aprindere bec/led cand suna fixul

bontzy

Ideea mia venit din cauza bunicii. Ea nu suporta soneria tel fix, si il scoate tot timpu din priza si nu putem da de ea.
As vrea k atunci cand suna tel fix sa se aprinda un led/bec, e posibil asa ceva?
Ma gandesc in felul urmator, sa conectez cumva ledul la soneria tel, si atunci cand suna sa se aprinda si ledul, sau altfel cum?
Va rog, poate ma ajutati cu niste idei.
PsichoDaddy
Nu mai stiu exact ce tensiune ai pe linie cand iti suna parca vreo 60V, 70V(ia un voltmetru si suna-te smile.gif ) ai putea inseria e rezistenta si cu un led si ti-ai rezolva treaba, sau mai complicat un montaj cu triace astfel ai putea aprinde si becuri de 220V/100W.

cristianp
QUOTE(bontzy @ Jun 30 2005, 16:43)
Ideea mia venit din cauza bunicii. Ea nu suporta soneria tel fix, si il scoate tot timpu din priza si nu putem da de ea.
As vrea k atunci cand suna tel fix sa se aprinda un led/bec, e posibil asa ceva?
Ma gandesc in felul urmator, sa conectez cumva ledul la soneria tel, si atunci cand suna sa se aprinda si ledul, sau altfel cum?
Va rog, poate ma ajutati cu niste idei.
*

Vezi http://www.aaroncake.net/circuits/pflash.htm
unGuru
Ma indoiesc de faptul ca bunica ta va sta tot timpul cu un ochi pe LED-ul acela! Cred ca ideea nu e prea grozava.. eu ti-as sugera sa-i inlocuiesti soneria telefonului cu alt fel de sonerie.. ceva cu niste tonuri mai placute. Exemple: exista circuite integrate specializate (si destul de ieftine) care genereaza diverse melodii.. exista telefoane mobile "de jucarie" care detin destul de multe tonuri, si care pot fi amplificate pentru o auditie "din fundul curtii" (daca locuieste la casa).. sau sint diverse alte jucarii muzicale. Nu trebuie decit sa o "cucerestii" pe bunica cu una dintre acele melodii si.. gata. Restul va fi simplu. Dezactivezi soneria telefonului, iar montajul pe care-l vei face il montezi in paralel pe linia telefonica.
Pe post de "difuzor" iti recomand unul piezoelectric (de genul celor folosite la telefoanele mobile sau la jucariile amintite) pentru ca are un consum foarte mic.
In orice caz, per ansamblu circuitul trebuie sa aiba un consum foarte mic (mai ales in standby) pentru ca altfel ar afecta postul telefonic. In momentul in care telefonul este apelat, pe linia telefonica apare o tensiune alternativa cu amplitudinea de ~ 130V (cel putin, asa era in centralele vechi, analogice), tensiune pe care o detectezi cu un comparator si care va declansa soneria.

PS: Tensiunea nominala pe linia telefonica este de vreo 48V.. iar in momentul in care ridici receptorul, tensiunea scade la vreo 6V (depinde de "sarcina", reprezentata de telefonul in sine in stare "on").
D.J. B.K.LY
Si totusi nush dc am eu impresia k atunci cand suna telefonul la bornele soneriei e o tensiune de 220V. Zic asta pt k odata am avut o sonerie scoasa dintr-un tel dala vechi si am bagat-o in priza si mergea ok si nu s-a ars...Dei baga voltmetrul acolo si dak ai 220V baga un bec de 220V.
Cand telefonul suna se aprinde becula ala de 50-60W(dak o merge asa mare) si nu cred k nu-l observa....
unGuru
Si totusi nush dc am eu impresia k atunci cand suna telefonul la bornele soneriei e o tensiune de 220V. Zic asta pt k odata am avut o sonerie scoasa dintr-un tel dala vechi si am bagat-o in priza si mergea ok si nu s-a ars...Dei baga voltmetrul acolo si dak ai 220V baga un bec de 220V.
Cand telefonul suna se aprinde becula ala de 50-60W(dak o merge asa mare) si nu cred k nu-l observa..

