Se pare ca nu m-am facut inteles referitor la ceea ce am vrut sa scot in evidenta atunci cand am facut comparatia intre Croatia si Grecia!
1) Nu m-am referit la inaltimea muntilor din Croatia fata de cei din Grecia si nici la lungimea litoralului (Grecia este o tara cu mult mai mare decat Croatia - as fi comparat mere cu pere)! Cand am afirmat despre "frumusetile reliefului de-a lungul litoralului" la croati, m-am referit la faptul ca de pe plaja poti admira in imediata vecinatate lantul muntos si poti sta la umbra sub pini! Chiar daca muntii nu sunt la fel de inalti ca si in Grecia, fiind aproape de litoral iti creeaza o "panorama" foarte frumoasa. Muntele Olimp nu se afla pe litoralul grecesc iar Muntele Athos, chiar daca il privesti de aproape cand esti in croaziera pe vas, nu e acelasi lucru cu faptul daca ai sta la plaja in Sithonia si te uiti in departare catre ATHOS fata de Croatia unde ai muntii langa plaja!
2) Fiecare tip de plaja are avantajele si dezavantajele ei (cele cu pietris din Croatia sau cele cu nisip din Grecia - datorita acestui lucru apa marii este mai limpede in Croatia decat in Grecia)!
3) Nu am facut referire la bucataria traditionala - fiecare tara are specificul ei!
4) Grecii sunt "mai deschisi si mai volubili" dupa cum spui fata de croati, deoarece la greci se cunoaste "spiritul balcanic" pe cand la croatii si la sloveni exista "spiritul germanic"! Pe greci ai reusit sa-i "cunosti" din punct de vedere "turistic" si ti-ai facut o anumita impresie despre ei! Sunt intr-adevar ospitalieri deoarece la ei turismul este dezvoltat de foarte multi ani si este o sursa importanta de castig pt. ei! "Beware of Greek's gifts!" Daca ii cunosti si in alte situatii s-ar putea sa iti mai schimbi din parere! Lucrez intr-o firma greceasca de mai multi ani (si nu un SRL, este o firma foarte mare, cu subsidiare in multe tari din Europa) si altfel vad grecii decat tine, din toate punctele de vedere! A nu se intelege ca as avea ceva personal cu ei!. Ii admir din anumite puncte de vedere (atat ca popor cat si frumusetile tarii lor) dar nu inseamna ca sunt la superlativ ca tara si popor!
5) La capitolul infrastructura stau mai bine la "productivitate" croatii decat ei! Au si grecii multe autostrazi (tara fiind mult mai mare decat Croatia), dar au "productivitatea" mai mica (spiritul balcanic, bata-l vina)! In plus, grecii au avantajul ca nu au fost in razboi cu nimeni de la al 2-lea Razboi Mondial incoace, ca sa aiba ce sa refaca! Apropo, stiai ca proiectarea partii de electrificare si semnalizare a cailor ferate de la greci au fost facute de romani, in anii '80-'90?)
6) Nu doar Croatia este invadata de chinezarii ci intreaga lume! Foarte multe lucruri sunt facute in China: de la imbracaminte si incaltaminte la aparatura electrica, electrocasnica si parti componente pt. PC-uri! Gasesti chinezarii la greu si in Atena si in foarte multe orase ale Greciei!
7) Intr-adevar fac mai mult decat tine pe drum pana in Croatia, dar ca timp am fost tot ca tine in Croatia: 22 zile in total in 2 ani diferiti! Si nu sunt genul care sa stau intr-un singur loc! Am stat in 5 locuri pana acum in Croatia si am facut peste 4200 km doar in Croatia si Slovenia (fara drumul de dus- intors Romania - Croatia). Pe langa acest fapt, intotdeauna studiez cu 2-3 luni inainte, pe multe site-uri, destinatiile pe care le aleg in concediu, ca sa imi pot face o idee cat mai detaliata asupra obiectivelor pe care urmeaza sa le vizitez!
P.S.: Daca nu cunosc anumite lucruri, in general nu ma hazardez in a lansa (furniza) informatii altora! Asa imi este felul si poate de aceea apeciez mai mult "spiritul germanic" decat "spiritul balcanic"!