Totul despre CROATIA
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145

nadis

Elena, in cele din urma, o agenta de turism mi-a gasit bilet de avion Bucuresti-Dubrovnik - acum am descoperit mail-ul de la ea. E vorba de o companie low-cost, iar pretul (total) e cam jumatate din ce stiam eu.
Mi-au oferit si 3 hoteluri, cu datele indicate de mine, caci vreau sa stau 10 nopti (nu 7, cum este indeobste prin oferte). Pana aici, minunat!
Si acum vestea proasta: am de stat 7-8 ore la Viena (plec din Buc. de dimineata, ajung dupa aproximativ 12 ore). Nici asta n-ar fi un bai atat de mare - am facut in trecut drumuri peste ocean si chiar am preferat sa am escala generoasa in Europa, ca sa iau "o mostra" si de acel oras.
Dar, dupa cum citisem pe aici, la low-cost iti pune in brate bagajele, sa ti le plimbi singur de la un avion la altul. Asta e chiar de jale, ma tintuieste intr-un loc, fir'ar...! Ce naiba ma fac?!?
mdt
QUOTE (muscarul @ Apr 23 2008, 09:49) *
Ce parere aveti de itinerariul meu?

Ziua 1: Cluj- Siofok(Ungaria) (6,5 ore; 520 km; 130 pe autostrada) – cost matrica – 12,5 euro
Ziua 2: Siofok – P0la ( 6,5 ore, 510 km; 326 pe autostrada) – toll – 13 euro
Ziua 3: vizitare Istria: Pola – Porec – Motovun ( 160 km in total)
Ziua 4: Pola – Venezia – cu ferobotul (fara masina)
Ziua 5: Pola-Plitvice, cu oprire in Opatija (90 km) (jumatate de zi), Senj (85 KM) (turnul Nehaj) – cazare la Plitvice (95 KM) – total 270 km
Ziua 6: vizita Plitvice Jezera, Manastirea Gomirje (170 km dus-intors)
Ziua 7: Plitvice-Zadar (192 km, 3 ore) (Vizitarea old town – f. frumos)-Kastel Stari(160 km, 2,5 ore) – 352 km
Ziua 8: Vizita Trogir, Vizita Split
Ziua 9: Vizita Insula Hvar – cu bac-ul (orasele Stari Grad si Hvar)
Ziua 10: Kastel Stari – Zaton ( 235 km, 3,5 ore) + vizitare Dubrovnik – orasul vechi
Ziua 11: Zaton - Peninsula Peljesac (orasul Orebic) – Bac pe Insula Korcula;
Ziua 12: Zaton – Peninsula Peljesac – Vizita Ston, Orebic, cramele de vin din zona (f renumite)
Ziua 13: Plecare spre casa: Zaton-Zagreb (601 km)- Cluj (823 km) = 1424 km, cu escala prin ungaria pe undeva smile.gif

Ei, ce ziceti? E realizabil?

Viziteaza si Sibenik-ul in drumul de la Zadar spre Kastel, e foarte frumos orasul vechi, este o catedrala frumoasa si o cetate in varful dealului. De la catedrala pana la cetate urci pe strazi de piatra, cu case de piatra si gemuri verzi de lemn... Un popas de 2-3h la Sibenik merita.

carmishor
Am fost si eu cu prietenul meu in Croatia (Rovinj) anul trecut de 1 Mai... recomand tuturor care nu au mai fost in Croatia sa mearga in Rovinj... seamana foarte mult cu Venetia. Opatija mi s-a parut o statiune foarte "comerciala" daca ii pot spune asa... o comparam cu Mamaia de pe litoralul romanesc foarte mult.

In penis nu e mare lucru de vizitat decat cel bine conservat amfiteatru vechi din lume... In Umag treci ca printr-o statiune micuta de pe litoralul nostru... Mai vezi prin centru cateva cladiri mai dragute insa cam atat... Ah, interesant acolo este daca ajungeti in centru unde sunt terasele... sa vedeti cum stau la fiecare terasa cate un ospatar cu meniul in mana si fac concurs care acapareaza mai multi clienti biggrin.gif Prin Rieka am trecut repejor la intoarcere spre casa.

