Totul despre CROATIA
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145

areal51

QUOTE(pakpen @ Jun 21 2007, 23:21) [snapback]2999214[/snapback]
Salutare tuturor,
Stiu ca sunt o gramada de sfaturi in legatura cu rutele auto spre Croatia, insa daca nu deranjez prea mult vin si eu cu cateva intrebari.Luna viitoare voi pleca cu prietena mea in POREC si vreau va rog sa-mi spuneti daca in 2 zile pot ajunge linistit acolo in conditiile in care voi folosi sa zic traseul dat de Greuceanu la un moment dat, cel prin Ungaria(Baja).
Inca ceva, pe langa taxele de autostrada este necesar sa-mi iau cumva la granite si acea "rovineta"?
A mers cineva de curand prin Budapesta si apoi jos spre croati? Ce diferenta ar fi ca timp parcurs intre cele doua variante(Baja/Budapesta)?
Multumesc anticipat tuturor pentru orice sfat.

daca esti din Bucuresti nu te complica pe la sarbi(viza+taxa).>>> direct Nadlac Szeged Baja Osijek autostrada Zagreb Karlovac (la dus sau intors te abati pana la Plitvice) Rijeka Tunelul Ucka Pazin Porec (Dupa Rijeka ai sosea rapida cu intersectii la nivel) (asta e traseul normal !!! )
La unguri nu-ti trebuie vigneta ca nu mergi pe autostrada la croati iei tichet la intrare (platesti direct in euro, vreo 10 parca in zagreb apoi iei altul dupa centura zagrebului , inca vreo 8 parca inainte de rijeka si vreo 4 la tunelul Ucka)
Daca vrei pt diversitate poti veni (sau te poti duce) pe sus (din Zagreb o iei spre nord)pe la Balaton (faci o baie - ai zeci de locatii) Budapesta Szeged Nadlac
diciulina
gabibyte...ai fost prin muntenegru anul asta?..dinspre croatia?...ti-a trebuit viza?...
ai vizitat tara?..imi poti face cateva recomandari?

eu ma gandeam sa intru in croatia prin ungaria-balaton...si sa ma intorc in tara prin muntenegru-serbia...vizitand si cateva zile muntenegru...pt ca am inteles ca este absolut superb...

Gert
Buna,

Noi vrem sa plecam in Croatia pe 6 septembrie, din bucuresti, via Arad, centura Budapesta, Balaton, Zagreb.

Va rog, daca poate sa ma lamureasca cineva care ar fi avantajele rutei prin Szeged - Baja - Osijiek fata de cea pe autostrada pe langa Budapesta? Din cate am vazut eu pe viamichelin, diferenta e doar de 30 km ... nu prea cred ca se merita de renuntat la autostrada doar pt o economie de 30 km.

Mai departe, vom merge spre insula Brac (Bor), 5 zile la plaja, apoi Split, Rovinj, Sibenik, Zadar, Plitvitze, Zagreb si inapoi acasa - total, 2 sapt. si jumatate.

Vom reveni cu impresii dupa calatorie.
da(m)n
@gabibyte - aceeasi intrebare ca si mai sus. De la Cluj - de ce e mai bine pe la Szeged fata de M3 ( de la Debrecen ) - ruta pe care vad ca o recomanda si map24 si si viamichelin.

In 3 saptamani mergem in Croatia si acum detaliam traseul smile.gif.

Mersi pentru raspuns.
gabibyte
QUOTE(diciulina @ Jun 22 2007, 12:50) [snapback]3000994[/snapback]
gabibyte...ai fost prin muntenegru anul asta?..dinspre croatia?...ti-a trebuit viza?...
ai vizitat tara?..imi poti face cateva recomandari?

eu ma gandeam sa intru in croatia prin ungaria-balaton...si sa ma intorc in tara prin muntenegru-serbia...vizitand si cateva zile muntenegru...pt ca am inteles ca este absolut superb...

