Razboiul patronat-sindicate.
Pagini: 1, 2, 3, 4

Maresalul

Negocieri dure privind cresterea salariului minim brut garantat pe economie (in timp ce privilegiatii n-au scrupule in a-si acorda sporuri si mariri colosale de salarii... chiar si pensii pentru ca au dormit pe ei patru ani in fotoliile parlamentare).

Patronatul: "Intram in colaps, daca salariul minim garantat va fi de 705 lei!"
Sictir, mai nerusinatilor, cu vrajeala voastra de doi lei. dry.gif

Sindicatele: "Dimpotriva, va creste puterea de cumparare!"
Te caci pe tine de ras... tara va iesi instant din criza cand toate hypermarketurile vor fi invadate de romanii imbogatiti de un asa salariu. death.gif Asta daca le mai ramane ceva prin buzunare, dupa vizita lunara la administratorul blocului. lol.gif

Dincolo de argumente si contraargumente, se pare ca ambele tabere (al caror reprezentanti de seama habar nu au de greutatile zilnice pe care le indura romanul de rand) au cam "driblat" raspunsul la o intrebare cat se poate de fireasca: cum dracu sa supravietuiesti cu banii aia?!? confusedsmiley.png

Aici nu e vorba de alocatii, somaj, ajutoare, sau mai stiu eu ce pomeni date de stat. Vorbim de oameni, ce-si rup oasele pentru un salariu de cacat. In ceea ce ma priveste, mai bine ii fur toata vila lui xdaniel decat sa stau sluga la patron pe 600-700 lei. dry.gif Cred ca si in puscarie primesti hrana mai consistenta decat ti-ar permite salariul pe care se ciondanesc boii astia.
Dar poate sunt eu mai cheltuitor. tongue.gif

Voi ati putea supravietui cu 600-700 lei pe luna? huh.gif
Mosotti
numai daca i-as folosi sa iau taxiul dupa ce jefuiesc banci

>ficus
cred ca unii au pierdut contactul cu realitatea si cred ca le mai merge cu abureli de genul asta biggrin.gif
Petrache_Lupu
CITAT (Maresalul @ 21st October 2009, 23:41) *
Voi ati putea supravietui cu 600-700 lei pe luna? huh.gif

Se poate. Cumperi o casa mica la tara si et stabilesti acolo. Nu vei cheltui mai mult de 200 eur pe luna.
Mosotti
si cu ce cumperi casa, cu vinzari anterioare?
Petrache_Lupu
CITAT (Mosotti @ 22nd October 2009, 10:26) *
si cu ce cumperi casa, cu vinzari anterioare?

O casa modesta intr-un sat din Moldova, spre exemplu, te duce pe la 5000 EUR.
Pentru suma de 5000 EUR poti sa faci un credit la Prima Casa si vei avea de platit o suma infima lunar.
Daca, insa, aici e vorba despre oameni care nu au niciun fel de venit, atunci sigur ca nu se pune nici macar problema creditului. Acesti oameni se mai numesc boschetari si eu nu cred ca despre ei e vorba aici.
Imperathor
Casa aia de la tara se poate cumpara cu banii rezultati din vanzarea apartamentului/casei din oras... Care au, care nu, nu...

tomaso
Dragilor, este vorba despre salariul minim pe economie, nu despre salariul vostru.

Un om normal nu are de ce să fie interesat de cât este acest salariu, întrucât acesta își stabilește salariul prin negociere directă.
Salariul minin este important pentru industria ușoară. Dacă se va mări acest salariu, vor pleca și restul lohniștilor ( care mai sunt ), iar acele femei care au un un servici, nu vor mai câștiga nici acei 600 Ron.

Bogdan R
Exista tari unde nu exista salariu minim garantat si totusi angajatii o duc foarte bine (Finlanda de exemplu, ca tot cunosc situatia de-aici). Deci acel salariu minim pe economie nu este deloc limanul salvator la care spera unii. Si oricum, cat de competitiv e un salariat care-si pune sperantele in salariul minim?

