineinteles, scriitorul cartii crede ca Biserica Greco-Catolica a contrubuit mult la emanciparea social-culturala si afirmarea nationala a poporului roman, pentru ca biserica aceasta - fiind acceptata da statul austro-ungar - a putut sa organizeze scoli (religioase) in limba romana.

Din incheiere cartii:
"Este cunoscut rolul si importanta Sfintei noastre Bisericei Romane Unite, Greco-Catolice, in viata poporului si a tarii noastre, pe multiple planuri, inclusiv in legatura cu infaptuiera marelui nostru ideal national: Unirea Transilvaniei cu Tara-Mama, vis de veacuri, la relizarea caruia contributia acestei Biserici a fost esentiala si incontestabila."

(As putea zice cateva cuvinte despre asta, dar acum ma opresc...  peacefingers.gif )

Mai tarziu:
"In decursul lunii ianuarie 1990, stapaniti de o bucurie euforica, dar si naiva, asteptam ca de la o zi la alta lucrurile sa se aseze de la sine in matca lor fireasca, bisericile si toate bunurile confiscate sa fie retrocedate Sfintei noastre Biserici Martire. Nu ne puteam inchipui ca Biserica sora ar putea sa-si revendice stapanirea in continuare asupra bunurilor confiscate prin violenta de un regim comunist-ateu."
...
"Credeam, totodata, ca, bucurosi de libertatea redobandita, credinciosii nostri, smulsi cu sila in 1948, vor reveni in masa la Biserica mosilor si parintilor lor, sfidati si batjocoriti de comunisti. Dar n-a fost asa. Se vede ca perioada de 42 ani a fost prea lunga si prea nociva! In timpul ei s-au asternut prea multe straturi de zgura peste adevar, iar propaganda potrivnica a alterat pre multe conostiinte.."

*

cuvinte grele, dar adevarate.
peste tot, unde au fost greco-catolici ce au vrut inapoi bisericile lor, construide de ei si parintii lor, ortodoxia s-a opus vehement.
dar acum s-a ajuns la o intelegere in mare masura.
deci, asta e beneficiul dialogului. kisstogether.gif
rakoczy
QUOTE(Mosotti @ Jul 30 2005, 18:13)
la mine la tara, biserica ortodoxa a preluat biserica greco-catolica, iar vechea biserica ortodoxa a fost darimata si s-a contruit o popicarie  deadtongue.gif anyway, dupa 90, nu mai exista greco-catolici decit vreo 5, asa ca nu se mai pune problema restituirii. fiind o comuna cu populatie foarte amestecata, exista 4 biserci: ortodoxa, catolica, protestanta si una saseasca, inchisa, veche de citeva sute de ani cred, care am impresia ca este ceva monument protejat.

Milan, un_oarecare iti multumeste pentru aprecieri si poate iti va multumi personal peste 2 zile cind i se termina suspendarea. daca va mai dori sa revina  deadtongue.gif

edit: cred ca bunicii mei erau catolici, cel putin bunicu-mio a fost, pentru ca atunci cind se imbata spunea fragmente de rugaciuni in latina  w00t.gif
*

mhmhmmm..... mad.gif
agnus Dei, qui tollit peccata mundi/ mielul lui Dzeu care ridica pacatele lumii:
ora pro nobis, peccatoribus! roaga-te pentru noi, pacatosii!

acei greco-catolici de care vorbesti, in satul acela, au o optiunea clara: Romano-Catolicismul.
acuma, ca sa nu ma mai acuze unii ca zic ungureste: Milan, esti protestant cumva?
Milan
Tatul meu e protestant/református si mama mea este romano-catolica/római katolikus smile.gif

Si eu am fost botezat romano-catolic.
rakoczy
QUOTE(Milan @ Jul 30 2005, 19:04)
Tatul meu e protestant/református si mama mea este romano-catolica/római katolikus smile.gif

Si eu am fost botezat romano-catolic.
*

ok! suntem frati. biggrin.gif
dixy
Milan, daca vrei sa studiezi raspandirea/procentajele/proportiile religiilor in Romania, te vor ajuta mult mai mult rezultatele recensamantului din 2002: http://www.insse.ro/rpl2002rezgen/16.pdf .
decat deschiderea unui topic pe un forum. Nu de alta dar userii de pe forum nu sunt chiar reprezentativi pentru populatia Romaniei.

Daca nu asta te intereseaza, ma intreb care iti sunt interesele in deschiderea topicului...
rakoczy
QUOTE(dixy @ Jul 31 2005, 14:30)
Milan, daca vrei sa studiezi raspandirea/procentajele/proportiile religiilor in Romania, te vor ajuta mult mai mult rezultatele recensamantului din 2002: http://www.insse.ro/rpl2002rezgen/16.pdf .
decat deschiderea unui topic pe un forum. Nu de alta dar userii de pe forum nu sunt chiar reprezentativi pentru populatia Romaniei.

