kml
23rd October 2009, 12:16
continuarea de aici:
http://forum.softpedia.com/index.php?showt...600310&st=0
......................
Singurul lucru ONTOPIC pe care-l am de spus ar fi ca eu as inversa faza cu nulul din desenul de mai sus, astfel incat prin intrerupator sa treaca nulul si nu faza. In cazul in care iese intrerupatorul din perete si-l cauti noaptea cu mana sau orice alta cauza ar duce la atingerea partilor sub tensiune ale acestuia, sa te scuture mai cu mila. Chiar daca ramane faza permanent pe becuri, parerea mea este ca esti mult mai atent cand schimbi un bec decat atunci cand vrei sa aprinzi lumina.
Dar mai am si o parte OFFTOPIC:
Problema mi se pare triviala. Nu vreau sa cred ca exista cineva pe lumea asta care sa nu stie sa lege un bec. Daca stii sa legi un bec, atunci stii sa legi 3 becuri in paralel (ca si cum bagi 3 veioze in acelasi prelungitor). Mai iei un prelungitor si mai bagi 3 veioze. Ai obtinut cele 6 becuri de mai sus. Daca prelungitoarele sunt cu intrerupator, atunci ai obtinut 6 becuri pe care le poti aprinde cate 3, folosind doua intrerupatoare.
@nautilus: tu ai incercat inainte de a deschide topicul sa te gandesti macar cateva minute cum ai putea lega duliile cu pricina astfel incat sa obtii ce-ti doresti, sau ti-ai spus in sinea ta "nu ma pricep" si gata ? Pentru ca in cel de-al doilea caz iti recomand cu caldura sa chemi pe altcineva sa-ti faca legaturile. Curentul electric nu prea iarta si n-as vrea sa te vad la stirile de la ora 5. Vreau sa cred ca totusi te-ai gandit si tu cum se rezolva problema, insa te-ai impotmolit la partea cu firul comun al celor doua circuite. Mie mi-ar fi jena sa intreb pe forum in ce sens se desfac piulitele de la roata de dacie ca sa pun rezerva.
Am terminat offtopic-ul.
mister_rf
23rd October 2009, 12:41
Si ca sa fim ON topic:
Tu stii ca daca se trece nulul prin intrerupator, atunci faza va ramane permanent in circuit si atunci orice interventie la lustra poate duce la un accident?
Si ca exercitiu de logica: la intrerupator nu ajunge faza si in situatia descrisa de tine?
robbie_ro
23rd October 2009, 12:44
Off topic: Da' destepti mai e unii de pe forumul asta... Daca omul nu stie cum a lege becurile ce este asa grav? A pus o intrebare simpla, la care asteapta un raspuns la fel de simplu, nu critici din partea unora.
On topic: Prin intrerupator se trece FAZA, nicidecum NULUL.
L.E.: Scuze de reactie, dar nimeni nu s-a nascut invatat.
kml
23rd October 2009, 15:43
Fara a dori sa duc discutia spre o polemica fara rost, am spus ca "eu as...". Da, sunt de acord ca ajunge faza in intrerupator in situatia descrisa de mine; insa curentul care te scutura in cazul unui bec de 60W este de maxim 0,3A in cele mai defavorabile conditii. Stiu ca poti sa mori si si la intensitatea asta, dar ai mai putine sanse. Mie mi se pare mai bine sa treci nulul prin intrerupator pentru ca atunci cand schimbi un bec stii ca te duci sa pui mana intr-un loc potential periculos, insa cand crezi ca intrerupatorul e la locul lui si si-l cauti cu mana sa aprinzi lumina nu-ti iei aceleai masuri de precautie. In afara de parerile unor "meseriasi", din pacate n-am citit in vreun normativ ce se trece prin intrerupator la o lustra. Culmea e ca la un bloc din '85, e trecut nulul prin intrerupator, exact cum as fi facut si eu. Oricum, de cand s-a inventat protectia diferentiala, nu mai conteaza chiar asa de mult. Voi aveti motivele voastre si probabil si reglementari specifice sa treceti faza prin intrerupator; eu am expus un singur motiv, am vazut asta in practica si am mai vazut intrerupatoare sparte, iesite din doza sau lipsind cu desavarsire.