Intr-o economie de piata legea cererei si ofertei regleaza salariile fara a fi nevoie de alte masuri in acest sens.
Imperathor

Unde mai pui ca f multi dintre cei care au salariul minim pe cartea de munca, castiga in realitate mult mai mult. La privat este patronul care trage fiscu-n piept, la stat sunt sporurile - daca la 700 de lei adaugi niste sporuri babane (de vechime, de noapte, de periculozitate, de toxicitate sambetele si duminicile platite dublu etc ), venitul iti trece de 1500 -2000
Mosotti
QUOTE (tomaso @ 22nd October 2009, 09:36) *
Dragilor, este vorba despre salariul minim pe economie, nu despre salariul vostru.

Un om normal nu are de ce să fie interesat de cât este acest salariu, întrucât acesta își stabilește salariul prin negociere directă.
Salariul minin este important pentru industria ușoară. Dacă se va mări acest salariu, vor pleca și restul lohniștilor ( care mai sunt ), iar acele femei care au un un servici, nu vor mai câștiga nici acei 600 Ron.

duca-se invirtindu-se wave.gif

numai ca nu se vor duce. sint profitabili si la 20 de milioane salariu minim

QUOTE (Bogdan R @ 22nd October 2009, 09:39) *
Exista tari unde nu exista salariu minim garantat si totusi angajatii o duc foarte bine (Finlanda de exemplu, ca tot cunosc situatia de-aici). Deci acel salariu minim pe economie nu este deloc limanul salvator la care spera unii. Si oricum, cat de competitiv e un salariat care-si pune sperantele in salariul minim?

foarte competitiv. te duci intr-un oras mort si deschizi o fabrica de papuci unde o sa lucreze aia pina crapa pentru 6 milioane. foarte, foarte profitabil
tomaso
CITAT (Mosotti @ 22nd October 2009, 12:22) *
duca-se invirtindu-se wave.gif

numai ca nu se vor duce. sint profitabili si la 20 de milioane salariu minim

foarte competitiv. te duci intr-un oras mort si deschizi o fabrica de papuci unde o sa lucreze aia pina crapa pentru 6 milioane. foarte, foarte profitabil

Chestia este că nu toți oamenii sunt la același nivel al câștigurilor.
Știi zona Călan, din moment ce ești din zonă. Sunt sigur că 600 Roni în mână + plata cărții de muncă & shit, înseamnă ceva pentru trei sferturi din populația acelei localități.
Principial vorbind, în afară de lohniști, nimeni nu o să se ducă acolo ca să facă vreo afacere. Eventual, poate că se vor turna filme horor, ori despre catastrofe naturale.
La ce ar folosi să faci salariul minim 1000 Ron ?
Nu ar mai veni nimeni să angajeze, preferând să se ducă în alte țări vecine.

La ora actuală, în industria lohnului lucrează peste 100.000 de oameni. De bine, de rău, sunt peste 100.000 de salarii care pot dispare peste noapte.
Mosotti
La ora actuală, în industria lohnului lucrează peste 100.000 de oameni. De bine, de rău, sunt peste 100.000 de salarii care pot dispare peste noapte.

n-o sa dispara nici un salariu. in acest moment sint ultramegaprofitabile si o sa fie la fel si cu 700 salariu minim. daca dispar o fac pentru ca nu mai au piata de desfacere, dar in nici un caz pentru ca MARESC SALARIUL CU 25 DE EURO PE LUNA death.gif
Maresalul
QUOTE (Petrache_Lupu @ 22nd October 2009, 09:27) *
Se poate. Cumperi o casa mica la tara si et stabilesti acolo. Nu vei cheltui mai mult de 200 eur pe luna.