Daca nu asta te intereseaza, ma intreb care iti sunt interesele in deschiderea topicului...
*

milan este sociolog. daca el spera sa afle ceva din acest topic, e bine.
despre recensamant.... uita-te la datele despre rromi si vei vedea ca datele sunt departe de cele reale.
dixy
Si crezi ca datele unui sondaj pe forum sunt mai reale decat cele din recensamant?
rakoczy
QUOTE(dixy @ Jul 31 2005, 19:30)
Si crezi ca datele unui sondaj pe forum sunt mai reale decat cele din recensamant?
*

in nici un caz. smile.gif
Milan
QUOTE(dixy @ Jul 31 2005, 13:30)

*

Dixy, iti multumesc pentru datele! Bininteles, nu cred ca voi avea datele reprezentative pentru populatia Romaniei. Nici pentru userii lui softpedia. Chiar, cred ca a fost un bun idee sa lans acest topic. Cineva ne a dat un raspuns, si nimeni nu l-au contestat, asta e o informtie. Si ier dupa masa am petrecut cateva ore discutand, folosind limba. peacefingers.gif
dixy
Daca te intereseaza mai pe larg: http://www.recensamant.ro/
data
QUOTE(Milan @ Jul 30 2005, 18:04)
scurt rezumat cartii:

...
"Credeam, totodata, ca, bucurosi de libertatea redobandita, credinciosii nostri, smulsi cu sila in 1948, vor reveni in masa la Biserica mosilor si parintilor lor, sfidati si batjocoriti de comunisti.
...
*

si eu ma asteptam ca dupa eliberarea din imperiul austro-ungar greco-catolicii sa se intoarca la "Biserica mosilor si parintilor lor" care insa este ortodoxa.
Milan
QUOTE(data @ Jul 31 2005, 20:16)
si eu ma asteptam ca dupa eliberarea din imperiul austro-ungar greco-catolicii sa se intoarca la "Biserica mosilor si parintilor lor" care insa este ortodoxa.
*

Din cartea:

" Anul 1948, centenarul Revolutiei de la 1848, a fost asteptat cu incredere si sperante de progres, in vederea vindecarii ranilor razboiului recent incheiat si, mai ales, cu sperante intr-un viitor mai bun, orientat pe calea dezvoltarii, prosperitatii, libertatii si democratiei... Dar n-a fost sa fie asa.
De fapt, chiar indata dupa 23 august 1944, intrarea armatelor URSS in tara si ocupatia sovietica s-au dovedit a fi de prost si nefericit augur. Instaurarea regimului comunist-ateu, in tendinta sa de a subjuga Romania, a urzit in taina un plan satanic de distrugere a Bisericii Romane Unite au Roma, Greco-Catolica, considerandu-o principalul suport moral-politic al demnitatii si independentei poporului roman si, deci, principalul obstacol in calea intentiilor ocupantilor."
Gheorghe Dracu
Aparitia confesiunii greco-catolice e dovada ca natiunile nu jucau vreun rol in acele vremuri, ci apartenenta religioasa. In primul rand o precizare: religia este crestina si confesiunea poate fi ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, etc. Greco-catolicismul a aparut cu forta si era menit sa inlature ortodoxia. Diferentel de rit sunt foarte mici fata de ortodoxism (Sf. Spirit in loc de Sf. Duh, existenta reprezentantului divin pe Pamant - Papa, purgatoriul). Oficierea slujbei e aproape identica.

In 1948 greco-catolicismul a disparut tot cu forta, ca multe alte valori. Spun valori, pentru ca acesta, fie el impus si cu forta, a permis populatiei romanesti sa se afirme. Ne e greu sa judecam acum chestiunile acestea. Poate daca nu treceau atati romani la greco-catolicism, ar fi fost exterminati. Sau poate daca erau rai ca sarbii de exemplu, nu ar fi fost subjugati deloc. Poate, poate, poate.
rakoczy
QUOTE(data @ Jul 31 2005, 21:16)
*

hai sa fim cinstiti si sa recunoastem valoarea greco-catolicismului. in vremea in care in principate extra-carpatice se oficia liturgia in slavona si se scria cu kirilice, la greco-catolici ardeleni se punea prima data in constiinta poporului apartenenta la Roma. se scria cu litere latine ( chiar daca intr-o perioada cu ortografia magyara). poporul roman ardelean incepea sa aiba constiinta apartenentei la popoare romanice, nu numai elitele stiau asta.

si repet si eu ce au zis alti romani pe aici: a fi ortodox nu e similar cu roman. uite, majoritaea ciangailor ( NU CEI EVIDENT DE ORIGINE MAGYARA), sunt catolici de cand se stiu, de sute de ani, dar se considera romani.
apoi, nu uita ca au fost inca de la anii 1100-1200 episcopii catolice si in muntenia ( campulung muscel, curtea de arges) si multi romani catolici inca din vechime.

e periculos sa negi apartenenta la un neam, doar pentru ca au alta confesiune. este jocul " celorlalti ", daca intelegi.
asa cum este roman catolic/protestant, este si ungur greco-catolic, protestant, etc.
pax vobiscum. peacefingers.gif
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.