regulator turatie motor cu ardere interna

_bcristian_

Am nevoie de niste scheme/idei pt a realiza un regulator electro-mecanic a turatiei unui motor cu ardere interna. Am 2 proiecte: un banzic pt lemn (un tip de fierastrau mare cu banda pt debitat busteni) si un generator electric. La banzic am motor pe 380 (~6KW), dar nu am trifazic si nici chef sa dau vreo 35 mil plus atentii la electrica ca sa inlocuiasca 10m de cablu si contorul. Asa ca m-am apucat sa adaptez un motor de Trabant (19KW, oricum ala electric era cam slab pt salcam). Problema pe care o am este realizarea unui sistem automat, reglabil, de actionare a acceleratiei astfel incat turatia motorului sa ramana constanta la variatia sarcinii (cauzata de variatia grosimii lemnului, noduri, etc). Similar si pt generator - practic ar diferi doar la semnalul de intrare, turatie intr-un caz respectiv c.a. in celalalt.
Desigur, as aprecia variante mai ieftine. Precizez ca nu sunt strain de realizat montaje electronice, dar nu am mai proiectat asa ceva de pe vremea cand eram la Casa Pionierilor, si e ceva timp de atunci biggrin.gif.
Multumesc anticipat pentru ajutor (ofer o debitare gratuita la primavara primului care-mi da solutia :drinks:).
mister_rf
Simplu in teorie, dificil in practica.
Se culege o informatie legata de turatia motorului de debitare, se amplifica si se aplica unui dispozitiv de control a acceleratiei motorului cu ardere interna.
Senzorul de turatie: magnet fixat pe axul motorului, citit de un traductor cu efect Hall.
Dispozitivul de control a acceleratiei=electromagnet compensat cu un arc. Realizarea tine de materialele disponibile.
Intre senzorul Hall si electromagnet, un amplificator operational si un tranzistor de putere.

pelikanu
Ai putea cupla un mic generator de tensiune pe axul motorului, care la o turatie specifica (exemplu: 1000 rpm) sa genereze 10V - in functie de variatia tensiunii obtinute, variezi deschiderea clapetei de benzina de la motor.

Singura problema de care te vei lovi, va fi probabil viteza de reactie a motorului - desi fiind pe benzina, va avea o viteza de reactie mai mare decat in cazul unui motor diesel
_bcristian_
Ok, m-am apucat sa citesc documentatia de la LM2907/2917. Revin cand pun o schema cap la cap.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.