Cu salariul minim nu poti cumpara nici 150 euro. biggrin.gif Cum "mult iubitii" s-au intrecut in a alinia doar preturile la UE (ba chiar au depasit asteptarile acestora) salariul acela de kkt nu-ti ajunge sa traiesti decent nici pe varful Omu. biggrin.gif
Iar pe moldovenii aia, unde vrei sa te duci/muti, i-a imprastiat foamea prin toata tara.

Nu tine nici argumentul cu tarile unde se castiga mai putin (raportat la euro). In multe astfel de tari, poate ca nu-ti permiti cine stie ce tv-uri si telefoane high, dar mancarea are preturi de tot rasul.
Ori la noi tocmai produsele indispensabile te rup la buget. Suntem campioni europeni la preturi si retrogradati cu brio la salarii. Ceva din schema asta imi da cu virgula si, dincolo de plansetele si vaietele patronilor, balta ar avea peste si pentru un 1000 lei salariu minim.

Si.... alooooo ... in Ro nu se mai face agricultura. IMPORTAM otravurile altora!
Este meritul tuturor celor care s-au perindat la guvernare dupa '89.

Numai niste idioti grupa mare sau hoti de cea mai joasa speta ar fi reusit "performanta" sa ajungi importi 70-80% din produsele alimentare, intr-o tara ce poate hrani juma' de europă.
Suntem prea dobitoci ca sa mai putem discerne oamenii capabili de lichele.

Revenim ontopic:
1. Iti da "inimosul" de patron salariul ala de kkt (600 lei, deocamdata).
2. platesti darile si facturile, fie si numai pe cele pe care nu le poti evita: telefon, impozite, gaze, energie electrica.
3. Mutam salariatul la casa, ca la bloc e clar ca nu poate achita intretinerea.
4. Platesti transportul in comun, sa fii fresh bonbon si sa nu te puna dracu sa intarzii la munca, ca nici firimiturile alea nu le mai primesti/ biggrin.gif
4. Mai ai 1-2 copii.

Cu ce pwula mea mai ramai? confusedsmiley.png

Ideea topicului mi-a venit dupa ce am auzit o discutie, zic eu socanta, intre mai multe femei. Erau mandre nevoie mare ca reusisera sa scoata mai mult de 800 lei (una mai avea putin si exploda de mandrie cu cei aproape 1000 lei luati lol.gif ) dar si nelinistite pentru ca foarte probabil patronul o sa le mareasca norma (banuiesc ca tot spre binele lor, sa nu se ingrase sleep.gif ).
Nu am rezistat si le-am intrebat cat castiga. Cica "salariul minim daca-ti faci norma si esti penalizat daca nu o faci". Din ce povesteau ele acolo, doar cele cu experienta reauseau sa depaseasca norma... restul nici sa se pise nu aveau timp.

Colac peste pupaza, seara la stiri vad ca dobitocii negociatori inca se mai cearta pe salariul ala de cacat.
Yoda2009
CITAT (Maresalul @ 22nd October 2009, 19:26) *
Ideea topicului mi-a venit dupa ce am auzit o discutie, zic eu socanta, intre mai multe femei. Erau mandre nevoie mare ca reusisera sa scoata mai mult de 800 lei (una mai avea putin si exploda de mandrie cu cei aproape 1000 lei luati lol.gif ) dar si nelinistite pentru ca foarte probabil patronul o sa le mareasca norma (banuiesc ca tot spre binele lor, sa nu se ingrase sleep.gif ).
Nu am rezistat si le-am intrebat cat castiga. Cica "salariul minim daca-ti faci norma si esti penalizat daca nu o faci". Din ce povesteau ele acolo, doar cele cu experienta reauseau sa depaseasca norma... restul nici sa se pise nu aveau timp.

Colac peste pupaza, seara la stiri vad ca dobitocii negociatori inca se mai cearta pe salariul ala de cacat.
Treaba e ca femeile alea chiar muncesc ceva, pe cand altii ciordesc sau taie frunza la caini prin ministere sau primarii si nu numai. Nu ele sunt problema.

