Totul despre CROATIA
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145

madmax80

QUOTE (papy08 @ Aug 17 2008, 22:30) *
Pentru madamax80
Salut, as dori sa imi spui :

-ai fost in Trogir, sti ceva de hotelul sirena ?
-autocarul de trei(3) stele de la christian tour nu are aer conditionat ,dar are un insotitor "bun".

Eu plec in Croatia - Trogir,Hotel Sirena pe 24 aug.2008 .si as fi recunoscator ,multumiri......pupici .. ,celor care imi vor da ceva detalii .

Multumesc mult !

Sirena e vila nu hotel.....din cate stiu eu....in fine, important e ca, cam toate vilele de pe acolo au acelasi lux cu al unui hotel de vreo 4 stele de pe la noi.....

autocarul ARE aer conditionat (sper ca nu am scris ca nu are in topicul cu poze).....sau cel putin autocarul cu care am venit noi avea (cel care pleaca din Cluj).....si da, are un insotitor bun sau se poarta cel mai frumos cu tine din cei trimisi in Croatia de agentie.....

Pentru tine ca stai la SIRENA...ATENTIE....daca mergeti in vreo excursie s-ar putea sa prindeti locuri IN PICIOARE in autocar pentru ca ghid-ul Mot Daniel de care vb in topicul anterior vinde mai multe bilete decat locuri.....cel putin asa sa intamplat cand am fost noi....locurile in autocar se ocupau in functie de vila la care erai cazat....mai pe scurt vila voastra fiind ultima dintre vilele "Christian tour" va veti urca ultimii in autocar....

De vila Sirena stiu ca va vor duce cu masina sus la vila....de la soseaua "principala" va ia cineva si va duce cu masina sus la vila...

QUOTE (yaya1 @ Aug 18 2008, 10:21) *
Madmax la ce vila ai fost cazat?

La vila Mihaela.....a fost super OK....liniste si destul de placuta camera (camerele).

Inca o chestie pentru cei care cred ca sunt tantari.....noi n-am vazut unul o saptamana intreaga.....nu va mai stresati...
ambvision
Mie asiguratorul care mi-a facut RCA mi-a zis ca imi da carte verde pt. Serbia cu 10 eur, intreaba si tu unde ai facut rca-ul

atupi
QUOTE (miticat @ Aug 19 2008, 22:06) *
Plecam maine seara spre Croatia si vrem sa ne intoarcem prin Bosnia si Serbia. Cartea verde nu e valabila in aceste tari. Stie cineva unde pot face o carte verde care sa "acopere" si Bosnia si Serbia? Am auzit de la cineva ca ar putea fi incheiata asigurarea pt tarile respective la frontiera, cand intri la ei, dar eu sincer ma indoiesc de asta.
Orice sfat e binevenit. Multumesc.

Te adresezi unui agent de asigurari de la compania la care ai RCA-ul si el iti va face si extindere de carte verde care costa maxim 50 RON. Asigurari medicale sa va faceti pt linistea voastra pt ca pe mine nu m-a intrebat nimeni nici in Bosnia si nici in Serbia sau Croatia. Concediu placut si stai fara grija pt ca lucrurile in afara sunt mai simple decat iti inchipui.

QUOTE (madmax80 @ Aug 19 2008, 22:26) *
Sirena e vila nu hotel.....din cate stiu eu....in fine, important e ca, cam toate vilele de pe acolo au acelasi lux cu al unui hotel de vreo 4 stele de pe la noi.....

autocarul ARE aer conditionat (sper ca nu am scris ca nu are in topicul cu poze).....sau cel putin autocarul cu care am venit noi avea (cel care pleaca din Cluj).....si da, are un insotitor bun sau se poarta cel mai frumos cu tine din cei trimisi in Croatia de agentie.....

