Revin cu impresii, informatii, lucruri vazute si alte detalii din concediul in Croatia.
M-a surprins in mod placut aceasta tara, e dezvoltata, cel putin ca infrastructura si turism. Nu stiu de ce nu au fost acceptati in UE pana acum, poate ca au probleme la nivel institutional dar in 10 zile cat am stat in Croatia nu am vazut multe lucruri care sa ma nemultumeasca. Am avut doar probleme de comunicare uneori. De exemplu, gazdele la care am stat in Tucepi nu stiau, nu intelegeau deloc nici engleza, nici italiana. Stiau doar ceva germana dar pe noi nu ne-a ajutat. Asa ca nu am comunicat deloc cu ei. Apoi am mai avut poblemele de care am amintit mai devreme cu politia si ... cam atat ...
Primele doua nopti am vrut sa stam la Plitvice. Stiam tot de pe forum ca e indicat sa cautam cazare prin localitatile din jur, nu aproape de parc, pt a fi mai ieftin. Asa am facut, la 11 km de Plitvice, venind dinspre Zagreb, ne-am oprit la prima casuta care ne-a sarit in ochi, vizavi de hotelul Gabrovac (cred ca asa se numeste). Proprietara avea un stil foarte amuzant de a vorbi. Intr-osingura fraza folosea cel putin doua limbi

Ne-a aratat initial o camera la mansarda, curata si eleganta, pret 28 de euro. Am fost de acord numai ca pana am fost sa iau masina si sa o bag in curte s-a mai gandit si cum urma sa stam doua nopti ne-a dat alta camera, mai mare si cu terasa, la parter. Oricum eram singurii chiriasi. Evident ne-a multumit pretul si conditiile si nu a fost nevoie sa cautam in alta parte.
Apoi a doua zi am vizitat Plitvice ... Nu stiu ce sa zic despre acest parc. Este superb si merita categoric vizitat. Am facut o groaza de poze, ne-am minunat de frumusetea apei, ne-am plimbat cam 5 ore fara sa resimtim oboseala (al luat bilete pt traseul mare, cel de 4-6 ore si 110 kuna)
Luni dimineata am plecat spre mare. Nu am avut cazare rezervata. Mai mult, nu eram hotarati nici asupra unei anumite localitati unde sa ne oprim. Stiam doar ca vrem sa fie undeva aproape de Makarska. Ne gandeam ca poate avem nevoie sa facem diverse cumparaturi si sa avem un oras mai mare aproape. In Brela nu am intrat pt ca mi-am inchipuit ca ar putea fi mai scump din cauza ca e o statiune mai cunoscuta. Apoi am intrat doar prin Makarska sa vedem cum e dar nu ne-am orpit nici acolo. In urmatoarea localitate am intrebat in doua locuri de preturi, doar pt a lua pulsul, pt a vedea la ce sa ne asteptam. Nu ne-a placut plaja, cel putin asta a fost impresia pe moment si am mai mers. De aici a inceput stresul... Am vazut e pe drum, de sus, o statiune mai mare, nu mai stiu cum se numeste, foarte frumoasa si am zis ca acolo trebuie sa ne cazam, parcam undeva si incepem sa cautam. Cel mai mic pret pe care l-am obtinut a fost de 40 de euro si conditiile nu foarte bune (casa mai veche). Eram dezamagiti, speram sa gasim ceva ok, in genul cazarii de la Plitvice, la un pret bun. Ce arata mai bine costa de la 50 de euro in sus. In plus erau foarte multe case imense complet ocupate. Era ora doua si noi nu gaseam cazare ...
Am plecat cu parere de rau de acolo in speranta ca in localitatile urmatoare o sa avem mai mult noroc. Ne-am mai orpit intr-un sat unde am gasit imediat un apartament dragut cu 40 de euro numai ca am vrut sa vedem ce ne poate oferi si locatia respectiva si ne-a dezamagit, un singur restaurant, o singura pizzerie, nu se puteau inchiria sezlonguri ... am renuntat si la apartamentul asta. Ne-am uitat pe harta si am decis sa ne intoarcem in Tucepi, localitate mai mare pe care o sarisem initial. Dupa ce am mai cautat si pe aici vreo ora am gasit intr-un final ceva ce sa ne convina. O camera curata, conditii decente, fara balcon, din pacate, pret 30 de euro. Am zis ca de banii pe care ii dadeam in plus pe o camera cu terasa stam pe malul marii la terasa si asa a fost.
Tucepi e o statiune foarte placuta. Plaja e foarte lunga, lata de la 3-4 metri pana pe la 6-7, cu pini care ofereau o umbra foarte utila la orele pranzului. Terasele erau multe si chiar pe malul marii, oamenii foarte ok, cei mai multi pareau oameni cu bani destul de multi, cu copii, chiar foarte multi copii. Plaja si apa e cu pietre, peste tot, dar nu e nici o problema. Noi am decis sa nu mai inchiriem sezlong in fiecare zi si ne-am luat niste bureti de genul celor care se pun pe sezlong si am stat direct pe pietre, care sunt si mai mari si mai mici in unele locuri. Se poate merge cu piciorul gol pe pietre dar nu e prea placut. La fel in apa. Noua ne-a placut si recomand aceasta statiune celor care nu sunt inca decisi unde sa mearga.
Ce am mai facut ... intr-o zi am fost in croaziera pe insulele Hvar (am stat o ora intr-un mic sat frumos) si Brac (localitalea Bol cu celebra plaja in forma de V, ne-a placut foarte mult si aici, e o statiune ca si Tucepi, orientata un pic spre lux, dar parca era si mai placut acolo decat pe continent). Croaziera a costat 200 de kune (apox 100 de lei) cu masa si bauturi incluse. Pe drum am facut plaja pe puntea de sus a vaporasului. Recomand sa se evite vapoarele mari (noi am fost cu unu de 50 de locuri) pt ca nu ai unde sa te intinzi sa faci plaja, daca vrei, si iti lipseste intimitatea ...
Dubrovik, in alta zi, prea multe nu o sa spun, e un oras superb, problema noastra a fost ca l-am vizitat in miezul zilei si ne-am copt de caldura. E si scump, n-am platit parcare, am orpit undeva in fata unor case, aproape de cetate si nu parea sa fie parcare cu plata acolo, adica nu am vazut nici un indicator, desi masini mai erau parcate. Am avut ceva emotii dar am lasat masina acolo si am plecat sa vizitam.
Cam atat ... aaa , legat de cazare, am constatat ca pe miercuri, joi cu un maxim sambata dimineata, aparusera tot mai multe cartoane, placute, sub indicatoarele de camere, apartamente cu "
free". De aici am tras concluzia ca am nimerit in cel mai pros moment al saptamanii sa ne cautam cazare la fata locului, luni spre seara. E doar o parere personala dar cred ca atunci si-au inceput cel mai multi sejurul si cel mai multi l-au terminat sambata dimineata pt a putea incepe saptamana acasa.
Daca aveti intreari raspund cu placere. Sunt dator comunitatii pt ca si eu m-am informat cel mai mult dupa acest forum, inainte de a pleca in concediu.