Fiti insa atenti si aci:

CITAT
Guvernul sacrifica salariile angajatilor cu studii superioare in schimbul cresterii salariului minim

Ministerul Muncii a propus, miercuri, patronatelor scaderea coeficientului minim pentru angajatii cu studii superioare, de la 2 la 1,75, in schimbul acceptarii cresterii salariului minim pe economie la 705 lei, incepand cu 1 ianurie 2010, potrivit Newsin.
Link

Pai cum ramane cu ce ni s-a tot trambitat la TV in ultima vreme, cu ocazia incercarii de a elimina sporurile nerusinate (auzi, cica "spor de stres") din Justitie, cum ca "un drept castigat prin lege nu mai poate fi retras" ? De ce nu se aplica si aici, adica dreptul castigat prin lege al celor cu studii superioare (acel coeficient minim de 2) sa nu fie micsorat ?

Tot in articolul asta:
CITAT
Reprezentantii ministerului au propus totodata mentinerea coeficientilor pentru angajatii cu studii superioare de scurta durata la 1,5, a celor care sunt incadrati pentru functii a caror pregatire necesita terminarea unei scoli de maistri la 1,3 si a salariatilor care au terminat scoli postliceale la 1,25, la fel ca si in grila actuala din Contractului Colectiv de Munca.
Pai ce sa ne miram ? Coeficientii celor fara studii superioare nu se micsoreaza si ei, ca tara asta n-are nevoie de oameni cu studii superioare, ci de: soferi, agenti comerciali, zugravi, ospatari, bucatari, samd. Economia duduie !
stalnet1
eee ! Se pare ca nu vreti sa invatati ..
va amintiti? Va spune ceva ?

daca nu vedeti pe autohtonul

votati-l pe gioana coolspeak.gif si pricepeti indata
tomaso
CITAT (stalnet1 @ 23rd October 2009, 01:01) *
va amintiti? Va spune ceva ?

Referitor la mișcarea sindicală și la faptul că tipul a dispărut de pe Terra ? rolleyes.gif
Este un bun început ...
stalnet1
CITAT (tomaso @ 22nd October 2009, 23:16) *
Referitor la mișcarea sindicală și la faptul că tipul a dispărut de pe Terra ? rolleyes.gif
Este un bun început ...

a-ha! . Cam asta era ideea ..Ea era moarta din fasa!
tomaso
CITAT (Maresalul @ 22nd October 2009, 19:26) *
Revenim ontopic:
1. Iti da "inimosul" de patron salariul ala de kkt (600 lei, deocamdata).
2. platesti darile si facturile, fie si numai pe cele pe care nu le poti evita: telefon, impozite, gaze, energie electrica.
3. Mutam salariatul la casa, ca la bloc e clar ca nu poate achita intretinerea.
4. Platesti transportul in comun, sa fii fresh bonbon si sa nu te puna dracu sa intarzii la munca, ca nici firimiturile alea nu le mai primesti/ biggrin.gif
4. Mai ai 1-2 copii.

Cu ce pwula mea mai ramai? confusedsmiley.png

1. E cam mare, la cât produce un angajat cu SME ( salariul minim pe economie ). Ca să își merite salriul de 600 de Ron, acel salriat trebuie să producă un profit net de 95 Ron, zilnic ( adica 21 zile pe lună ).
2. Neinteresant
3. Neinteresant
4. Neinteresant
5. Nu faci copii dacă nu îți permiți să îi crești.

Cu ce să mai rămâi ?
Cu pwula, evident.
E cineva devină, în afară de cel care este în această postură ?

