ana tofan
10th April 2006, 21:00
QUOTE(anca218 @ Mar 19 2006, 18:53)

Noi am mai fost anul trecut in zona Zadar dar nu am coborat mai jos de Sibenik. Este minunata Croatia si nu mi s-a parut deloc scumpa. Noi ne-am cazat intr-un apartament cu bucatarioara si cumparam produse de la supermarket-uri si ne gateam noi mancaruri lejere si rapide. Am ales varianta acesta pentru ca aveam cu noi si copilu (de 1 an) si aveam nevoie de bucatarie ptr a-i incalzi lapele, ceaiul, mancarica lui.
Ce nu trebuie ratat este Parcul national Krka de langa Sibenik are un lant de cascade incredibile iar in pretul biletului intra si o calatorie cu vaporasul pana la cascade si inapoi.
Pentru persoanele cu copii mici care vor plaje cu nisp noi am gasit cateva in zona Zadar : Privlaka, Sabunike, Nin, Zaton.
Am si eu o intrebare privitoare la calatoria in Croatia. Anul acesta am dori sa strabatem Dalmatia din Zadar si pana in Dubrovnick cu masina personala. Stie cineva daca se poate tranzita Bosnia, pe portiunea aceea de 10 km care taie Croatia in doua, fara viza?
Merci.
ma numesc ana tofan si as vrea sa aflu mai multe despre calatoria pe cont propriu in croatia:pe la ce vama ati trecut?,e nevoie de viza?,care e moneda croatiei?iti trebuie asig medicala?eu m-am gandit sa merg prin Serbia stiti ceva de acest traseu?
ice cube
10th April 2006, 21:13
Daca sunteti ruda cu Gelu, nu stiu la ce va trebuie aceste informatii. Puteti merge unde vor muschii d-vs.
Pentru Croatia nu-ti trebuie viza. Moneda este Kuna. In schimb, pentru Serbia iti trebuie viza. Asigurarea medicala iti trebuie pentru orice tara.
http://www.daciaclub.ro/index.php?showtopic=2479
penca
11th April 2006, 13:55
QUOTE(ice cube @ Mar 24 2006, 15:26)