Ce mi s-a parut mie putin mai nasol in Croatia in general sunt faptul ca au stradutele alea foarte inguste si nu gasesti locuri de parcare, mai ales in Rovinj unde daca ai prins un loc de parcare cand ai ajuns acolo, asigura-te ca nu ai semn de parcare interzisa si uita ca ai masina pe durata sejurului... aia ridica masinile parcare aiurea. Alta chestie ar mai fi faptul ca la ei predomina pestele si fructele de mare in meniu... Pentru cei ca mine care nu prea mananca asa ceva, va spun sincer ca nu prea aveti alternativa decat sa va cumparati o pizza care nu e deloc cum sunt astea romanesti... (acolo sunt cam fara gust) sau sa stati nemancati... Eu una am avut noroc ca merg pe principiul "daca tot plecam cu masina personala si nu car in spate, hai sa iau mancare de acasa... cine stie ce gasesc pe acolo?" si am avut la mine niste cascaval, mezeluri si conserve. Pentru cei care se bucura de gustul fructelor de mare, mergeti linistiti ca sunt din plin!

Cazarea la particular e grozava! Noi am stat la cineva care s-a dus si ne-a facut si contract legal de inchiriere pe 3 nopti ceea ce mi s-a parut super civilizat. La noi in Romania nu fac proprietarii nici cand inchiriaza pe 1 an dar apoi pe 3 nopti... da ma rog, m-am gasit si eu cu ce tara sa compar Croatia... Noi nu ne-am rezervat apartamentul din tara ci l-am gasit acolo intreband de cazari localnicii... am avut noroc ce-i drept ca am gasit sub pretul zonei dar totusi nu va recomand sa faceti ca noi ca nu se stie ce gasiti cand ajungeti acolo si riscati sa va stricati vacanta.

Ca peisaje... nu am cuvinte sa va descriu cat de deosebit mi s-a parut Rovinj... si noaptea si ziua. E absolut superb totul. La ei nu au voie sa renoveze cladirile pe exterior si initial par jalnice dar cand te obisnuiesti cu locul realizezi ca sunt deosebite... Au scripeti pe care intind hainele ca in desenele animate de cand eram mici... si chiar daca la ei cladirile arata astfel pe exterior, in interior nu o sa gasiti case nemodernizate.

Plaja din Rovinj e relativ ingusta si pietroasa. Apa este extraordinar de limpede... Imaginati-va ca ma uitam de pe o barca de croaziera in apa si vedeam fundul apei... Apropo de croaziera... va recomand din suflet daca ajungeti in Rovinj sa mergeti cu vasul Mare Mare... il gasiti voi ca mi se pare ca sunt doar 1-2 barci de genul asta care fac ocolul insulei pt 10 E. Tipul care are barca este super plin de viata, va vorbeste in 4 limbi diferite, engleza, maghiara, germana si italiana. Atmostfera e super pe parcurul plimbarii, se pune muzica, se danseaza... smile.gif

Eu am amintiri foarte frumoase de acolo. Nu ma pricep prea bine la povestit dar aveti poze mai jos, majoritatea sunt din Rovinj, de pe barcuta Mare Mare, cu plaja, cu stradutele lor inguste si cu cladirile... aveti o poza si cu amfiteatrul din penis, 2 poze si din centrul Umag-ului... care cred ca spun singure totul.

Daca plecati cu masina se merita sa va opriti putin si prin Zagreb wink.gif

Vacanta placuta tuturor!

P.S. Moderatorului... inteleg ca nu e voie sa vb urat aici pe forum, dar daca localitatea aia se numeste intr-un mare fel voi de ce ii schimbati numele in cadrul postului? Am vazut ca ati facut asta si altor utilizatori.

