Salutare dragilor,
voi incepe direct cu datele problemei:
In 20 septembrie ma insor, de unde rezulta ca dupa aceasta data, vreau sa merg in luna de miere - Croatia. De fapt voiajul de nunta, ca o sa dureze cam 10 zile + 2 zile pe drum. Mergem cu masina din dotare, o sa avem GPS pe ea, sa nu ne ratacim ( Daca aveti coordonate GPS cu locuri interesante din Croatia m-as bucura tare mult sa mi le dati si mie).
Nu vanam neaparat plajele si statul la soare, suntem mai mult interesati de partea culturala a excursiei si de peisajele care au dus faima Croatiei. Zonele vizate sunt Istria, Kavarner si Dalmatia.
NE gandim sa mergem intr-o zona, sa ne cazam si in 2-3 zile sa vizitam ce e de vizitat , apoi sa ne mutam in alta zone. De stat vom sta la particulari, de preferat in sate mai mici sau orasele, pentru ca ni se pare mai interesant. SI preturile vor fi mai mici, mai ales ca sfarsitul lui septembrie-inceputul lui octombrie este extra-sezon (nu ?).
Bun, acuma pomelnicul cu locuri de vazut:
ZAGREB - nu e obligatoriu, dar avand in vedere ca e capitala Croatiei, ma gandesc ca ar fi frumos sa il vedem.
-Cathedral of St Stephen and of
the Assumption of Mary.
-Archaeologic Museum
ISTRIARovinj – Grisia – piata unde se aduna artistii
Novigrad – zidurile de aparare
Porec – Biserica Euphrasius – bizantina, secVI - MUST SEE
Situat pe o peninsula, cel mai atractiv oras turistic
P_u_l_a – amfiteatrul roman – al 6-lea ca marime din lume - ORICE ROMAN MERGE SA VADA ORASUL ASTA

Arc de triumf – in centru
Muzeul arheologic al Istriei
Motovun – orasel mic, romantic
Pazin – capitala Istriei
Muzeul Etnografic al Istriei
KVARNER & LIKAOpatija – prima statiune la mare din Croatia – f scumpa
Lungomare – faleza de 10 km ce duce spre orasul Lovran – plimbari seara
Rijeka – cel mai mare port Croat, granita dintre Europa Centrala si Mediteraneana
Senj – Turnu Nehaj – fortificatie de aparare impotriva turcilor si venetienilor, azi muzeu al armelor si costumelor
Gospic – satul Smiljan – casa unde s-a nascut Nicolas Tesla – azi muzeu
Gomirje – manastire ortodoxa
Krk – orasul vechi, ce ar fi de vazut aici?
Rab – orasul vechi, ce ar fi de vazut aici?
DALMATIATrogir – Insula
oras medieval aproape neschimbat
Catedrala Sf. Lawrence – sec 13
Hvar – Insula
zidurile medievale
Velo Grablje – sat langa Hvar – pastreaza arhitectura traditionala.
Sinj – locul originar al Dalmatska Zagora – luptatorii care au respins pe turci, sau ceva de genul asta, nu prea am inteles, da pare interesant.
Dubrovnik – Orasul Vechi
Gothic-Renaissance Ducal Palace,
Sponza Palace
Insula Korcula – insula lui Marco Polo
Peljesac – renumita pentru podgorii - mie imi place f mult vinul, 99% beau numai vin, deci vreau sa vad o podgorie, sa gust si sa aduc acasa 2-3 sticle cadou pentru prieteni
SUNTEM constienti ca aceasta lista e foarte lunga pentru 10 zile, dar de aceea am scris aici, ca poate ma ajutati sa aleg ce e mai bine si mai frumos.
Va rog, daca aveti de facut comentarii constructive sau sfaturi, sa postati aici.