Din pacate am fost acum mult timp, cand inca eram trecut pe pasaportu parintilor. Din cauza ca suntem in UE, nu ai nevoie de viza pentru Iugoslavia, in cazul sejururilor scurte(probabil sub 1 luna, nu stiu sigur).
Drumuri misto si destul de periculoase sunt in zona orasului Bar. Ca si peisaj imi vine greu sa ma gandesc ce le-ar putea bate. Multe multe tunele si curbe de 180. Cand am trecut pe acolo, in 96, multe drumuri se reparau, dar asta a fost inainte de razboi. Nu stiu sincer sa iti zic situatia curenta. Oricum iti recomand sa mergi prin Muntenegru, se merita. Eu am intrat in Serbia pe la Portile de Fier, deci nu stiu sa iti zic pe unde sa o iei din Croatia
pakpen
Multumesc frumos tuturor pentru sfaturi.Probabil ca o sa alegem varianta Baja iar la intoarcere o sa avem un traseu prin nordul Italiei- Austria- Ungaria si inapoi acasa, cel putin asa era planul pentru ca avem cazarea deja platita la hotel si nu putem sa ne plimbam la dus.E foarte posibil insa sa renuntam la traseul initial si sa trecem pe la Plitvice in detrimentul acelei rute de intoarcere.O sa revenim cu pareri la finalul calatoriei.
Pentru cine pleaca inaintea noastra, concediu placut si cat mai mult soare!
Archangelvld
Salut, pe la inceputul lui august planuiesc si eu sa merg in Croatia. Vroiam sa stiu daca exista vreo regula mai speciala de circulatie prin Ungaria sau Croatia, de genul e obligatoriu cu farurile aprinse pe toate drumurile, etc. Daca stie cineva sa ma informeze si pe mine smile.gif

joker_C
Buna ziua si multumesc tuturor celor care au postat informatii utile aici! Eu vreau sa plec in Croatia pe la inceputul lui august, insa am in dubii asupra destinatiei exacte si a mijlocului de transport. Daca ar fi sa plec cu masina, sa o iau prin Ungaria (Baja) si sa ajung in Istria, cam care ar fi diferenta de costuri fata de varianta cu avionul pana acolo? Mentionez ca suntem 4 persoane si ca intentionam sa stam la un apartament. Noi am facut niste calcule si diferenta nu ar fi f mare...in jur de 50E, dar vroiam sa va intreb daca este un numar realist si daca se merita intr-adevar varianta cu auto in detrimentul celei cu avionul - ma refer la drum, peisaj, oboseala etc. Multumesc anticipat!

PS: Plecam din Bucuresti!
bogZ
Salut,
Eu am fost si anul trecut si acum mai am 5 saptamani pana plec. Anul trecut am luat biletele prin Eximtur dar anul acesta am luat direct de la o agentie din croatia un apt. pt 4 pers. cu AC direct pe plaja undeva la 30 km sud de Makarska, super apartamentul pret/apt 7 nopti 420 euro. Anul trecut am fost in Umag 1100 km =11 ore + 3 ore somn, cluj-budapesta-zagreb-rijeka-umag. Super drumul (mai ales la croati). total 1400 euro pt 4 pers (cazare+mancare din supermarket+taxe drum+vizita Venetia+vizita Verona+drum inapoi prin austria+motorina=2850 km)(moka).In Verona am stat 3 zile dar am avut cazare la o firma- deci nu am platit-o. Daca stie cineva cum se trece prin Bosnia spre Dubrovnik, trebuie viza sau ceva taxe, va rog sa-mi spuneti.
bugger

imi poti spune te rog numele (site-ul) agentiei din croatia?
mersi!!
furceag
Am vazut ca se pune problema a se merge spre Croatia pe centura Budapestei.

