ambvision
2nd May 2008, 19:54
Noi am folosit Visa Electron de la ING anul trecut in Croatia pt benzina, in Ungaria pentru autostrada, etc.
bogdan10
2nd May 2008, 19:58
QUOTE (nadis @ May 2 2008, 19:30)

Este un biet Visa Electron, m-as indoi sa mearga, dar sigur ca o sa intreb!
Verifica la banca emitenta daca acel card poate fi folosit on strainatate.
Daca este vorba de cardul ULTRA de la BANCPOST care are sigla VISA ELECTRON, acest card nu poate fi folosit decat in Romania (scrie si pe el: Valid only in Romania)!
nvr2124
2nd May 2008, 20:09
Eu de obicei folosesc un mastercard in euro si l-am utilizat si in Ungaria si Bulgaria fara probleme-se face conversia automat in moneda locala. L-am folosit si in Romania cand am platit in lei desi eu depusesem pe el euro. Vacanta placuta.
nadis
2nd May 2008, 20:18
Mmm... Am cautat hartia pe care am semnat cu banca, Raiffeisen - Visa Electron -, scrie acolo: "card de debit cu circulatie internationala", mmm...
bogdan10
2nd May 2008, 20:35
QUOTE (nadis @ May 2 2008, 21:18)

Mmm... Am cautat hartia pe care am semnat cu banca, Raiffeisen - Visa Electron -, scrie acolo: "card de debit cu circulatie internationala", mmm...
Atunci e bine.
In orice caz e bine sa-ti intrebi prietenii sau cunoscutii daca ei au folosit un astfel de card in strainatate sau eventual sa studiezi pe forumuri daca a mai fost folosit acest card in strainatate! E bine sa sti la ce te poti astepta ca sa fi sigura ca te poti baza pe el!
nadis
2nd May 2008, 20:41
Categoric ca nu ma las doar pe ce scrie acolo; ar trebui sa-i intreb pe colegii de la firma unde am lucrat (fiindca acolo ni s-au facut cardurile tuturor - si de acelasi tip), atat ca am plecat mai de mult de la ei, pentru ca... leafa de acolo nu permitea vreo iesire in strainatate. Asadar, fostii colegi habar n-ar avea ce si cum cu cardul in afara!
bogdan10
2nd May 2008, 21:10
QUOTE (nadis @ May 2 2008, 20:41)

Categoric ca nu ma las doar pe ce scrie acolo; ar trebui sa-i intreb pe colegii de la firma unde am lucrat (fiindca acolo ni s-au facut cardurile tuturor - si de acelasi tip), atat ca am plecat mai de mult de la ei, pentru ca... leafa de acolo nu permitea vreo iesire in strainatate. Asadar, fostii colegi habar n-ar avea ce si cum cu cardul in afara!

"Sapa pe Google" si vezi ce gasesti despre acest card! Impresii, depresii etc!
Anomano
5th May 2008, 08:33
QUOTE (nadis @ May 2 2008, 20:41)

Eu te-as sfatui sa faci un credit card la Reiffeisen, poti sa iei pana la 4000 Ron imprumut fara dabanda pt.50 de zile, si pune pe cei de la banca sa transfere salariul tau pe card. Numai ca dureaza 2 saptamani sa obtii.
nadis
5th May 2008, 11:14
QUOTE (Anomano @ May 5 2008, 09:33)