Pentru tine ca stai la SIRENA...ATENTIE....daca mergeti in vreo excursie s-ar putea sa prindeti locuri IN PICIOARE in autocar pentru ca ghid-ul Mot Daniel de care vb in topicul anterior vinde mai multe bilete decat locuri.....cel putin asa sa intamplat cand am fost noi....locurile in autocar se ocupau in functie de vila la care erai cazat....mai pe scurt vila voastra fiind ultima dintre vilele "Christian tour" va veti urca ultimii in autocar....

De vila Sirena stiu ca va vor duce cu masina sus la vila....de la soseaua "principala" va ia cineva si va duce cu masina sus la vila...

La vila Mihaela.....a fost super OK....liniste si destul de placuta camera (camerele).

Inca o chestie pentru cei care cred ca sunt tantari.....noi n-am vazut unul o saptamana intreaga.....nu va mai stresati...

Eu ma stat in Malinska (Insula KRK) si in prima noapte m-au muscat destul de bine tantarii asa ca noptile ce au urmat am folosit aparatul antitantari pus la dispozitie de gazda. Sunt zone si zone.
yaya1
Madmax, am cateva intrebari pentru tine...daca doresti sa-mi raspunzi...
Cum a fost drumul pana acolo si in cat timp ati ajuns?
E departe de vila statia de autobuz pt. Split?
Cat dureaza excursia la Plitvice si cat costa? Dar celelalte excursii prin agentie?
Meniurile la taverne in ce limba sunt scrise? Cateva recomandari de taverne bune?
papy08
madmax80 papy08 iti multumeste din tot sufletul !
vladut_v
QUOTE (elefantu69 @ Aug 19 2008, 12:59) *
Superba pestera din Slovenia-Postojna- nu trebuie platita autostrada la sloveni ...

QUOTE (octa74 @ Aug 19 2008, 13:32) *
Raspund eu... pentru ca de la Rijeka pana la Postojna nu este autostrada...

Imi puteti spune exact traseul de la Postojna spre Rijeka, sau spre orice destinatie din ISTRIA Croata ?

De la Postojna (SLO) spre Porec (HR), pe mine GPS-ul (MIO MAP) m-a innebunit de cap. Eram cu optiunea "evitare autostrazi si drumuri cu taxa" si m-a invartit ba prin Italia, ba prin Sloveia. La un moment dat eram in Trieste (I), (de fapt la perifereia lui) ... de aici am intrat pe autostrada o portiune de vreo 6 KM dar era cu regim de drum national (SEMN ALBASTRU), nefiind nici o alta varianta in zona.

Se poate traseul exact pe nationale din SLO in HR, pe harta? Ms!
elie24
M-am intors de curand din Croatia.Am plecat prin Budapesta si ne-am oprit la Plitvice, care merita vazut.
Cazare am avut la o vila excelenta in Stanici,langa Omis, dar am vizitat Split si toata riviera Makarska.
In comparatie cu Grecia, Croatia mi s-a parut mai spectaculoasa.
De asemenea plaja din Omis este excelenta,cu nisip si apa mica multi metri in larg,recomandata pentru copii.
Marele regret este ca nu am avut timp sa ajungem la Dubrovnik dar cu siguranta o sa revenim.
Raspund la orice intrebare referitoare la Croatia.

Clau25
QUOTE (elie24 @ Aug 20 2008, 13:11) *
M-am intors de curand din Croatia.Am plecat prin Budapesta si ne-am oprit la Plitvice, care merita vazut.
Cazare am avut la o vila excelenta in Stanici,langa Omis, dar am vizitat Split si toata riviera Makarska.
In comparatie cu Grecia, Croatia mi s-a parut mai spectaculoasa.
De asemenea plaja din Omis este excelenta,cu nisip si apa mica multi metri in larg,recomandata pentru copii.
Marele regret este ca nu am avut timp sa ajungem la Dubrovnik dar cu siguranta o sa revenim.
Raspund la orice intrebare referitoare la Croatia.

este departe Omis de statiunea Makarska?
bcristian2005
QUOTE (Clau25 @ Aug 20 2008, 17:15) *
este departe Omis de statiunea Makarska?

