i0nutzb
9th July 2005, 16:41
Salut!
Grație Mufei
mi-am pus problema în felul următor:
marea majoritate ESTE pleonasm din următorul motiv:
majoritate, conform dex-ului, "zice așa" :
MAJORITĂTE s.f. Cea mai mare parte sau cel mai mare număr dintr-o colectivitate. ◊ Majoritate absolută = majoritate care întrunește un număr de voturi egal cu minimum jumătate plus unul din totalul voturilor; majoritate relativă = număr de voturi care întrece orice alt număr de voturi obținute de alt candidat; majoritate civilă = majorat. [Var. maioritate s.f. / cf. fr. majoritĂ©, engl. majority, lat. maioritas, germ. MajoritĂ€t].
dacă ne apucăm frumușel să înlocuim, ar ieși așa: marea mare parte dintr-o mulțime (evident, referindu-ne la marea majoritate dintr-o mulțime...)
deci? ce ziceți? este pleonasm sau ba?
Mosotti
9th July 2005, 16:44
nu, pentru ca nu ne apucam sa inlocuim
maxy
9th July 2005, 16:49
Definetely pleonasm! Don't use it!
i0nutzb
9th July 2005, 17:45
QUOTE(Mosotti @ Jul 9 2005, 16:44)
nu, pentru ca nu ne apucam sa inlocuim

putem folosi de asemenea și alte cuvinte consacrate:
urcă sus, coboară jos (da, l-a folosit și eminescu. șI?!
), am văzut cu ochii mei (asta sună super tare.. de parcă aș fi putut vedea cu ochii altuia..
), etc, etc, etc...
Mosotti
9th July 2005, 17:58
am vazut cu ochii mei e un fel de am vazut eu insumi, adica un fel de intaritor...
invisible
9th July 2005, 18:00
QUOTE(Mosotti @ Jul 9 2005, 17:58)
am vazut cu ochii mei e un fel de am vazut eu insumi, adica un fel de intaritor...
am vazut cu ochii mei nu respecta definitia pleonasmului,si nici a nonsensului.
hmm... asta e s-a mai discutat de cateva ori...
eu as zice ca nu e pleonasm... explicatia e simpla... faceti o comparatie: "51 din 100" si "99 din 100"... si 51 si 99 constituie o majoritate... dar parca una dintre ele e mai "mare", nu?
invisible
9th July 2005, 18:50
nu e vorba de asta.e vorba de faptul ca majoritate inseamna cea mai mare parte...trage tu concluzia
da, dar asta nu e sificient intotdeuna... uita-te de exemplu la domnii politicieni ai aliantei(coalitiei mai bine zis)... sunt o majoritate in parlament, dar oare de ce nu sunt multimiti? nu cumva vor o majoritate ceva mai... "majora"
evilone
9th July 2005, 21:07
Mie nu mi se pare pleonasm. Pot exista într-adevăr majorități mai mari sau mai mici. Eventual cei care au mania de a înlocui cuvântul cu definiția sa din dicționar pot folosi sintagma „majoritate largă”.
evilone
9th July 2005, 21:11
Nici „am văzut cu ochii mei” nu este pleonasm. „Cu ochii mei” nu este redundant. Folosește pentru a întări afirmația. De altfel construcția se întâlnește și în alte limbi (eg: „i've seen it with my own two eyes”).
maxy
11th July 2005, 16:11
QUOTE(evilone @ Jul 9 2005, 21:07)
Mie nu mi se pare pleonasm. Pot exista într-adevăr majorități mai mari sau mai mici. Eventual cei care au mania de a înlocui cuvântul cu definiția sa din dicționar pot folosi sintagma „majoritate largă”.
Chestia e că vei vorbi greșit atunci când vei folosi această sintagmă... Căutați prin cărțile de gramatică și veți vedea că este pleonasm!
nepotrivit
28th June 2006, 09:51
QUOTE(evilone @ Jul 9 2005, 22:07)