Acum citeva zile imi facusem traseul astfel: Brasov-Cenad-Baja-Osijek-Opatija (asta e in Istria, la maxim 5 km de Rijeka). ViaMichelin spunea cam asa :
distanta 1203 km; timp 16 ore; cost (taxe, combustibil) 135 euro
Aici aparea insa o problema: cine a fost in ultimul timp pe distanta Brasov-Sibiu a observat ca sint insirate cca. 100 de semafoare deoarece se lucreaza la drum.

Asta face ca timpul de mers sa creasca destul de mult, motiv pentru care am facut un alt traseu si anume : Brasov-Oradea-centura Budapesta-Zagreb-Opatija cu urmatoarele date : distanta 1208 km; timp 15 ore( se merge mai mult pe autostrada); costuri 106 euro.

Acum, nu trebuie sa stau si ma gindesc prea mult care este varianta de urmat.

QUOTE(diciulina @ Jun 20 2007, 18:45) [snapback]2993304[/snapback]
pt cei care au fost in croatia.....si au strabut coasta dalmatiei de la nord la sud...de la zadar spre dubrovnik...cu masina...ati avut probleme cu partea de litoral din bosnia-herzegovina?...pt ca azi..uitandu-ma mai atent pe o harta...am vazut ca bosnia-herzegovina are iesire la mare pe o portiune f mica...dar atat cat sa desparta doua bucati din croatia....
ce stiti de bucata aia?...se poate trece pe acolo...spre dubrovnik?

Se poate trece fara probleme prin acea fisie.

QUOTE(pakpen @ Jun 21 2007, 23:21) [snapback]2999214[/snapback]
Salutare tuturor,
Stiu ca sunt o gramada de sfaturi in legatura cu rutele auto spre Croatia, insa daca nu deranjez prea mult vin si eu cu cateva intrebari.Luna viitoare voi pleca cu prietena mea in POREC si vreau va rog sa-mi spuneti daca in 2 zile pot ajunge linistit acolo in conditiile in care voi folosi sa zic traseul dat de Greuceanu la un moment dat, cel prin Ungaria(Baja).
Inca ceva, pe langa taxele de autostrada este necesar sa-mi iau cumva la granite si acea "rovineta"?
A mers cineva de curand prin Budapesta si apoi jos spre croati? Ce diferenta ar fi ca timp parcurs intre cele doua variante(Baja/Budapesta)?
Multumesc anticipat tuturor pentru orice sfat.

Daca mergi pe autostrada in Ungaria, trebuie sa cumperi rovigneta. In Croatia nu este necesara intrucit la intrarea pe autostrada se ridica un tichet pe care il platesti cind iesi de pe autostrada.

QUOTE(Archangelvld @ Jun 25 2007, 12:32) [snapback]3012626[/snapback]
Salut, pe la inceputul lui august planuiesc si eu sa merg in Croatia. Vroiam sa stiu daca exista vreo regula mai speciala de circulatie prin Ungaria sau Croatia, de genul e obligatoriu cu farurile aprinse pe toate drumurile, etc. Daca stie cineva sa ma informeze si pe mine smile.gif

Conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe, in Ugaria e obligatoriu a se circula cu faza scurta aprinsa. In Croatia nu se spune (sau cel putin nu am vazut eu) dar cineva spunea ca a luat amenda pentru ca a uitat sa aprinda farurile.

QUOTE(joker_C @ Jun 25 2007, 13:08) [snapback]3012827[/snapback]
Buna ziua si multumesc tuturor celor care au postat informatii utile aici! Eu vreau sa plec in Croatia pe la inceputul lui august, insa am in dubii asupra destinatiei exacte si a mijlocului de transport. Daca ar fi sa plec cu masina, sa o iau prin Ungaria (Baja) si sa ajung in Istria, cam care ar fi diferenta de costuri fata de varianta cu avionul pana acolo? Mentionez ca suntem 4 persoane si ca intentionam sa stam la un apartament. Noi am facut niste calcule si diferenta nu ar fi f mare...in jur de 50E, dar vroiam sa va intreb daca este un numar realist si daca se merita intr-adevar varianta cu auto in detrimentul celei cu avionul - ma refer la drum, peisaj, oboseala etc. Multumesc anticipat!

