Limba română
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

bb_dima

De curând mă contraziceam cu maxy apropo de imperfectul verbului a vrea. Mi s-au dat exemple de prin dicționare cum că pers. I la imperfect este eu vream și că eu vroiam nu există în limba română.

Totuși, eu zic că limba română este cea vorbită. În atașamentele de mai jos vedeți rezultatele căutării cu Google. Pentru vream 1.480 de rezultate, pentru vroiam 27.700 de rezultate. Nu mai zic că pe unele rezultate de la vream se discută dacă ăsta este sau nu imperfectul lui a vrea!!

Drept urmare, alături de cei 27.700 de idioți dați de Google eu voi continua să spun El vroia înghețată și nu El vrea înghețată, atunci când vorbesc la trecut! Auzi, El vrea înghețată e la trecut, imperfect! Pfuaaa! Trăiască dicționarele!
mufa
bb_dima: pe acelasi criteriu ar trebui sa spunem "ei este", sa folosim "locatie" cu sensul de loc, "place" in loc de "placea" s.a.m.d.
a vroi nu exista in limba romana bash.gif Daca vrei, poti folosi imperfectul de la a voi.

bb_dima
QUOTE(mufa @ Jun 13 2005, 09:44)
bb_dima: pe acelasi criteriu ar trebui sa spunem "ei este", sa folosim "locatie" cu sensul de loc, "place" in loc de "placea" s.a.m.d.
a vroi nu exista in limba romana bash.gif Daca vrei, poti folosi imperfectul de la a voi.
*

Mă îndoiesc sincer că sunt mai mulți cei care zic ei este decât cei care zic ei sunt. De asemenea eu nu vorbeam de înlocuiri cu alte cuvinte, permutări, exprimare greșită sau altele asemenea. Aici e vorba despre un cuvânt care pentru dicționare nu există!! Exemplele tale nu sunt adaptate subiectului topicului!
Eu nu am spus că există verbul a vroi, ci că imperfectul la pers. I a lui a vrea este vroiam!

și nu în ultimul rând, tu ce vrei să spui, că toți cei ce au scris acele 27.700 de texte pe internet folosind vroiam sunt niște inculți?
veverita
QUOTE(bb_dima @ Jun 13 2005, 09:54)
Mă îndoiesc sincer că sunt mai mulți cei care zic ei este decât cei care zic ei sunt. De asemenea eu nu vorbeam de înlocuiri cu alte cuvinte, permutări, exprimare greșită sau altele asemenea. Aici e vorba despre un cuvânt care pentru dicționare nu există!! Exemplele tale nu sunt adaptate subiectului topicului!
Eu nu am spus că există verbul a vroi, ci că imperfectul la pers. I a lui a vrea este vroiam!
și nu în ultimul rând, tu ce vrei să spui, că toți cei ce au scris acele 27.700 de texte pe internet folosind vroiam sunt niște inculți?
*

matale confunzi incult cu agramat. nu bine.
Mosotti
voi spune "eu vream" doar atunci cind luna va izbi necrutator pamintul, iar toate plantele si animalele, inclusiv alea bio-psiho-socio-culturale vor fi aruncate in vidul cosmic death.gif
bb_dima
QUOTE(veverita @ Jun 13 2005, 10:08)
matale confunzi incult cu agramat.  nu bine.
*

Cum vrei tu. Agramat. Acum poți să scrii la subiect?
mufa
QUOTE(bb_dima @ Jun 13 2005, 09:54)
Mă îndoiesc sincer că sunt mai mulți cei care zic ei este decât cei care zic ei sunt.
*

Sunt aproape sigur ca cei care spun "ei este" sunt majoritari.
Incercam sa-ti explic ca "vroiam" ar fi imperfectul de la "a vroi" care, ca si acum 5 minute, tot nu exista in limba romana. Nu de alta, dar nu stiu nici un verb care sa isi schimbe radacina la imperfect.
Nu e de ajuns sa folosesti un verb care nu exista pentru a fi numit incult. Trebuie sa muncesti pentru pentru asta biggrin.gif

bb_dima
QUOTE(mufa @ Jun 13 2005, 10:17)
Sunt aproape sigur ca cei care spun "ei este" sunt majoritari.
Incercam sa-ti explic ca "vroiam" ar fi imperfectul de la "a vroi" care, ca si acum 5 minute, tot nu exista in limba romana. Nu de alta, dar nu stiu nici un verb care sa isi schimbe radacina la imperfect.
Nu e de ajuns sa folosesti un verb care nu exista pentru a fi numit incult. Trebuie sa muncesti pentru pentru asta biggrin.gif
*

Ce dulce le aberezi! Nu știi nici un verb care să-și schimbe rădăcina la impefect? Ia zi repede imperfectul verbului a fi! bash.gif
bb_dima
Dragii mei, regulile gramaticii limbii române au fost stabilite prin observarea limbii vorbite! Acele reguli au și excepții! A le generaliza nu reprezintă a vorbi corect!