Click pentru a vizualiza atașamentul
elena.elena
QUOTE (nadis @ Apr 25 2008, 22:21) *
Elena, in cele din urma, o agenta de turism mi-a gasit bilet de avion Bucuresti-Dubrovnik - acum am descoperit mail-ul de la ea. E vorba de o companie low-cost, iar pretul (total) e cam jumatate din ce stiam eu.
Mi-au oferit si 3 hoteluri, cu datele indicate de mine, caci vreau sa stau 10 nopti (nu 7, cum este indeobste prin oferte). Pana aici, minunat!
Si acum vestea proasta: am de stat 7-8 ore la Viena (plec din Buc. de dimineata, ajung dupa aproximativ 12 ore). Nici asta n-ar fi un bai atat de mare - am facut in trecut drumuri peste ocean si chiar am preferat sa am escala generoasa in Europa, ca sa iau "o mostra" si de acel oras.
Dar, dupa cum citisem pe aici, la low-cost iti pune in brate bagajele, sa ti le plimbi singur de la un avion la altul. Asta e chiar de jale, ma tintuieste intr-un loc, fir'ar...! Ce naiba ma fac?!?
Eu cred ca poti lasa bagajele la aeroport,sigur au un serviciu de depozitare, asta cu conditia sa nu schimbi aeroportul, dar nu cred, asa gasisem si eu cred ca e vb de acelasi zbor, ai ce sa vezi in Viena in cateva ore, urmam si eu aceeasi cale dar noi pana la Buc facem 9 ore cu trenul deci mai bine de jumatate din drumol spre Croatia...Unde mergeti pana la urma, in ce localitate?
nadis
QUOTE (elena.elena @ Apr 26 2008, 09:12) *
Eu cred ca poti lasa bagajele la aeroport,sigur au un serviciu de depozitare, asta cu conditia sa nu schimbi aeroportul, dar nu cred, asa gasisem si eu cred ca e vb de acelasi zbor, ai ce sa vezi in Viena in cateva ore, urmam si eu aceeasi cale dar noi pana la Buc facem 9 ore cu trenul deci mai bine de jumatate din drumol spre Croatia...Unde mergeti pana la urma, in ce localitate?

Asa este: la Viena exista serviciu de "left-luggage", dupa cum am descoperit pe site-ul aeroportului, ba si in niste consemnari de aici, la SP, pe alt topic. Iar mai multe aeroporturi in Viena nu reiese ca ar fi. Cred ca e OK - dar imi trebuie si niscai bafta, ca din cate am citit, cu Sky Europe (ca si cu oricare companie low-cost) poti avea unele surprize neplacute. Insa daca totul merge bine, Viena o pot considera un bonus la excursie.
Da, cred ca e acelasi lucru cu ce gasisesi tu: din Viena, aceeasi companie aeriana zboara si la Split.
Am ales Dubrovnik fiindca, asa cum am mai zis, mi s-a parut ca sunt mai multe plaje, de diferite tipuri; una s-o gasi sa-mi placa. N-or fi chiar cu nisip, dar macar cu un pietris mai fin: am vazut in poze lume mergand pe plaja cu piciorul gol sau stand pe cearsaf, pe jos.
Apoi, la unul din cele 3 hoteluri propuse, cica se organizeaza de la receptie diverse plimbari sau croaziere de o zi, prin imprejurimile Dubrovnikului.
[O discutie similara referitor la plaje o aveam acum un an-doi pe topicul despre Balcic, unde mereu aparea cineva care opina ca in Balcic nu exista plaje "normale". Gresit! Totul e sa cauti! Si, sigur, sa nu te astepti la nisip fin, afanat si pe portiuni extinse, gen Mamaia.]
Deci tu ai hotarat ceva pana la urma?
dany24ro
Care ar fi in Croatia orasul sau insula cea mai dragutza. (ca sa nu zic superba ! :-).
As aprecia O recomandare ref. si la o cazare rezonabila cu un view linistitor...