Imi mentin totusi parerea ca astfel de probleme sunt banale. Nu a fost intentia de a critica; doar nu pot sa cred ca initiatorul topicului, daca s-ar fi gandit macar cateva minute, nu si-ar fi dat seama cum trebuie legate becurile.
Mi-am exprimat un punct de vedere; consider ca a fost in limitele bunului simt si n-am de gand sa ma cert cu cineva pentru parerile mele. De aceea ma voi preface ca n-am observat ironia din cele doua din cele doua postari de mai sus.
ear1976
23rd October 2009, 15:50
Intrerupatorul nu cade singur de capul lui noaptea din doza. Daca se ajunge pana la situatia asta, se cheama neglijenta.
Am mai intalnit si eu situatii in care era trecut nulul prin intrerupator, am intalnit si situatii in care in acelasi apartament jumatate erau intr-un fel, jumatate altfel. Asta nu inseamna ca asa e corect, ci ca pe acolo a trecut un "meserias".
Mai e si un aspect practic - daca se trece faza prin intrerupator, este mai usor de identificat care este firul comun, cu un simplu creion de tensiune.
Detaliez (nu este montata nici lustra nici intrerupatorul):
Nul trecut prin intrerupator - la intrerupator nu se aprinde creionul pe nici un fir, la lustra se aprinde unul,deci acela e comunul. Montezi lustra, te curentezi un pic probabil, pui becurile - acum la intrerupator se aprinde creionul la toate trei firele.
Faza prin intrerupator - la intrerupator se aprinde creionul pe un singur fir, acela e comunul, montezi intrerupatorul, pui pe "on", verifici la lustra, firul pe care nu se aprinde creionul e comunul, pui intrerupatorul pe "off", montezi lustra fara risc si gata.
mister_rf
23rd October 2009, 16:51
@kml
Pe langa ''ironia'' cu care te-am intrebat daca faza ajunge la intrerupator in situatia descrisa de tine, te mai intreb si cat de mare este curentul care trece printr-un bec de 60W in situatia cand acesta nu este aprins.
Mai simplu:
care este curentul de electrocutare daca eu ating un fir de faza direct cu mana si similar daca intre mana mea si firul de faza este un bec de 60W.
PS: discutiile sunt pur teoretice, in practica nimeni nu trebuie sa faca acest experiment.
Pericol de electrocutare!
andreic
23rd October 2009, 17:24
Si eu sunt de parere ca prin intrerupatoare normale 2 way se trece faza in mod ideal. Doar daca vrei sa faci o inginerie 3 way si ai asemenea intrerupatoare smechere (sa aprinzi/stingi din 2 locuri diferite) acolo e alta poveste, poate fi si nul si faza depinde se sensul inchiderii.
kmol
23rd October 2009, 17:44
Parerea mea de profan
- subscriu - intrerupatorul nu cade din perete decat daca ai avut strania idee sa tragi de el in prealabil
- nu ar fi mai simplu cand montezi lustra sau aplica sau ce o fi ea sa intrerupi curentul din tablou ? Dureaza putin si lucrezi mult mai linistit
SuperDuper
23rd October 2009, 17:55
QUOTE (kml @ 23rd October 2009, 09:43)

Da, sunt de acord ca ajunge faza in intrerupator in situatia descrisa de mine; insa curentul care te scutura in cazul unui bec de 60W este de maxim 0,3A in cele mai defavorabile conditii.
Nu este corecta judecata ta. Corpul uman are o anumita rezistenta electrica. Tu faci teoria ca inserierea acelei rezistente cu un bec de 60W te "protejeaza" cumva. Corect in teorie, dar ia sa punem numerele in ecuatie.
Eu am masurat cu un aparat de masura si am cam 100 kohmi. Atingand direct faza si nulul se va stabili un curent de 220V/100K= 2.2mA. Limita fatala este pe la 10mA. Probabil ca de aia m-am curentat de cateva ori pana acum si nu am murit.