PS: Plecam din Bucuresti!

Parerea mea este ca daca stai intr-un singur loc, merita sa mergi cu avionul (nu stiu cit te costa asa, dar calculul transportului cu autoturismul il ai facut mai sus- aproximativ). Tara este atit de frumoasa incit merita vazuta de jos, obositor dar merita. Personal, nu cred ca este realist calculul si iti spun si de ce: transportul pina la litoralul Croatiei ( in partea nordica nu te poate costa mai mult de 100 euro- vorbesc de costul combustibilului, calculul fiind facut pentru o masina cu motor diesel; taxele de drum sint de cca. 22-25 euro). Nu stiu cit costa biletul de avion pentru o persoana dar nu am auzit de low cost pentru Croatia la care trebuie sa iei in calcul taxele de aeroport care sint de 80-100 euro/persoana, functie de aeroporturile de plecare si destinatie. Avantajul este, in schimb, acela ca ajungi repede.
bogZ
QUOTE(bugger @ Jun 26 2007, 15:37) [snapback]3019025[/snapback]
imi poti spune te rog numele (site-ul) agentiei din croatia?
mersi!!

www.adriatic.hr au f.f. multe apartamente in toate zonele din croatia.
Iti recomand sa platesti cu cardul pt ca prin banca au comisioane ff mari.
bogZ
Clar nu merita cu avionul pt ca pierzi prea multe privelisti, iar daca sunteti 4 persoane cu banii recuperati din transport mai puteti face o oprire prin Viena si Bratislava la intoarcere si mai vezi ceva pe langa Croatia. In al doilea rand, din cite am vazut eu in croatia, ei stau destul de prost cu transportul public asa ca daca nu stai exact in localitatea in care aterizezi eu cred ca e destul de greu sa te descurci cu bagajele dupa tine. In ceea ce priveste drumul eu am bagat 140 l de motorina pt 2800 km venind prin Salzburg-vienna - austria. Taxele de autostrada sunt destul de mari in Croatia (mi s-au parut mai mari decat in Italia) + ungaria 2800 forinti + austria 10 euro. Am vazut ca in Croatia se circula cu faza scurta aprinsa ca in ungaria. Eu stiam doar de Ungaria dar cind am intrat in croatia si am vazut masini de toate natiile cu luminile aprinse le-am aprins si eu. E mai bine sa te pazesti. Politistii din croatia sunt cam ca la noi dar nu accepta nici un fel de "premii" deci grija mare - in caz de ceva platesti amenda si ai plecat, asta mi-a spus-o un bastinas.

muresandorel
Plec in 12 iulie in porec cu masina din Cluj.
Ma cazez la apartament ana ,a fost cineva acolo?ceva detalii?Am vorbit pentru rezervare dar imi cere 100 euro avans pt rezervare,a platit cineva rezervare?
Cum se face?