Slow down, master!.. hai sa incercam sa raspundem doar daca avem oarecare idee despre "fenomen".

1. Daca tensiunea de apel era de 220, fii sigur ca ai fi vazut gramezi intregi de lucratori ai romtelecom (sau chiar de clienti) zacind electrocutati pe garduri! Faptul ca pe tine te "pisca" in mod asemanator un 150V si un 220V nu poate pune insa egal intre cele doua tensiuni.

2. Cit despre aprinderea unui bec de 50W cu tensiunea de apel.. daca nu stiai, aparatele telefonice au un parametru numit "factor de conectare" (in jur de 1,5, depinde de model). Factorul asta, insumat (in cazul in care ai mai multe receptoare instalate), nu tre sa depaseasca o valoare (in jur de 5, parca) recomandata de operatorul de telefonie fixa (romtelecom). Acest factor se refera la consumul aparatului in standby precum si consumul soneriei.. astfel spus, puterea disponibila "pentru sunat" este foarte limitata (citiva watt). Oricum, centralele au elemente de protectie/control care nu permit un consum mai mare in cazul apelarii..

Revenind la problema: daca se doreste folosirea unui bec de putere mare (repet, solutia nu este prea practica.. pe timp de zi, nu este foarte vizibil, chiar de-ar fi colorat) se poate folosi un releu/tiristor/triac.

PS: Releul ar merge alimentat direct din linia telefonica, daca este un model de putere mica (evident, cu adaptarile/protectiile de rigoare).
bontzy
Multumesc mult!
Am sa ma apuc de treaba imediat ce termin cu bacu'.

addicted
mai este in vigoare aberatia ceausista care zicea ca e interzis sa intervii in interiorul aparatelor telefonice ?

am un telefon la care as vrea sa pun un buzzer mai puternic sa il aud de pe balcon vara.
unGuru
nu stiu daca ceausescu interzicea sau romtelecom (ala de-atunci)?!
in principiu, poti sa umbli, ca nu te verifica nimeni.. totul e sa nu le periclitezi lor linia (mai bine zis echipamentele din capatul liniei) cu ceva supratensiuni etc..
dar, cum spuneam anterior, nu tre sa intervii in aparatul telefonic neaparat.. faci un montaj separat care-l cuplezi in paralel cu telefonul.. doar esti electronist, nu?!
softeam

Tensiunea de apel e in jur de 70...75V, 25Hz...
unGuru
Ai dreptate, acesta este standardul acum (75 V).. pe vremea (mea!) cind am facut eu masuratoarea, erau centrale analogice (daca nu cumva chiar manuale - intimplator, tot la bunici) si tensiunea de apel chiar era in jur de 130 V.. acum, nu stiu daca era "stricata" centrala sau asa se folosea.. cert e ca buzzerul ala mecanic ar fi mers si la 220, asa de "solid" era.

Ca sa fim exacti si "up-to-date", iata citeva specificatii:
    *  The impedance in voice frequency (200-3400 Hz) must be greater than 10 kohm when measured with 0.5V RMS audio signal.
    * The current taken by the ringer must be equal or less than 5 mA at 35 V ring voltage and equal or ledd than 10.7 mA at 75V ring voltage. The measurments are made using 25 Hz ring current frequnecy.
    * Ring detector must work on ring signal which is 44-58V DC summed with 25+-3Hz AC ring signal in voltage range 35-75 V. The feeding resistance for ring generator is 800-1710 Hz.
    * Ring detector must not detect ring signal which is 44-58V DC summed with 20-3400 Hz AC ring signal which is less than 10 V. The feeding resistance for ring generator is 800-1710 Hz.
    * Provide a DC path for current flowing in telephone line. Normally there flows about 20-50 mA current in telephone line and telephone regulations typically sepcify that the DC resistance must be less than 400 ohms.
    * This means that there is about DC 8V between the telephone wires in normal operation condition. The DC-resistance of typical telephone equipment is in 200-300 ohm range and current flowing through the telephone is in 20-50 mA range.
    * Provide proper termination for telephone audio frequencies (300-3400 Hz). This is typically specified to be 600 ohms.
addicted
QUOTE(unGuru @ Jul 2 2005, 23:14)
nu stiu daca ceausescu interzicea sau romtelecom (ala de-atunci)?!
in principiu, poti sa umbli, ca nu te verifica nimeni.. totul e sa nu le periclitezi lor linia (mai bine zis echipamentele din capatul liniei) cu ceva supratensiuni etc..
dar, cum spuneam anterior, nu tre sa intervii in aparatul telefonic neaparat.. faci un montaj separat care-l cuplezi in paralel cu telefonul.. doar esti electronist, nu?!
*

