Scriitoarea germana, nascuta in Romania, Herta Müller, a primit, ieri, cea mai importanta recunoastere la nivel mondial in domeniul literaturii.
"...dacă n-aș fi plecat, n-aș fi avut atâția nervi să rezist aici! Numai când mă gândesc la contactul zilnic cu realitatea românească, îmi dau seama că aș înnebuni a doua oară dacă ar trebui să trăiesc în România de azi. Este atâta indiferență în țara asta, de vină pentru tot ce se întâmplă este și indiferența populației. O cunoscută scriitoare mă întreba, revoltată: când o să pot să scriu despre parfum, când terminăm o dată cu dictatura? Răspunsul meu e: nici n-ați început ca lumea. Una nu o împiedică pe cealaltă, oricum.
N-aș fi putut să rezist să văd zilnic că, în toate locurile importante, sunt aceiași oameni ca înainte, sau care au aceeași mentalitate. Practic nu s-a schimbat nimic. A fost săptămâna trecută aici summitul NATO, or NATO este pactul lumii libere, nu ar avea ce să caute aici. Peste tot sunt stegulețele NATO și UE, dar România nu este o țară liberă, nu are nici o legătură cu aceste lucruri..."
Sunt și io curios să-i citesc creațiile, să văd care-i mai bună artistă, Müller sau Blandiana
IRON_Girl
31st October 2009, 17:53
CITAT (Judith @ 29th October 2009, 21:29)
Iron Girl, de curiozitate, tu locuiesti in tara?
De curiozitate, stii sa citesti sau ai nevoie de ochelari ??? Uita-te sub avatar si vei afla...
Si in plus, ce legatura are faptul ca nu-s in tara ??? Doar tot acolo am crescut...
ReVaNgEr
31st October 2009, 17:56
Tot Romania a educat-o, sa zica mersi! Meritul e in functie de persoana si persoana in functie de mediu, cum din mediu a facut parte si Romania e practic si meritul ei. Parerea mea e ca nu e suficient de realista incat sa-si dea seama de ce se petrece, astia din domeniul literaturii asa sunt, pe aripile vantului. ( unii ). Societatea din pacate asa e, la mai mare.
dantella
31st October 2009, 18:17
nu cred ca faptul ca s-a nascut in romania are vreo insemnatate in ceea ce priveste meritele pt care i s-a acordat premiul fara talent in ale literaturii poti fi si daca ai facut ochi pe malul senei sau al...amazonului asa ca , dupa parerea mea , dna se simte stingherita din cauza obarsiei dumneaei si cred ca are mai multe motive sa se simta asa decat ...altfel
Judith
31st October 2009, 19:05
QUOTE (IRON_Girl @ 31st October 2009, 17:53)
De curiozitate, stii sa citesti sau ai nevoie de ochelari ??? Uita-te sub avatar si vei afla...
Si in plus, ce legatura are faptul ca nu-s in tara ??? Doar tot acolo am crescut...
Temperamentala lu' peste, cand ti-am pus intrebarea n-aveai nicio locatie.
Si poate ar fi cazu' s-o lasi mai moale cu glum bun pe care le toti scoti, alfel nu te deosebesti deloc de locu' tau de bastina si cei care o locuiesc pe cat iti place tie sa crezi. Presupun ca ai si mult timp liber de-ti permiti sa te gandesti la chestii existentiale cum ar fi misoginismu', discriminatea muierilor din Romania si restu' ce tine da tara. Macar de ramaneai aci, ai mai fi avut dreptu' sa comentezi, da' in rest, ai fugit si acu' arunci cu oua-n restu'.