icoman
5th November 2009, 07:59
Buna Ziua. Am o problema cu un circuit de la adelaida 200 W Mono cu filtraj activ pe bass + filtraj activ pe medii si inalte si scoate 100 W pe medii+ inalte + 100 w pe bass avand doua td7294 pe fiecare iesire, cumparat de vreo 3-4 ani si utilizat doar 5 zile;
mi-a facut cineva etajul de transformare cu diode + 2 rezistente de 17W 10 RJ si 2 cond. de + 50V la 2200 uF + 4 cond la +35V inseriate la 2200 uF o s fac si o poza sa vedeti...
acum el scoate +/- 39 Vcc cu "masa" de - 39vcc cu 81 Vcc (tensiuni masurate intre fire la intrare in amplificator)
acum eu mai am o statie 2 x 25 w stereo si asta la putere de mai sus daca se aude pe aceeasi boxa cu 10 % mai tare !!!
deci care ar fi problema ??
boxa ar div de bass 150 W de la blue si ar fi real 75W RMS + 1 twiter de 80W + dif de medii de 350W de masina dar care cred ca e de vreo 20 w rms.
astept sfaturi ... !!!
legatura:
transformator - 2 fire + 30Vac merg la dioada cu 4 picioruse la AC;
la dioda la - se leaga primul c de +35 v + rezist de 17w apoi de prim c se leaga in serie
al doilea c de 35 v apoi de al 2 -lea c se leaga al treilea si apoi al patrulea
revin cu poza schemei !
mister_rf
5th November 2009, 10:37
La o schema se face desenul, descrierea este confuza. Totusi, e ceva suspect cu rezistentele alea de 10 ohmi. Sunt serie pe alimentare?
pelikanu
5th November 2009, 15:18
Nu cred ca sunt dubioase.
Ce sursa de semnal folosesti pentru a ataca 7294? Atasez un desem cu o alimentare ce am folosit-o si eu candva, cu acelasi integrat
Later Edit:
Condensatoarele electrolitice erau de 10.000uF/63V
Puntile de diode erau MB256W (datasheet aici: http://pdfdata.datasheetsite.com/web/221116/MB256W.pdf )
mister_rf
5th November 2009, 17:38
...da, desigur, nu sunt dubioase. E un amplificator pe tuburi?
Eu asteptam un raspuns al userului. Este clona ta sau tu esti avocatul lui?
istratei
5th November 2009, 17:50
cum sa nu fie dubioase ? ce cadere de tensiune ai la un consum de 1A doar?
filtrele RC nu se folosesc uzual la amplificatoarele de putere.
mister_rf
5th November 2009, 18:00
OFF topic:
Eu inteleg ca se dau sfaturi si fiecare are drept la o opinie, dar asta nu inseamna ca voi accepta orice fel de interventie pe aceasta arie.
Fara suparare, dar o sa ajung sa sterg anumite interventii care pot crea confuzie. 
ON TOPIC
3.8H pentru bobine?! Cum arata fizic o astfel de bobina pentru un consum de 1-2A?
icoman
5th November 2009, 18:25
asta e shema facuta de mine la pc dupa circuitu' facut de cineva care zicea ca se pricepe.
deci aceasta "statie" scoate dupa mine cam 35 - 40 W reali RMS numai pe bass .. adica nu cred ca scoate mai mult .. sincer si nu stiu care e buba.
O sa analizez si poza trimisa de pelikanu ' THX !

acum astept si ceva lamuriri legate de expresia "Ce sursa de semnal folosesti pentru a ataca 7294" ??
eu am explicat in cuvintele mele cam ceea ce stiu despre aceste scheme (si recunosc ca sunt incepator !!!) !!
acum dupa ce am pus poza poate va faceti o idee si poate reusiti sa ma ajutati cu un sfat bun si cred ca la -39 Vcc este de fapt - 81 Vcc .. nu mai stiu exact dar voi ar trebui sa va dati seama imediat cat tre sa aiba acolo la iesirile Vcc
mister_rf
5th November 2009, 18:36
Lasa schema aia, ca nu folosesti tuburi.