pai.. nu prea sunt. stiu sa citesc o schema si sa lipesc piese pe cablaj, dar nu mult peste.
raduflo
Uite aici ceva simplu si care te va ajuta, cu conditia ca telefonul sa fie intr-un loc vizibil.

Montezi doua led-uri de culori diferite pe carcasa telefonului. Cauta leduri cu luminozitate mare ca sa fie usor vizibile si ziua.

Le legi in paralel dar cu polaritatile inversate si legi montajul in serie cu telefonul.

Ele se vor aprinde in contratimp cand suna telefonul si va fi aprins cate unul cand se foloseste telefonul.
bontzy
Pe care fir lipesc! De unde stiu care e bun? Si din ce zic restu imi trebuie leduri/becuri care sa reziste la tensiunea dp fir(asta nu ar fi o problema).
Arcer
QUOTE(bontzy @ Jul 15 2005, 21:56)
Pe care fir lipesc! De unde stiu care e bun?  Si din ce zic restu imi trebuie leduri/becuri care sa reziste la tensiunea dp fir(asta nu ar fi o problema).
*

Nu conteaza pe care fir. Iti trebuie LED-uri, nu becuri. Si merg LED-urile uzuale.
Si dupa ce-ti merge schema cu LED-uri, poti inlocui un LED cu un optocuplor, ca sa actionezi cu el alte device-uri ( un bec mare de ex ) .
niq_ro
QUOTE(raduflo @ Jul 12 2005, 12:21)
Le legi in paralel dar cu polaritatile inversate si legi montajul in serie cu telefonul.

Ele se vor aprinde in contratimp cand suna telefonul si va fi aprins cate unul cand se foloseste telefonul.

totusi trebuie si o rezistenta in serie cu ele de 2k2 altfel se ard instantaneu
softeam
Daca le legi ca in schema de mai sus, cea de jos, nu-ti va mai merge telefonul, pt. ca inseriezi circuitul telefonului cu cele doua leduri.
Montajul cu ledurile antiparalel se folosea in cazul in care aveai doua telefoane si doreai sa stii daca linia este libera; se stie ca linia are o polaritate cind ridici receptorul, ai ton si faci numarul si schimba polaritatea cind te conectezi cu cel apelat sau care te apeleaza, iar conectarea se face dupa comutatorul principal, pe ramura circuitului audio, nu cel al soneriei...
Ca sa folosesti cele doua leduri impreuna cu soneria, trebuie sa le conectezi dupa condensatorul nepolarizat prin care se alimenteaza circuitul soneriei, in serie cu o rezistenta de cca. 3.6 kohmi la 1.5W, dar efectul de pilpiire va fi slab (25Hz).
niq_ro
QUOTE(niq_ro @ Jul 26 2005, 12:51)
totusi trebuie si o rezistenta in serie cu ele de 2k2 altfel se ard instantaneu
*