thumbup.gif
yvonna
QUOTE (nadis @ Apr 26 2008, 13:45) *
Asa este: la Viena exista serviciu de "left-luggage", dupa cum am descoperit pe site-ul aeroportului, ba si in niste consemnari de aici, la SP, pe alt topic. Iar mai multe aeroporturi in Viena nu reiese ca ar fi. Cred ca e OK - dar imi trebuie si niscai bafta, ca din cate am citit, cu Sky Europe (ca si cu oricare companie low-cost) poti avea unele surprize neplacute. Insa daca totul merge bine, Viena o pot considera un bonus la excursie.
Da, cred ca e acelasi lucru cu ce gasisesi tu: din Viena, aceeasi companie aeriana zboara si la Split.
Am ales Dubrovnik fiindca, asa cum am mai zis, mi s-a parut ca sunt mai multe plaje, de diferite tipuri; una s-o gasi sa-mi placa. N-or fi chiar cu nisip, dar macar cu un pietris mai fin: am vazut in poze lume mergand pe plaja cu piciorul gol sau stand pe cearsaf, pe jos.
Apoi, la unul din cele 3 hoteluri propuse, cica se organizeaza de la receptie diverse plimbari sau croaziere de o zi, prin imprejurimile Dubrovnikului.
[O discutie similara referitor la plaje o aveam acum un an-doi pe topicul despre Balcic, unde mereu aparea cineva care opina ca in Balcic nu exista plaje "normale". Gresit! Totul e sa cauti! Si, sigur, sa nu te astepti la nisip fin, afanat si pe portiuni extinse, gen Mamaia.]

Referitor la SKY, mie mi-a placut cel mai mult din toate low-costuri-le de pe piata romaneasca. Au niste aeroave f moderne, scaune din piele, orarul impecabil. Stai fara grija!

nadis
QUOTE (yvonna @ Apr 29 2008, 14:38) *
Referitor la SKY, mie mi-a placut cel mai mult din toate low-costuri-le de pe piata romaneasca. Au niste aeroave f moderne, scaune din piele, orarul impecabil. Stai fara grija!

Iti multumesc mult, Yvonna. Chiar daca suntem usor off-topic si putem fi injurate: eu pot verifica in vreun fel daca intr-adevar agentia mi-a facut rezervarea de avion cum trebuie?
In momentul asta sunt cam ingrijorata: m-a pus naiba sa ma uit pe topicul despre agentiile de voiaj de la noi, de unde am tras numai concluzii horror, mai toata lumea se plange de cate ceva... Plus ca nu gasesc nici macar vreo referire la agentia asta, Promo Turism, si mi-e teama sa nu-mi faca - Doamne fereste! - vreo figura.
elena.elena
QUOTE (nadis @ Apr 26 2008, 13:45) *

Inca nu ne-am hotarat pt ca inca asteptam sa ne spuna nasii daca merg cu noi, am gasit si eu pe un site zboruri spre Split, tot cum oprire in Viena, oricum cu autocarul nu mergem , deci inca totul e in ceata... huh.gif
alima

QUOTE (dany24ro @ Apr 29 2008, 12:27) *
Care ar fi in Croatia orasul sau insula cea mai dragutza. (ca sa nu zic superba ! :-).
As aprecia O recomandare ref. si la o cazare rezonabila cu un view linistitor...

thumbup.gif

Dupa vreo 2 saptamani de cautari, noi ne-am hotarat la insula Ciovo (se ajunge pe insula traversand un pod, din Trogir). Uita-te pe net si daca-ti convine, iti trimit si detalii despre villa unde am facut rezervare (75 eur apartament pt. 4 persoane).
Sir Alex Ice
Eu voi avea o calatorie de afaceri in Croatia candva in Mai, nu am fost niciodata, asa ca nu stiu nimic sau la ce sa ma astept.
Am nevoie de pasaport sau pot trece doar cu cartea de identitate? Asta ar fi principala mea preocupare, pentru ca nu am pasaport.
muscarul
Sir Alex, ai nevoie de pasaport
bogdanbf
QUOTE (Sir Alex Ice @ Apr 30 2008, 07:56) *
Eu voi avea o calatorie de afaceri in Croatia candva in Mai, nu am fost niciodata, asa ca nu stiu nimic sau la ce sa ma astept.
Am nevoie de pasaport sau pot trece doar cu cartea de identitate? Asta ar fi principala mea preocupare, pentru ca nu am pasaport.