Si cum se obtine si cat costa?
Nu stiu cit costa viza de Bosnia. Stiu doar ca se poate obtine din Budapesta, Romania nu gazduieste o reprezentanta diplomatica BiH
Ari
13th April 2006, 19:54
Ma gandesc sa merg in iulie la Dubrovnik , cum sunt serviciile , la ce hoteluri ati stat ? Ce preturi sunt?
Puteti sa-mi recomandati o agentie de turism pentru rezervare ?
Multumesc !
notka
1st May 2006, 22:18
Am fost de 3 ori in Croatia in concediu si a fost de fiecare data superb. M-as duce si anul asta dar nevasta-mea spune ca ar trebui sa mai vizitam si alte locuri. Nici o data nu am avut rezervare sau ceva planificat. Prima data am fost in 2001, am intrat in Croatia din Slovenia (veneam din Italia). Am trecut pe langa Rijeka si am mers pe coata spre sud pana am ajuns intr-un sat la vreo 7km de Sibenik. Am luat un apartament pe malul marii (parca era 50DM pe zi). Gazda avea o salupa mica cu care ne ducea la plaja pe cateva insule din apropiere. Ne ducea dimineata pe la 9 si ne aducea seara pe la 5:00-6:00. Am vizitat Sibenik-ul (foarte frumos) Trogir-ul (mai micut dar dragut) Split (foarte frumos) parcul national Krka (cascade, lacuri, etc. la vreo 16km de Sibenik) si parcul national Kornati (este pe mare si e format din o sumedenie de insule). Pentru vizitarea Kornati se organizeaza excursii de o zi cu vaporase.
In 2003, am plecat in concediu Muntenegru, dar diferenta fata de Croatia mi s-a parut enorma incat am renuntat si am trecut dincolo la croati (pana la Dubrovnik, mai erau vreo 100km). Pentru ca in 2001 am vazut avantajele unei vile chiar pe malul marii (cu plaja privata - cea din fata casei), am cautat acelasi lucru si de data asta. Am gasit un apartament la vreo 4 km de Dubrovnik intr-un loc superb (50 euro pe zi). Si aceasta gazda avea o salupa mica, cu care ne ducea cateodata dimineata in Dubrovnik, la piata de peste (pe care il gatea sotia gazdei) sau sa facem plaja pe insule (erau doua insule in apropiere cu plaje imense de nisip, una dintre insule se numea Lopud, iar cealalta nu mai stiu). Lopud era superba. In vreo doua zile am fost cu gazda la pescuit, pe mare. Nu am prins foarte mult peste dar senzatia de a pescui pe mare mi-a placut foarte mult. In Dubrovnik, mergeam aproape in fiecare seara si am fost incantati de fiecare data de acest oras.
In 2005 am fost din nou si am stat in Karlobag, cam in dreptul insulei Pag. Din nou am luat un apartament pe malul marii (60 euro per zi), dar de aceasta data pe langa dotarile pe care le aveau apartamentele precedente (dormitor, bucatarie, tersa, baie), am avut TV, aer conditionat, acces la canoe (gratuit) si la ski-jet, plus parcare in curtea casei. In Karlobag nu prea am avut ce vedea, dar am fost pe insula Pag care e OK, mai ales orasul Novalija, pe insula Rab in Zadar si la Plitvice, care trebuie vazuta macar o data in viata (parerea mea).
Poze din concediul Croatia 2005 puteti vedea la adresa http://www.radion.co.nr/
Concluzii generale:
- drumurile sunt perfecte si totul este bine organizat
- un apartament (dormitor, living cu bucatarie, baie, balcon) situat la 10m de mare costa pe la 50 - 60 euro pe zi.
- mancarea este ceva mai scumpa (in comparatie cu Romania), mai ales la restaurante dar si in supermarket-uri. Noi am mancat mai mult, mancare cumparata din magazine (in bucatarie ai cam tot ce iti trebuie, daca ai chef sa gatesti), majoritatea gazdelor iti pun la dispozitie si gratar.
- marea e ok, pentru cei pe care nu ii deranjeaza faptul ca plaja este stancoasa si in general lipseste nisipul.
- va recomand sa va cumparati slapi speciali pentru intrat in apa (altfel va raniti la picioare)
notka
1st May 2006, 22:35
Am fost de 3 ori in Croatia in concediu si a fost de fiecare data superb. M-as duce si anul asta dar nevasta-mea spune ca ar trebui sa mai vizitam si alte locuri. Nici o data nu am avut rezervare sau ceva planificat. Prima data am fost in 2001, am intrat in Croatia din Slovenia (veneam din Italia). Am trecut pe langa Rijeka si am mers pe coata spre sud pana am ajuns intr-un sat la vreo 7km de Sibenik. Am luat un apartament pe malul marii (parca era 50DM pe zi). Gazda avea o salupa mica cu care ne ducea la plaja pe cateva insule din apropiere. Ne ducea dimineata pe la 9 si ne aducea seara pe la 5:00-6:00. Am vizitat Sibenik-ul (foarte frumos) Trogir-ul (mai micut dar dragut) Split (foarte frumos) parcul national Krka (cascade, lacuri, etc. la vreo 16km de Sibenik) si parcul national Kornati (este pe mare si e format din o sumedenie de insule). Pentru vizitarea Kornati se organizeaza excursii de o zi cu vaporase.
In 2003, am plecat in concediu Muntenegru, dar diferenta fata de Croatia mi s-a parut enorma incat am renuntat si am trecut dincolo la croati (pana la Dubrovnik, mai erau vreo 100km). Pentru ca in 2001 am vazut avantajele unei vile chiar pe malul marii (cu plaja privata - cea din fata casei), am cautat acelasi lucru si de data asta. Am gasit un apartament la vreo 4 km de Dubrovnik intr-un loc superb (50 euro pe zi). Si aceasta gazda avea o salupa mica, cu care ne ducea cateodata dimineata in Dubrovnik, la piata de peste (pe care il gatea sotia gazdei) sau sa facem plaja pe insule (erau doua insule in apropiere cu plaje imense de nisip, una dintre insule se numea Lopud, iar cealalta nu mai stiu). Lopud era superba. In vreo doua zile am fost cu gazda la pescuit, pe mare. Nu am prins foarte mult peste dar senzatia de a pescui pe mare mi-a placut foarte mult. In Dubrovnik, mergeam aproape in fiecare seara si am fost incantati de fiecare data de acest oras.
In 2005 am fost din nou si am stat in Karlobag, cam in dreptul insulei Pag. Din nou am luat un apartament pe malul marii (60 euro per zi), dar de aceasta data pe langa dotarile pe care le aveau apartamentele precedente (dormitor, bucatarie, tersa, baie), am avut TV, aer conditionat, acces la canoe (gratuit) si la ski-jet, plus parcare in curtea casei. In Karlobag nu prea am avut ce vedea, dar am fost pe insula Pag care e OK, mai ales orasul Novalija, pe insula Rab in Zadar si la Plitvice, care trebuie vazuta macar o data in viata (parerea mea).
Poze din concediul Croatia 2005 puteti vedea la adresa http://www.radion.co.nr/
ice cube
2nd May 2006, 14:09
notka
2nd May 2006, 16:08
QUOTE(ice cube @ May 2 2006, 15:09)