Cui nu îi ajunge SME, își mai poate lua un job de seară, de noapte, etc
Se pot califica în ceva meserii cu căutare, pot face diverse servicii altora, etc, etc.
E plin de oportunități.
stalnet1
CITAT (tomaso @ 22nd October 2009, 23:24) *

iar cind constati ca ai cu ce-i creste vezi ca de fapt ori nu mai ai cu ce-i face ori realizezi ca sotia are cam 50 de "trandafiri "in buchetul vietii..ori realizezi ca-n rahatul asta de viata n-ai inteles decit verbul "a avea"
Ar mai fi si "liberul arbitru" care poate "selecta" naughty.gif genetic (nu in sensul de a te jigni)
Maresalul
QUOTE (tomaso @ 23rd October 2009, 01:24) *
1. E cam mare, la cât produce un angajat cu SME ( salariul minim pe economie ). Ca să își merite salriul de 600 de Ron, acel salriat trebuie să producă un profit net de 95 Ron, zilnic ( adica 21 zile pe lună ).
2. Neinteresant
3. Neinteresant
4. Neinteresant

Imi place cum gandesti, mai ales la pct. 1. death.gif
Banuiesc ca nu-ti trece prin cap ca sunt destule job-uri care nu aduc cine stie ce profit firmei (unele chiar deloc), dar nu te poti dispensa de ele.
Ce faci daca nu ai femeie de serviciu? Scoti directorul din birou sa dea cu matura? death.gif
Exemple sunt cu carul.

Cu ce să mai rămâi ?
Cu pwula, evident.
E cineva devină, în afară de cel care este în această postură ?

Singurii vinovati sunt chiar ei.

Cui nu îi ajunge SME, își mai poate lua un job de seară, de noapte, etc
Se pot califica în ceva meserii cu căutare, pot face diverse servicii altora, etc, etc.
E plin de oportunități.

Femeile acelea sunt croitorese. Banuiesc ca asta-i munca calificata.

Apropos, o bona care-ti sta 2-3 ore pe zi cu sugaciul castiga mult mai mult. "Profitul" adus de acest job e mult mai mare decat cel calculat muncitorilor, pentru ca deh, nu conteaza banul cand sunt prea domn/doamna sa-mi sterg la cur propriul copil.

Iti da cu virgula, tomaso.
Gandirea asta e demna de anii '33. Toti au dreptul la o viata demna, chiar si ala pe care nu prea l-a ajutat "procesorul".
Odata ce munceste cinstit ar trebui sa-si castige automat acest drept, dar asta nu-i valabil si in Ro.
De ce?
Pentru ca toti hotii de dupa '89 au ajuns patroni.
Pentru ca toate taraturile exilate din tara lor si-au deschis firme pe la noi.
Pentru ca odata scapati de comunism ne-am pierdut directia, si in loc sa ne indreptam spre Vest am nimerit in bazarurile turcesti (ca mentalitate).

soka norman
CITAT (tomaso @ 23rd October 2009, 01:24) *

sa produca 2000/luna adica de 3-4 ori mai mult
vali_mester
Sunt deacord cu marirea salariului minim pe economie,dar sa nu se raporteze grila de salarii a bugetarilor la acest salariu.Prin cresterea salariului minim creste automat si salariul mediu brut pe economie si automat trebuie sa se majoreze pensiile.Parca exista o intelegere cu FMI,prin care aceasta solicita decuplarea grilei de salarii de salariul minim si a valorii punctului de pensie din salariul mediu brut.Nu se poate majora niciun salariu fara o crestere a productivitatii muncii.
dragospas
CITAT (vali_mester @ 23rd October 2009, 22:11) *
Sunt deacord cu marirea salariului minim pe economie,
.....................
.Nu se poate majora niciun salariu fara o crestere a productivitatii muncii.

NU se bat cap in cap afirmatiile tale...Nu mai bine lasam economia sa mearga liber si sa se ajusteze singura in functie de nevoi ?singurele legi sa fie legea cerere-oferta si legea copetitivitatii ?
Maresalul
Dincolo de orgolii si lupta de clasa... pana la urma poti trai cu salariul acela? ermm.gif
Pagini: 1, 2, 3, 4
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.