Eu te-as sfatui sa faci un credit card la Reiffeisen, poti sa iei pana la 4000 Ron imprumut fara dabanda pt.50 de zile, si pune pe cei de la banca sa transfere salariul tau pe card. Numai ca dureaza 2 saptamani sa obtii.
Sincer, nu inteleg: la ce-mi trebuie imprumut?
Ma interesa doar daca Visa Electron de la Raiffeisen, in lei (pe care am suficienti bani), poate fi folosit la hoteluri si magazine in strainatate...
Dar cred ca suntem de mult off-topic...
mediatec
5th May 2008, 15:11
Am fost de pasti-1Mai in Croatia la Plitvicka Jezera, asa ca las si eu cateva impresii aici:
1. Am ales (plecand de la Arad) un aventuros drum prin Bosnia
ghidat de un gps care ma scotea pe la drumuri dezafectate de trasarile de granite si alte peripetii, dar am insistat sa vad totul dupa principiul "nu poti cunoaste o tara de pe autostrada". Asa am facut si anul trecut cand am mers in Grecia prin Kosovo, una peste alta va pot spune ca Bosnia e minunata, munti ca la noi dar cu iarba ca-n Elvetia si unde e locuita, plina de asfalt pan' la poarta si daca aia stau pe varful dealului, incredibil ce bine si rapid si-au reconstruit casele si orasele. Si demn de remarcat, TOATA lumea are casa cu etaj. Si cand spun toata, toata e, credeti-ma. Cred ca e moda la ei, sau au primit bani de reconstructie pt casa cu parter si au pus ei de-un etaj, nu stiu dar data viitoare imi rezerv mai multa vreme pt Bosnia si aflu! Cu germana si engleza te descurci peste tot.
2. Revenind la Croatia:
Bine zice cineva pe-aici pe forum, zici ca NOI am fost in razboi si nu ei: frumos, curat, civilizat, prietenosi, mai oriunde se poate plati cu cardul, si la magazinul din raspopitii de padurjnice uitat de lume, ba chiar si pe autostrada poti da dijma cu cardu si nu-tz trebe Kune.
Daca totusi iti trebuie undeva, e simplu, 2 Kune's cat 1 RON, citesti pretu' si-nparti la doi, ai raportu', ce frumos!
La Plitvicka Jezera e un miracol, dar avem si noi cateva de am da la multi clasa si nu le stim exploata! Acolo de fapt e o salba de vreo cateva zeci de lacuri pe 8 sau 9 nivele diferite, cazand unele in altele prin cascade nenumarate, plus la urma o cascada care vine din lateral de la cel mai inalt nivel pana jos, sa iti taie rasuflarea cu totul! De vazut primavara sau dupa ploi abundente, ca sa aiba debit. Si NEAPARAT de ales turul cel mai lung, ca merita.
Si ce au facut de fapt? Au asfaltat sa te duca pana la startul de tura un trenulet, au montat niste alei suspendate din barne ca sa te uiti in voie la tot ce e de vazut, apoi te salta peste un lac cu un vaporash si iar mergi sa te uimesti de cascade pana la trenuletul care te aduce inapoi de unde ai plecat, si totul dureaza 5 ore (sau 7 daca stai mai mult, ca stai cat vrei unde vrei, am zis cat e minim) si te costa 55 de RON de caciula. Asta desi nici naiba nu iti verifica biletul, niciodata, nici in trenulet, nici in barca, nicaieri. Hm, Hm..... Civilizatie adica!
Dupa ce prelucrez pozele sa le mai micesc, etc, mai revin cu un post de indicat link-ul, am si cateva filmari pe care le voi pune pe youtube exact cum a fost cazul si cand am fost la Santorini.
Hotelul parea de 3 sau chiar 4 stele, (Plitvicka) cand am vazut ca are doar doua m-am ciupit sa vad daca nu visez cumva!
Incredibil! 90 eu pe noapte, cu mic dejun inclus si reducere la cascade, dar te puteai folosi de ea doar daca stateai minim 2 zile in sensul ca plateai o zi si fiind oaspetele hotelului mergeai a doua zi moca in rezervatie, noi am avut treaba in Italia si a trebuit s-o taiem.
Ideea e ca sunt bestiali, si in wikipedia varianta in engleza poti citi o chestie care spune multe despre ei: zice acolo ca perioada '95~2000 (sper ca nu gresesc, dar nu intervalul exact e important ci afirmatia in sine) e descrisa de ei ca "perioada marelui jaf", prin vinderea pe nimic a marilor intreprinderi catre reteaua corupta de politicieni imbarligati cu oamenii de "afaceri" dubiosi, si revinderea lor apoi pe sume fabuloase catre altii.
Noi nu am avut nici razboaie, dar nici acum nu recunoastem "marele jaf", ce sa mai comentez???
Revin cu poze si filme in cel mai scurt timp posibil. Cert e ca e de vazut tara aia, si e liniste si pace, abia astept la vara sa vad daca e asa si pe litoralul lor.
Sir Alex Ice
5th May 2008, 21:54
Multumesc, dar m-am uitat pe net, am gasit intre timp site-ul ministerului de extern croat si nu trebuie decat cartea de identitate.
Am sunat si la consulat, la fel mi-a zis, doar carte de identitate.
QUOTE (bogdanbf @ May 2 2008, 08:33)