joker_C
Multumesc frumos pentru ajutor! Si noi ne cam hotarasem sa mergem cu masina...sunt multe peisaje frumoase de vazut, plus ai libertatea sa mergi sa mai vizitezi si alte localitati! Noi am inceput sa ne trasam si un traseu pe care sa-l urmam...si eu am folosit ViaMichelin + alte surse si am o intrebare...din Szeged se poate merge direct in Baja sau trebuie ocolit prin Kiskunhalas?!? Iar iesirea spre Croatia din Baja se face prin Mohacs, nu? Multumesc anticipat!
bogZ
Chiar nu cunosc drumurile din sudul ungariei dar am vazut ca nu este nici o autostrada pe directia est-vest. La unguri pe drumurile nationale, mie mi se pare ca se circula la fel de greu ca si la noi, poate chiar mai rau dat fiind ca la ei vit. max legala in afara localitatilor e atentie!!! de 90 km/h. si 50 in localitati si sunt si multe radare pe deasupra. Ca distanta luand in considerare szeged-zagreb eu as alege tot autostrada catre Budapesta chiar daca drumul e mai lung cu 40 de km. Incearca sa configurezi drumul cu AND route.
joker_C
QUOTE(bogZ @ Jun 28 2007, 13:33) [snapback]3028218[/snapback]
Chiar nu cunosc drumurile din sudul ungariei dar am vazut ca nu este nici o autostrada pe directia est-vest. La unguri pe drumurile nationale, mie mi se pare ca se circula la fel de greu ca si la noi, poate chiar mai rau dat fiind ca la ei vit. max legala in afara localitatilor e atentie!!! de 90 km/h. si 50 in localitati si sunt si multe radare pe deasupra. Ca distanta luand in considerare szeged-zagreb eu as alege tot autostrada catre Budapesta chiar daca drumul e mai lung cu 40 de km. Incearca sa configurezi drumul cu AND route.

AND route?!?
bogZ
QUOTE(joker_C @ Jun 28 2007, 14:23) [snapback]3028520[/snapback]
AND route?!?

Un fel de Autoroute. Sau mai poti incerca cu un GPS daca ai sau poti face rost. Eu am calculat distanta cu AND route si a iesit asa:
Szeged - Zagreb - 495 km via Baja
- 533 km via Budapesta pe M0
dark dog
Salut, m-am bucurat tare mult sa descoper forumul acesta, care mi-a mai limpezit un pic ideea de croatia.

Intentionez sa plec in Croatia pe 2 august cu masina, din Bucuresti, pe ruta, arad, szeged, budapesta, zagreb.Itinerariul ma gandeam sa fie Zagreb, Krk, Zadar, Split, Brak, Dubrovnik, in drumul de intoarcere parcul Pltvice.Ceea ce ar trebui ca vacanta sa se intinda pe parcursul a doua saptamani.
Intrebari punctuale.
1.Deplasarea cu masina intre destinatiile mai sus-mentionate, este dificila?si aici ma refer la lipsa ferry-boat-urilor, care sa faciliteze aceasta deplasare.
2.Nu am rezervat nimic inainte si nici nu intentionez, din cate am citit asta ar nu ar fi o problema deoarece sunt destul de multe locuri de cazare, dar ca sa ma asigur mai intreb o data.
3.Daca ar mai fi ceva interesant de vazut si nu am trecut pe lista, va rog sa-mi spuneti din ceea ce am citit astea ar fi atractiile principale ale Coastei Dalmatiei.
Multumesc inca o data.
mi-e_lene
zbor direct catre dubrovnik sau alt oras din croatia exista (eu n-am gasit pana acum) ?

numai de bine,
cristian
sorin1000
Atentie!
In fosta Yugoslavie ai nevoie de viza sau tranzit care se ia NUMAI de la consulat sau ambasada...Amatorilor de intrare in Croatia pe ruta Serbia Muntenegru...le recomand sa se mai gandeasca...Muntenegru cere viza si e cam scumpa...cam 40-50eur!!!
Eu am vrut sa plec anul acesta la Budva(Muntenegru),dar m-am lasat pagubas...Voi pleca in Croatia,habar n-am unde,desi preturile sunt mai mari ca la Budva,cam cu 50-75% la cazari...
Voi urmari forumul poate voi putea "fura" ceva idei...Eu plec prin 12 aug din Timisoara,cu masina...
Ma voi duce sa vad si la agentii pentru a-mi face o idee de preturi,apoi le voi posta pe forum poate vor ajuta pe cineva.

