Totul despre CROATIA
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145

zappata

din ce am inteles eu, clima este cu cateva grade mai racoroasa decat la bucuresti.....asta inseamna ca AC este cam obligatoriu; depinde si de preferintele fiecaruia....
ketemeu
Intrebare.
A facut cineva rezervare prin www.adriatica.net?
Daca da, care sunt comisioanele bancare pentru platile online?
Multumesc.

brbarossa
QUOTE (bogdan10 @ May 12 2008, 07:20) *
http://www.makarska-riviera.com/

Nu cred ca se vor "muta prea multi romani din Grecia in Croatia"! Croatia este mai departe ceva mai scumpa decat Grecia! Intr-adevar, in ultimii ani, au inceput din ce in ce mai multi romani sa viziteze Croatia, dar nu intalnesti "la tot pasul" masini cu numere de RO in Croatia, asa cum vezi in Grecia!

Pot spune ca nici in Grecia insulara nu intalnesti romani (in Corfu rar, iar in Kefalonia deloc). Ceea ce este de bine.
strelka
QUOTE (mdt @ Jun 23 2008, 16:21) *
Ai putea sa detaliezi putin drumul de intoarcere, prin Bosnia?
Cate ore ti-a luat?
Multumesc!

Drumul Dubrovnik - Bucuresti l-am facut in 2 etape. Am plecat la 19 seara din Dubrovnik si am oprit in Bosnia (republica Srpska) dupa aprox 6 ore de mers in urmatorul orasel de dupa Sarajevo (Pale la aprox 10-15 km )la hotel Damis (hotelul are o reclama luminoasa pe marginea drumului si e situat deasupra drumului cam la 100m distanta). Cazare la acesta a costat echivalentul a 35 euro pt 2 persoane cu (mic dejun inclus) si pot sa spun ca a fost o alegere excelenta. In ziua urmatoare am plecat spre Dobrun pe un drum local care s-a trasformat in unul neasfaltat si apoi rapid intr-un drum forestier presarat cu tunele pe care cu greu ai fi putut intoarce masina in caz ca te razgandeai. Deci nu facteti ca mine ;-), intoarceti-va din Pale spre Sarajevo pe E761 daca nu vreti sa face-ti offroad.
Apoi drumul a fost relativ bun dar cu portiuni de citiva km de ocolire a zonelor in care reparau soseaua (asta a insemnat o intarziere totala de aprox 1.5 ore).
Pe scurt traseul a fost Dubrovnik -Mostar -Srajevo-Pale (6 ore) si a 2 zi
Pale - Visegrad - Uzice - Cacak- Kraljevo -Kragujevac - autostrada A1 (prima iesire spre dreapta)- Izvor - Zajecar- Vidin - bac-u(120 RON ) - Calafat -Craiova - Pitesti - Bucuresti (16 ore).
Exista si posibilitatea de a ocoli prin Bulgaria de la Zajecar pina la Giurgiu pt a evita cele asteptarea bacului (eu am asteptat 2 ore dar era vineri ora 19 , poate in timpul zilei se asteapta mai putin , nu stiu).
Peste tot am putut plati cu euro(hotel / bezinarii ) desi sarbi se uita cam chioras si iti convertesc la un curs cam prost euroi dar...... M-a oprit in Bosnia un radar (au pistoale radar pe care nu le poti detetcta decit prea tarziu) dar au fost foarte draguti si cind au vazut nr de .ro m-au iertat de amenda rolleyes.gif

QUOTE (tabache @ Jun 25 2008, 00:48) *
Stie cineva daca mai sunt magazine duty free la vreuna din granitele Croatiei ?

