Aparat de sudura trifazic sau electronic.

mvr

Vreau sa-mi fac un aparat de sudura trifazic ,pe un stator de motor ,si ,as dori sa stiu daca ar fi mai bine daca as taia partile care sunt iesite in spatiu,din interiorul statorului ? Ma gandesc ca ar fi mai bine daca suprafata interioara af fi nededa ,si paote si... magnetizarea s-ar face mai bine ,si nu ar fi ceva ...campuri magnetice turbionare ...;sau, ar fi mai bine ca infasurarea sa coboare in acele lacasuri? ;unde ar gasi fier de jur imprejur ...hmm cum ar fi mai indicat ?Poate ma ajutati ....
M-as lega,in schimb, de un aparat de sudura in comutatie , poate are cineva vre-o schema ...sanatosa cu FET-uri,sau IGB-turi... sau poate-mi recomanda cineva o marca din comert cu care sa pot suda cu electrozi de 4 si 5 mm,insa as prefera sa-mi fac eu de dragul muncii ,si satisfactieii...si nu in ulimul rand ,al ....$$-istilor .

Va multumesc !
pelikanu
Uite aici un circuit de comanda cu BJT-uri. Schema este extrasa de pe site-ul http://www.emil.matei.ro/sumar.php deci nu strica sa arunci un ochi pe acolo.

Desigur, subiectul a mai aparut de cateva ori pe site, de exemplu aici: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=92427

Gasesti si niste link-uri interesante acolo - in limba rusa

mister_rf
Nu esti primul care se gandeste sa-si construiasca propriul invertor. Parerea mea este ca pentru modelul electronic care sa sudeze cu electrozi de 4-5mm nu o sa ai sanse sa-l realizezi mai ieftin decat unul chinezesc. Asta este consecinta realizarii unui produs la nivel de prototip, pierderile si variantele necesare a se experimenta practic, consum timp si bani.
Acum toate schemele de invertor folosesc tranzistoare mai bune, uite si cateva discutii de aici de pe forum.
http://forum.softpedia.com/index.php?showt...amp;hl=invertor

Realizarile la nivel de amator se opresc totusi la sudarea cu electrozi de 3mm.
Cateva detalii pe linkul
http://sg-sg.chat.ru/central.html
mvr
Inteleg ,partea cu invertorul ....am sa ma apuc de cel clasic ,care as vrea sa-l fac pe statorul unui motor...insa cum ramane cu excrescentele din interiorul statorului?sa le tai? ;si , daca incep bobinarea ,cum conectez cele 3 infasurari primare si cele 3 secundare?Unde ar fi mai bine sa fie facut reglajul tensiunii ,in primr sau secundar?
em2006
Nu-l poti face trifazat, bobinandu-l ca pe un motor. Trebuie bobinat ca pe un tor, facand abstractie de ancose, lasi miezul asa cum este. Si-l faci monofazat.
mvr
Deci acele crestaturi ,sau caneluri se numesc :ancose ...
Inteleg ca nu ca pe un motor ,ci ca pe un tor...dar ma gandeam la infasurarea primara ,in momentul cand trebuie sa treca prin interiorul torului ,sa coboare in acele ancose ,si,infasurarea secundara sa treaca peste....ancose .In acest mod s-ar face spatiu mai mare pt secundare mai multe si eventual cu o sectiune mai groasa...Sau, poate ar ajuta la magnetiazare ,fiind inconjurat conductorul de fierul care se afla aproape de jur imprejur...Nu stiu...Ma gandesc ca ,daca bobinez peste ancose o sa se formeze campuri magnetice turbionare ,(despre aceasta as dori sa fiu lamurit) lucru care s-ar evita prin taierea lor ,si ,in plus ,ar ramne si spatiul necesar pt alte infasurari.... Nu as dori sa fac bobinaj monfazat,ci trifazat ,ca sa pot suda cu electrozi de 4-5 mm si sa nu traga asa mult curent numai de la o faza ...
Nu stiu cum ar fi mai bine sa fac legaturile ...Sa nu le fac in zigzag ,si o sa ma trezesc ca o sa sar in stele:)))))),si o sa-mi iasa caplul ...triunghi...gluma-i gluma ,dar, vreau totusi sa-l fac cu simt de raspundere ,sa-l inglodez in rasini poliesterice ,cu terminale sudate ,cu bobinaj de bumbac in care se poate ascunde rasina etc .
em2006
CITAT (mvr @ 8th November 2009, 11:28) *
.... Nu as dori sa fac bobinaj monfazat,ci trifazat ,ca sa pot suda cu electrozi de 4-5 mm si sa nu traga asa mult curent numai de la o faza ...