eu am lucrat in stiintele politice. si terminologia nu echivaleaza "largă" cu "marea".
sugestia este bine intentionata dar cade in plasa propunatorului topicului: ignorarea terminologiei științifice.
Zamo
28th June 2006, 10:05
Nu stiu cata baza sa pun pe acest DEX on-line si chiar nu am nici urma de unul scris, omologat pe aici dar, va arat una din definitiile cuvantului "general":
GENERÁL2, -Ă, generali, -e, adj. 1. Care este comun tuturor (sau marii majorități a) ființelor sau obiectelor dintr-o anumită categorie. ♦ (Substantivat, n.) Ceea ce este comun tuturor (sau marii majorități a) ființelor sau obiectelor dintr-o anumită categorie; spec. categorie filozofică reflectând trăsăturile esențiale comune obiectelor dintr-o clasă. ♦ (Despre un fenomen sau o situație) Care privește pe toți, care cuprinde pe toți, la care participă toți (sau marea majoritate). 2. Care privește ceva în ansamblu, în trăsăturile fundamentale, care se ocupă în linii mari de ceva. ◊ Cultură generală = cultură bazată pe cunoașterea elementelor fundamentale ale creațiilor din diferite domenii ale științei și artei. ◊ Loc. adv. în general = în linii mari; fără referire la un caz anumit. 3. Care se întâmplă, care există pe o întindere mare, care cuprinde o arie foarte largă sau totul. 4. Care are toată răspunderea în conducerea unei anumite diviziuni dintr-o instituție, dintr-o întreprindere etc. Director general. – Din fr. général, lat. generalis.
Sursa: aici
Pareri ??
Fr3ak
1st July 2006, 14:05
eu am învăţat că e greşeală, punct. chiar dacă unii zic că e corect, cred că e cel mai bine să îl eviţi, pentru că nu ştii niciodată dacă cel care te aude sau citeşte, ce părere are. deci, pe scurt, fereşte-te de ce nu ţi-e clar. simplu, nu?
roxanne__
1st July 2006, 22:47
absolut...desigur cert: pleonasm.
none
2nd July 2006, 17:28
indubitabil.
Marius1989
3rd July 2006, 01:47
Nu-i pleonasm. Majoritate poate fi de 51%. Mare majoritate înseamnă de la vreo 80% în sus.
tracky
3rd July 2006, 01:51
Este pleonasm intr-adevar
roxanne__
4th July 2006, 09:44
QUOTE(Marius1989 @ Jul 3 2006, 00:47)

Nu-i pleonasm. Majoritate poate fi de 51%. Mare majoritate înseamnă de la vreo 80% în sus.
atat 51% cat si 80% sunt majoritati absolute. asa spune dex-ul.
e f des intalnita expresia "marea majoritate", tocmai pt a sublinia tocmai aceasta diferenta de care vorbesti tu, dar asta nu inseamna ca e corect. E pleonasm.
daca vrei sa scoti in evidenta diferentele dintre procente o poti face si altfel...majoritate covarsitoare, spre exemplu.
Fr3ak
4th July 2006, 13:46
dacă „marea majoritate” ar fi corect, înseamnă că îi putem da şi grade de comparaţie.
mai majoritar, cel mai majoritar etc.
LoveDemon
4th July 2006, 15:30
QUOTE(roxanne__ @ Jul 4 2006, 10:44)

daca vrei sa scoti in evidenta diferentele dintre procente o poti face si altfel...majoritate covarsitoare, spre exemplu.
As opposed to "majoritate necovarsitoare"? E cam acelasi lucru cu pretinsul pleonasm in discutie. Militantii anti-pleonasm sustin ca "majoritate" ar fi gata superlativ si n-are nevoie de grade de comparatie.
Eu zic ca 50,00000000000001% e putin diferit de 99,999999999999%, dar n-am timp acum sa caut link-uri edificatoare.
cspot
4th July 2006, 16:17
Eu cred ca este un pleonasm ceausist preluat de clasa politica actuala si de reprezentatii inculti ai mass- media .
Sa introducem in context :
Marea majoritate a parlamentarilor este echivalent cu majoritatea parlamentarilor .
Marea majoritate a celor intervievati este echivalent cu majoritatea celor intervievati .
Se observa insa , ca lipseste stilul bombastic , iar cei care folosesc expresia , tocmai asta urmaresc .
Am vazut cu o ochii mei este o expresie corecta . Este similar cu "am vazut cu proprii mei ochi " adica nu " am vazut intr-o carte " si nici nu mi-a povestit altcineva .
roxanne__
4th July 2006, 23:20
QUOTE(LoveDemon @ Jul 4 2006, 14:30)

As opposed to "majoritate necovarsitoare"? E cam acelasi lucru cu pretinsul pleonasm in discutie. Militantii anti-pleonasm sustin ca "majoritate" ar fi gata superlativ si n-are nevoie de grade de comparatie.
Eu zic ca 50,00000000000001% e putin diferit de 99,999999999999%, dar n-am timp acum sa caut link-uri edificatoare.
covarsitoarea majoritate de care vorbeam eu era strict un exemplu venit sa explice diferenta dintre procente, (diferenta care te-a revoltat atat incat ai folosit extremele
). e drept ca o poti interpreta la fel cu "marea majoritate"...asta daca tii neaparat.
majoritate covarsitoare vs. majoritate...daca tot trebuie s-o raportez la ceva, pt ca vrei sau nu, atat 51% cat si 99% tot majoritati se cheama ca sunt.
si apoi, ca o alta idee, daca se accepta "marea majoritate", de ce sa nu se accepte si "mica minoritate"?
ce spui?
"marea majoritate a oamenilor muncesc, in timp ce mica minoritate a oamenilor pierd vremea"...pueril exemplul, dar totusi, iti place cum suna?
none
5th July 2006, 10:11
categoric!
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.