Sa zicem ca ma inseriez cu un bec de 60W. Ala are o rezistenta "cald" de 2202/60=807 ohmi. La "rece" are o valoare ceva mai mica, sa zicem 50 ohmi. Adunat cu 100k ai corpului obinem 101kohmi si curentul de curentare va fi redus la
2.18mA. Tu ce zici, cat de mult a ajutat becul ala la limitarea curentului?
costy_ytsoc
23rd October 2009, 19:38
toate bune si frumoase cu nulul prin intrerupator cum zic toti "mesterii"(cum se mai lauda un destept ca el face instalatii mult dinainte de a intra la facultate si intotdeauna a pus nulul prin intrerupator) dar ce te faci cand ai de schimbat o lustra/dulie/droser si nu ai acces la sigurante ca stai in camin si e incuiat la panou? Cu situatia asta m-am confruntat eu saptamana asta la camin si cu stupoare am vazut ca aveam nulul in intrerupator ca asa a gandit-o nenea electricianu cand a facut instalatia.
Trebuia sa schimb balastul electronic din corpul de iluminat si a trebuit sa stau cu frica sa nu ma curentez .Mai era si seara daca intrerupeam curentul ramaneam in bezna si ma schimba atunci daca poti.
Pur si simplu nu e logic sa treci nulul prin intrerupator.Exista vreo reglementare in sensul asta?
cspot
23rd October 2009, 19:40
S-a tot discutat despre treaba cu faza care musai trece prin intrerupator. In primul rand nu stau sa decuplez sigurantele ori de cate ori schimb un bec. Riscul de a atinge o parte metalica este destul de redus atunci cand schimbi un bec , dar se presupune ca e intuneric si nu se stie. Asa opresc din intrerupator si gata.
Problema numarul 2 este ca neoanele raman semi-aprinse daca sunt legate continuu la faza . Problema asta se poate intampla si la becurile economice. Decat sa stau cu gerofaru in casa mai bine fac treaba corect de la inceput.
kml
23rd October 2009, 21:11
Ei, acum incepe sa devina interesanta dezbaterea (cel putin pentru mine). N-as mai fi continuat discutia pe topicul celalalt, dar acum, daca tot e barfa...
Probabil de-aia ca sa montezi un bec iti trebuie firma super-specializata, agrementata si autorizata. (vezi la finalul mesajului).
@cspot: eu am vazut chestia cu licaritul doar in cazul in care ai intrerupator cu led (sau bec cu neon, ce-o fi el). La apartamentul parintilor (cel cu nulul prin intrerupatoare) am in bucatarie doua tuburi fluorescente de 18W si nu am observat fenomenul.
@mister_rf: nu stiu care este curentul de electrocutare sau daca trebuie sa-ti spun curentul mediu sau cel instantaneu. Probabil ca sunt corecte calculele lui @SuperDuper (cu cunostintele mele de fizica si electronica n-am cum sa-l contrazic). Pot doar sa afirm ca curentul care trece printr-un bec de 60W cand este stins (deci circuitul este deschis) si nu pune nimeni mana pe vre-un fir este 0. Experimente de pus mana am facut involuntar multi dintre noi si, din moment ce inca scriem aici, inseamna ca toti mai suntem in viata.
Pana la urma am ramas cu doua nedumeriri:
1. daca problema montarii a 6 becuri pe doua circuite este una pretabila la aria "Profesional" a forumului si daca un om care este in stare sa realizeze un candelabru nu poate descoperi singur o solutie la aceasta problema (in paranteza fie spus, am citit acum ceva timp, tot pe softpedia, cum se schimba un bec: unul pune intrebarea, alti 5 vin cu raspunsul, 10 ii corecteaza pe primii 5, 20 descriu situatii asemanatoare, intervine un moderator si le atrage atentia ca deviaza de la subiect, mai vin cateva zeci care dau detalii, linkuri si ataseaza normative s.a.m.d.)
2. daca exista o reglementare in sensul montarii intrerupatorului pe faza sau nul sau tine doar "asa se obisnuieste".
Si, pentru ca tot s-a dat liber la barfa, nu mai devreme de saptamana trecuta am fost la un sediu unde s-au ars intr-o buna dimineata mai multe calculatoare, imprimante, faxuri, televizoare, automatul de cafea - intr-un cuvant, cam tot ce era alimentat in priza. Fiind a 3-a situatie de genul asta pe care am vazut-o, concluzia a fost evidenta: 400V la priza in loc de 230V. Electrica a demonstrat ca n-are nicio vina, ca pe acelasi cablu sunt alimentate mai multe blocuri si ca supratensiunea a fost doar in sediul nostru. Din pacate, au avut dreptate. Firma specializata, autorizata, agreata, avizata etc. a facut urmatoarea lucrare:
- a venit in cladire cu curent trifazic pe un cablu pe 4 fire (R, S, T si nul)
- a trecut cele 3 faze printr-un disjunctor tripolar si apoi le-a dus in cele 3 tablouri de distributie, pe care le voi nota cu A, B si C (deci R intabloul A, S in tabloul B si T in tabloul C).