Aproximativ 40 km.
madmax80

QUOTE (yaya1 @ Aug 20 2008, 08:28) *
Madmax, am cateva intrebari pentru tine...daca doresti sa-mi raspunzi...
Cum a fost drumul pana acolo si in cat timp ati ajuns?
E departe de vila statia de autobuz pt. Split?
Cat dureaza excursia la Plitvice si cat costa? Dar celelalte excursii prin agentie?
Meniurile la taverne in ce limba sunt scrise? Cateva recomandari de taverne bune?

- drumul pana acolo (din Alba Iulia ne-am urcat) a fost OK, mai putin partea cu Romania....adica stii vechea poveste cu drumurile de la noi.....
initial am crezut ca vom trece si prin Bosnia dar nu a fost asa....oarecum am ocolit putin dar sa mers pe autostrada in Croatia.....deci calatoria a fost lina si puteai dormi tot drumul.....
- daca stai la Sirena o sa-ti fie destul de usor sa mergi putin inapoi, cand veti avea timp, pe drumul care vine dinspre Trogir si veti gasi un info point, iar acolo cereti o harta a locatiei.....ca sa ajungi in Trogir poti merge pe jos sau cu autobuzul....programul autobuzelor e afisat la vila (la noi era) dar e destul de ciudat...s-ar putea sa stati foarte mult in statie si sa nu vina....alternativa mai e sa mergeti cu "vaporasul" dar stand foarte aproape de iesirea din statiune nu are sens.....pe jos veti face 15 minute.....o luati pe drum iar undeva inainte de o curba foarte mare se face un drum la dreapta (se poate merge doar cu scootere si o sa scurtati drumul).....in Trogir veti vedea cand ajungeti unde e autogara (trebuie doar sa fiti atenti cand ajungeti pe unde mergeti)....din Okrug Gornji pana in Trogir e un drum principal pe care merg toate masinile....
La autogara tre sa cautati bus-ul 37 pentru Split....e ceva mai in spate....biletul il platiti in autobuz 20 kn.....cand va dati jos in Split (faceti cam 45 de minute) o sa trebuiasca sa mergeti tot inainte inca vreo 10 min pana la palatul lui Diocletian....altceva noi n-am vizitat....

- excursia la Plitvice a costat 65 de euro in care am avut inclus si biletul de intrare pe traseul G1.....traseu de vreo 3....4 ore....in drum, am oprit la un "restaurant" cu autoservire in care nu prea merita sa-ti strici banii pentru ca mancarea e de duzina....restaurantul avand sute de locuri.....noi am fost putin dezamagiti.....
partea naspa e ca veti face pana la plitvice cam 4 ore in conditii de trafic normal.....

la celelate excursi nu am fost....din cate retin au mai fost excursii la Dubrovnik (vreo 50 euro.....sa iti iei pasaportul ca se trece putin prin Bosnia si poate va trebuie)...alta excursie la Split (27 euro de persoana.....nu merita....autobuzele au aer conditionat).....Fish picnic...25 euro.....de banii aia mananci cam ce-ti pofteste inima intr-un restaurant....o alta excursie a fost la parcul KRK (cam 54 de euro) dar nu am fost...

- legat de restaurante noi mancam la Leonardo de obicei...meniul in croata, engleza, germana si italiana din cate stiu...apropo....CEVAPCICI sunt de fapt MICI....o sa vedeti ca se mananca bine la preturi rezonabile (noi am incercat sa ne incadram in mai putin de 180 kuna / zi).....alte restaurante (terase): Rarita care e vizavi de Leonardo ....astea sunt ceva mai departe de vila Sirena, pe drumul catre Okrug Donji.....