60 Euro/zi de persoana?
60 euro per zi de apartament. Apartamentul are de obicei un dormitor cu pat de doua persoane si in living mai exista o canapea sau coltar unde mai pot dormi doua persoane.
VODAFONUL
3rd May 2006, 08:30
Uitati-va la NOTKA pe site...http://www.radion.co.nr/
E si Plitvice !!!
Sfatul 1
ORICINE MERGE IN CROATIA TREBE NEAPARAT SA NU RATEZE PLITVICE !!!
Sfatul 2
Nu va chinuiti cu net-ul ..poze, rezervari ....mergeti acolo ... e f simplu ..doar spui ce cauti la primul croat si te duce sa-ti alegi din 10 variante...... e max 50 -60 euro / zi / apartament (living dormitor are conditionat satelit bucatarie terasa) la 5 m de APA !!!
Sfatul 3
Cumparati-va la vama Croata ultima HARTA auto !!! Astia au facut mii de km de autostarazi in ultimii ani si nu mai corespund hartile vechi .....
Anamarc
15th May 2006, 11:20
[font=Courier New][size=4]QUOTE(RoVal1972 @ Mar 14 2006, 07:56)

Pentru ca m-am saturat de Grecia (continentala) (glumesc, dar chiar m-am saturat de condus masina prin Bulgaria), ma tenteaza Croatia. Am auzit o gramada de lucruri bune despre Croatia si un eventual concediu aici.
A fost careva pe aici in ultimii doi ani ? Puteti impartasi din experientza voastra ? Pretzuri, locuri (Dubrovnik, etc...), plaje bune (au multe pietre), etc...
Multumesc,
VM.
Buna ziua, este cineva aici care a fost in Croatia de curind? M-ar interesa trei aspecte: care ar fi cel mai bun traseu daca se merge cu masina personala? Care ar fi traseul daca mergi cu trenul? Care este suma pe care trebuie sa o prezinti la vama pentru aceasta tara?
Hello,
Si eu vreau sa merg anul asta in croatia; as vrea un loc cu plaja amenajata macar (adica sezlong-uri, umbrele, etc.) pentru ca am inteles ca nu prea gasesti nisip, as vrea sa stau la un apartament, dar aici incep problemele : ce zona sa aleg ? cum fac rezervare ? cum pare www.adriatica.net ?
Pls hlp
Hello,
Si eu vreau sa merg anul asta in croatia; as vrea un loc cu plaja amenajata macar (adica sezlong-uri, umbrele, etc.) pentru ca am inteles ca nu prea gasesti nisip, as vrea sa stau la un apartament, dar aici incep problemele : ce zona sa aleg ? cum fac rezervare ? cum pare www.adriatica.net ?
Pls hlp
Anamarc
15th May 2006, 14:41
Buna ziua,
Daca as vrea sa plec in Croatia cu trenul din Bucuresti, imi poate spune cineva ce ruta se foloseste? As vrea sa evit Serbia, pentru ca am aflat ca viza (chiar de tranzit) e foarte scumpa. La vama se cere si invitatie in afara de bani? Multumesc
VODAFONUL
19th May 2006, 14:03
QUOTE(Anamarc @ May 15 2006, 15:41)