Tu folosesti o singura punte redresoare si un transformator cu priza mediana in secundar.
Click pentru a vizualiza atașamentul
Masurarea tensiunilor se face fata de masa, de aceea vei obtine o tensiune pozitiva de aproximativ +39V si o alta negativa de aproximativ -39V.
Desigura ca daca masori fata de capete se obtine o tensiune dubla.
icoman
5th November 2009, 18:38
cred ca ar trebui sa-mi spui si ce valori au condensatorii si puntea redresoare ce model e ?
mister_rf
5th November 2009, 18:45
Condensatoarele trebuie sa fie la minim 50V.
Puntea redresoare este aceeasi. Acolo e doar o schita de conectare.
Uite si adaptarea la valorile disponibile:
icoman
5th November 2009, 18:46
maine dupa-amiaza cumpar inca 2 cond. si fac si o boxa noua tip bandbass si revin !!!
mister_rf
5th November 2009, 18:51
PS: Nu am mai prevazut si rezistente de egalizare pe condensatoarele inseriate, tensiunile maxime admise separat pe capacitati (35V) sunt foarte aproape de tensiunea de lucru (39V).
Cumpara daca gasesti 4 condensatoare de 4700uF/50 V sau 4 de 4700uF/63V.
pelikanu
5th November 2009, 19:01
Fizic, presupun ca este mare 
Se poate renunta si la bobina si la rezistenta, dar cresc sansele sa apara brum - pentru asta, pe fiecare dioda din punte se pune un condensator de 100nF
Nota Bene: Da, ai dreptate - a bovi maiori discat arare minor
mister_rf
5th November 2009, 19:10
OFF TOPIC
Cum adica ''se poate''?
Faci tu o concesie pentru schema respectiva?
Merge si cu bobine de 3H si rezistente de 10 ohmi pentru cazul de fata, nu-i asa?
icoman
6th November 2009, 10:37
intre timp am cautat informatii despre filtru pasiv ptr difuzorul meu de la blue tech 150 w SCRIE PE EL // si are fix 20 cm diametru / are cursa lunga si magnet mare + gaura cu sita in mijlocul magnetului;
am gasit pe alt forum ceva de gen: "o bobina de 6 milihenry inseriata cu difuzorul ar fi suficienta; foloseste programul de pe forum pt a calcula bobina foloseste sarma de CuEm cu diametru de minim 1mm"
si
"aceasta incinta are un raspuns excelent ; un GD de maxim 9msec la 55Hz flosind un filtru specializat care sa cuprinda si un HP la 30Hz nu veti avea brobleme nici cu deplasarea membranei
"
DESIGUR CA EU AM CONFIGURAT CUTIA PTR DIMENSIUNEA DIF> MEU DE BASS adica e mai mica.
incinta e pe site-ul: Link imagine boxa
ideea e ca nu stiu cum sa calculez cate spire sunt necesare caci sarma de cupru am pe acasa si mai am si cateva filtre mai vechi pe care le pot dezmembra eventual.... (pasive)
Si revin cu intrebarea principala care ar fi problema cu tda - ul asta din 7294 de se aude relativ incet ? daca am totusi +39 Vcc si el aceepta maxim 40 vcc ?? sa nu aiba amperaj suficient >??
si de fapt are filtru bass medii pe o iesire din statii si inalte pe cealalta iesire .. am verificat de dimineata !!!
si vreau sa bag filtru doar de bass cu o bobina din aia de 6 milihenry si sa alimentez dif asta de bass si apoi sa iau semnal dinainte de aceasta bobina si sa alimentez dif de medii punandui alt filtru inaintea lui doar ptr medii.
icoman
6th November 2009, 18:35
tocmai ce am facut legaturile ca in schema lu' mister_rf aia cu cond de 35v / 2200 uF si 2 de 50v 2200uF si ghici ce ... ????????