- a legat firul de nul pe o siguranta monopolara astfel: la un capat: nulul de pe cablul de la electrica si cel care pleaca in tabloul A; la celalalt capat: nulul catre tablourile B si C
- a trecut apoi prin sigurante mai mici fiecare circuit din fiecare tablou si a plecat cu el la consumatori.
Cel care a descoperit dezastrul si care i-a chemat la prima ora pe cei de la electrica ne-a spus ca era cazuta siguranta pe care ulterior am identificat-o ca fiind cea de nul catre tablourile B si C.
Daca o firma care probabil are oameni specializati ce executa si alti oameni si mai specializati care verifica o lucrare poate face o asemenea greseala, cata incredere sa mai am intr-o firma specializata fata de nea' Marin, electricianu' ?
mister_rf
23rd October 2009, 21:28
Apropo de ariile cuprinse sub titulatura: ''Profesional'', nu te-ai prins ca asta este un forum?
Ce mai spui de subiectele deschise pe aria ''Stiinta''? Acolo e ''Stiinta'' sau rubrica: n-am citit manualul, dar ''dati-mi si mie un rezumat in doua randuri''?
C'mon, rolul unui forum este sa ajute oamenii care nu se descurca singuri. Nimic de aici nu poate da certitudinea profesionalismului sau a sfaturilor avizate, aici sunt doar pareri (sfaturi gratis) date la adapostul anonimatului...
Singura sansa ca sa nu bagam si mai mult userul in ceata, este ca sa mentinem numarul de raspunsuri la cele strict necesare. 
costy_ytsoc
23rd October 2009, 21:28
pai sunt si nea marini(dastia care trec nulul prin intrerupator) care lucreaza la firme dastea sau proaspeti injineri care pun sigurante pe nul
florin_tm
23rd October 2009, 21:42
Pe nul nu se pune niciodata siguranta, asa scrie si in reglementari. Cine pune siguranta pe nul sau impamantare e un fel de tamplar care e meserias in instalatii electrice.
cspot
23rd October 2009, 21:58
@kml eu nu mai iau dupa calculele lui SuperDuper ci dupa regula bunului simt. Becul are in interior un filament care in principiu este o sarma conducatoare de curent . Daca limiteaza sau nu trecerea curentului este relativ irelevant pentru ca eu stiu din experienta ca atunci cand pui mana pe o sarma care este conectata la un capat la 220V atunci si la capatul astalalt ai tot 220V. De la 50 de V in sus se numeste tensiune periculoasa. 220V este o tensiune mortala.
Proba se face cu un creion de tensiune. Daca se aprinde inseamna ca ai o tensiune care poate sa te ucida.
Despre experientele cu diverse firme nu comentez. Circula deja o gramada de legende urbane asa ca este greu sa deosebesti minciuna de adevar. Spui ca o anumita persoana s-a uitat in tablou si a ajuns la o anumita concluzie. Desigur fiecare este liber sa traga orice concluzie vrea. Asta nu inseamna ca trebuie sa le luam pe toate de bune. De ce nu putem presupune ca a cedat cablul pur si simplu ?
andreic
23rd October 2009, 21:59
CITAT (kml @ 23rd October 2009, 22:11)

Cel care a descoperit dezastrul si care i-a chemat la prima ora pe cei de la electrica ne-a spus ca era cazuta siguranta pe care ulterior am identificat-o ca fiind cea de nul catre tablourile B si C.
Daca o firma care probabil are oameni specializati ce executa si alti oameni si mai specializati care verifica o lucrare poate face o asemenea greseala, cata incredere sa mai am intr-o firma specializata fata de nea' Marin, electricianu' ?
Greseala fiind care, ca a pus sigurante pe NC (nul comun) banuiesc ? Se stie ca la distributie trifazica in sistem Delta 230v nulul comun e calcaiul lui achile.
mister_rf
23rd October 2009, 22:12
Eu stiam ca atunci cand o firma face o lucrare, aceasta garanteaza calitatea lucrarii. De aici responsabilitatea dpdv a electrosecuritatii si a avariilor produse ca urmare a deficientelor de executie.