Buna ziua,
Daca as vrea sa plec in Croatia cu trenul din Bucuresti, imi poate spune cineva ce ruta se foloseste? As vrea sa evit Serbia, pentru ca am aflat ca viza (chiar de tranzit) e foarte scumpa. La vama se cere si invitatie in afara de bani? Multumesc
Pai clar singura varianta prin Ungaria....dar e pacat sa mergi cu trenu ..Croatia e toata o " minunatie" si e fain sa umblii din loc in loc...insule, Plitvice, etc ....
VODAFONUL
19th May 2006, 14:13
QUOTE(sob @ May 15 2006, 12:57)

Hello,
Pls hlp
Vezi la Notka pe site.....sunt poze de pe mai multe insule....unele au nisip ..chiar mai fain decat la Mamaia ...
In general pe continent nu vei gasi nisip !!!
Nu merge prin agentii !!! un sfat personal ...vei gasi acolo ce vrei si cum vrei !!!
penca
20th May 2006, 09:33
QUOTE(VODAFONUL @ May 19 2006, 15:13)

Vezi la Notka pe site.....sunt poze de pe mai multe insule....unele au nisip ..chiar mai fain decat la Mamaia ...
In general pe continent nu vei gasi nisip !!!
Nu merge prin agentii !!! un sfat personal ...vei gasi acolo ce vrei si cum vrei !!!
Vrei sa-ti dau si eu un sfat ? Ca unul care a stat acolo ceva vreme, iti spun sa nu te duci in Croatia fara rezervare. Croatia nu este Amara. Gasesti, intr-adevar, tot ce vrei, dar la ce preturi ?
penca
20th May 2006, 09:50
QUOTE(VODAFONUL @ May 3 2006, 09:30)

Uitati-va la NOTKA pe site...http://www.radion.co.nr/
E si Plitvice !!!
Sfatul 1
ORICINE MERGE IN CROATIA TREBE NEAPARAT SA NU RATEZE PLITVICE !!!
Sfatul 2
Nu va chinuiti cu net-ul ..poze, rezervari ....mergeti acolo ... e f simplu ..doar spui ce cauti la primul croat si te duce sa-ti alegi din 10 variante...... e max 50 -60 euro / zi / apartament (living dormitor are conditionat satelit bucatarie terasa) la 5 m de APA !!!
Sfatul 3
Cumparati-va la vama Croata ultima HARTA auto !!! Astia au facut mii de km de autostarazi in ultimii ani si nu mai corespund hartile vechi .....
Am vreo 5 ani de Croatia. In toti anii astia am vazut sute de turisti dormind in masina, in parcare, pentru ca venisera sa-i intrebe pe croati unde sa doarma.
Cind ii trimiti pe oameni in Croatia pe sistemul "ciine surd la vinatoare" trebuie sa le spui ca se pot caza fara probleme in Osijek sau Slavonsky Brod. Daca te duci pe litoral, si daca te mai duci si in Dalmatia, poate gasesti ceva, dar la alte preturi.
Si chiar asa. Nu gasesti loc fara rezervare in Mamaia, care vai de steaua ei, dar in Croatia, unde nemtii au impresia ca sunt la ei acasa ?
QUOTE(Anamarc @ May 15 2006, 15:41)