iti trebuie musai pasaport. nu iti trebuie viza si la intrare nu e neaparat sa iti puna viza ed intrare...eu am intrat din Ungaria, s-a uitat ala la pasapoarte si....drum bun!
sa te astepti la lume civilizata care sa vorbeasca engleza cam peste tot.
Schimba-ti bani la banca sau mergi cu banii pe card pentru ca chiar daca se accepta euro cam peste tot, cursul nu e cel mai bun.
in rest...drum bun si sedere placuta!
sorel_789
6th May 2008, 09:57
recomandati-mi si mie un loc de sedere fain in croatia, la mare, din care sa pot ajunge relativ usor sa vizitez : plitvice, eventual Pola, daca e fain acolo, dubrovnik, split,... As vrea sa merg RO - CR prin ungaria, si sa ma intorc prin Bosnia.
merci
Lizicat
6th May 2008, 12:18
QUOTE (sorel_789 @ May 6 2008, 10:57)

recomandati-mi si mie un loc de sedere fain in croatia, la mare, din care sa pot ajunge relativ usor sa vizitez : plitvice, eventual Pola, daca e fain acolo, dubrovnik, split,... As vrea sa merg RO - CR prin ungaria, si sa ma intorc prin Bosnia.
merci
http://www.villa-lipa.com/index.php?lang=en
bogdan10
6th May 2008, 12:24
QUOTE (sorel_789 @ May 6 2008, 09:57)

merci
Ca sa vizitezi P...ULA si Plitvicka Jezera cat si Split, Dubrovnik etc. este cam greu sa stai intr-un singur loc pe litoralul croat. Va trebuie sa stai cateva zile in mai multe locuri ca sa te poti duce sa vizitezi tot ce iti doresti. Va fi foarte obositor si nu prea vei mai avea timp si de plaja.
Acum depinde si cat timp vrei sa stai la ei. Daca ai de gand sa stai minim 14 zile, poti sa vizitezi ceea ce vrei, cazandu-te in mai multe locuri. Altfel, cred ca va trebui sa te limitezi doar la o parte din locuri!
sorel_789
6th May 2008, 16:42
bogdan10 vroiam sa stau vreo 8-9 zile .. as renunta la p...ula, si as merge cate o zi in plitvice jazera SI dubrovnik SAU split. + ca as vrea si o zi in Venetia. (am auzit ca se ajunge usor)Dar unde ar fi fain sa stau ? u unde ai fost ? ti-a placut ? in ce perioada ? cu ce agentie ? mc
bogdan10
6th May 2008, 17:35
QUOTE (sorel_789 @ May 6 2008, 17:42)