ma referisem la montarea lor in paralel cu linia, nu in serie notangel.gif
raduflo
QUOTE(softeam @ Jul 26 2005, 17:10)
Daca le legi ca in schema de mai sus, cea de jos, nu-ti va mai merge telefonul, pt. ca inseriezi circuitul telefonului cu cele doua leduri.
Montajul cu ledurile antiparalel se folosea in cazul in care aveai doua telefoane si doreai sa stii daca linia este libera; se stie ca linia are o polaritate cind ridici receptorul, ai ton si faci numarul si schimba polaritatea cind te conectezi cu cel apelat sau care te apeleaza, iar conectarea se face dupa comutatorul principal, pe ramura circuitului audio, nu cel al soneriei...
Ca sa folosesti cele doua leduri impreuna cu soneria, trebuie sa le conectezi dupa condensatorul nepolarizat prin care se alimenteaza circuitul soneriei, in serie cu o rezistenta de cca. 3.6 kohmi la 1.5W, dar efectul de pilpiire va fi slab (25Hz).
*

Te bazezi pe ceva sigur cand faci afirmatiile de mai sus, sau o faci doar de dragul de a te contrazice?
Eu zic sa lasi omul sa incerce ceva simplu, de ce trebuie intotdeauna sa vina cineva sa dea solutii care de care mai complicate?!...
Imi cer scuze pt of topic.... dar...
softeam
QUOTE(raduflo @ Aug 2 2005, 10:08)
Te bazezi pe ceva sigur cand faci afirmatiile de mai sus, sau o faci doar de dragul de a te contrazice?
Eu zic sa lasi omul sa incerce ceva simplu, de ce trebuie intotdeauna sa vina cineva sa dea solutii care de care mai complicate?!...
Imi cer scuze pt of topic.... dar...
*

Eu i-am spus cum se face, solutie exacta si verificata. Ce va face el, tu si altii e treaba domniilor voastre... Daca se vrea schema, voi incerca sa o pictez...
Daca nu crezi ce am zis, ia un aparat de masura si verifica...
srv_pub
QUOTE(D.J. B.K.LY @ Jul 1 2005, 02:08)
  Cand telefonul suna se aprinde becula ala de 50-60W(dak o merge asa mare) si nu cred k nu-l observa....
*

mai bine in loc de bec de 220 pui un fier de calcat...o sa miroase a ars cand o suna telefonul...sau....pune tv-ul si-l dai la maxim..sau...leaga-i cele 2 fire de degete(cel mai indicat ar fi la fiecare mana cate un fir) coolspeak.gif sigur o sa observe ca suna telefonul...

scuze dar nu m-am putut abtine peacefingers.gif
raduflo
QUOTE(softeam @ Aug 2 2005, 22:47)
Eu i-am spus cum se face, solutie exacta si verificata. Ce va face el, tu si altii e treaba domniilor voastre... Daca se vrea schema, voi incerca sa o pictez...
Daca nu crezi ce am zis, ia un aparat de masura si verifica...
*

Ok, mea culpa... Oricum, o schema ar fi binevenita. Sunt convins ca ai dreptate in privinta tensiunilor.

Dar sa stii ca montajul propus de mine functioneaza. Poti proba si ai sa te convingi.

Si inca ceva: "La multi ani!" cheers.gif
softeam
QUOTE(raduflo @ Aug 3 2005, 10:29)
Ok, mea culpa... Oricum, o schema ar fi binevenita. Sunt convins ca ai dreptate in privinta tensiunilor.

Dar sa stii ca montajul propus de mine functioneaza. Poti proba si ai sa te convingi.

Si inca ceva: "La multi ani!" cheers.gif
*

Multam frumos de urare! Cind o sa am nitel timp, o sa schitez ceva in AutoCAD si apoi postez un pdf, e mai usor de citit... Schema va fi generica, valabila pt. telefoanele noi (electronice) si pt. cele vechi (cu disc..) pt. cine o mai avea dinozauri prin casa. ramine la latitudinea utilizatorului descoperirea exacta a punctelor de conexiune... Asa ca, putintica rabdare sa ma urnesc...
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.