Am nevoie de niste scheme/idei pt a realiza un regulator electro-mecanic a turatiei unui motor cu ardere interna. Am 2 proiecte: un banzic pt lemn (un tip de fierastrau mare cu banda pt debitat busteni) si un generator electric. La banzic am motor pe 380 (~6KW), dar nu am trifazic si nici chef sa dau vreo 35 mil plus atentii la electrica ca sa inlocuiasca 10m de cablu si contorul. Asa ca m-am apucat sa adaptez un motor de Trabant (19KW, oricum ala electric era cam slab pt salcam). Problema pe care o am este realizarea unui sistem automat, reglabil, de actionare a acceleratiei astfel incat turatia motorului sa ramana constanta la variatia sarcinii (cauzata de variatia grosimii lemnului, noduri, etc). Similar si pt generator - practic ar diferi doar la semnalul de intrare, turatie intr-un caz respectiv c.a. in celalalt.
Desigur, as aprecia variante mai ieftine. Precizez ca nu sunt strain de realizat montaje electronice, dar nu am mai proiectat asa ceva de pe vremea cand eram la Casa Pionierilor, si e ceva timp de atunci
Multumesc anticipat pentru ajutor (ofer o debitare gratuita la primavara primului care-mi da solutia :drinks:).