Buna ziua,
Poti sa mergi cu rapidul de Venetia pina la Zagerb. De acolo poti sa iei un autobuz spre Dubrovnik.
Croatia nu are un sistem de cai ferate foarte dezvoltat. Nici nu le trebuie. Au suficienta apa, de ce sa mai puna si fier...
Mirelax
21st May 2006, 16:34
Salut, si eu vreau sa merg anul acesta in concediu in Croatia.
Imi puteti spune,va rog daca exista vre-un site cu cazare la particulari? Am gasit cateva dar nu ma multumesc, eventual daca ati stat pe undeva si a fost frumos, un nr le tel si un nume...Si daca stiti un traseu optim cu masina dar sa nu trebuiasca viza.
notka
22nd May 2006, 08:07
Eu am fost de 3 ori in Croatia. De doua ori pe la sfarsitul lui iunie si o data in plin sezon la Dubrovnik (luna august). De fiecare data am gasit usor cazare. Singura problema a fost ca nu am gasit din prima apartament care sa respecte conditiile mele, adica:
- sa fie chiar pe mal
- sa aiba plaja privata
- in casa sa fie doua apartamente libere (de doua ori am mers cu prietenii)
- apartamentul sa arate bine
- sa aibe vedere la mare
- peisajul sa fie placut
- sa nu fie departe de vreo asezare
- gazda sa aibe pe cat posibil barca
Cred ca niciodata nu am umblat mai mut de 30 minute, ca sa gasesc primul apartament liber (poate am fost eu norocos), dar ca sa il gasesc cum il vroiam eu in Dubrovnik, mi-a luat jumatate de zi (luna august).
E vorba de rabdare. Dar cata rabdare sa mai ai dupa sute de km de condus.
In 2003, am plecat catre Muntenegru. Am ajuns pe la pranz, rupti de oboseala dupa ce am condus aproape o noapte intreaga. Am cautat cazare conform cerintelor mele in vreo trei statiuni, dar nu am gasit. In plus nu mi-a placut Muntenegru. Pe timpul ala nu aveau apa curenta tot timpul zilei si trebuia sa o strangi in bidoane ca sa te poti spala cand veneai de la plaja. De acolo am plecat (seara pe la 17:00) catre Dubrovnik. Am gasit cazare destul de rapid, dar casele nu erau pe placul nostru. Fiind seara ne-am cazat in Dubrovnik, iar a doua zi am gasit o casa cu doua apartamente intr-o locatie perfecta, la vreo 4 km de Dubrovnik.
Croatia are cred peste 1000km de litoral. Cei care au case pe coasta, se ocupa cu turismul. Nu cred ca este chiar asa de dificil sa gasesti cazare. Poate fi ceva mai complicat in luna august, daca vrei locuri in statiuni, la hoteluri, etc. Dar daca iti convine sa ai un apartament pe malul marii, intr-o zona linistita, sunt sigur ca gasesti. Iar daca ai rabdare si stii ce vrei de la inceput vei gasi mai greu dar vei fi foarte multumit.
auras1
31st May 2006, 15:12
Salut,
Unde ai schimbat kuna?
Direct in Croatia sau in Romania?
Multumesc.
QUOTE(Greuceanu @ Jul 7 2005, 13:55)

Am fost de foarte multe ori in Croatia, insa din pacate nu stau foarte bine cu timpul.
Voi raspunde cu placere intrebarilor punctuale.
Ca idee generala, uite cite ceva:
- am preferat cazarea la particulari celei de la hotel; conditiile absolut super;
- daca vrei ceva deosbit, mergi pe una din insule, nu pe continent - eventual poti inchiria un far;
- sint super ok, din punct de vedere al infrastructurii, serviciilor, civilizatiei;
- parca se vorbeste mai mult germana decit engleza; te vei descurca insa cu siguranta;
- sint valabile regulile de comportament occidental (adica fara spagi, etc.); cu alte cuvinte, nu iti inchipui ceva genul Bulgariei. Exemplu aleator: respecta viteza, altfel daca te prind nici mama spagilor nu te scapa, ba risti sa complici situatia si mai rau.
- evita cu orice pret sa lansezi discutii relative la recentele conflicte sau la probleme nationale; nu cunosti convingerile si istoria pataniilor interlocutorilor tai;
- poti plati cu euro cam peste tot, dar este foarte de preferat sa folosesti Kn (kuna); desi in general paritatea e relativ corecta peste tot;
- eu nu am auzit de taxe de plaja, in schimb am auzit de taxe de scufundare; ca veni vorba, ca alternativa poti inchiria un iacht, insa evident iti trebuie permis pentru el, minim B maritim;
- peisajele sint nu spectaculoase, ci extrem de spectaculoase;
- preturile sint puternic comparabile cu cele din Ro (bine, nu ma refer la buticul din colt) la un nivel al serviciilor extraordinar de ridicat;
- poti ajunge acolo prin Ungaria (mergi pina la Baja si imediat cobori spre sud) sau prin Serbia ( e mai rapid, dar ai nevoie de viza + risti citeva "subiectivitati" sirbesti pe traseu).
Astept intrebari punctuale in continuare.
Greuceanu
31st May 2006, 16:14
De fiecare data am schimbat kuna la ei (la banca mai precis) sau acolo unde mi-a fost mai la indemina am folosit cardul.
Vad ca e o mica disputa nascuta privind cazarea: cu mentiunea faptului ca nu sint un mega pretentios la cazare ( a nu se intelege ca accept sa stau prin vagauni) din 2000 incoace nu mi s-a intimplat sa ma duc pur si simplu si sa nu gasesc ceva absolut convenabil din punctul meu de vedere (curat, liniste, conditii de confort rezonabile, etc.); sigur, au fost cazuri cind nu aveam direct vedere la mare (insa daca asta era esential sint convins ca as fi gasit cu siguranta daca mai lungeam doar putin cautarea) insa NICIODATA nu am ramas "pe afara" sau in cine stie ce locuri insalubre ori cu vederea obturata de un imens imbil plin de igrasie, daca intelegeti ideea.
Oricum, asta e parerea mea, e subiectiva (si a se nota ca in general sint un tip extrem de precaut), e libertatea oricui sa procedeze cum crede ca e mai bine si sa caute cu cit timp inainte vrea locuri de cazare.
P.S.
Si nu stiu de ce nu mi-ar da un sentiment de siguranta mai mare rezervarea facuta printr-o agentie romanesca.
tzunoi
7th June 2006, 17:10
QUOTE(Mirelax @ May 21 2006, 17:34)