bogdan10 vroiam sa stau vreo 8-9 zile .. as renunta la p...ula, si as merge cate o zi in plitvice jazera SI dubrovnik SAU split. + ca as vrea si o zi in Venetia. (am auzit ca se ajunge usor)Dar unde ar fi fain sa stau ? u unde ai fost ? ti-a placut ? in ce perioada ? cu ce agentie ? mc
Daca vei sta in nordul Croatiei (penisula ISTRA) iti va fi usor sa vizitezi P...ula, Rovinj siNovigrad. Umag-ul este mai putin interesant. Totodata, stand in nord esti mai aproape de Venetia si de asemenea te poti duce si la Pestera Postojna (Slovenia).
La inapoiere te poti opri o zi sau doua si la Plitvicka Jezera ca sa poti vizita Parcul National.
Daca vrei sa vezi Split si Dubrovnik este bine sa fi cazat in Makarska (esti oarecum intr-o zona "centrata" fata de aceste orase) si poti ajunge mai usor la ele. Tot din Makarska poti face croaziere pe insulele Brac, Korcula si Hvar.
Eu am fost acum 2 ani (in a doua parte a lunii iunie), dar am stat in mai multe locuri ca sa pot vizita si Peninsula Istra, Plitvicka Jezera si partea de sud a Croatiei (partial). Am cam alergat zilnic aproape, iar plaja nu prea am apucat sa fac mare lucru . M-am bazat pe vizitat mai mult (am facut 5000 km in vara aceea Bucuresti-Ungaria-Croatia-Slovenia-Croatia-Ungaria-Bucuresti). Rezervarile le-am facut prin Agentia Fun Travel din Bucuresti. Eu am ales hotelurile (unele din pliantele lor cu oferte iar altele le-am cautat pe net si mi-a rezervat agentia camerele la hotelurile indicate de mine).
Ma mai duc si anul acesta, tot in iunie (a doua parte), in Insula KRK (statiunea Baska). Sper sa am mai mult timp de plaja decat acum 2 ani!
Daca te pot ajuta cu alte informatii, iti voi raspunde cu placere.
nadis
7th May 2008, 01:13
QUOTE (mediatec @ May 5 2008, 16:11)

Am fost de pasti-1Mai in Croatia la Plitvicka Jezera, asa ca las si eu cateva impresii aici:
[...]
Mediatec, foarte bine ai facut ca le-ai lasat aci (pe impresii), mie mi-au placut mult, atat ca nu avusei timp sa zic pana acum. E incurajator de stiut ca pe cele meleaguri nu se mai da cu bombardeaua, ca nu iese partizanu' din codru sa atace turistu' (roman) la drumul mare, ca sa-i fure bruma de euroi si toalele chinezesti din dotare
Apropo, ce soi de card ai folosit?
...Cat despre frumuseti, nu cred ca se indoieste nimeni de pe aici ca sunt o multime de vazut! Regretul fiind ca nu poti sa le dovedesti deodata pe toate. Cum se discuta mai in urma, ca sa "dai gata" si nordul, si sudul litoralului mi se pare aproape imposibil in 8-9 zile - ca sigur mai vrea omu' sa stea la o plaja, doar nu se duce in concediu sa alege precum cainele dupa caruta... Citeam undeva ca ar fi vorba de peste 700 km numai litoralul croat si ca doar distanta Split-Dubrovnik se face in vreo 6,5 ore cu autocarul sau 8,5 ore cu vaporul, pe langa tarm...
Incurajatoare e si treaba cu hotelurile: daca tu ai stat la 2 stele si ai fost impresionat, eu, la 3 superior, probabil voi fi in dilema daca nu-i pacat de D-zeu sa mai ies din camera; sigur, daca-mi pierd bagajele aia de la SkyEurope, alegerea va fi mai simpla: nudism de interior!
Asteptam pozele, cand iti revii din socul revenirii in Romanica cea imediat-bostbelica, inca neintrata bine in faza reconstructiei.
sorel_789
7th May 2008, 09:12
bogdan10 unde crezi ca ar fi mai util si mai fain de stat ... Rovinj ? Rijeka ? KrK ?
vremea e calduroasa la sf lui iunie ?
sorel_789
7th May 2008, 10:10
am recitit mare parte din post-ul acestui forum , si sunt putin nehotarat asupra locului unde sa merg. M-am gandit la :
-Rovinj sau Porec (daca aleg Istria)
-Baska (KRK)
-Trogir sau Brela
- Lakrum sau Sunj (daca aleg Dubrovnikul)
so, dati-va cu parerea cei care ati fost in aceste zone, care merita, care nu, cu ce ies in evidenta unele dintre ele, cum e plaja, mancarea, cazarea ? )
mc
nadis
7th May 2008, 10:34
QUOTE (sorel_789 @ May 7 2008, 11:10)