s-a inrosit un fir si s-a topit ala pe - .. si apoi si celelalte sau incalzit .. acum eu am bagat 58 VAc in treaba asta .. probabil ca n-au dus condensatorii ??
sa bag la 30 Vcc ??
mister_rf
6th November 2009, 18:40
Cate fire are transformatorul in secundar?
icoman
6th November 2009, 18:45
CITAT (mister_rf @ 6th November 2009, 18:40)

Cate fire are transformatorul in secundar?
are iesiri 2 cate doua de:
1 pereche 30 Vac
a 2 pereche 15 Vac
a 3 pereche ~ 60 Vac
a 4 pereche 30 Vac
am pus acelasi circuit si la 30 Vac si acum se incinge imediat ... e ceva cu cond aia in serie .. poate trebuie - + acolo la mijloc la aia de 35 V ???
mister_rf
6th November 2009, 18:46
Vezi ca schema foloseste un transformator cu priza mediana, adica cu trei fire. Firul ce leaga mijlocul secundarului este cel de masa. Acesta se conecteaza la punctul comun al condensatoarelor.
Atentie la legaturile intre puntea de diode si transformator. Daca intrarile din punte, marcate cu simbolul de alternativ ~ se pot face la oricare din cele doua fire din secundar, iesirile trebuie conectate la condensatoare cu polaritatea corecta!
icoman
6th November 2009, 18:56
cand verific cu aparatul de masura imi da pe circuit la borne la Vcc +22 si - 16,5Vcc cu masa aia din mijloc ASTA LA 30 VAC ca la + 60 VAC am + si - 39 Vcc si cum o conectez sa alimenteze statia cum iese fum finut din partile cositorite noroc ca am pus fir subtire si se inroseste si se taie singur ...
deci care e faza ??? sa nu fie schema buna ??
oricum in schema mea aveam invers combinatia aia era cu + + la cond. ... astept ideii >?~?
mister_rf
6th November 2009, 19:10
Ai respectat legaturile conform cu desenul atasat?
Uite firele marcate in culori diferite:
Condensatoarele electrolitice de 2200uF/35V se vor lega doi cate doi, cu un plus la minusul celuilalt si firele ramase libere formeaza condensatorul echivalent.
icoman
6th November 2009, 19:11
nu am legat mediana din traf cu masa din circuit !!!!!!!!!!!!!!!
mister_rf
6th November 2009, 19:21
Da, trebuia sa spui ca nu ai inteles simbolul utilizat pentru masa in desenul precedent.
icoman
6th November 2009, 19:28
am acum mediana legata si imi da +38Vcc si - 38Vcc si intre ele + 77 V
ma duc sa-i fac proba
LA FEL FACE ... am descoperit ALTA BUBA .. AM DOI COND. de 2200 uF la 35 V (jos in schema ta) si 2 de 4400uF / 25 V desupra medianei .. !!!!!!
e dezechilibru ??
pls ?!!!!
ajuta-ma !!
icoman
6th November 2009, 21:26
Am rezolvat-o ,,, am prajit un TDA din aia 2
acum tre sa cumpar altul sa-l inlocuiesc .........
si am reusit aceasta perfrmanta ptr ca m-am pus si am inversat + cu - in statie (alimentarea DC) ptr ca pe rahatul ala de placa scia jos asa:
+ spatiu spat. -
-Vcc GND +Vcc STBYE
+ si - sunt in cerculete incluse.
si eu m-am uitat jos la +vcc si am inversat firele .. ptr ca masurand la intrare am vazut ca am plus in loc de - si de fapt era bine ..
dar oricum nu mergea cum trebuie prima schema data de mister_rf si nu stiu de ce nu vroia .............
acum cand alimentez integratul .. la bornele de intrare imi da 0 Vcc si daca scot din ea imi da tensune +/- 37 Vcc ... deci cam cat de grav e ?
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.