Nu ai cum, decat daca bobinezi 3 toruri, adica faci 3 trafuri monofazate (mai mici).

mvr
Multumesc d-le Emil,abia acum am inteles ......As mai dori sa-mi mai dati niste sfaturi in ce priveste reglajul tensiuni ,si daca se poate cu o chema zdravana pe IGBT-uri rolleyes.gif
mvr
Popa zice :veniti de luati luminaaaaa,dar daca vreti si lumanare ,este la colt de vanzareeeee...smile.gif

Cu pecadere catre dl .mister_rf si dl em2006,luminati-ma cum este mai bine cu crestaturile (ancosele...)si cum sta treaba cu magnetizarea ,merita taiate ,sau ,se poate bobina peste... ,sau in interior?smile.gif

mvr

In mod misterios si eminent ,nu mi se raspunde la intrebare smile.gif))...;
si, dupa cum nu am avut o alta cale ,
m-am apucat de experiment(e)areeee.smile.gif))))))
A luat un stator de motor de la un compresor de frigider ,am bobinat(ca pe un tor) o lungime de conductor care a trcut prin acele canale/ancose ,am inseriat un rseu ,deoarece erau putine spire ...;am pus un multimetru la secundar(am masurat curentul) si un multimtru la retea (am masurat tensiunea) .Am asteptat pana ce tensiuna de retea nu a avut fluctuatii ,si am citit"simultan" cele doua multimetre .
Rezulate(1) :I iesire =0.66 A;U retea198 V .
Pe urma ,tot aceeasi conductori,de aceleasi lungimi i-am bobinat peste ancose (precizie, inseamna lungimea conductorului in campul magnetic ,si mai putin nr de spire...)am asteptat din nou pana ce am prins un moment fara fluctuati de rtea ,si am citit cele doua aparate :
Rezultate(2):I iesire =0,53 A;U retea 200 V .
Aici am facut prostia ca nu am combinat pirmarul cu secundarul ,prin ancose si peste ancose ..,si am trecut la cel de-al 3-lea experimnt.
Am taiat cu o dalta toate crestaturile ....dar ,nu pana la baza ,si nu egal,dezordonat ...,cum mi-a venit la indemana ...;dupa care am bobinat aceleasi conductoare de aceleasi lungimi.
Rezultate(3):I iesitre =0,65 A;Uretea 208 V .
In toate trei cazurile ,infasurarile erau opuse ,secundarul pe o parte si primarul pe cealalta parte.
mister_rf
Testul tau este irelevant. La o bobina nu conteaza lungimea conductorului din campul magnetic ci inductanta data de numarul de spire.
Este evident ca se bobineaza cat mai strans pentru o eficienta maxima intre lungimea firului si numarul de spire.