SuperDuper
23rd October 2009, 22:25
Ca o paralele: in US, in codul electric national, este obligatoriu ca faza circuitului de lumina sa treaca prin intrerupator. Si este obligatoriu ca nulul sa fie conectat la surubul fasungului. Si este ilegal sa ai siguranta INDIVIDUALA pe nul. Se admite insa un dispozitiv de deconectare care intrerupe simultan faza si nulul.
ear1976
24th October 2009, 13:42
@ kml - aproape sigur lucrezi in proiectare....
XON-XOFF
25th October 2009, 22:37
mai sînt 2 aspecte la trecerea nulului prin întrerupător, care nu s-au scris aici:
1) cînd apare o problemă la întrerupător - capac căzut, întrerupător furat (da, se întîmplă în clădirile publice) și cineva pune mîna pe întuneric, acel cineva e cu piciorul/mîna/corpul în contact cu elementele structurii clădirii. Același lucru pt un electrician care face o reparație la întrerupător.
cînd însă se face o reparație la înălțime, la lustră, persoana respectivă e pe o scară de lemn sau un scaun, o masă etc, deci nu se află în contact fizic cu nimic, și e mai departe de structura clădirii.
Și aici intervine întrebarea, "de ce ne curentăm cînd atingem un fir electric ? " - evident NU este vorba cînd într-o mînă iei un fir și în cealaltă alt fir (ca în Tom și Jerry, ceea ce în realitate e cam letal), ci situația cea mai uzuală, cînd atingi un SINGUR fir, fără ca corpul să fie legat ELECTRIC la pămînt, adică ai în picioare pantofi sau măcar ciorapi și nu stai pe metal, ci pe beton, ciment, etc, care nu conduc propriu-zis curentul.
Răspunsul e cuplajul capacitiv; corpul omului e cuplat capacitiv cu pămîntul și/sau alte obiecte de potențial mic, prin intermediul armăturilor clădirii, a obiectelor metalice mari din jur, etc etc. Deci circuitul se stabilește prin firul de fază - deget - suprafața mare a corpului uman - cuplaj capacitiv - pămînt. Curentul e foarte mic, de aceea de obicei nu se moare, doar simți o scuturătură mai mult sau mai puțin puternică. Eu m-am curentat de peste 10 ori în viață, și totuși sînt aici și scriu mesaje pe forum :-)
Deci cuplajul capacitiv e mai mic cînd ești sus pe scară, și de aceea, e preferabil ca faza să fie sus și nu la întrerupător.
2) la lampă se presupune că nu umbli de nebun, în mod normal este o intervenție voluntară, deci probabilitatea ca siguranțele să fie scoase e mai mare; la întrerupător după cum am spus te poți curenta din greșeală, datorită unei probleme care apare, nu în timpul unei intervenții
3) dacă nulul e la întrerupător și faza e la lampă, evident că prin bec se închide faza către una din bornele de la întrerupător; deci, tot te poți curenta, dacă atingi firul de la întrerupător care e legat la lampă, și deci toată această discuție pare degeaba. Dar, dacă becul e ars/lipsește, nu mai e nici un pericol. Deci tot sînt ceva șanse mai bune în cazul cu nulul și nu cu faza la întrerupător.
Nu știu ce scrie în standard, totuși sînt MULTE instalații în Romaina în care nulul e la întrerupător, și astea ar putea fi răspunsurile la întrebarea "de ce".
mister_rf
25th October 2009, 23:08
Am spus eu bine ca asta e teoria chibritului... daca e becul ars, daca, daca...
Uite ca acum am aflat si de ce ne curentam.
PS:
punctul 1 e fals.
punctul 2, cine naiba scoate sigurantele in tot apartamentul ca sa schimbe un bec? Dar intr-o hala?
punctul 3 demonstreaza ca punctul 1 e inutil.
punctul 4 (unul suplimentar): o fi asa de greu sa citim un normativ(standard)... 
punctul 5, nu-i asa ca e bine sa chemam intodeauna un electrican?
