mdt
12th September 2008, 16:09
@dariuscha, la casa Tereza se face curatenie zilnica sau iti duci tu gunoiul, dai cu mopul la nevoie, samd?
dariuscha
12th September 2008, 17:11
te "gospodaresti" singur. insa banuiesc ca poti negocia si pt asta. exista in apropiere o pensiune unde sigur beneficiezi de astfel de servicii, insa cazarea e in camere, nu in apartament.
mdt
12th September 2008, 17:46
@dariuscha, multumesc.
vladut_v
12th September 2008, 18:47
QUOTE (ambvision @ Sep 12 2008, 10:53)

Am atasat fisierul pt google earth care contine aproximativ traseul nostru prin slovenia ...
Multumiri !
zoloft
12th September 2008, 21:03
QUOTE (zoloft @ Sep 9 2008, 22:45)

Asi vrea sa merg in Croatia sa vizitez cate ceva; nu ma intereseaza plaja, nisip, etc ci munte si lucruri adevarate si importante de vizitat.
In plus asi vrea sa merg cu autocarul si sa fie intr-o zona nu prea scumpa ca nu mai am bani dupa concedii.
Ma poate ajuta cineva cu ceva repere ?
Merci mult.
Pai nu !
Recomandati-mi o zona din care sa pot vizita chestii interesante..nu vreau mare si nisip; vbreau zone interesante...pitoresti.
ambvision
12th September 2008, 21:53
Daca mergi cui masina, du-te in zona Split/Trogir, de acolo poti vizita multe, iar coasta Dalmata este spectaculoasa. Eu am fost acolo 2 ani consecutiv, si nu m-am plictisit deloc, si imi place sa vizitez cat mai mult.
Uita-te pe topicul asta dupa post-urile mele, sau vezi ca am scris niste review-uri pe site-ul www.amfostacolo.ro
zildan
13th September 2008, 00:53
QUOTE (danabo @ Sep 12 2008, 00:54)

Buna
vrem si noi sa plecam duminica spre Croatia, respectiv la Zaton ( ff aproape de Dubrovnik ar trebui sa fie) si traseul tau de dus pare cel mai scurt pt aceasta destinatie. Pt linistea sufletului meu , insa, as mai vrea citeva lamuriri, daca ai timp.
Adica: cum e in Serbia? vesti si povesti am auzit din multe parti, si nu toate linistitoare. Cum ca drumul e in stare proasta, cum ca nu e ff sigur nici pe la sirbi nici prin Bosnia, cum ca se mai simte orescum o stare de asediu. Acum dupa cite am apucat sa citesc pe forum ( si recunosc ca nu am citit tot) se pare ca multi s-au incumetat si s-au intors sa povesteasca, asa ca n-o fi "dracu' atit de negru", imi spun eu.
Pe de alta parte prefer sa ma asigur, asa ca : Starea drumurilor? Sunt ceva munti de traversat (cel putin din ceea ce descifrez eu dupa Google Earth) ,deci cit de greu este drumul, ca stare a carosabilului, ca serpentine ?
Din ceea ce povestesti tu se pare ca in 14 ore erati deja pe coasta in Muntenegru. Sincer nu imi dau seama daca e mult sau putin, dar, cu riscul sa par siciitoare, cit de repede ati mers, cit ati stat la vama? Cum e cu vama intre Serbia si Muntenegru?
Cu multumiri anticipate..
-In Serbia drumurile sunt OK, asta nu inseamna ca sunt exceptionale dar nu sunt in nici un caz ca in vestul Romaniei (Severin Timisoara e emblematic, pot spune ca la drumuri proaste Banatenii sunt fruncea).
-In vama nu stai mult nici la Muntenegru, atentie la Portile de Fier daca aveti copil in pasaport sa faceti copii dupa pasapoarte altfel pierdeti juma de ora.
-Sa verificati Cartea verd-e sa fie trecute toate tarile exYU.
-Drumul e ok in prima jumatate la dus, spre granita cu Muntenegru incepe partea grea. Bu sunt serpentine ca pe Transfagarasan, dar dupa Durmitor pana la Podgorica se depaseste mai greu.
-Nu puteti ajunge intr-o zi la Dubrovnic prin acest drum, e distanta prea mare, doar daca treceti granita la 5 dimineatza la Severin si sunteti 2 soferi.
-Nu sunt probleme pe drum, e mult mai sigur decat in Bulgaria de exemplu.
-Am mers la limita drumului incercand sa nu depasim viteza admisa cu mai mult de 10 km /h.
mr.enrich
15th September 2008, 23:31
daca nu sunteti soferi puteti lua trenul de noapte spre belgrad iar de acolo la 10 dimineata pleaca alt tren pe ruta beograd-bar (muntenegru). mie mi-a luat 22 de ore, 48 euro cu balkan flexipass sub 26, iar calatoria cu trenul prin muntenegru TREBUIE experimentata first hand. de aici e simplu, ori din bar ori din budva un autocar pana in dubrovnik e 20/16 euro.
alina85
16th September 2008, 10:09
@ambvision ...ai facut niste poze de vis
cu siguranta la anul merg in Croatia...este o tara mult prea frumoasa si merita vazuta
blue74lion
17th September 2008, 18:52
Ma gindesc si eu la anul sa merg in Croatia....Ma gindeam la insula Rab si bineinteles la Plitvice....E nevoie de pasaport in Croatia sau se poate trece doar cu buletinul? De Plitvice am gasit destule informatii pe aici, dar despre Rab nu am vazut prea multe, ma poate ajuta cineva?
Greuceanu
17th September 2008, 21:42
E nevoie de pasaport. Ce anume exact vrei sa stii despre Rab?
blue74lion
18th September 2008, 12:14
QUOTE (Greuceanu @ Sep 17 2008, 22:42)