Din cite am vazut eu nu exista asha ceva nici la granita cu Ungaria nici la cea cu Bosnia
mdt
QUOTE (strelka @ Jun 26 2008, 00:04) *
Drumul Dubrovnik - Bucuresti l-am facut in 2 etape. Am plecat la 19 seara din Dubrovnik si am oprit in Bosnia (republica Srpska) dupa aprox 6 ore de mers in urmatorul orasel de dupa Sarajevo (Pale la aprox 10-15 km )la hotel Damis (hotelul are o reclama luminoasa pe marginea

Multumesc pt raspuns, am urmarit traseul tau pe harta, pare cam cel mai direct; deci nu se poate face Dubrovnik - Bucuresti intr-o zi, cel putin nu pe traseul asta.
ioana_me2
imi poate spune cineva cu cati lei este egal 1 kuna? si cu cati euro este egal un kuna.
bibicu13
QUOTE (ioana_me2 @ Jun 26 2008, 18:07) *
imi poate spune cineva cu cati lei este egal 1 kuna? si cu cati euro este egal un kuna.

Iti spun eu: 1 Euro la bancile si casele din Trogir se schimba, in acest moment, la paritatea de 1 Euro = 7.15-7.18 Kune.
In rest ... dezamagire totala ... cu tot riscul sa fiu injurat copios pe acest forum va spun ca eu mi-am luat teapa vietii cu aceasta Croatie mult laudata ....

Revin cu amanunte (dupa ce venim din oras)

thumbdown.gif

bibicu13
OK.
Ca sa scurtez suferintele viitoare ale celor ahtiati dupa Croatia o sa incep sa va spun peripetiile mele pe aici (in momentul de fata sunt intr-o vila inchiriata de pe www.trogir-online.com ):
- plecare din Bucuresti, sambata dimineata pe la 05.30, La 10.00 treceam granita la Portile de Fier, pe la 15.00 am ajuns la Belgrad, iar pe la 17.30 am oprit la vreo 100 de km dupa ce am intrat in Croatia. Avand copii mici am zis ca nu e cazul sa ii chinuim asa ca am iesit de pe autostrada si ne-am oprit in prima pensiune (garla). Cazarea a fost cam 60 Euro pe noapte (2 adulti + 2 copii, cu mic dejun inclus). Am plecat doar cu Euro la noi iar taxele de autostrada le-am platit cu cardul (habar nu am la ce curs imi calculeaza astia ... nici nu ma intereseaza)

- dupa aia am plecat mai departe spre Italia pt o saptamana. Nu intru acum in detalii despre Italia .... ideea e ca incepand de duminica asta am ajuns in mult laudatul Trogir.
- prima supriza: intr-un restaurant satesc de pe litoralul dintre Rijeka si Trogir (superba zona) ni se cer 215 Kune pentru 12 sandwichuri. Cam 1 milion de lei. Mi sa parut destul de scump insa aia mici urlau de foame, eu ma grabeam sa ajung la destinatie asa ca am cotizat la masina croata de facut bani.
- pentru amatorii de calcule: 1 Euro = ~ 7.18 kune (in momentul de fata in Trogir), 1 L benzina = 9.5 kune, 1 bere la halba (0.5L) in Trogir = 20 kune, o pizza = ~ 40 kune, o portie de spaghete la un restaurant obisnuit = ~ 40 kune, o portie de mixed fish = ~ 140 Kune.
- ajungem la destinatie, bem o bere-doua si ne culcam
- a doua zi am dat piept cu realitatile turismului croat (tinand cont ca am stat in Spania, Turcia, Italia si Franta pot sa zic ca vorbesc in cunostinta de cauza): tara asta se vinde excelent datorita peisajului. In rest e varza ....

De ce spun asta?
Pentru ca vanzatoarele din magazine abia cunosc 2-3 cuvinte in engleza sau germana.
Pentru ca cerand niste preturi peste Italia, Franta sau Spania nu se ofera aceleasi conditii.
Pentru ca tot ceea ce inseamna cazare acolo este similar cu cazarea romaneasca "la particulari"
Pentru ca plajele lipsesc cu desavarsire (asta o stiam inainte de a ajunge acolo)
....

Punctele forte ale Croatiei sunt (dupa parerea mea):
- cele cateva parcuri naturale bine intretinute (in rest e stanca)
- apa curata (desi chestia asta o gasesti foarte bine si in Spania, Italia sau Portugalia)
- peisajul cat de cat interesant.
- soselele si autostrazile (desi in concediu nu stau pe bordura si ma uit la asfalt)
- cele cateva orase monument (Trogur, Dubrovnik ...)

