Luminatoarele de desupra usilor
Pagini: 1, 2

wizake

Am cautat, dar nu am gasit o discutie despre asta, si nu stiu unde ar fi mai potrivit de intrebat.
In apartamentul meu, deasupra usilor de la bai, bucatarie si living exista niste geamuri (am inteles ca se numesc luminatoare)
Acum vreau sa schimb usile, si acele luminatoare nu mi se par prea estetice.
Intrebarea e: care e metoda recomandata de a le acoperi ?

Deocamdata, ma pot gandi la doua variante: cu rigips sau cu caramizi (BCA)

Mesterul care ma ajuta pe la renovare, mi-a zis de caramizi ("ca sa fie treaba buna"), dar mi-a mai sugerat sa cumpar niste "grinzi" (nu stiu cum se numesc, dar am vazut la Dedeman. Arata ca niste sine in forma de |_| din caramida (?) umplute cu ciment) pe care sa le puna deasupra tocului usii, sprijinite de peretii din lateralele usii, a.i. zidaria care urmeaza a fi adaugata sa nu apese prea tare pe usa.

Un prieten, mi-a zis ca ar fi mai simplu, si la fel de eficient sa folosesc niste placi de rigips.

Voi ce ati face ? Sau cum ati procedat, pentru ca sunt convins ca nu sunt singurul care vrea sa scape de luminatoarele alea.
_Smiley_
BCA-urile sunt ok, dar sa te gandesti si la faptul ca nu o sa mai ai lumina pe hol.

jay333
Peretii din ce sunt facuti, BCA, caramida sau beton? Cel mai facil si usor (pentru tocul usii) este sa acoperi golul cu rigips.
wizake
Asta nu e o problema, pentru ca cele de deasupra bailor sunt complet inutile (nu am geam la baie, si oricum usile de la bai au geam de sticla)
Usa de la living o voi face cu sticla mai multa, iar cea de la bucatarie... are si ea geam, si oricum sta mai mult deschisa

"Grinzile" acelea pe care le-am mentionat (nu stiu cum se numesc, poate stiti voi) au dimensiuni de 75cm, 100cm, etc. Golurile de la usi trebuie sa aiba 71cm, deci nu ramane mult pentru sprijinul grinzii. Cate 2cm de fiecare parte. Nu stiu daca e suficient. Daca iau una de lungime mai mare, se pot taia ca sa le potrivesc mai bine?

Blocul e pe cadre, dar nu stiu sigur din ce sunt facuti peretii. Cred ca din caramida. Cel putin asa era la dormitor, cand am schimbat usa acolo. Presupun ca e peste tot la fel smile.gif
SPF
Buiandrugi se numesc grinzile alea. Si zona de sprijin pe zidarie nu trebuie sa fie mai mica de 20 de centimetri. Poti sa iei buiandrugi mai mari si sa ii tai. Dar trebuie taiati cu grija ca se pot fractura si ii arunci la gunoi. Exista discuri speciale care taie beton cu tot cu armatura insa nu cred ca mesterul tau are astfel de scula si astfel de discuri scumpe.
wizake
multumesc SPF. Zona de sprijin de 20 cm e zona totala (10cm pe o parte si 10cm pe alta parte) ?

deci un vot pt BCA, si unul pt rigips
momentan inclin spre rigips biggrin.gif

Sa presupun ca intai se monteaza usa (tocul) si apoi rigips-ul ?
SPF
Nu. 20+20. In total buiandrugul trebuie sa fie mai mare cu 40cm decat golul deasupra caruia se amplaseaza.

abancor
Si eu as folosi rigips. Dar nu cred ca poti monta intii usa, tocul de sus ar trebui sa fie prins de montantul peretelui de rigips, deci mai intii trebuie sa faci constructia de sub rigips. De placat poti placa dupa montarea usii, dar inainte de montarea pervazelor (firesc).
Mig VWFan
Scoti tocul usilor cu totul (inclusiv luminatoarele) , montezi usile (preferabil cu mai mult geam prin ele ) , faci o rama din profil CD (e mai lat si impreuna cu placile de rigips ajungi la latimea tocului) , pui vata minerala intre placile de rigips pentru izolatie fonica.
Iese foarte frumos si mai rezistent decat asta nu inteleg de ce ar fi necesar.
Deci 60 mm profil + 24 mm rigips + 6 mm glet = 90 mm, cam cat au tocurile in general.
Daca ai alta latime a tocului pui doua profile UD astfel incat sa iesi cu rigipsul "la M" cu tocul.
Bafta.
Crysty Gye

Buna seara!
Acum 2 zile am inceput sa imi fac si eu camera. Am montat o usa de interior cu toc si parchet.