Pe unde ar fi mai bine sa merg prin Serbia sau prin Ungaria? drumul mai scurt ar fi prin Serbia cu putin peste 200 km si as mai evita si drumurile noastre proaste pina la Arad adica inca vreo 300 km..Pe insula Rab se trece cu ferry sau este pod? Ar fi mai bine sa-mi fac rezervare sau sa merg la ce gasesc acolo? Plaja am inteles ca e de nisip si apa foarte calda si mica...Cum sint preturile acolo\?
Ralush86
18th September 2008, 13:03
Buna tuturor, as avea nevoie si eu de cateva informatii in ceea ce priveste intrarea in Croatia. In primul rand pasaportul trebuie sa fie valabil pe o anumita perioada de timp? ( am gasit pe un site ca trebuie sa fie valabil 6 luni, al meu e ok dar al prietenului meu expira in decembrie. Am intrat si pe site la MAE dar acolo spune doar ca trebuie sa fie valabil dar nu precizeaza o anumita perioada de timp). Apoi in legatura cu banii, exista o anumita de suma de bani pe zi de persoana ce trebuie sa o prezinti la vama? Si in legatura cu drumurile am citit tot asa pe ceva site-uri ca la ei se circula cu faza scurta si pe timpu zilei, daca nu iei amenda... Daca stiti ceva in legatura cu ce am intrebat, va rog sa ma ajutati
vladut_v
18th September 2008, 14:33
QUOTE (Ralush86 @ Sep 18 2008, 14:03)

am gasit pe un site ca trebuie sa fie valabil 6 luni, al meu e ok dar al prietenului meu expira in decembrie
In provincie pasaportul nou e gata in 3 zile sau 2 ore cu taxa de urgenta. Nu stiu, insa, "la capitala" cum stau lucrurile ...
Phx'
18th September 2008, 15:45
QUOTE (blue74lion @ Sep 18 2008, 13:14)