daca mai ai alte intrebari iti raspund cu placere
yaya1
Mersi mult Madmax!
Si eu o sa stau la vila Mihaela si de aceea te-am intrebat mai multe lucruri...
Pe traseu , unde opreste autocrul ce bani ai folosit?...Merge cu euro?
issos
QUOTE (jia @ Aug 19 2008, 09:10) *
Wow, asa replica mai rar! death.gif
Vezi ca si alea de stop si cedeaza sunt puse aiurea - nu tre' luate in considerare daca esti singur in masina!

ai dreptate. acelasi brbrossa.... de aia suntem toti romanii atat de "cunoscuti" afara.
madmax80
QUOTE (yaya1 @ Aug 20 2008, 20:07) *
Mersi mult Madmax!
Si eu o sa stau la vila Mihaela si de aceea te-am intrebat mai multe lucruri...
Pe traseu , unde opreste autocrul ce bani ai folosit?...Merge cu euro?

pe traseu autocarul opreste de obicei in benzinarii.....mai sunt si refugii cu toalete doar...numai ca sunt putin murdare, noi am oprit o singura data intr-un astfel de loc....

n-am folosit.....dar de ce vrei sa dai banii pe mancare sau apa in benzinarii?.....e mult mai scump si nu stiu daca au punct de schimb valutar.....
zauras
se gasesc de inchiriat pe insule barci cu motor? huh.gif poate ca n-am citit tot forumul dar n-am dat de chestia asta.daca da cam ce preturi au?multumesc anticipat ptr raspuns
yaya1
QUOTE (madmax80 @ Aug 20 2008, 20:31) *
pe traseu autocarul opreste de obicei in benzinarii.....mai sunt si refugii cu toalete doar...numai ca sunt putin murdare, noi am oprit o singura data intr-un astfel de loc....

n-am folosit.....dar de ce vrei sa dai banii pe mancare sau apa in benzinarii?.....e mult mai scump si nu stiu daca au punct de schimb valutar.....

Nu se stie niciodata de ce ai nevoie...o cafea, o ciocolata, un suc!
Cum e plaja acolo, poti inchiria sezlonguri?
In Trogir ceva interesant de vizitat?
ambvision
In Ungaria mai este matrica pentru 10 zile, si cat costa? Unde se gaseste ? Se merita de luat de la granita, am inteles ca acolo se poate plati in euro... ?
bcristian2005
QUOTE (ambvision @ Aug 20 2008, 21:28) *
In Ungaria mai este matrica pentru 10 zile, si cat costa? Unde se gaseste ? Se merita de luat de la granita, am inteles ca acolo se poate plati in euro... ?

Da, mai exista matrica pe 10 zile. Nu stiu cat costa pentru ca eu cumparat-o pe 4 zile, care a fost, daca imi aduc bine aminte 9 euro. Eu personal am cumparat-o de la vama. Am platit in euro si tot in euro am primit rest.

Daca mai ai intrebari ......... thumbsup.gif
ambvision
Mai am intrebari...

Vrem sa mergem prin Slovenia, mai exact Bled->Ljubljana->Postojna->Rovinj.
In Slovenia as merge pe drumurile nationale ca sa evit taxa aceea de 35 euro, ca oricum nu sunt asa multi km, insa problema mea este pe unde sa o iau ca sa ajung la Bled, cu costuri de autostrada mai mici - sa o iau prin Austria, sau prin Croatia ? Prin Austria cum sunt taxele de autostrada ?
bcristian2005
QUOTE (ambvision @ Aug 20 2008, 21:54) *
Mai am intrebari...

In Slovenia as merge pe drumurile nationale ca sa evit taxa aceea de 35 euro, ca oricum nu sunt asa multi km, insa problema mea este pe unde sa o iau ca sa ajung la Bled, cu costuri de autostrada mai mici - sa o iau prin Austria, sau prin Croatia ? Prin Austria cum sunt taxele de autostrada ?