iti trebuie musai pasaport. nu iti trebuie viza si la intrare nu e neaparat sa iti puna viza ed intrare...eu am intrat din Ungaria, s-a uitat ala la pasapoarte si....drum bun!

sa te astepti la lume civilizata care sa vorbeasca engleza cam peste tot.
Schimba-ti bani la banca sau mergi cu banii pe card pentru ca chiar daca se accepta euro cam peste tot, cursul nu e cel mai bun.

in rest...drum bun si sedere placuta!
nadis
QUOTE (bogdanbf @ May 2 2008, 09:33) *
Schimba-ti bani la banca sau mergi cu banii pe card pentru ca chiar daca se accepta euro cam peste tot, cursul nu e cel mai bun.

Fii, te rog, un pic mai explicit: adica sa schimbe lei in kuna de aici, din Ro (se poate asta?) - sau cum anume e mai bine de procedat?
bogdanbf
QUOTE (nadis @ May 2 2008, 14:11) *
Fii, te rog, un pic mai explicit: adica sa schimbe lei in kuna de aici, din Ro (se poate asta?) - sau cum anume e mai bine de procedat?

tine banii pe card si scoti de la bancomate de-acolo, sau:
mergi la banca si schimba-ti euro cu care ai plecat din tara in kuna, sau:
daca gasesti la bancile din Ro., ia-ti kuna de aici

dar cel mai lejera e varianta 1
poti plati mai peste tot cu cardul si cursul va fi unul corect....
nadis
Aha, pricep...
Eu plec spre sfarsitul lui iunie; deocamdata nu am nici un card in euro, dar fireste ca pana atunci imi pot face.
Ma gandeam sa merg cu cash, dar mi-ar tremura sufletu'n mine sa nu mi se fure, eu stiu cum?... confusedsmiley.png
Sau poate sa "fac" banii jumate asa, jumate asa...

...Totusi, nu-ti poti lua bilete de autobuz cu cardul sau un suc pe strada, ma gandesc... biggrin.gif
bogdan10
QUOTE (nadis @ May 2 2008, 15:47) *
Aha, pricep...
Eu plec spre sfarsitul lui iunie; deocamdata nu am nici un card in euro, dar fireste ca pana atunci imi pot face.
Ma gandeam sa merg cu cash, dar mi-ar tremura sufletu'n mine sa nu mi se fure, eu stiu cum?... confusedsmiley.png
Sau poate sa "fac" banii jumate asa, jumate asa...

...Totusi, nu-ti poti lua bilete de autobuz cu cardul sau un suc pe strada, ma gandesc... biggrin.gif

Nu iti trebuie card in euro! Trebuie sa ai un card (in lei) care sa fie valabil si in strainatate. I-ati linistita euro (cash) pe care ii vei schimba acolo la banci sau oficii postale (sunt cursurile mai bune decat la casele de schimb sau la receptiile hotelurilor). La croati nu se fura ca la noi! Sunt mult mai civilizati si cu frica de politie! Cu cardul poti plati la magazine, hoteluri, benzinarii etc. Nu cauta sa scoti kuna de la ATM-urile din Croatia, decat in cazuri extreme (comisionul este mult mai mare decat daca ai avea euro din tara si ii schimbi acolo). Plateste cu cardul doar la POS!
La bancile din Romania (sau la casele de schimb) nu vei gasi kuna!
nadis
QUOTE (bogdan10 @ May 2 2008, 16:01) *
Nu iti trebuie card in euro! Trebuie sa ai un card (in lei) care sa fie valabil si in strainatate. I-ati linistita euro (cash) pe care ii vei schimba acolo la banci sau oficii postale (sunt cursurile mai bune decat la casele de schimb sau la receptiile hotelurilor). La croati nu se fura ca la noi! Sunt mult mai civilizati si cu frica de politie! Cu cardul poti plati la magazine, hoteluri, benzinarii etc. Nu cauta sa scoti kuna de la ATM-urile din Croatia, decat in cazuri extreme (comisionul este mult mai mare decat daca ai avea euro din tara si ii schimbi acolo). Plateste cu cardul doar la POS!
La bancile din Romania (sau la casele de schimb) nu vei gasi kuna!