Pe unde ar fi mai bine sa merg prin Serbia sau prin Ungaria? drumul mai scurt ar fi prin Serbia cu putin peste 200 km si as mai evita si drumurile noastre proaste pina la Arad adica inca vreo 300 km..Pe insula Rab se trece cu ferry sau este pod? Ar fi mai bine sa-mi fac rezervare sau sa merg la ce gasesc acolo? Plaja am inteles ca e de nisip si apa foarte calda si mica...Cum sint preturile acolo\?
Noi am preferat sa venim prin Ungaria, e mai mult autostrada la costuri mai mici (doar vigneta, nu costul autostrazii in sine ca in Serbia). Pe insula rab se trece cu feribotul, face vreo 20 min de la Jablanac, nu-ti trebuie rezervare ca sunt dese. Da, plaja e cu nisip (la Lopar), apa foarte mica, buna pt copii.
Greuceanu
18th September 2008, 17:28
Daca as merge cu treaba, as alege Serbia, e mai rapid. Daca as merge in concediu, as lua-o prin Ungaria, dar NU pe autostrada ci pe la Baja (o gasesti pe harta) care este o combinatie de orasel mic/statiune. Pe mine cel putin, ma relaxeaza foarte mult sa ajung dupa amiaza acolo, sa imi petrec seara la una din terasele de pe malul Dunei si sa plec dimineata linistit mai departe. E o chestiune de alegere personala. Din experienta, media orara pe acest traseu (deci fara nici o autostrada) e mult mai buna decit varianta Szeged-Budapesta si apoi spre sud. Drumurile sint pustii, de foarte buna calitate, peisajele relaxante, radare foarte putine sau deloc.
Asa cum ai aflat deja trecerea se face cu ferry; asteapta-te uneori la cozi destul de mari. Exista un orar pentru ferry, dar in sezon e irelevant, merg unul dupa altul. Gasesti plaje cu nisip pe insula, adincimea apei la astfel de plaje este foarte mica (a se citi zeci sau chiar peste o suta de metri la reflux pina ajunge la circa 1 metru adincime). Incearca sa pui benzina ultima oara de pe continent, pe insula e ceva mai proasta si mai scumpa (sau poate doar mi s-a parut mie).
Daca mai ai alte intrebari punctuale, le astept.
mdt
18th September 2008, 19:58
Si la noi este obligatorie faza scurta pe timpul zilei, dupa noul cod rutier, in vigoare de 1 an sau 2!
Chestia cu suma de bani de prezentat la granita a fost valabila acum cativa ani. Nu mai este.
bogdan10
18th September 2008, 22:40
QUOTE (blue74lion @ Sep 17 2008, 19:52)

Ma gindesc si eu la anul sa merg in Croatia....Ma gindeam la insula Rab si bineinteles la Plitvice....E nevoie de pasaport in Croatia sau se poate trece doar cu buletinul? De Plitvice am gasit destule informatii pe aici, dar despre Rab nu am vazut prea multe, ma poate ajuta cineva?
QUOTE (Greuceanu @ Sep 17 2008, 22:42)

Intrarea in Croatia este permisa pe baza de C.I. Depinde ce tari parcurgi pana sa ajungi in Croatia!
1) Daca vrei sa ajungi prin Serbia, Bosnia si Muntenegru, obligatoriu trebuie pasaport!
2) Daca vrei sa ajungi prin Ungaria si/sau Slovenia poti merge linistit cu C.I.
QUOTE (Greuceanu @ Sep 18 2008, 18:28)

Daca as merge cu treaba, as alege Serbia, e mai rapid. Daca as merge in concediu, as lua-o prin Ungaria, dar NU pe autostrada ci pe la Baja (o gasesti pe harta) care este o combinatie de orasel mic/statiune. Pe mine cel putin, ma relaxeaza foarte mult sa ajung dupa amiaza acolo, sa imi petrec seara la una din terasele de pe malul Dunei si sa plec dimineata linistit mai departe. E o chestiune de alegere personala. Din experienta, media orara pe acest traseu (deci fara nici o autostrada) e mult mai buna decit varianta Szeged-Budapesta si apoi spre sud. Drumurile sint pustii, de foarte buna calitate, peisajele relaxante, radare foarte putine sau deloc.
Exista destule restrictii de viteza in afara localitatilor pe portiunea Szeged-Baja (60 km/h) si exista unele portiuni cu asfaltul "in valuri"!
Diferenta de km intre cele 2 variante (Szeged - Baja - Mohacs -Osijek-Zagreb fata de varianta de pe autostrada (Szeged-Budapesta-Balaton-Zagreb) nu este mare iar media orara este net superioara pe varianta a 2-a, care are numai autostrada de la jumatatea lunii august din acest an! Am facut ambele variante in ani diferiti si nu suporta comparatie traseele intre ele! Te duci "zbarnaind" pe autostrada fata de drumurile nationale din Ungaria!
saxo
19th September 2008, 12:34
QUOTE (bogdan10 @ Sep 18 2008, 23:40)