Iti pot raspunde doar cu privire la Croatia. In Slovenia si Austria inca nu am fost, asa ca ...... imi pare rau.
Poate altcineva care a fost pe acolo. biggrin.gif
valada
QUOTE (bcristian2005 @ Aug 20 2008, 21:41) *
Da, mai exista matrica pe 10 zile. Nu stiu cat costa pentru ca eu cumparat-o pe 4 zile, care a fost, daca imi aduc bine aminte 9 euro. Eu personal am cumparat-o de la vama. Am platit in euro si tot in euro am primit rest.

Daca mai ai intrebari ......... thumbsup.gif

Vigneta pe 4 zile este 1530 de HUF (1 Euro este aprox. 230 HUF.) Vigneta pe 10 zile este 2500 HUF (aprox. 10,87 Euro). La nadlac in vama exista 3 chioscuri de unde poti lua vigneta in forinti sau Euro, dar sunt hoti. Pe motiv ca nu au restul la forinti iti incaseaza (si pe chitanta) 1700 HUF.
Cel mai bine este sa cumperi din prima localitate de la vama unde este pe dreapta o mica ghereta deschisa non-stop langa un magazin de piese auto si unde poti plati si cu lei.
Oricum pe tine te-au tuns rau cu 9 Euro pe patru zile.
Forinti se gasesc din plin la exchange-office-urile dinainte de vama Nadlac.
ambvision
Multumesc pentru informatii
mdt
QUOTE (ambvision @ Aug 20 2008, 21:54) *
Mai am intrebari...

ambvision, eu am fost in concediu in Slovenia anul asta, ne-am cazat la Bled.
Ideea e ca nu prea ai cum sa ocolesti autostrada. Adica s-ar putea sa poti dar iti mananci toti nervii.
Intre Bled si Ljubljana autostrada e partial in constructie, sunt portiuni pe care se merge pe o singura banda si portiuni pe care se merge pe drum national. Dar sunt asa facute incat curg unele din altele. La dus am incercat noi sa evitam autostrada (vigneta s-a introdus pe 1 iulie moment in care eram deja acolo, asa ca am platit si taxe de autostrada in primele zile, si vigneta dupa 1 biggrin.gif ); revin: am incercat sa evitam autostrada intre Ljubljana si Bled, am luat-o pe drumuri laturalnice incarliobate si in cele din urma tot in autostrada am dat pt ca n-am avut incotro. Apoi, in excursia catre Piran (e foarte frumos orasul!) am incercat iar sa o luam pe DN-uri, am zis ca e mai frumos, pe naiba, trec prin o gramada de sate, trebuie sa fii mereu cu ochii pe harta si indicatoare, stai la treceri de pietoni iar peisajul e spectaculos si de pe autostrada. La intoarcere am luat-o pe autostrada si am venit brici, drumul a fost o placere.

