carmishor
2nd July 2005, 00:15
Hey! Vreau si io sa-mi schimb monitorul la calc si nu stiu ce sa-mi iau... Monitor dintr-ala LCD subtire ca o "fasie de ceapa" sau cu tub normal in spate dar cu ecran plat? Care e mai bun? Am auzit ca astea subtiri si fitoase sunt mai sensibile si mor mai repede decat cele normale...
MasterOfDark
2nd July 2005, 00:16
eu folosesc numai monitoare sh sint mnult mai bune si mai rezistente decit cele care se gasesc pe piata acum, inaINTE SE FACEA CALITATE NU CA ACUM
carmishor
2nd July 2005, 00:22
QUOTE(MasterOfDark @ Jul 2 2005, 00:16)
eu folosesc numai monitoare sh sint mnult mai bune si mai rezistente decit cele care se gasesc pe piata acum, inaINTE SE FACEA CALITATE NU CA ACUM
ohoo, mie-mi spui? am monitorul asta de aproape 10 ani si inca o mai duce... dar vreau altul k e mic si e totusi obositor...
Gobi
2nd July 2005, 01:05
Daca vrei culori cat mai naturale CRT-urile sunt f.bune
Daca nu-ai spatiu in camera in care esti atunci un TFT e bun.
Diferente:
- TFT-ul ocupa putin spatiu
- consuma putin
- nu este in nici un fel daunator ochilor - daca il tii la 60Hz no problem.
- unghiuri de vizibilitate - sa fie cat mai mari
- timp de raspuns - chiar daca sunt timpi de 8 ms treaba nu sta tocmai asa
- CRT -ul are un colorit mai bun - culorile sunt mai naturale
- este preferat de catre profesionisti ce lucreaza in design de ex.
- emana radiatii
- ocupa mai mult spatiu
- NU exista un tub perfect PLAT
- sunt intalnite la monitoare mai ieftine dar si la cele mai scumpe dar mai putin, asa numitele erori de convergenta
- sunt grele
- NU sunt restictionate de acel unghi de vizibilitate
Dar sa fiu si on-topic : monitoare CRT inca cativa ani pana apar OLED-urile
mai bine. Ca marci: Philips, LG, Siemens
.ral:cr
2nd July 2005, 06:47
as mai adauga:
tft:
-nu emite radiatii
-la mine pe 60 sau 75Hz nu se vede nici o diferenta
-chestia cu daunatul ochilor depinde mult mai mult de altceva, nu doar de refresh sau radiatii. in carticica recomanda o pauza dupa o ora, ma intreb ce pauza ar recomanda astia cu crt.
crt:
-daca vrei crt sa-ti iei neaparat unu plat
-un crt mai normal dar nu plat n-o sa ajunga niciodata la calitatea unui tft, nu poti sa faci albul sa-l arate alb ca mori acolo langa el.
teodorul
2nd July 2005, 08:14
eu am ales intotdeauna CRT-urile, nu de alta dar nu imi permit un TFT bun.
Sfatul meu e sa te duci prin magazinele de calcultoare SH si sa te uiti la monitoare sa vezi care iti fac cu ochiul. La 2,5 - 3 mil iti gasesti un Samsung, Compaq, Lg 2003 made, in stare perfecta la 1280X1024 in 75-85 hertzi.
Folosesc monitoare second de la inceput si nu am avut probleme niciodata, iar monitoarele meu sunt folosite 18h/zi in medie.
CRT-ul trebuie sa fie neaparat plat, dar nu iti fa griji la pretul de mai sus toate sunt plat.
Daca esti din Cluj sau imprejurimi iti dau niste adrese unde gasesti monitoare ca lumea.
numa' bine
arty
2nd July 2005, 08:33
monitoare ca o "fashie de ceapa" ??? n'am auzit niciodata expresia...
mai am un singur CRT care e shi el pe duca saracu, un NEC AccuSync 125F. Sha facut treaba dar acum s'a cam dus.. nu'l mai tzine tubu' cred ca nu mai am contrast la el prea bun. va pleca.. soon soon...