Cam asta e parerea mea, acum astept injuraturile voastre insa in tara asta eu nu o sa mai calc decat trimis in delegatie ... cursing.gif

P.S. Maine plecam intr-o excursie gen "fish-picnic" si abia astept sa o compar cu experientele similare din Turcia sau Spania.
thumbdown.gif

genugeo85
QUOTE (strelka @ Jun 26 2008, 01:04) *
Drumul Dubrovnik - Bucuresti l-am facut in 2 etape. Am plecat la 19 seara din Dubrovnik si am oprit in Bosnia (republica Srpska) dupa aprox 6 ore de mers in urmatorul orasel de dupa Sarajevo (Pale la aprox 10-15 km )la hotel Damis (hotelul are o reclama luminoasa pe marginea drumului si e situat deasupra drumului cam la 100m distanta). Cazare la acesta a costat echivalentul a 35 euro pt 2 persoane cu (mic dejun inclus) si pot sa spun ca a fost o alegere excelenta. In ziua urmatoare am plecat spre Dobrun pe un drum local care s-a trasformat in unul neasfaltat si apoi rapid intr-un drum forestier presarat cu tunele pe care cu greu ai fi putut intoarce masina in caz ca te razgandeai. Deci nu facteti ca mine ;-), intoarceti-va din Pale spre Sarajevo pe E761 daca nu vreti sa face-ti offroad.
Apoi drumul a fost relativ bun dar cu portiuni de citiva km de ocolire a zonelor in care reparau soseaua (asta a insemnat o intarziere totala de aprox 1.5 ore).
Pe scurt traseul a fost Dubrovnik -Mostar -Srajevo-Pale (6 ore) si a 2 zi
Pale - Visegrad - Uzice - Cacak- Kraljevo -Kragujevac - autostrada A1 (prima iesire spre dreapta)- Izvor - Zajecar- Vidin - bac-u(120 RON ) - Calafat -Craiova - Pitesti - Bucuresti (16 ore).
Exista si posibilitatea de a ocoli prin Bulgaria de la Zajecar pina la Giurgiu pt a evita cele asteptarea bacului (eu am asteptat 2 ore dar era vineri ora 19 , poate in timpul zilei se asteapta mai putin , nu stiu).
Peste tot am putut plati cu euro(hotel / bezinarii ) desi sarbi se uita cam chioras si iti convertesc la un curs cam prost euroi dar...... M-a oprit in Bosnia un radar (au pistoale radar pe care nu le poti detetcta decit prea tarziu) dar au fost foarte draguti si cind au vazut nr de .ro m-au iertat de amenda rolleyes.gif

Din cite am vazut eu nu exista asha ceva nici la granita cu Ungaria nici la cea cu Bosnia

Deci sa-nteleg ca nu-i nici o problema sa traversezi BiH?
mociulica

are cineva site-uri sau nr de tel cu cazari in croatia?caut ceva la pret bun si dotari cat de cat ok
mersi
danoni
salut! ne-am hotarat si noi anu asta sa mergem in crotia si in principiu am dori sa ne cazam undeva in opatija sau langa si de acolo sa mergem sa vizitam diferite locatii. ne propunem sa mergem in septembrie cu masina. cunoasteti ceva cazari bune prin zona?mersi1

am uitat sa zic de statiunea bibione. e in italia la 70 de km de trieste. m-am gandit k ar fi bine sa o vizitam poate ne hotaram in alta vara sa ne facem concediul acolo wink.gif.
kriss75
QUOTE (mociulica @ Jun 27 2008, 09:41) *
are cineva site-uri sau nr de tel cu cazari in croatia?caut ceva la pret bun si dotari cat de cat ok
mersi

