a trebui
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

maxy

Verbul "a trebui" este invariabil, insemnând că forma rămâne aceeași la orice persoană. Exemplu: conjugarea verbului la indicativ prezent...
eu trebuie
tu trebuie
el/ea trebuie
noi trebuie
voi trebuie
ei/ele trebuie

Formele "o să trebuiască", "eu trebuiesc" nu sunt corecte!
experience
QUOTE(maxy @ Jul 7 2005, 13:55)
Verbul "a trebui" este invariabil, insemnând că forma rămâne aceeași la orice persoană. Exemplu: conjugarea verbului la indicativ prezent...
eu trebuie
tu trebuie
el/ea trebuie
noi trebuie
voi trebuie
ei/ele trebuie

Formele "o să trebuiască", "eu trebuiesc" nu sunt corecte!
*

scuze, dar dezinformezi constant vulgul..."o sa trebuiasca" e acceptat de stilul popular, si poate fi inlocuit cu "va trebui"! "eu trebuiesc" nu cred sa fi auzit vreodata...fii atent si la formele de conjunctiv: sa trebuiasca! nu sa trebuie smile.gif)

maxy
Îmi pare rău, dar greșesti! bash.gif
experience
QUOTE(maxy @ Jul 7 2005, 21:57)
Îmi pare rău, dar greșesti!  bash.gif
*

mie nu-mi pare rau, stiu sigur ca am dreptate smile.gif
Mosotti
ma intreb daca iar e gresit dictionaru ala. damn
maxy
Dragi prieteni, după cum am mai explicat, DEX-ul este doar un dicționar explicativ, nu de corectitudine. Priviți Îndreptarul Ortografic, Ortoepic și de Punctuație!
Verbul "a trebui" este invariabil!

Mosotti
e linkul de la dictionarul ortografic, nu de la dex. ma pis pe ele indreptare
maxy
Cenzurează-te! Dacă vrei să vorbești greșit, fă-o!
Mosotti

cenzureaza-ti tu timpenia aia cu indreptarele. care e diferenta dintre dictionarul ortografic si indreptarul ortografic?
maxy
Link-ul tău este pentru dexonline... Ai vreun dicționar, îndreptar, anything? Caută și vei vedea!
Mosotti
Eu mă refeream la ceva material, nu o sursă de pe net... ei trebuiască? get real...
Mosotti
poti fi sigur ca e dupa un material real. in plus, e oferit de siveco, care e o firma, nu de unu care s-a trezit beat si a trimis cuvinte. si e vorba de conjunctiv daca te uiti mai bine
maxy
știi modul de formare al conjunctivului? așa a demonstrat și un co-forumist, cu google, că e corect "vroiam" pentru că așa a găsit el pe google. se pare că de data asta greșești! caută într-un dicționar adevărat și zi-mi ce găsești!
Mosotti
ce legatura are forumistul cu imperfectul cu conjunctivul si cu dictionarul ortografic? nu e de pe google, e din dictionarul ortografic, care e scanat dupa unul tiparit. simple as that.
Navarre
Până la urmă va trebui să angajăm și un prof de română, care să stea cu scannerul portabil sub braț și cu traista de îndreptare ortografice, ortoepice și de punctuație pe genunchi, care să trebuiască să răspundă ori de câte ori trebuie să punem întrebări tâmpite, deși avem și noi aceleași dicționare în față sau pe net.
maxy
să trebuie
mufa
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 12:36)
Dragi prieteni, după cum am mai explicat, DEX-ul este doar un dicționar explicativ, nu de corectitudine. Priviți Îndreptarul Ortografic, Ortoepic și de Punctuație!
Verbul "a trebui" este invariabil!
*

Off, nu te mai contrazice că nu ai dreptate. La conjunctiv cum spui: "eu să trebuie"? Dar la trecut? Dar la viitorul popular?
maxy
QUOTE(mufa @ Jul 8 2005, 12:29)
Off, nu te mai contrazice că nu ai dreptate. La conjunctiv cum spui: "eu să trebuie"? Dar la trecut? Dar la viitorul popular?
*

eu să trebuie, eu a trebuit, o să trebuie

viitorul popular nu prea se pune că e formă neliterară!
Mosotti
eu sa trebuie? w00t.gif w00t.gif fuck that laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
mufa
QUOTE(maxy @ Jul 8 2005, 13:32)
eu să trebuie, eu a trebuit, o să trebuie

*

Încearcă și la perfect simplu, imperfect și mai mult ca perfect

Păi parcă era invariabil verbul: trebuie != trebuit console.gif
maxy
M-am referit la faptul că verbul este același pentru toate persoanele. La alt timp își schimbă forma, logic, dar nu ajunge la aberații precum trebuiască. eu trebuii, eu trebuiam, eu trebuisem...
Mă așteptam ca tu să știi chestiile astea...
Mosotti
cred ca dictionarul ortografic este foarte clar
maxy
Eu cred că nu este. Nu știi sursa și, dacă o știi, probabil e o ediție veche. Singurul lucru pe care te poți baza este o carte aprobată de Academia Română și nu un dicționar online la care poate adăuga oricine ce cuvânt vrea, fie corect, fie greșit!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.