Daca mergeti la Bled, mergeti si la Vintgar, sunt niste chei spectaculoase la cativa km de Bled. La fel, puteti urca mai sus, la Kranjska Gora, e cea mai mare statiune de ski a lor, peisajul e spectaculos. Un pic mai sus de Kranjska Gora e un frumos lac glaciar, chiar langa sosea.
liviupescaru
Salutare. Am hotarat (impreuna cu sotia) sa mergem pt ultimele 10 zile din septembrie in Croatia, via Venetia, unde o sa stam probabil 2 zile. Pana la Venetia megem cu avionul iar de la venetia am vrea sa mergem cu vaporul pana undeva in nordul Croatiei de unde sa inchiriem o masina si sa ne plimbam prin Croatia, dupa care sa ne intoarcem in Venetia si inapoi la Bucuresti. Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
Cat costa de persoana biletul la vapor si daca stiti de unde se poate lua (cu 2 pag. in urma cineva a spus ca pretul este de 80 de eur huh.gif din Croatia in Venetia, ceea ce mi se pare cam multicel). O sa mai verific si topicul despre Venetia
Este convenabil sa inchiriem o masina acolo? Cum sunt preturile si care e pretul benzinei?
Pentru 2 persoane sunt suficienti 40-50 de eur pe zi pentru mancare si bautura? Nu neaparat la restaurante ci si de la magazine.
Ne gandeam pt cazare sa cautam atunci, la fata locului pt ca inca nu stiu prin ce locuri v-om ajunge. Pt ultima saptamana din septembrie credeti ca o sa avem probleme, adica sa fiea aglomerat si sa nu gasim cazare? Cam care sunt preturile la pensiuni de 3*?
atupi
QUOTE (liviupescaru @ Aug 21 2008, 14:01) *
Salutare. Am hotarat (impreuna cu sotia) sa mergem pt ultimele 10 zile din septembrie in Croatia, via Venetia, unde o sa stam probabil 2 zile. Pana la Venetia megem cu avionul iar de la venetia am vrea sa mergem cu vaporul pana undeva in nordul Croatiei de unde sa inchiriem o masina si sa ne plimbam prin Croatia, dupa care sa ne intoarcem in Venetia si inapoi la Bucuresti. Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
Cat costa de persoana biletul la vapor si daca stiti de unde se poate lua (cu 2 pag. in urma cineva a spus ca pretul este de 80 de eur huh.gif din Croatia in Venetia, ceea ce mi se pare cam multicel). O sa mai verific si topicul despre Venetia
Este convenabil sa inchiriem o masina acolo? Cum sunt preturile si care e pretul benzinei?
Pentru 2 persoane sunt suficienti 40-50 de eur pe zi pentru mancare si bautura? Nu neaparat la restaurante ci si de la magazine.
Ne gandeam pt cazare sa cautam atunci, la fata locului pt ca inca nu stiu prin ce locuri v-om ajunge. Pt ultima saptamana din septembrie credeti ca o sa avem probleme, adica sa fiea aglomerat si sa nu gasim cazare? Cam care sunt preturile la pensiuni de 3*?

Cazare in Croatia la pensiuni in perioada mentionata de tine-30-40e/apart/noapte si cred ca o sa ai de unde alege
La Venetia daca vrei sa stai va trebui sa cauti in Venetia continentala si cred ca va costa destul de mult (~100euro). La restaurantele italiene e destul de scump insa in Croatia cu 50 euro/zi nu trebuie sa-ti faci probleme.
In materie de masini de inchiriat nu cunosc pt ca am fost cu auto personal.
Pretul benzinei variaza in jurul a 1,25-1,4 euro/litru
As mai fi completat cu o parere personala: cred ca la sfarsit de septembrie sansele de vreme buna sunt in jumatatea sudica a Croatiei.

Concediu placut !
dariuscha
QUOTE (vladut_v @ Aug 20 2008, 10:09) *
Imi puteti spune exact traseul de la Postojna spre Rijeka, sau spre orice destinatie din ISTRIA Croata ?

De la Postojna (SLO) spre Porec (HR), pe mine GPS-ul (MIO MAP) m-a innebunit de cap. Eram cu optiunea "evitare autostrazi si drumuri cu taxa" si m-a invartit ba prin Italia, ba prin Sloveia. La un moment dat eram in Trieste (I), (de fapt la perifereia lui) ... de aici am intrat pe autostrada o portiune de vreo 6 KM dar era cu regim de drum national (SEMN ALBASTRU), nefiind nici o alta varianta in zona.

Se poate traseul exact pe nationale din SLO in HR, pe harta? Ms!

probabil pt. ca in croatia , spre porec , ai de plata fie tunelul dupa rijeka, fie podul peste mirna. am trecut pe ambele variante , insa nu mai stiu cat am platit, la pod parca era mai putin ( 2-3 euro). traseul fara autostrada ar fi : postojna, pivka prem, ilirska bistrica, rupa si intrare in hr. in istria ( anul trecut ) nu se platea autostrada, singurele taxe fiind cele de care am spus mai sus
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.