[...]
Lokrum e o insula nelocuita (deci nu sunt hoteluri), unde se afla un soi de gradina botanica mai... salbatica (si niscai ruine), tre' sa fie un soi de insula lui Robinson. Iar Sunj e plaja cu nisip de pe insulita Lopud, posibil sa fie vreun hotel-doua (dar pe partea cealalta a insulei, unde e si micul port). Ambele sunt in proximitatea imediata a Dobrovnikului, abordabile cu vaporasul/barca/ferry-ul.
Pentru amandoua cred ca cel mai bine sa stai in Dubrovnik. Asta in cazul in care vei alege sudul.
(Vorbesc numai din ce-am citit.)
Cat despre vreme, in regiunea aceea statisticile pentru iunie spun 25 grade media in aer si 22 in apa (pot sa pun pariu ca trebuie sa fie mai mult!); ploaie - aproximativ exclus.
bogdan10
7th May 2008, 11:29
QUOTE (sorel_789 @ May 7 2008, 09:12)

bogdan10 unde crezi ca ar fi mai util si mai fain de stat ... Rovinj ? Rijeka ? KrK ?
vremea e calduroasa la sf lui iunie ?
Rovinj este un oras frumos de vizitat dar marea majoritate a plajelor sunt stancoase sau betonate. Rijeka este un oras-port (gen Constanta) pe care mai bine il vizitezi decat sa stai in el. In insula KRK sunt mai multe statiuni unde te poti caza (atat la hotel cat si la particulari - exista in Croatia multe panouri pe care apare scris SOBE-ZIMMER-ROOMS).
Poti cauta pe net (cauta site-urile lor croate -in limba engleza- deoarece sunt mai bine explicitate decat site-rile romanesti) si alte statiuni din Peninsula ISTRA unde te poti caza.
Eu de exemplu am stat aici (Hotel Croatia - statiunea Duga Uvala):
http://www.hotel-croatia.hr/index_en.asp
giovanni1
7th May 2008, 12:05
Salutare,
Eu am mai fost acum 2 ani in Croatia pe ruta Bucuresti-Turnu(Arad)-Baja-Udvar-Osijek-Velika Kopanika-Makarska.As vrea totusi sa scurtez un pic traseul si m-am gandit sa ies pe la Oravita pe traseul Bucuresti-Pitesti-Craiova-Otavita-Naidas-Bela Crkva-Pancevo-Belgrad-Velika Kopanica-Brela.
Ce parere aveti?Pare ca nu trece prin Bosnia.
Sunt 775 km pana la Velika Kopanica fata de 965 in prima varianta...e ceva..
sorel_789
7th May 2008, 12:10
giovanni1 cum a fostla Brela ? spune-mi te rog tot ce stii de statiune...
merci
gigicoltz
7th May 2008, 12:25
Porec, in Istria, daca vrei ceva mai classy, Rovinj daca vrei ceva autentic-istoric-traditional.
QUOTE (sorel_789 @ May 7 2008, 10:10)

am recitit mare parte din post-ul acestui forum , si sunt putin nehotarat asupra locului unde sa merg. M-am gandit la :
-Rovinj sau Porec (daca aleg Istria)
-Baska (KRK)
-Trogir sau Brela
so, dati-va cu parerea cei care ati fost in aceste zone, care merita, care nu, cu ce ies in evidenta unele dintre ele, cum e plaja, mancarea, cazarea ? )
mc
bogdan10
7th May 2008, 12:38
QUOTE (giovanni1 @ May 7 2008, 12:05)

Salutare,
Eu am mai fost acum 2 ani in Croatia pe ruta Bucuresti-Turnu(Arad)-Baja-Udvar-Osijek-Velika Kopanika-Makarska.As vrea totusi sa scurtez un pic traseul si m-am gandit sa ies pe la Oravita pe traseul Bucuresti-Pitesti-Craiova-Otavita-Naidas-Bela Crkva-Pancevo-Belgrad-Velika Kopanica-Brela.
Ce parere aveti?Pare ca nu trece prin Bosnia.
Sunt 775 km pana la Velika Kopanica fata de 965 in prima varianta...e ceva..

De ce nu mergi mai bine pe traseul Bucuresti-Pitesti-Sibiu-Arad-Nadlac-Szeged-Budapesta-Balaton-Zagreb si apoi autostrada catre Split (la Karlovac se bifurca autostrada)? In Ungaria mergi foarte mult pe autostrada si vei castiga timp (85% din traseul prin Ungaria este pe autostrada).
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.