INCEARCA AICI.ADRIATIC.HR SI DANEX-UMAG.COM
AM FOST ANUL TRECUT SI MERG SI ANUL LA UMAG IN CROATIA
ionsalajan
duminica plec si eu in Croatia, Trogir. am citit pe siteul asta si pareri pro si contra. noroc ca am luat sejurul asta mult inainte de a afla de site, ca altfel nu stiu daca m-as mai fi dus. dupa ce vin o sa va spun si parerea mea despre experienta asta. sper totusi sa fie una placuta.
plec cu autocarul spre vila Adriatica in Trogir. ne mai citim.pa.
PS - am citi opiniile lui bibicu13 si m-au cam descurajat.
ambvision
Eu am fost 2 ani in Trogir, si nu-l prea inteleg pe Bibicu sad.gif
Varza mie mi se pare litoralul nostru, nu al lor...
Cand a zis initial ca urmeaza sa ne povesteasca de o teapa mare, eram curios ce a patit, cand a povestit in amanunt, pot zice ca nu stiu la ce se astepta, si unde e teapa...
In Croatia se vorbeste mai mult germana si italiana, plaje sunt garla, insa nu cu nisip, ci pietricele, insa extrem de curate si cu o apa foarte limpede.
Cat despre mancare, mananci unde iti permiti, si ai libertatea sa cauti si alte restaurante/magazine. E o tara turistica, normal ca in statiuni si pe plaje e mai scump, ce la noi e mai ieftin ?
Pentru cine vrea "turism culinar", sa mearga la "all inclusive" smile.gif
Cat despre cazarea la particulari, noi am stat si in romania la particulari, si nu se compara - acolo am stat in ap. cu 2 camere, terasa de 40 mp, aer conditionat, tv, bucatarie complet utilata la 50 eur/noapte (4 persoane, deci 12.5 eur/pers) - la 150m de plaja

Nu te descuraja, du-te si bucura-te de concediu, si informeaza-te despre ce sa vizitezi, ca in zona Trogir-Split e mult de vazut.
mociulica
QUOTE (kriss75 @ Jun 27 2008, 00:04) *
INCEARCA AICI.ADRIATIC.HR SI DANEX-UMAG.COM
AM FOST ANUL TRECUT SI MERG SI ANUL LA UMAG IN CROATIA

multumesc
mdt
Cam asa ca ambvision zic si eu, cu mentiunea ca am fost in 2005 in Croatia si la anul 90% ca merg din nou.

Eu am fost si in Spania si in Italia, sincer mi-au placut toate astea 3 tari, fiecare are farmecul ei si in toate m-as intoarce, mai ales ca mai am ce vedea in fiecare; dar Croatia si Spania mi s-au lipit mai mult de suflet si ca oameni, atmosfera, orasele, peisaje...

Acum fiecare cu ce-i place si ce i se potriveste.

Plajele mici cu pietre din Croatia au farmecul lor: nu sunt asa aglomerate, apa este foarte limpede si curata, adesea au umbra naturala de la cate o padurice... sunt altfel decat plajele din Romania.
augusta20
stie cineva ceva de hote park punat insul;a krk?
ognir
QUOTE (danoni @ Jun 27 2008, 10:30) *
salut! ne-am hotarat si noi anu asta sa mergem in crotia si in principiu am dori sa ne cazam undeva in opatija sau langa si de acolo sa mergem sa vizitam diferite locatii. ne propunem sa mergem in septembrie cu masina. cunoasteti ceva cazari bune prin zona?mersi1

am uitat sa zic de statiunea bibione. e in italia la 70 de km de trieste. m-am gandit k ar fi bine sa o vizitam poate ne hotaram in alta vara sa ne facem concediul acolo wink.gif.

Salut!

Du-te in Bibione! O sa-ti placa!
Eu am fost anul trecut si a fost ok!
bianitz
Aseara m-am intors din Croatia, dupa o vacanta planificata pentru 10 zile si extinsa la 12 (+4 pe drum). Mi-am planificat vacanta luand in considerare in mare masura tot ce am citit, "din scoarta in scoarta", pe acest forum. Mi-au fost de folos sfaturile si exeprientele impartasite de altii si ca urmare ma vad datoare sa va impartasesc si eu din experienta mea, poate va foloseste.

