a trebui
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

mufa

QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 13:45)
M-am referit la faptul că verbul este același pentru toate persoanele. La alt timp își schimbă forma, logic, dar nu ajunge la aberații precum trebuiască. eu trebuii, eu trebuiam, eu trebuisem...
Mă așteptam ca tu să știi chestiile astea...
*

eu trebuisem
tu trebuiseși
el/ea trebuise
noi trebuiserăm
voi trebuiserăți
ei/ele trebuiseră

eu trebueam
tu trebueai
el/ea trebuea
noi trebueam
voi trebueați
ei/ele trebueau
maxy
de unde ai preluat porcăriile? laugh.gif

mufa
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 14:27)
de unde ai preluat porcăriile? laugh.gif
*

Neimportant. Spune cum e corect.
maxy
Eu ți-am spus mai sus. Uită-te în Îndreptar sau într-un dicționar mai nou și ai să vezi!
mufa
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 14:40)
Eu ți-am spus mai sus. Uită-te în Îndreptar sau într-un dicționar mai nou și ai să vezi!
*

Ai spus pentru alte timpuri. Serios, chiar vreau să știu cum se conjugă verbul a trebui la imperfect și la mai mult ca perfect.
Mosotti
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 13:51)
Eu cred că nu este. Nu știi sursa și, dacă o știi, probabil e o ediție veche. Singurul lucru pe care te poți baza este o carte aprobată de Academia Română și nu un dicționar online la care poate adăuga oricine ce cuvânt vrea, fie corect, fie greșit!
*

tare ma tem ca e doar un dictionar tiparit scanat si pus online tongue.gif oricum "eu sa trebuie" n-am mai auzit. si sper sa nici nu mai aud vreodata
maxy
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 12:45)
eu trebuiam, eu trebuisem...
*

Nu ai văzut că am scris?

Mosotti
hai bai, ca e "trebuia", de ce nu va uitati la poza pe care am pus-o?
evilone
Ok, urmează o întrebare de om prost, după o noapte nedormită și aproape o zi de muncă:

Dacă este atât de invariabil de ce este "a trebui" la infinitiv? Nu ar trebui să fie "a trebuie"?
maxy

Citește tot thread-ul. Are aceeași formă la orice persoană!
Mosotti
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 14:50)
*

da ma, da nu si la toate timpurile bash.gif
maxy
Am zis eu așa ceva?
mufa
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 14:50)
*

Scuze, nu am văzut. Să reluam:
eu trebuisem, tu ... el ...
eu trebuiam, tu ... el ...
maxy
Exemplu: atunci când "trebuia" se află într-o frază, se va împărți așa "Eu1/ trebuia/2 să merg1/". Trebuia nu are formă pentru o persoană, ci este același pentru oricare. De accea, în propoziție nu am grupat eu cu trebuia pentru că este impersonal. Trebuia este termen regent, verb impersonal, deci propoziția secundară va fi subiectivă!
Mosotti
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 14:55)
Am zis eu așa ceva?
*

pai n-ai spus ca nu exista "sa trebuiasca"? sa trebuie? hahahaha
evilone
și eu sunt de părere că forma la conjunctiv este "să trebuiască". și da, este aceeași pentru toate persoanele: Eu/tu/el(ea)/noi/voi/ei(ele) să trebuiască.
mufa
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 15:03)
Exemplu: atunci când "trebuia" se află într-o frază, se va împărți așa "Eu1/ trebuia/2 să merg1/". Trebuia nu are formă pentru o persoană, ci este același pentru oricare. De accea, în propoziție nu am grupat eu cu trebuia pentru că este impersonal. Trebuia este termen regent, verb impersonal, deci propoziția secundară va fi subiectivă!
*

"a trebui" se află întotdeauna într-o frază, chiar dacă uneori propoziția subiectivă nu se mai spune smile.gif
maxy
și ai văzut că nu poate avea subiect, deci invariabil?
Trebuiască este formă incorectă, am mai spus!
Mosotti
deci "sa trebuiasca" este incorect, iar "sa trebuie" este corect? worthy.gif worthy.gif
evilone
Cum adică nu poate avea subiect? Dacă este la mod personal are subiect în 100% din cazuri (chiar dacă în unele este subînțeles).
maxy
Verbul "a trebui" este impersonal, însemnând că acceptă doar o subiectivă... poate și un verb la mod nepersonal, dar mai tras de păr!
Mosotti, să trebuie este corect!
Mosotti
"sa trebuie" o fi corect, dar nu in universul asta, ci intr-unul paralel. te rog, adica nu, te implor, da-mi un singur link catre o pagina unde exista "sa trebuie". sau da-mi o referinta catre o pagina dintr-o carte tiparita. VREAU SA VAD MINUNEA!!!! pentru ca din sutele si miile de carti pe care le-am citit inainte de a ma apuca de baut, in nici una n-am vazut asa ceva w00t.gif
maxy
QUOTE(Mosotti @ Jul 8 2005, 14:47)
"sa trebuie" o fi corect, dar nu in universul asta, ci intr-unul paralel. te rog, adica nu, te implor, da-mi un singur link catre o pagina unde exista "sa trebuie". sau da-mi o referinta catre o pagina dintr-o carte tiparita. VREAU SA VAD MINUNEA!!!! pentru ca din sutele si miile de carti pe care le-am citit inainte de a ma apuca de baut, in nici una n-am vazut asa ceva  w00t.gif
*

Nu știu ce cărți obscure ai citit, sau poate era limbaj argotic, dar, după cum am spus, varianta susținută de tine nu este corectă! Ai luat în calcul că, atunci când bei, se pierd neuroni și, poate, ai uitat? Nu am un scanner și regret asta dar, când și dacă ne întâlnim voi lua îndreptarul ăla și îți voi arăta! Dacă nu, așteptăm o colegă de forum să te lamurească wink.gif
Mosotti
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 15:52)
Nu știu ce cărți obscure ai citit, sau poate era limbaj argotic, dar, după cum am spus, varianta susținută de tine nu este corectă! Ai luat în calcul că, atunci când bei, se pierd neuroni și, poate, ai uitat? Nu am un scanner și regret asta dar, când și dacă ne întâlnim voi lua îndreptarul ăla și îți voi arăta! Dacă nu, așteptăm o colegă de forum să te lamurească  wink.gif
*

man, ma innebunesti cu indreptarul ala. o carte de orice alt fel, beletristica & shit, orice in afara de indreptarul ala. o carte care sa aiba tiparit negru pe alb "să trebuie"
maxy
Dicționar ortografic, ultima ediție. Buy it! worthy.gif
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.