In rest, traiasca TFT'urile.... preferatul meu este Dell 2001FP .. chiar bun...
ebola23
2nd July 2005, 09:39
eu zic sa stringi bani si sa-ti iei un CRT plat,nu sh.Am avut sh si numai probleme cu ele.Acum am un Samsung SyncMasterMB de 19" de care sint multumit.
shobi
2nd July 2005, 16:52
io am un benq fp567s de 15'' TFT luat la second hand acu un an si ceva ... am dat cam 4 milioane pe el si n-are nici pe dracu ... culor bune , ocupa spatiu putin ... nici nu-mi trebuie un monitor mai mare ...
Courage
2nd July 2005, 17:23
Depinde ce faci cu el...
Daca esti grafician iti recomand CRT
Daca il folosesti in munci ordinare si stai mult in fata lui, pt ochii tai ia TFT (LCD)
Radiatia emisa este mult mai mica, iar ptreturile au scazut destul de mult incat sa merite pt sanatatea ta.
2nd July 2005, 20:49
auzi, da daca esti grafician nu stai mult in fata lui?
zuppy
3rd July 2005, 12:03
din cate stiu, e recomandat CRT-ul pentru ca se vad mai bine culorile pe el.
teodorul
4th July 2005, 05:43
QUOTE(zuppy @ Jul 3 2005, 12:03)
din cate stiu, e recomandat CRT-ul pentru ca se vad mai bine culorile pe el.
CRT-urile sunt cele mai fidele in ceea ce priveste culoarea.
Presupun ca exista si TFT ce au caracteristici asemanatoare unui CRT bun in ceea ce priveste fidelitaea culorilor, dar nu vreau sa ma gandesc cat costa...
Nu va pare cam putin 15 inch ?
4th July 2005, 07:32
se gasesc cam greu tft-uri de 15.
zuppy, completeaza ca numai un crt bun vede mai bine culorile. au apple cel mai bun monitor, si nu e crt, deci se poate. e $2000 din pacate.
dragos_avram
4th July 2005, 09:45
QUOTE(Gobi @ Jul 2 2005, 01:05)
- nu este in nici un fel daunator ochilor - daca il tii la 60Hz no problem.
Si cartile dauneaza ochilor, daca nu faci pauze la citit. Chestia asta cu 'nu dauneaza ochilor' e un mit.
eu nu mi-am luat niciodata monitor nou...
numai CRT si numai SH , cineva zicea ca nu se mai fac lucruri de calitete etc... ba se fac, dar nu se aduc in .ro... decat SH
daca lucrezi cu culori, CRT, daca faci ofis & shit... TFT ...
Clayman
4th July 2005, 10:04
Ral de unde ai scos-o ca monitoarele de la Apple sunt cele mai bune? Cum incadrezi LaCie sau Eizo?
4th July 2005, 21:00
Ral de unde ai scos-o ca monitoarele de la Apple sunt cele mai bune? Cum incadrezi LaCie sau Eizo?
asa spun cei de la stuff ca se lauda cei de la apple, este monitorul ala de 30'' si 2280px pe latime si produce cel mai real culorile. de astea 2 nu am auzit oricum.
carmishor
4th July 2005, 21:57
Salutare la tot poporul!
Haideti k io va multam' fain de toate sfaturile date, ati fost nijte adevarati ce-i drept! Io mi-am luat azi un monitor TFT - intr-un final - si sunt super multumita de el... e un LG FLATRON L1750S. L-am luat de nou din Carefour Orhideea k au dat astia drumu la faza cu cardurile de credit ale BRD-ului si mi-a convenit k incep sa-l platesc din august... asa am dat pe el , sau ma rog, am de dat pe el 9.200.000 lei - bai sa nu ma spuneti k io ink gandesc pe leu' vechi
) - si rata imi vine de vreo 700.000 pe luna...
Si cam asta fuse din partea mea catre voi, multam de sfaturi ink o data si sa aveti o saptamana grozava!