Pe de alta parte, cu cat sectiunea miezului este mai mare cu atat mai bine. Daca ancosele cresc sectiunea, totusi ele impedica o bobinare usoara/simpla.
Aici compromisul intre cat se pierde din sectiune si cat de usor se poate bobina fara modificari, tine doar de tine.
Parerea mea.
crriss
CITAT (mister_rf @ 13th November 2009, 12:11) *
Pe de alta parte, cu cat sectiunea miezului este mai mare cu atat mai bine. Daca ancosele cresc sectiunea, totusi ele impedica o bobinare usoara/simpla.
Aici compromisul intre cat se pierde din sectiune si cat de usor se poate bobina fara modificari, tine doar de tine.
Parerea mea.

nu puteam sa ma abtin sa nu te citez. cu totate ca peste 10 minute o sa imi editezi postul tongue.gif
ancosele nu cresc sectiunea utila a mizului, adica prin care se "plimba" fluxul magnetic care indus in infasurarile secundare si genereaza o tensiune. mai mult decat atat, ele cresc pierderile in miez in afara de cele in cupru datorita lungimii mai mari a conductorului necesar.
mister_rf
Incearca sa faci doar comentariile utile. Alea aiurea in genul: ca o sa, ca o fi, sunt OFF TOPIC.
Fara sa discutam pe un desen anume, eu ma gandeam la un anumit mod de bobinare. Daca gresesc, corecteaza-ma dar fara alte presupuneri.
OK?
em2006
CITAT (mvr @ 13th November 2009, 11:25) *
...In mod misterios si eminent ,nu mi se raspunde la intrebare smile.gif))...;

Ce rost avea sa ma repet? Mi-am spus punctul de vedere inca de la postul nr.5
Il mai citez o data:
CITAT (em2006 @ 8th November 2009, 00:49) *
... Trebuie bobinat ca pe un tor, facand abstractie de ancose, lasi miezul asa cum este....

mvr
Pt d-l mister_rf,

daca nu este relevant,atunci astept sfaturi de urmat ,din partea dvs.,adica sunt dispus sa fac testele pe care mi le recomandati aici pe forum .Ceea ce am facut este un transformator si nu o bobina .Din cate am citit ,pt calcule precise se utilizeaza lungimea spirei medii ,si nu nr de spire .Pt ca , daca bobinaz un primar peste secundar ,lungimea lui va fi cu mult mai mare ,la celasi numar de spire ,decat daca ar fi bobinat sub primar .De acea nr. de spire ne este demn de luat in sema ,mai ales in aceasta situatie(teste) .Tot ce am vrut sa aflu ,era sa stiu ,cum sa fac ca sa fie un randament cat mai bun pt transformatorul respectiv .

Pt dl em2006

Nu vreau sa fac abstractie de ancose ,de fapt ancosele sun crestaturile ,si intre cresstaturi se afla niste... excrescente etc...,care nu pot fi numite si ele tot ancose ;dupa o logica simpla.Difera ca forma si continut .Am spus ca nu vreau sa fac abstractie pt ca vreau sa iasa un randament cat mai bun ,si eu voiam sa stiu ce sa fac cu acele excrescente,sau ancose sau cum s-ar mai numi....Sunt sigur ca dvs.ati vrut sa ma ajutati sa rezolv cat mai simplu treba ,si ,sa ma pot folosi de un aparat de sudura ,dar eu am vrut sa vad cum pot sal fac cu un randament cat mai bun .Nu ma grabesc!
fum
N-ai decat sa bagi sarma din primar in canale. Dar cum o sa faci asta? Singura metoda ar fi sa folosesti mai multe conductoare subtiri legate in paralel pentru a micsora diametrul conductoarelor pana cand vor intra cu usurinta in canale. Avand insa in vedere faptul ca acel bobinaj va trebui sa fie strans, nu cred ca ai putea gasi o solutie viabila de izolare a conductorului in canal fara ca sa existe pericolul taierii/forfecarii acestei izolatii. Bobinand pe exterior ai avantajul ca poti izola cu riscuri mult mai mici.. Nu cred ca este bine sa bobinezi secundarul peste primar. Eu as bobina pe o jumatate de tor primarul si pe cealalta secundarul, si le-as separa cu doua pene din textolit bagate pe canal, decalate la 180 de grade.
calin_dtb