Salut, si eu vreau sa merg anul acesta in concediu in Croatia.

Imi puteti spune,va rog daca exista vre-un site cu cazare la particulari? Am gasit cateva dar nu ma multumesc, eventual daca ati stat pe undeva si a fost frumos, un nr le tel si un nume...Si daca stiti un traseu optim cu masina dar sa nu trebuiasca viza.
Salut. Ai gasit ceva, ca si pe mine ma intereseaza croatia
helen
8th June 2006, 09:43
Inca o intrebare pentru Croatia - ati fost cu masina prin Serbia-Muntenegru pana in Croatia? Cum este drumul? Merita o oprire de 2-3 zile in Muntenegru?
Stiu ca este nevoie de viza (aprox. 70 euro), dar drumul este mult mai scurt, din cate stiu eu, dar nu stiu ce alte suprize te pot astepta..
james_burton
8th June 2006, 10:13
salut. am citit intr-o revista de la klm despre o insula din croatia unde se afla doar un far cu 2 apartamente care se pot inchiria. m-am uitat pe adriatica.net si am vazut ca e o intreaga sectiune cu lighthouses. cel din revista e asta http://www.adriatica.net/lighthouses/det_e...i3k3l3o3h__.htm .
oricum, a fost cineva la un asemenea far? daca da asteptam detalii?
tzunoi
12th June 2006, 12:21
QUOTE(Greuceanu @ Mar 14 2006, 09:34)

Nu am foarte mult timp acum, asa ca o sa te rog sa scuzi faptul ca voi fi foarte succint.
Croatia reprezinta de departe o alternativa absolut deosebita de petrecere a unuor zile super, singurul minus in opinia mea este distanta. Preturile sint in general mai mici decit in Grecia/Turcia. Nu merita sa stai la hotel ci la pensiuni.
Plajele sint stincoase, exista insa si locuri cu nisip, cel putin unul cunosc eu (Kampor/Rab).
Daca ai ceva intrebari punctuale iti voi raspunde la ele.
In concluzie, mergi cu toata increderea!
Greuceanu, as vrea sa merg acum in iulie in Croatia, insula Rab, zona Lopar, la hotel Epario. Cica ar fi la 200m de plaja de nisip "Paradise beach". Stii cumva daca plaja asta chiar e cu nisip?
Si alta intrebare. Ai spus ca ai stat la un apartament in Rab foarte apraope de mare. Ai putea sa imi spui si mie cum sa gasesc asa ceva? Ai un link ceva cu apartamentul respectiv?
MeliMelo
13th June 2006, 09:55
Hello,
anul asta ne-am decis sa mergem in undeva prin golful Kvarner, Crikvenica/Croatia. Am ales zona aia sa fim mai aproape de Italia (planuim o excursie pana la Venetia
).
Am inchiriat un apartament prin agentie si acum ne gandim la ce excursii am putea face prin zona. De lacurile Plitvice am auzit, acolo sigur o sa mergem, dar nu stim cam ce se merita sa se faca pe acolo. Stie cineva cam cat costa pe zi o masina inchiriata? Anu trecut am luat un Fiat Panda, deci nu suntem cu pretentii...
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.