SDunt cam speriat de preturille la cazari...parca-s copiate de la Mamaia...abia astept ziua de luni sa vad oferta de cazari din Tm...
bogZ
Eu am preferat intrarea in croatia pe baza de voucher si anul trecut si anul acesta, am primit voucherul pe mail de la agentia de turism. La vama am trecut mai usor cu voucher - mi sau parut vamesii ff suspiciosi - am avut si un mic control la portbagaj. Vamesii au cerut voie daca pot sa le las o copie a voucherului. Daca o sa aveti pofta prin croatia de bere luati-va de la noi un bax, la ei e groaznica, numai ca, la vama, sa nu sara in ochii vamesilor, dar nici "palmata" ca se supara. Un prieten a ramas acum 2 ani fara juma' de bax pt ca vamesilor le era sete. cheers.gif Legat de transporurile in interiorul tarii si feriboaturi intrati pe http://www.croatia.hr/English/Dolazak/Brod...spx?idEntry=map . Aici ar trebui sa gasiti cam tot.
areal51
QUOTE(dark dog @ Jun 29 2007, 14:38) [snapback]3033942[/snapback]
Salut, m-am bucurat tare mult sa descoper forumul acesta, care mi-a mai limpezit un pic ideea de croatia.

Intentionez sa plec in Croatia pe 2 august cu masina, din Bucuresti, pe ruta, arad, szeged, budapesta, zagreb.Itinerariul ma gandeam sa fie Zagreb, Krk, Zadar, Split, Brak, Dubrovnik, in drumul de intoarcere parcul Pltvice.Ceea ce ar trebui ca vacanta sa se intinda pe parcursul a doua saptamani.
Intrebari punctuale.
1.Deplasarea cu masina intre destinatiile mai sus-mentionate, este dificila?si aici ma refer la lipsa ferry-boat-urilor, care sa faciliteze aceasta deplasare.
2.Nu am rezervat nimic inainte si nici nu intentionez, din cate am citit asta ar nu ar fi o problema deoarece sunt destul de multe locuri de cazare, dar ca sa ma asigur mai intreb o data.
3.Daca ar mai fi ceva interesant de vazut si nu am trecut pe lista, va rog sa-mi spuneti din ceea ce am citit astea ar fi atractiile principale ale Coastei Dalmatiei.
Multumesc inca o data.

Pt. Krk ai pod, vreo 3-4 euro si numai la dus se plateste, sa nu pierzi golful punat cu ins din mijloc si super-plajele de la stara baska....le gasesti in orice pliant (gratis). Orasul vechi Krk sa nu-l pierzi...si mie mi l-a recomandat cineva aici pe forum si bine am facut ca l-am ascultat.

Pt. Brac ai ferry din split-supetar (mai dese, cred ca din 2 in 2 ore) sau makarska-sumartin (ferry asta e mai mic , costa 28 euro parca plus 6 de pers. si circula mai rar, vreo 4-5 pe zi...pui masina la rand si speri ca ai loc ,incap cam 20-22 din ce-am numarat ...noi n-am avut ....am trecut fara ea apoi am pus la un taxi de 8 locuri ...parca 30 euro total pana la Bol). Inainte de Makarska e Brela unde cica e cea mai limpede apa a Adriaticii, scrie pe un panou mare...si cam asa e din ce-am vz eu peacefingers.gif .... cazari in nestire...te luau de pe strada in partea aia de la sud de split (am fost tot in august...si am stat 2 zile pe-acolo la Baska Voda) preturile aceleasi.... media 15 euro/zi/persoana... zona...imaginati-va munte-mare diferenta de nivel 1700 la 0 metri
Meenaa
Am si eu o intrebare.. legata de preturile din croatia.. pentru o excursie de o saptamana, cam de cati bani as avea nevoie?.. si daca cineva imi poate da cateva exemple de preturi pentru lucruri necesare. va multumesc anticipat! peacefingers.gif
muresandorel
A fost careva pe cont propiu in croatia??
fara cazare rezervata???
gasesti gazde sau pensiuni acolo???
in partea de nord undeva ceva istria???
multumesc
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.