a trebui
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Maurice

QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 15:52)
Nu știu ce cărți obscure ai citit, sau poate era limbaj argotic, dar, după cum am spus, varianta susținută de tine nu este corectă! Ai luat în calcul că, atunci când bei, se pierd neuroni și, poate, ai uitat? Nu am un scanner și regret asta dar, când și dacă ne întâlnim voi lua îndreptarul ăla și îți voi arăta! Dacă nu, așteptăm o colegă de forum să te lamurească  wink.gif
*

poti face o poza paginii in care scrie "sa trebuie" smile.gif ,daca exista o astfel de carte....
P.S. :nu se pun perle de la BAC si capacitate wink.gif
mufa
știu că sunt pisălog și îmi cer scuze pentru asta, dar vreau să știu cum se conjugă la mai mult ca perfect și la imperfect?

eu trebuisem, tu trebuisem, el trebuisem,...?
eu trebuiam, tu trebuiam, el trebuiam,...?

maxy
QUOTE(mufa @ Jul 8 2005, 15:23)
știu că sunt pisălog și îmi cer scuze pentru asta, dar vrea să știu cum se conjugă la mai mult ca perfect și la imperfect?

eu trebuisem, tu trebuisem, el trebuisem,...?
eu trebuiam, tu trebuiam, el trebuiam,...?
*

Nu ți-am spus eu mai sus? Am dat exemplul de conjugare la persoana I singular, cu restul te descurci!
bonobo
@maxy cum analizezi fraza: "Ea trebuie dusa la doctor."?
evilone
Sintactic? "Ea" este în mod clar propoziție subiectivă... mai încolo îl las pe el.
maxy
QUOTE(bonobo @ Jul 8 2005, 15:26)
@maxy cum analizezi fraza: "Ea trebuie dusa la doctor."?
*

Este propoziție, dacă nu ai văzut... aici lipsește verbul copulativ a fi!

Ea - propoziție subiectivă???? cursing.gif
evilone
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 16:29)
[...]

Ea - propoziție subiectivă????  cursing.gif
*

Păi nu ziceai că verbul în discuție fiind impersonal nu acceptă decât așa ceva? Sau dormeam eu? (și asta este posibil)

maxy
ea... dusă ...
aici lipsește verbul copulativ!
mufa
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 16:33)
ea... dusă ...
aici lipsește verbul copulativ!
*

Cum ar suna cu verbul copulativ la locul lui?
maxy

ea trebuie să fie dusă
evilone
Probabil "Ea trebuie să fie dusă"... he has a point this time.
maxy
deci propoziția se analizează după ce punem verbul la locul lui, altfel nu se poate...
martzafoi_
sincer...se pare ca sunt foarte multi oameni inculti pe threadul asta, care ar trebuieste sa mai citeasca cate o carte...
evilone-de cand e 'ea' propozitie?? death.gif
nu-l mai contraziceti pe maxy...ARE DREPTATE
threadul asta s-a lungit deja prea mult din prostia unor anume oameni...get the point: you're wrong!
evilone
QUOTE(martzafoi_ @ Jul 8 2005, 16:45)
[...]
evilone-de cand e 'ea' propozitie?? death.gif
*

Cool down, știu perfect ce-i aia o propoziție. Dacă ți-ai fi stăpânit indignarea și ai fi citit mai departe ai fi văzut că am zis aia la mișto (mișto nejustificat de altfel, după cum am și recunoscut).
bonobo
Este propoziție, dacă nu ai văzut... 

Am vazut, dar banuiesc ca o fraza e formata din una sau mai multe propozitii... nu stiu precis care e definitia.

aici lipsește verbul copulativ a fi!

Exact. Este o tendinta, in limba vorbita, de a elimina verbul a fi, mai ales daca subiectul este la persoana a treia. Aceasta forma nu stiu daca este acceptata inca de academie.

In orice caz, in urma acestei eliminari, se formeaza tendinta de a acorda verbul a trebui cu subiectul (devine personal). Astfel apar exprimari de genul: "Noi trebuim dusi la doctor" care, sunt de acord ca deocamdata, sunt incorecte.
Mosotti
astept o scanare dintr-o carte in care sa apara "să trebuie". chiar ar fi indicat sa bintuiti prin biblioteci si sa gasiti una. numa una naughty.gif daca-mi aratati vreo constructie de genul "care să trebuie să blablabla" io-mi scot doua coaste. nu tre sa va mai spun ce fac dup-aia
maxy
Ce ziceai tu?
I'm always right. If you disagree with that you are simply wrong
deci ce vei face?
mufa
"Prăjitura asta merge mîncată" este frază sau propoziție?
maxy
QUOTE(mufa @ Jul 8 2005, 15:55)
"Prăjitura asta merge mîncată" este frază sau propoziție?
*

Aici cred că mâncată este element predicativ suplimentar...
mufa
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 16:56)
Aici cred că mâncată este element predicativ suplimentar...
*

Frază sau propoziție?
maxy
Cred că frază, eps nu cred că e... smile.gif
Mosotti
http://www.google.ro/search?hl=ro&q=%22car...aut%C4%83&meta=

vocea poporului

edit:

vocea poporului part II

edit2: io stiu ca romanii (ca de altfel oamenii in general) sint prosti, da nici chiar asa w00t.gif
maxy
confused.gif
Mosotti
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 16:53)
Ce ziceai tu?
I'm always right. If you disagree with that you are simply wrong
deci ce vei face?
*

QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 17:10)
confused.gif
*

esti de acord cu mine ca nimeni zice "care sa trebuie sa"? (in afara de indreptarul tau). de aici se poate trage o concluzie draga mie: toti oamenii este prosti but me. totusi, avind in vedere ca in 27 de ani, 10 luni si 29 de zile io inca n-am auzit de "sa trebuie" nici macar o data, desi am vorbit cu o gramada de lume din toate paturile sociale, e clar ca ceva nu-i in regula. mai ales ca am auzit de mii de ori "care sa trebuiasca sa" de la oameni de toate nivelele de cultura. evident ca nu le-am pus fiola. poate ca erau beti
experience
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 14:37)
Verbul "a trebui" este impersonal, însemnând că acceptă doar o subiectivă... poate și un verb la mod nepersonal, dar mai tras de păr!
Mosotti, să trebuie este corect!
*

continui cu nonsalanta sa calci pe bec! pt tine si altii care aveti mari probleme cu logica, spun ca , categoria verbelor impersonale nici macar nu exista!!! exista verbe unipersonale, cum ar fi a trebui sau verbele meteorologice! renunta, pentru numele lui Dumnezeu la aberatiile gen sa trebuie!!!! iti dau orice, insa renunta!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.