Vacanta mea a decurs cam asa:
- participanti: 4 persoane - eu, sotul, fiica noastra si prietena ei, ambele de aproape 16 ani

- perioada: 13-26.06.2008

- transport: autoturism - motorina, consum mediu efectuat - 5,3 l/100 km, 3980 km parcursi in total, cu tot ce am vizitat, 66 ore conducere, pret motorina Eurodiesel - 9,84 kn oriunde in Croatia

- traseu: Bucuresti - Arad - Szeged - Baja - Mohacs - Osijek - Dakovo (intrare pe A3) - Zagreb ( pe centura - tot autostrada - fara taxa) - Trogir (pe A1)

- taxe autostrada 88 kn intre Dakovo si Zagreb (pe A3); 146 kn intre Zagreb si Trogir; la intoarcere: 16 kn de la Trogir la iesirea spre Plitvice si alti 88 de la Zagreb la Dakovo (de la Plitvice soseaua te scoate destul de aproape de Zagreb, la Karlovac). Se poate plati in kn, cu card sau in Euro, dar iti da restul in kn

- vama: intrucat una dintre fete nu era a mea, la iesirea din tara ne-au solicitat sa vada procura notariala din partea parintilor precum si cazierul meu juridic. Sunt absolut necesare daca insotesti copii care nu sunt ai tai. La intrarea si iesirea din Croatia ne-au cerut sa deschidem portbagajul, dar probabil le-a fost frica sa nu se darame pe ei si ne-au lasat sa il inchidem repede la loc.

- cazare: - o noapte in Baja (Ungaria) - pensiunea Kaiser, apartament 2 camere cu baie, bucatarie, parcare in curte, 3* - cu mic dejun 93 Euro, 77 Euro fara mic dejun, nu am avut rezervare, apareau pe toti stalpii din oras indicatoare catre locatie. Am mai gasit si un hotel in centrul orasului dar nu ne-a placut; 10 nopti in Trogir (am rezervat initial 8 dar am prelungit acolo cu inca 2), insula Ciovo - Arbanija - Villa Malo More - apartament 3 camere (living cu bucatarie completa, doua dormitoare, doua bai, terasa, aer conditionat, 96 mp, elegant, modern, tot comfortul, supermarket si restaurant la parter, plaja vis-a-vis la 10 metri de cladire) - 50 Euro/noapte; o noapte intr-un sat pe langa Plitvice, apartament 2 camere cu o baie, curat si cochet - 50 Euro; o noapte in Arad - pensiunea Roua - 110 lei camera de 2 paturi cu mic dejun

- curs de schimb: am schimbat Euro atat la banci cat si la case de schimb: 1 Euro=7.20 kn in Makarska la casa de schimb, 1 Euro= 7.18 kn in Trogir la banca si la casa de schimb. Nu schimbati la casa de schimb de la intrarea pe Riva dinspre pod, este cea mai dezavantajoasa: 7.11. In prima zi ne-am oprit in Osijek si am scos niste bani de la un bancomat, de pe card Visa -ING in euro, schimbul a fost la 7.16 plus vreo 4 Euro comisioane. Poti sa platesti cu cardul in foarte multe locuri, de asemenea in Euro, dar in general iti dau restul in kn, daca n-ai fix in Euro si este posibil sa nu fie cursul foarte avantajos.

- preturi utile - mancare si bautura: terase: spaghetti - 35-45 kn; pizza-35-45 kn, salata de caracatita - 60 kn, civapci (seamana cu micii nostri) - 40 kn, piept de pui pane cu garnitura- 50 kn, supa de peste - 15 kn, mixed grill cu garnitura - 60 kn, paste cu fructe de mare, pizza cu fructe de mare - 50-60 kn; platou peste si fructe de mare pentru doua persoane ( a fost imens, am mancat toti 4 si a mai ramas) - 250 kn. Preturile la mancare in restaurante sunt destul de piperate, pe terase nu sunt asa mari, poti aplica insa tactica aceea: unde e terasa plina stii ca se mananca bine si rezonabil ca pret. Fiindca suntem mari amatori, noi ne-am cam rasfatat cu fructele de mare in orice: spaghetti, gnochi, rizzoto, salate, pizza, la gratar, etc. Pentru cine nu le prefera, se gasesc macaruri diverse si destul de apropiate de ale noastre. Inghetata lor e excelenta, 5-6 kn cupa.
Berea (noua ne-a placut foarte mult Karlovaco)- 15-20 kn, sucuri - 12-15 kn - din pacate doza este de 0,2 sau 0,25 l, adica bei o sticla pana iti aduce mancarea si una dupa, cafea, cappucinno s.a.m.d - 8-14 kn, apa minerala -1 l - 20 kn.
La supermarket preturile sunt comparabile cu cele de la noi, ata la mancare cat si la bauturi. Noi am luat o masa pe zi (pranzul sau cina) la vreo terasa, celelate doua mese ale zilei pregatindu-le in apartament.