Aha!, multumesc frumos!, e important de stiut. Momentan nu am decat cardul de salarii, unul simplu, pentru Ro.; deci as putea face unul "international" spunand sa-mi treaca niste bani (lei) din al meu pe cel nou - tot lei.
Scuze ca gandesc asa greu in termenii astia: pana acum n-am mai folosit card in strainatate, m-am dus cu cash (euro, dolari) si am schimbat in moneda locala, unde a fost cazul, la banci. Intr-adevar, am remarcat ca e mult mai avantajos decat la oficiile de schimb.
De furat, nu mi s-au furat banii niciodata, chit ca de multe ori i-am lasat in camera de hotel pur si simplu - dar, na, e bine sa fii prevazator.
Am inteles ca la hotelul din Dubrovnik unde merg exista si niste seifuri (undeva pe la receptie; inchiriezi unul) unde poti lasa eventualele valori...
bogdan10
QUOTE (nadis @ May 2 2008, 15:14) *
Aha!, multumesc frumos!, e important de stiut. Momentan nu am decat cardul de salarii, unul simplu, pentru Ro.; deci as putea face unul "international" spunand sa-mi treaca niste bani (lei) din al meu pe cel nou - tot lei.
Scuze ca gandesc asa greu in termenii astia: pana acum n-am mai folosit card in strainatate, m-am dus cu cash (euro, dolari) si am schimbat in moneda locala, unde a fost cazul, la banci. Intr-adevar, am remarcat ca e mult mai avantajos decat la oficiile de schimb.
De furat, nu mi s-au furat banii niciodata, chit ca de multe ori i-am lasat in camera de hotel pur si simplu - dar, na, e bine sa fii prevazator.
Am inteles ca la hotelul din Dubrovnik unde merg exista si niste seifuri (undeva pe la receptie; inchiriezi unul) unde poti lasa eventualele valori...

Cauta sa iti scoti un card care are sigla MASTERCARD. Are acoperire internationala mult mai buna decat VISA!
duduhateg
Buna ziua
Plec si eu in Croatia si am tot citit forumul.
Nu am gasit informatii despre Malinska.
Ma puteti ajuta, de asemenea,cum se poate ocoli tunelul Sveti Rock?cum sa merg la Venetia,mai usor,cu masina,sau vaporul?
Orice sfat sau informatie in legatura cu excursia va fi binevenita
multumesc
blackdeath22
QUOTE (nadis @ May 2 2008, 15:14) *

Fi serios,chiar nu-ti trebuie card.In Croatia este mult mai civilizat decat in Romania,si mai ales daca te duci in Dubrovnik,unde e o statiune de 4-5 stele.Deci mergi linistit.
nadis
QUOTE (blackdeath22 @ May 2 2008, 17:56) *
Fi serios,chiar nu-ti trebuie card.In Croatia este mult mai civilizat decat in Romania,si mai ales daca te duci in Dubrovnik,unde e o statiune de 4-5 stele.Deci mergi linistit.