La fel, dicționarele trebuie să reflecte limba vorbită, nu să stabilească modul în care trebuie vorbită limba română! Rolul dicționarelor este unul constatator, nu unul de reglementare!
mufa

QUOTE(bb_dima @ Jun 13 2005, 10:30)
Ce dulce le aberezi! Nu știi nici un verb care să-și schimbe rădăcina la impefect? Ia zi repede imperfectul verbului a fi!  bash.gif
*

Ai dreptate, numai ca "a fi" isi schimba radacina si la indicativ smile.gif Vreu exemplu de verb care isi pastreaza radacina de la infintiv la indicativ si si-o schimba la imperfect.
Hai sa lasam verbele "a fi" si "a avea" in afara discutiei.
Mosotti
o luati pe aratura. cum adica nu exista "a vroi" in limba romana? death.gif
mufa
QUOTE(Mosotti @ Jun 13 2005, 10:37)
o luati pe aratura. cum adica nu exista "a vroi" in limba romana?  death.gif
*

Uite asa, nu exista. Dar de dragul discutiei, conjuga te rog, verbul a vroi biggrin.gif
andyv
QUOTE(bb_dima @ Jun 13 2005, 10:35)
Dragii mei, regulile gramaticii limbii române au fost stabilite prin observarea limbii vorbite! Acele reguli au și excepții! A le generaliza nu reprezintă a vorbi corect!
*

Atunci ce inseamna a vorbi corect?
"Ei este" e corect?
TIC
QUOTE(Mosotti @ Jun 13 2005, 10:37)
o luati pe aratura. cum adica nu exista "a vroi" in limba romana?  death.gif
*

nu exista "a vroi"!!!
exista "a vrea" si "a voi"!!
mufa
bb_dima: limba este un organism in viu in sensul ca primeste tot timpul cuvinte noi din exterior (neologisme), altele dispar din vorbirea curenta si devin arhaisme, s.a.m.d. Dar gramatica n-ar trebui sa se schimbe si nici cuvinte noi inventate din neant.
Mosotti
well, no fi existind prin smircurile sudiste de unde v-ati conectat la internet, aici in lumea civilizata vei auzi "vroiam", in nici un caz "vream". de fapt io in 27 de ani n-am auzit pe nimeni zicind "io vream". daca auzeam ii dadeam un calcii in oua, motherfucker death.gif
mufa
Mosotti: conjuga, te rog, verbul "a vroi" biggrin.gif
TIC
QUOTE(Mosotti @ Jun 13 2005, 10:46)
well, n-o fi existind prin smircurile sudiste de unde v-ati conectat la internet, aici in lumea civilizata vei auzi "vroiam", in nici un caz "vream". de fapt io in 27 de ani n-am auzit pe nimeni zicind "io vream". daca auzeam ii dadeam un calcii in oua, motherfucker  death.gif
*

atunci in lumea aia civilizata nu se vorbeste corect romaneste!
Akuma No
conjugati, conjugati, conjugati... calvarul e aproape de sfirsit, slava Domnului, noroc ca mai aveti numai vreo 34567890 de verbe... wacko.gif
maxy
cei care sustin "vroiam" luati un Indreptar si incercati sa il gasiti acolo! nu exista wallbash.gif
bb_dima
QUOTE(mufa @ Jun 13 2005, 10:36)
Ai dreptate, numai ca "a fi" isi schimba radacina si la indicativ smile.gif Vreu exemplu de verb care isi pastreaza radacina de la infintiv la indicativ si si-o schimba la imperfect.
Hai sa lasam verbele "a fi" si "a avea" in afara discutiei.
*

Măi omule, tu nu înțelegi? Limba română nu a fost inventată de nimeni! Limba română nu a fost inițiată de cineva, după niște reguli prestabilite! Limba română este cea vorbită de poporul român!! și poporul român nu zice la trecut "el vrea"! Asta este!
Mosotti
QUOTE(mufa @ Jun 13 2005, 11:48)
Mosotti: conjuga, te rog, verbul "a vroi" biggrin.gif
*

sinteti incredibili:

eu vroiesc
tu vroiesti
blabla
motherfuckingshit

eu vroiam w00t.gif

n-are cineva un dictionar linga el?
bb_dima
QUOTE(andyv @ Jun 13 2005, 10:40)
Atunci ce inseamna a vorbi corect?
"Ei este" e corect?
*

A vorbi corect înseamnă a respecta regulile gramaticale ACOLO UNDE SUNT APLICABILE! Acolo unde există excepții, corect este să folosești excepția!! Nu e corect să conjugi a fi, eu fiu, tu fii, el/ea fii, fiindcă ai respecta nu-ș ce regulă!! Iar în cazul imperfectului verbul a vrea consemnează o excepție! Nu știu cum vorbesc academicienii care scriu dicționare însă poporul folosește vroiam. Tot poporul!
maxy
pai formele nu exista in dictionar!
bb_dima
QUOTE(maxy @ Jun 13 2005, 10:52)
cei care sustin "vroiam" luati un Indreptar si incercati sa il gasiti acolo! nu exista  wallbash.gif
*

Tu nu știi decât s-o ții ca surda pe mormânt... De rezultatele de pe Google n-ai nimic de zis?
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.