- plajele: dupa cum au zis-o multi inainte, piatra - mica, mare, taioasa, netaioasa, dar multa piatra. Plaja de vis-a-vis de noi era de pietricele marunte, iar in apa marii pesti si arici de mare. Am facut cunostinta cu vreo doi si am colectat vreo doua zile ace din picior. Imi achizitionasem deja espadrile de baie, dar m-am intepat pe laterala. Espadrile se gasesc in pietele lor, la 30 kn perechea. Noi am fost mai isteti, le-am luat cu 55 kn de la o taraba din Omis. Sunt necesare deci acele espadrile pentru baie si saltelute pentru plaja, pe cearsaf doar daca esti fachir. Pe plaja noastra erau si sezlonguri de inchiriat, fara salteluta, 20 kn, la doua iti dadea si umbrela. Mai erau plaje de beton, practic niste platforme turnate de pe care sareai in apa, sau coborai pe trepte metalice. Pe riviera Omisului insa, la vreo 50 km mai la sud de Trogir, sunt plaje de nisip superbe, este nisip si in apa, iar apa este mica mult timp, cam ca in Mamaia.Pe plaja sunt pini si te poti bucura de umbra lor. Noi am facut o zi plaja acolo si ne-a placut, aglomerat insa, parca tot mai intima era mica noastra plaja de pietre.

- alte costuri: vizita pe zidul fortaretei in Trogir - 14 kn, in turnul catedralei din Trogir - 15 kn, zidul cetatii - Dubrovnik - 50 kn adulti, 20 kn copii, muzeul farmaciei in Dubrovnik - 15 kn, 10 kn - biletul de autobuz in Dubrovnik, 42 kn - vaporul Split - Stari Grad- insula Hvar (plus inca pe atat inapoi), 23 kn autobuzul din Stari Grad in Hvar, 30 kn - vaporul Split - inslua Brac, 110 kn intrarea la Plitvice pentru adulti si 55 kn pentru copii, etc., 6kn ora parcare in Omis langa plaja, 3-5 kn ora parcare in Split, depinde de zona, 5kn ora parcare in Dubrovnik, 5 kn ora parcare in Makarska,