........... Am facut ambele variante in ani diferiti si nu suporta comparatie traseele intre ele! Te duci "zbarnaind" pe autostrada fata de drumurile nationale din Ungaria!
Eu la dus am ales varianta Baja si la intors autostrada. Personal, prefer fara dscutie prima, adica prin Baja. Aia cu "zbarniitul" pe autostrada n-am intilnit-o, fiind extrem de aglomerat, mai ales in zona budapestei.
bogdan10
19th September 2008, 12:54
QUOTE (saxo @ Sep 19 2008, 13:34)

Eu la dus am ales varianta Baja si la intors autostrada. Personal, prefer fara dscutie prima, adica prin Baja. Aia cu "zbarniitul" pe autostrada n-am intilnit-o, fiind extrem de aglomerat, mai ales in zona budapestei.
In afara de centura Budapestei (20-25 km care se parcurg cursiv, nu ca la noi), in restul drumului cum a fost pe autostrada? Ai folosit autostrada la sfarsit de saptamana sau in timpul saptamanii?
saxo
19th September 2008, 12:56
Eu m-am intors intr-o simbata.
Ralush86
19th September 2008, 12:57
Merci de raspunsuri, faza e ca eu nici nu am mai iesit din tara si nici carnet nu am asa ca scuze daca au fost aiurea intrebarile, dar mi se pare normal sa ma interesez
Sa speram k o sa fie ok tot
nadis
19th September 2008, 13:08
Ralush, pai si atunci cum ai de gand sa ajungi acolo? Just curious...
Oricum, mai bine iti faci pasaport: prinde bine la casa omului!
vladut_v
19th September 2008, 16:29
QUOTE (bogdan10 @ Sep 18 2008, 23:40)

Intrarea in Croatia este permisa pe baza de C.I. Depinde ce tari parcurgi pana sa ajungi in Croatia!
1) Daca vrei sa ajungi prin Serbia, Bosnia si Muntenegru, obligatoriu trebuie pasaport!
2) Daca vrei sa ajungi prin Ungaria si/sau Slovenia poti merge linistit cu C.I.
Croatia NU face parte din UE, deci din spatiul comunitar cu libera circulatie. E nevoie de Pasaport ! E posibil sa nu te intrebe nimeni de el la intrarea in tara prin Italia/Slovenia, dar asta e altceva. Detinerea de pasaport este obigatorie.
Practica cea mai elocventa in sensul asta este, ca poate nu stiti dar, in termen de 24 (sau 48 nu ma stiu exact) de ore de la intrarea pe teritoriul tarii trebuie sa va inregistrati prezenta pe teritoriul Croat, la una din sectiile de politie ! Daca va cazati la o unitate de cazare oficiala din circuitul turistic (hotel/motel/hostel/apartament/vila/campig in masina,rulota sau cort), atunci unitatea respectiva se ocupa de inregistrarea dumneavoastra. La fel se intampla si daca plecati cu rezervare din tara.
Asadar tineti seama de aspectul asta daca: intentionati sa dormiti in masina pe teritoriu ; intentionati sa mergeti la "niste prieteni" care sunt cazati deja undeva ... si de regula cand mergeti pe cont propriu si socotelile legate de timp nu se potrivesc si se prelungesc epste acest termen de 24 de ore, pana in momentul in care va cazati.
dariuscha
19th September 2008, 19:15
@miticat - am revazut anul acesta plitvice, in aceeasi perioada ca acum 3 ani : sfarsitul lui august .
"socul" nu a mai fost acelasi si iti spun si de ce.
nu pt. ca stiam ce gasesc acolo ( culoarea apei m-a fascinat in continuare ! ) ci din cauza volumului redus de apa la cascade. imi amintesc ca la prima vizita a fost imposibil sa nu ma ud la picioare sau sa stau pe banca asezata in fata unui izbuc , pe cand acum am reusit cu succes. la cascada mare aproape ca nu puteam face foto din cauza stropilor de apa pe care anul acesta nu le-am simtit deloc. si cel mai important ( poate asta a fost totusi un "noroc" atunci! ) , nu am mai vazut curcubeiele ( da, la plural ! ) intretaiate care m-au fascinat.
sigur ca inca ii uimeste pe cei ce-l viziteaza pt prima oara si nu numai...
a!...si noi tot la vukovic am stat , dupa o riguroasa selectie pe net. am avut ap. de la etaj 2 si am fost super multumiti . locatie si conditii excelente.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.