Am sosit in 9 august din Brela (Riviera Makarska).
Pentru inceput sa va spun traseul:
-
la dus am mers prin
Serbia Muntenegru astfel:
Drobeta, Negotin, Zajecar, Paracin, Krusevac, Kralijevo, Cacak, Uzice, Bjelo Polje, Kolasin, Podgorica, Budva Intrat joi dimineata in vama Portile de Fier la 10:30 si ajuns la Budva la 24:00.
Probleme pe portiunea Krusevac Kralijevo traficul e deviat pe un drum lateral foarte ingust.
Cu ocoluri si intrari prin orase am parcurs cam 800 km.
Am evitat cei cativa km de autostrada (nu stiam ca se poate plati cu euro).
Taxe: 10 Euro taxa ecologica la intrarea in Muntenegru.
Pana la Krusevac drumul a fost liber.
De la trecerea frontierei Serbia-Muntenegru drumul este mai greu. Nu sunt serpentine "agrafa de par" dar se merge in coloana si se fac greu depasiri.
Am ratat panorama canionului datorita noptii.
M-am cazat in Budva la 1 noaptea, la un hotel de 3 stele aproape de plaja (130 euro 3 pers cu mic dejun).
Am facut plaja a 2-a zi la Budva, am vizitat statiunea, am gustat din celebrul hamburger de Budva

.
In a 3-a zi am plecat din Budva spre Croatia.
Plecarea cam tarziu la 10:30.
Drumul trece prin fiordul Kotor, portiune pe care am fost oprit de un echipaj de politie (aveam pozitiile aprinse nu faza mica) si am negociat "atentia".
Granita cu Croatia am trecut-o rapid in sens invers era o coada de 5 Km (era sambata).
Cum in drumul nostru era si Dubrovnikul am facut o vizita de 4 ore.
Evident ca nu aveam kune, asa ca am gasit o parcare fara plata (cu mare noroc) si am purces in vechiul oras medieval.
Am produs si kune dintr-un bancomat din Dubrovnik.
Am plecat din Dubrovnik spre Brela.
Granita cu Bosnia e formala in zona aia.
Am ajuns pe seara la Brela unde aveam cazarea cu demipensiune rezervata.
Hotelul de 3 stele parea de minim 4. Se pare ca au conditii mai dure la clasificari croatii.
Apa superba, plaja de pietricele si pinii de pe plaja creaza conditii de vis.
La hotel se descurcau in engleza, si prin unele magazine. Nu insa peste tot era aasa.
Eu stiam destule cuvinte in sarba (de pe vremea cand sarbii erau singura noastra distractie la tv) si mai ales stiam numerele bine.
Brela e o statiune mai linistita, marea majoritate aveau cazare si masa la hotel. Era destul de scump totul.
E un singur "supermaket" mititel in zona centrala si inca unul tot mic, departe spre Baska Voda.
La Baska Voda era agitatie mare, oferte multe de cazare si masa si evident distractii.
Makarska e un orasel, la plaja aici e ca la noi pe litoral.
Am mai vizitata Split si Trogir, am ramas cu impresii frumoase.
- La intoarcerea spre casa am mers pe urmatorul traseu prin
Croatia, Bosnia si Serbia:
Brela, G. Brela, Sestanovac, Arzano, Livno, Bugojno, Jajce (cu ocol prin Mrkonjic Grad pt ca e drumul blocat), Banja Luka, Gradiska, autostrada A3, Beograd, iesirea spre Pozarevac, Vel. Gradiste, Defileul Dunarii, Portile de Fier.
Plecat la 8 din Brela, ajuns la 21:30 la Vama Portile de Fier.
Traseul prin Bosnia pana la Banja Luka e prin munti, nu foarte greu, cel mult similar unui defileu gen Valea Jiului, doar ca e mai lung.
Se platesc taxe pe autostrada cam 5 euro la 100 km la croati si vreo 3 euro la 100 la sarbi.
Se poate face intr-o zi acest traseu direct spre Riviera Makarska.
Am stat si in unele vame juma de ora, la Portile de Fier e chiar nasol, trebuie sa iti faci loc printre cei de la micul trafic.
Pentru eventuale informatii suplimentare va stau la dispozitie.