Impresii de calatorie:
Nu stiu exact ce le lipseste croatilor,dar cu siguranta nu le lipseste piatra, din aceasta au din plin in toate formele, dimensiunile si aranjamentele posibile. Peisajele sunt impresionante, maiestuoase, uneori aproape infricosatoare, dar cu siguranta superbe.
Ce ne-a placut?
- infrastructura rutiera - oare ai nostri chiar nu invata nimic de la nimeni? astia in 1995 aveau tara brazdata de obuze iar acum e brazdata de autostrazi
- plaja mica si cocheta, cu apa ei transparenta, cu aricii ei de mare, pietrele ascutite si cu terasa de 5 mese si proprietarii croati care nu rupeau o boaba de engleza dar erau atat de draguti si faceau o cafea excelenta
- cetatea veche a Trogirului cu strazile inguste de piatra
- plimbarea seara pe Riva in Trogir
- luminile Splitului care se vedeau noaptea de pe terasa noastra
- privelistea de pe zidurile Dubrovnikului
- riviera Makarskai
- faleza din Split si cea din Makarska
- plajele din jurul Omisului
- defileul Cetinei
- muzica si dansurile populare vazute intr-o seara de festival in mijlocul cetatii din Trogir
- drumul cu vaporul pana in insula Hvar
- orasul Hvar
- culoarea marii
- drumul pana la Dubrovnik
- parcul Plitvice - spunea cineva ca nu poti sa mergi in Croatia si sa nu il vezi. Avea mare dreptate. Am facut un traseu de sase ore, este minunat, insa ar trebui sa poti sta doua-trei zile, sa il vezi pe indelete, de preferat intr-o perioada racoroasa.
- chelnerul de la o terasa din Omis, care te intreba din ce tara esti si rupea cateva cuvinte in limba ta, macar multumesc, pofta buna, buna ziua, la revedere
- fructele de mare gatite in toate felurile
- inghetatele imense pe care le poti comanda pe terase, in tot felul de combinatii de sortimente si fructe
- modul in care si-au sustinut echipa nationala la CE. Orice copil, fetita sau baiat, era imbracat cu cel putin un obiect de imbracaminte cu insemnele nationalei lor: tricouri, sosete, sepci. Doua din trei masini aveau steagri in patratele alb-rosii . Peste tot se auzea imnul nationalei, iar cu un sfert de ora inainte de inceperea oricarui meci al nationalei lor, toti chelnerii de pe terasee isi schimbau bluzoanele albe cu tricoul nationalei. Era o tara imbracata in patratele alb-rosii.
- faptul ca, chiar si atunci cand nu rup boaba de engleza, sunt serviabili si isi dau silinta sa fie de folos
- peisajele
- locurile
Si cate altele...intr-un cuvant, Croatia...

Ce nu ne-a placut?
- drumul lung pana acolo si cel si mai lung pana acasa, pentru ca la intoarcere, pe soselele Romaniei, am stat blocati ore in sir intre tiruri, fiindca se lucra la protiuni de drum intre Arad si Deva, apoi intre Sibiu si Ramnicu Valcea. Numai Valea Oltului am facut-o in aproape 4 ore.
- faptul ca soferii lor sunt la fel de mitocani ca ai nostri si te claxoneaza inclusiv pentru ca tu mergi cu 60 intr-o zona in care limita maxima e 60, iar ei se grabesc
- caldura pe care a trebuit sa o suportam, combinata cu umiditatea foarte ridicata, in ziua cand am vizitat Plitvice. La 33 grade umiditatea acolo este infernala, esti ca intr-un cazan cu aburi, asa ca am fi preferat o zi mai racoroasa. Dar Plitvice ramane unic.
- organizarea proasta din Dubrovnik, unde este un calvar sa gasesti un loc de parcare, asta in conditiile in care noi nici macar nu am fost in plin sezon. Am cautat vreo ora parcare in parcarile cu plata din jurul cetatii. Am parcat pana la urma la mai mult de un km de intrarea in cetate, si am avut o multime de urcat, in afara ca ne-am umplut de nervi pentru timpul pierdut aiurea.
- faptul ca in timp ce noi mancam la o terasa, copilul de 5-6 ani al unei familii de romani de la alta masa venea in permanenta sa se joace sub masa noastra cu o pisica, tipa si facea circ, iar parintii nu aveau nici o treaba, si nu pareau a-si face probleme ca Goe ne deranjeaza pe noi si toata terasa
- copiii cersetori romi din Trogir
- trei adulti romi - spalatori de parbrize intr-o benzinarie langa Plitvice

Concluzia noastra: Croatia este o tara care merita vazuta si de care ai toate sansele sa te indragostesti. Nu stiu daca vom mai ajunge curand aici, asta doar pentru ca ne place sa exploram mereu locuri noi, dar cu siguranta ne bucuram ca am ales aceasta destinatie si a fost o vacanta superba in ceea ce ne priveste. Ce nu ne-a placut incercam sa dam deoparte, este minor in comparatie cu ceea ce ne-a placut, asa ca pastram doar amintirile frumoase.
Sper ca informatiile va sunt macar in parte utile si ca nu v-am plictisit prea mult. Vacanta placuta!...eu incep serviciul...