SuperDuper
25th October 2009, 23:35
QUOTE (XON-XOFF @ 25th October 2009, 16:37)

mai sînt 2 aspecte la trecerea nulului prin întrerupător, care nu s-au scris aici:
1) cînd apare o problemă la întrerupător - capac căzut, întrerupător furat (da, se întîmplă în clădirile publice) și cineva pune mîna pe întuneric, acel cineva e cu piciorul/mîna/corpul în contact cu elementele structurii clădirii. Același lucru pt un electrician care face o reparație la întrerupător.
S-a mai scris, nu ai inteles tu. Sa zicem ca se fura intrerupatorul si raman 2 fire. Tu zici ca daca ai nulul prin intrerupator nu te curentezi. Ceea ce insemna ca nu ai citit ce am scris mai sus despre becul in serie cu corpul uman. Te curenteaza identic si prin bec si direct.

cînd însă se face o reparație la înălțime, la lustră, persoana respectivă e pe o scară de lemn sau un scaun, o masă etc, deci nu se află în contact fizic cu nimic, și e mai departe de structura clădirii.
Tu o repari sub tensiune? Si nu atingi lampa sau tavanul cand faci reparatii? Te curentezi la fel de bine si cu betonul, nu ai nevoie de nul.

Și aici intervine întrebarea, "de ce ne curentăm cînd atingem un fir electric ? " - evident NU este vorba cînd într-o mînă iei un fir și în cealaltă alt fir (ca în Tom și Jerry, ceea ce în realitate e cam letal), ci situația cea mai uzuală, cînd atingi un SINGUR fir, fără ca corpul să fie legat ELECTRIC la pămînt, adică ai în picioare pantofi sau măcar ciorapi și nu stai pe metal, ci pe beton, ciment, etc, care nu conduc propriu-zis curentul.
Răspunsul e cuplajul capacitiv; corpul omului e cuplat capacitiv cu pămîntul și/sau alte obiecte de potențial mic, prin intermediul armăturilor clădirii, a obiectelor metalice mari din jur, etc etc. Deci circuitul se stabilește prin firul de fază - deget - suprafața mare a corpului uman - cuplaj capacitiv - pămînt. Curentul e foarte mic, de aceea de obicei nu se moare, doar simți o scuturătură mai mult sau mai puțin puternică. Eu m-am curentat de peste 10 ori în viață, și totuși sînt aici și scriu mesaje pe forum :-)
Deci cuplajul capacitiv e mai mic cînd ești sus pe scară, și de aceea, e preferabil ca faza să fie sus și nu la întrerupător.
Nu este capacitiv, este galvanic pentru ca lampa este conectata de structura de beton-armat. Nu ai murit inca pentru ca nu ai atins peretii simultan cu faza sau... ai pielea mai batatorita, eu am 100kohmi si la 220V "fac" numai 2.2 mA. Neletal in mod normal... Am supravietuit si la 277V in serie cu niste EXIT sign cu LED-uri (pe care le-am si aprins), dar... asta nu insemna ca pot zice ca NIMENI nu va muri la tensiunea aia.

Nu știu ce scrie în standard, totuși sînt MULTE instalații în Romaina în care nulul e la întrerupător, și astea ar putea fi răspunsurile la întrebarea "de ce".
Deci in concluzie tu mergi pe ideea romaneasca "daca alti au fost idioti, eu de ce sa fac cum trebuie"...
Scuze daca am repetat ce au mai zis altii. Dar cand trei iti zic acelasi lucru...
yo8sbg
26th October 2009, 01:58
1. Valoarea reala a rezistentei omului depinde de f. multi factori ; ultimile cercetari au aratat ca este influentata si de starea psihica!
2. Masuratorile cu un AVO-metru electronic sau analogic nu sunt relevante; nu ne-ai spus intre ce puncte ale corpului ai masurat
100 kohmi iar tensiunea aparatului e mica si e si continua - omul n-ui o rezistenta fixa!.
3. Se ia in considerare numai curentul (cum bine a amintit cineva aici) a carui valoare se foloseste in calculul diferitelor dispozitive de protectie a muncii.
4. Sper ca rezistenta nimanui sa nu fie afectata de ce-am scris!
SuperDuper
26th October 2009, 02:42
Evident ca era doar o aproximare a rezistentei pentru calcule aproximative... Principul ramane acelasi - un bec este o sarma si atata tot comparat cu corpul uman.
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.