conductorul
13th July 2005, 22:42
Monitorul TFT are in componenta o lampa sau 2 care lumineaza din spate ecranul tft pentru ca noi sa putem vedea imaginea; acolo se duc majoritatea din cei 120 w si radiatia emanata (luminoasa) este aceiasi ca a unui bec de 120 w(ca putere luminoasa nu de caldura).
Pe de alta parte principiul de functionare al CRT-ului spune ca majoritatea din cei 130 w se duc in tubul catodic; acolo, prin incalzirea unui filament pina la inrosire, se desprind electroni de filament care lovesc la rindul lor suprafata interna a ecranului intr-un punct, formind astfel, printr-o serie de puncte o linie si din mai multe linii o imagine.
Desi teoretic ar trebui ca electronii sa se opreasca in ecran o parte din ei mai scapa si lovesc obiecte aflate in apropiere (oameni sau nu). Practic, insa, radiatia de care sint vinovati acesti electroni este foarte mica si nu are nici un efect asupra operatorului , oricit de mult timp ar sta el in fata monitorului; senzatiile pe care le ai sint de la oboseala ochilor, concentrarea asupra lucrului si altele , in nici un caz de la radiatiile monitorului ( ca sint prea mici ca sa te afecteze in vreun fel; dealtfel sint curios cum ar putea sa te afecteze ). Mai ales monitoarele care folosesc tehnologie noua au radiatii si mai scazute.
Am facut un test cu un contor Geiger pe un monitor din 1994 (14" DTK) iar radiatia emanata de el nu a miscat deloc acul; operatorul contorului mi-a spus ca se incadreaza in "radiatia ambientala"; un ceas cu ace fosforescente iradia mai mult decit monitorul respectiv; testul n-a fost oficial (operatorul mi-e prieten) dar m-a convins.
FC72
14th July 2005, 07:59
130w la LCD ? cred ca glumesti Samsung 172X consuma 36W iar modelele din aceasi clasa au un consum asemanator.
Tuburile CRT emit radiatii in spectrul X nu Gamma ca sa poata fi masurate cu contor Geiger , radiatii ce sint daunatoare sanatatii nu numai ochilor. Radiatia X se mai intilneste si la radioscopii si dupa cum stiti nu sint admise mai mult de doua de astfel de analize anual datorita nocivitatii acestora.Totusi nivelul radiadiei nu este comparabil intre cele doua surse.
Obosirea ochilor se produce datorita refresului prin modul de producere al acestuia , practic chiar si la valori mari 85-100 CRT se stinge si se aprinde de 85-100 ori pe secunda, la LCD imaginea nu se stinge niciodata se modifica matriceal luminozitatea si culoarea la nivel de pixel.