Alice
4th July 2005, 22:43
monitoare: exista 2 cateogorii de utilizatori:
1. Cei care se joaca, MULT, pentru care nu prea conteaza detaliile / culorile, dar vor sa stie ca au TFT cu timp de raspuns <=8ms sau CRT (desi daca le-ai pune in fata doua monitoare, unul cu 25ms si unul cu 8ms sansele sa nu poata spune care e care sunt de 95%)
2. Cei care nu prea se joaca, pentru care timpul de raspuns nu este atat de important, dar tin la calitate, detalii, etc.
1 -> Orice TFT cu 8ms, preferabil cat mai mare si cat mai ieftin (ce conteaza ca la 19" ai aceeasi rezolutie ca la 17", e de 19" frate)
2 -> TFT-uri bune, scumpe, cu panel PVA si timp de raspuns ~ 25ms, contrast cat mai mare, daca se poate si DVI.
Personal fac parte din a 2-a categorie. Am un samsung 173p (a costat vreo 14 mil, bani cu care imi luam 2 tft-uri de 17" sau un 19" cu 8ms, dvi, etc. Dar nu avea aceeasi calitate.
dtancu
6th July 2005, 08:00
La TFT exista faimoasa problema a rezolutiei native.
Pentru cei care se joaca pe TFT-uri, atentie la rezolutia nativa a display-ului.
Fiecare diagonala are rezolutia ei nativa, in general 1024x768 la 17", 1280x1024 la 19", 1600x1200 la peste 20".
Problema care apare este ca la orice rezolutie inferioara celei native, TFT-ul interpoleaza imaginea rezultind o calitate inferioara a acesteia. Deci luati-va un TFT cu rezolutia nativa egala cu cea pe care placa voastra video o poate afisa in 3D fara probleme de viteza.
Ex.: un TFT de 20,8" cu rezolutie nativa 1600x1200 nu serveste la nimic in jocuri daca placa video nu poate afisa 1600x1200 in 3D la o viteza multumitoare. Daca folositi 1600x1200 pt desktop si 1024x768 in jocuri, degeaba va luati TFT-ul respectiv, va interpola 1024x768.
dragos_avram
6th July 2005, 09:39
Ei, da, dar daca stai intr-o rezolutie care e submultiplul rezolutiei native, nu sunt probleme majore. Daca ai 1600x1200, poti sa stai in 800x600, ca interpolarea facuta nu te deranjeaza.
@alice: AFAIK, ecranele cele mai bune sunt IPS-urile, nu PVA-urile (din pacate nu am vazut pe la noi, si eu am tot PVA)
Clayman
6th July 2005, 09:55
QUOTE(dragos_avram @ Jul 6 2005, 10:39)
ecranele cele mai bune sunt IPS-urile, nu PVA-urile (din pacate nu am vazut pe la noi, si eu am tot PVA)
Dragos, n-ai cautat suficient sau n-ai stiut unde sa te uiti dupa IPS-uri (vezi postul meu cu Eizo). Panelurile IPS au cea mai buna reproducere a culorilor. Din acest motiv sunt folosite la monitoarele profesionale pt grafica. Secundar insa, costul producerii lor este mai mare si consecutiv monitorul e mai scump, iar timpul de raspuns (un parametru primordial pt neinitiati) e mai slab ca la TN-uri.
Spor
Necronomikon
6th July 2005, 11:05
E cam abureala asta cu rezolutia nativa. TFT-ul meu e al 1280x1024 si merge perfect in jocuri la 1024.
Trebuie sa tinem cont si de faptul ca tehnologia evolueaza foarte rapid si TFT-urile au ajuns din urma CRT-urile.
Iar faza cu CRT-urile SH.... please!
flo_demonn
7th July 2005, 10:41
Eu as zice sa iti iei orice fel de monitor...daca e certificat!
Eu am ales un CRT certificat TCO 2003 magicbright2, highlight zone...si alte porcarii
Samsung SyncMaster 765mb l-am luat acu 1 an jumate si nu era prea scump...acum cred ca e foarte ieftin.
tzil recomand
Da ideea e ca nu prea conteaza ce tip e ... important e sa aiba certificarea...
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.