mdt
@bianitz super raport de calatorie!
Multumim!
bibicu13

QUOTE (ambvision @ Jun 27 2008, 12:45) *
Eu am fost 2 ani in Trogir, si nu-l prea inteleg pe Bibicu sad.gif
Varza mie mi se pare litoralul nostru, nu al lor...
Cand a zis initial ca urmeaza sa ne povesteasca de o teapa mare, eram curios ce a patit, cand a povestit in amanunt, pot zice ca nu stiu la ce se astepta, si unde e teapa...
In Croatia se vorbeste mai mult germana si italiana, plaje sunt garla, insa nu cu nisip, ci pietricele, insa extrem de curate si cu o apa foarte limpede.
Cat despre mancare, mananci unde iti permiti, si ai libertatea sa cauti si alte restaurante/magazine. E o tara turistica, normal ca in statiuni si pe plaje e mai scump, ce la noi e mai ieftin ?
Pentru cine vrea "turism culinar", sa mearga la "all inclusive" smile.gif
Cat despre cazarea la particulari, noi am stat si in romania la particulari, si nu se compara - acolo am stat in ap. cu 2 camere, terasa de 40 mp, aer conditionat, tv, bucatarie complet utilata la 50 eur/noapte (4 persoane, deci 12.5 eur/pers) - la 150m de plaja

Nu te descuraja, du-te si bucura-te de concediu, si informeaza-te despre ce sa vizitezi, ca in zona Trogir-Split e mult de vazut.

Salut,

sunt nascut si crescut intr-o familie simpla. Am luat-o de jos in viata si stiu sa apreciez un ban. Viata a fost OK si am calatorit destul de mult asa ca am un punct de reper. Am stat si la corturi, am stat si in hotele de 5 stele, am mancat la "impinge tava" dar si la "all inclusive".

Revin in tara in cursul zilei de duminica asa ca o sa va dau mai multe detalii (asa cum va spuneam am ajuns si in "fish-picnic").

ambvision
Nu mi-o lua in nume de rau, si eu am pornit de jos, tot timpul bugetul e o problema, si la "all inclusive" inca n-am fost. Pur si simplu pentru noi Croatia a fost ceva de vis, 2 ani la rand, si ne-am descurcat cu 250 euro/persoana si am fost superincantati, incat s-ar putea sa mergem si anul acesta.
euro_gandacel
sal`..
super tare,Bianitz,propun sa facem o cheta si sa`ti facem cinste c`o bere si`o salata mare de fructe de mare:)..din cate am citit pana acum,vad ca ne`am ales cam prost perioada ptr concediu(10-20 august,Trogir)..cald si aglomeratie:(..asteptam si alte reactii la cald(cel putin 30 de grade:) de la cei care se intorc din Croatia..bafta tuturor si forza ,Spania ptr maine:)
ioana_me2
si ca sa ma orientez eu mai bine cu kunele aceste...cam cat costa o vedere? si o sticla de apa minerala?
eu am mai fost acum 3 ani in croatia, undeva in nord, in porec si mi-a placut foarte mult. multe pietre in apa si pe plaja, dar a fost ok. mancarea de la restaurant a fost pur si simplu mirifca si statiunea de asemenea. sptamana viitoare ma duc in sibenik. am intles ca este o statiune din sud, acestea fiind mult mai frumoase fata de cele din nord. e adevarat? cei care ati fost in sibenik, ce-mi puteti recomanda? voi cu ce impresii ati ramas?
ambvision
Eu am petrecut o zi in Sibenik, si coasta mi s-a parut spectaluloasa acolo, portul frumos, cu o cetate pe mal, orasul vechi foarte ingrijit si cochet, insa nu am avut ocazia sa stau mai mult. Parcul national Krka e aproape de Sibenik, merita vizitat. Eventual poti sa cauti sin Sibenik croaziera in insulele Kornati. Daca mergi cu masina, poti sa vizitezi zadar, trogir, split, primosten. Nici Plitvice nu e prea departe...
Eu nu am fost in nordul Croatiei sa pot face o comparatie.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.