pentru aparat de sudura trifazic alimentarea se face cu 2 faze .se iau in calcul voltajul si nmiezul dar fara spatii (calculul se face ca si 220 v tininduse cont ca este380v ). BAFTA
mister_rf
Asta este modelul ''bifazic'', banuiesc ca este un patent autohton. cool.gif
em2006
CITAT (calin_dtb @ 14th November 2009, 21:41) *
pentru aparat de sudura trifazic alimentarea se face cu 2 faze ...
Multe aparate de sudura de mare putere folosite in retelele industriale se alimenteaza cu 2 faze, deci 380V(400V). Ideea este ca mai multe astfel de aparate se vor lega intre diferite faze, astfel incat incarcarea sa fie cat mai uniforma. Se mai spune ca au alimentare bifazata (bornele de alimentare sunt doua faze si un nul). Transformatorul (consumatorul principal) este in fond tot transformator monofazat, alimentat cu tensiunea de linie. Probabil ai vrut sa-i spui ca, avand la dispozitie retea de alimentare trifazata, poate face primarul la 380V, daca il avantajeaza.
mvr
Pt @FUM ,intr-adevar iozlarea creaza probleme...,dar s-ar putea folosi sarma de la instalatii elelctice ...numai ca ocupa spatiu prea mult din cauza izolatiei de pvc ,dar aici s-ar putea rezolva cu un stator de sectiune mai mare,marginile rotunjite ,izolatie cu bumbac ,fibre de stica,impregnare(inglodare)...etc.Bobinajul ar fi bine sa fie facut uniform pe toata circumferinta ,poate ar ajuta la un bun cuplaj...mai stii...
Insa am si posibiliatea sa-l duc la un strungar,pt a taia ,ca la carte toate...denivelarile .Insa la ceasta operatie marginile toelolr fac contact intre ele ,in plus se ecruiseaza,apar tensiuni interne...si au loc pierderi suplimentatre.... .Dupa cum am experimentat mai sus ,am vazut ca este un randament mai mare ,daca ,conductorul este inconjurat de mai multe parti ,de fier.Campul magnetic care se formeaza in jurul conductorului,este in contact mai ..."intim" cu fierul din jur ...

Pt mister_rf ,astept sugesti pt un nou test ,sa lamurim odata problema asta ,ca sa nu mai fie... "irelevant".smile.gif)

Cine o sa treca pe aici ,si o sa citeasca ,a sa fie foaret anuzat:),pt ca eu tot strig :cum facem cu randamentul,cu ancosele!!! ... ,si dvs-tra ,cu bune intentii,ma sfatuiti cum sa fac aparatul respectiv ,si,sa nu am multe batai de cap smile.gif)Daca stiam prcizam acest lucru inca de la inceput,ca ma intereseaza mai intai :RANDAMENTUL!!!,mai mult decat apartaul de sudura .Pe urma o sa fac si apartaul...

As mai avea cateva intrebari ca sa nu mai deschid alt topic .
1.Daca as avea un miez de ferita la celeasi dimensiuni ca si statorul, cum ar fi?ar functiona OK?Ar fi mai bine ?Ar fi mai rau? .(sper ca nu mi se raspunde ca nu se gaseste asa mare miez ,sau, sunt ff scumpe ...etc,caci ,aceste le cunosc...cat de cat,si am pus intrebarea mai mult pt a cunoaste ...unele lucruri,caci asa fac cei care, inca nu au iesit din puf:)))))
2.Are vre-un avantaj miezul de ferrita tip oala, P, in fata acelui tip E,de aceeasi sectiune/material?(ma refer la randamentul de transformere,sa nu-mi spuneti ca depinde de conductor ...etc,caci se intelege ce vreau sa spun ).
3.Dace sectiunea statorului,cu tole , de mai sus este cu mult mai mare ,sa zicem: supra ,supra dimensiont;pierderile in miez af fi: mai mari ,mai mici,sau ....Cum????

Sper sa nu le ploaie-nas celor care cred ca stiu mult(e),pt ca, pana la urma toti murim p****,fata de cate s-ar pute sti ....,si si totusi nu la fel de ....pentru cate se cunosc de specia ...an***** MARRRR smile.gif
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.