(Mai precis, "serioasa", "linistita" etc., fiindca sunt gagica, si tocmai de aceea mai sparioasa din nascare laugh.gif)
Avand in vedere ca numai cu cash am mers pana acum si nu s-a intamplat nimic, nici macar la fratii bulgari, sigur ca mi-ar fi mai usor asa - in virtutea obisnuintei. Ma intreb insa daca pot lasa banii la hotel, in camera, ca n-o sa plimb toata suma pe plaja sau pe unde o sa mai haladuiesc...
Am citit pe site-uri cred ca sute de pareri ale turistilor despre Dubrovnik - englezi, americani s.a -, fel si fel de "tips-uri", si, intr-adevar, n-am reusit sa gasesc nimic ingrijorator, ba dimpotriva, numai de bine.
Imperator
QUOTE (nadis @ May 2 2008, 17:11) *
(Mai precis, "serioasa", "linistita" etc., fiindca sunt gagica, si tocmai de aceea mai sparioasa din nascare laugh.gif)
Avand in vedere ca numai cu cash am mers pana acum si nu s-a intamplat nimic, nici macar la fratii bulgari, sigur ca mi-ar fi mai usor asa - in virtutea obisnuintei. Ma intreb insa daca pot lasa banii la hotel, in camera, ca n-o sa plimb toata suma pe plaja sau pe unde o sa mai haladuiesc...
Am citit pe site-uri cred ca sute de pareri ale turistilor despre Dubrovnik - englezi, americani s.a -, fel si fel de "tips-uri", si, intr-adevar, n-am reusit sa gasesc nimic ingrijorator, ba dimpotriva, numai de bine.

Nu e o chestiune de hotie - bani se fura si in Arabia Saudita sau Afghanistan unde se stie ce le taie mana, asa ca poti fi furati linistit si din hotelurile croate, ci doar pentru convenienta si o rata mai buna.
Daca te duci in Europa, America si unele parti din Asia, vei gasi bancomate peste tot.. poti sa scoti bani la orice ora din zi sau din noapte... case de schimb nu sunt pe toate gardurile si deschise non-stop. Nu mai mentionez ca poti schimba direct. In al doilea rand, daca te duci in tari a caror moneda nationala nu poate fi procurata din Romania (cum ar fi kuna croata), extragerea de kune din ATM poate fi mai ieftina decat schimbat bani in euro si apoi in kuna.
Verifica la banca, s-ar putea ca acel card de salarii pe care il folosesti sa poata fi folosit si in strainatate. Cam 1 - 2% din cardurile de debit aflate in circulatie in Romania NU pot fi folosite in strainatate, toate celelalte no problem.
nadis
QUOTE (Imperator @ May 2 2008, 20:06) *
Verifica la banca, s-ar putea ca acel card de salarii pe care il folosesti sa poata fi folosit si in strainatate. Cam 1 - 2% din cardurile de debit aflate in circulatie in Romania NU pot fi folosite in strainatate, toate celelalte no problem.

Este un biet Visa Electron, m-as indoi sa mearga, dar sigur ca o sa intreb!
bogdan10
QUOTE (Imperator @ May 2 2008, 19:06) *
Nu e o chestiune de hotie - bani se fura si in Arabia Saudita sau Afghanistan unde se stie ce le taie mana, asa ca poti fi furati linistit si din hotelurile croate, ci doar pentru convenienta si o rata mai buna.
Daca te duci in Europa, America si unele parti din Asia, vei gasi bancomate peste tot.. poti sa scoti bani la orice ora din zi sau din noapte... case de schimb nu sunt pe toate gardurile si deschise non-stop. Nu mai mentionez ca poti schimba direct. In al doilea rand, daca te duci in tari a caror moneda nationala nu poate fi procurata din Romania (cum ar fi kuna croata), extragerea de kune din ATM poate fi mai ieftina decat schimbat bani in euro si apoi in kuna.

Extragerea de bani de la ATM sau POS (din sediul unei banci) este comisionat (1% + o suma fixa, astfel incat comisionul nu va fi mai mic de 3 euro niciodata) pe cand plata unor servicii sau produse la comercianti, prin POS, nu este comisionata pt. posesorul cardului! Pe langa acest fapt (al comisionului platit) decontarea se va face tot in functie de cursul de schimb kuna-euro (cursul bancii proprietare al ATM-ului) si apoi euro-lei (cursul bancii emitente a cardului) pt. a se putea debita in final contul de card!
Este bine sa ai un card la tine pt. platile care le poti face la POS iar cash pt. situatiile celelalte (intrari muzee, masa, bani de buzunar etc).
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.