Problema este urmatoarea. Eu inainte deasupra usii aveam un geam. Bineinteles ca a trebuit sa dau jos geamul, tocul etc..
Acum vreau sa fac in locul geamului, un perete fals. Ce materiale trebuiesc folosite/cumparate pentru aceasta operatiune?
Am nevoie de niste informatii!
hulutag
Un profil UW de 50 ,tai doar lateralele (incarca sa tai drept la 90 grade) nu de tot in asa fel incat imbinarea sa o faci intr-una din partile de sus,o sa ai un dreptunghi pe care il pozitionezi in asa fel incat atunci cand prinzi placa de gips carton sa fie la nivelul peretelui,undeva cam in jur de 1 cm-1,5cm mai inauntru,verifici cu gips cartonul pe care-l ai iar apoi prinzi profilul cu holsuruburi cu diblu in tavan si laterale si doar cu holzsuruburi in partea de jos in toc.Daca peretii sunt din BCA poti sa treci direct cu holzsuruburi mai lungi fara sa mai pui dibluri si daca s-a intepenit bine nu cred ca mai este nevoie sa-l mai prinzi in tavan(scapi de folosit percutanta).
Dupa aceasta plachezi lateralele cu gips carton,apoi tai fasia ingusta in partea de jos,in partea cealalta a usii caci inspre camera din cate vad esti cu tocul exact la nivelul peretelui,este destul de greu sa finisezi pe langa toc daca nu esti macar 5 mm mai inauntru sau inafara dar...sa nu uiti sa pui banda de fibra de sticla la imbinarea peretelui cu gips cartonul si poti sa pui si cateva fasii peste spuma aceea,iar daca esti cativa mm inauntru sau afara cu tocul fata de perete sa pui acril la imbinarea tocului cu peretele. Spor la munca !
Crysty Gye
Deci. Trebuie sa cumpar un profil UW de 50:

Din cate am vazut pe net , este la un pret aprox de 10 ron la 3 metri lungime. Deci mi-ar ajunge o bucata. Asta daca nu ma insel.
Dupaia tai lateralele, dar nu de tot, ca sa pot indoi proflul, in asa fel incat sa fac un dreptunghi..Ceva in gen ca o rama.
Bag placa de gips carton in rama, si pozitionez cum ai zis. Dau gauri si bag diblurile si apoi holshuruburile (n-am bca. dar am bormasina de beton.nu e problema)

De aici nu prea mai inteleg...Sorry dar nu sunt asa meserias pe partea asta. Dar doresc sa invat smile.gif Multumesc de ajutor
hulutag
Ai inteles perfect.Este corect ce-ai scris.Gips cartonul il prinzi peste profil,dar in asa fel asezi profilul ca atunci cand asezi gips cartonul sa nu ai denivelare intre gips carton si perete in partea dinspre camera.Mai departe trebuie sa ai spaclu si gletiera si te "joci" cu banda de fibra de sticla si un saculet de 5kg de glet din acela special care se foloseste la imbinari de gips carton,cel da la "Rigips" i se spune "pasta super" dar poate fi si de alta firma. Si intinzi aceasta banda (plasa adeziva) pe la toate imbinarilecare le ai perete(spuma cu perete,gips carton cu perete etc.),doar la imbinari de lemn sau plastic cu peretele se foloseste acril,este in tub ca si siliconul,diferenta este ca acrilul poate fi vopsit in culoarea peretelui,este elastic si astfel nu mai apar fisuri la imbinarea tocului cu peretele.
Sunt destul de puerile explicatiile pe care le dau din punct de vedere al unui meserias,daca vreunul stie sa explice mai bine il rog sa o faca.E posibil sa gresesc ,eu asa procedez si este experienta mea poate altcineva o facut altfel si este la fel de bine.Nu-mi strica nici mie sa aflu lucruri noi sau poate materiale noi ce-au aparut pe piata.
claudiu.matei
bash.gif PERETE FALS? Care e diferenta intre PERETE FALS si PERETE REAL? A se vedea TAVAN FALS, TEMELIE.
Crysty Gye
Eu cred ca intelesesem putin diferit.
Deci achizionez profilul UW de 50 si 2 placi de gips carton. Una o prind de profil - vedere din camera ; si cealalta din hol. Placa din "camera" trebuie sa fie la acelas nivel cu peretele si partea celalalta la fel. Dar pentru asta trebuie achizionate 2 placi de gips carton cu grosimea de cativa mm in plus fara de tot golul. Daca placa e putin mai groasa, o pot finisa pana ajunge la cat doresc.
Apoi cu banda de fibra de sticla si glet acopar spatiul gol dintre placile de gips si perete (ca e cam imposibil sa tai placa de gips carton exact la perfectie cu gaura de deasupra usii.Acrilul din ce am inteles il folosesc intre toc si placa gips , ca in celalalte parti ale usii este spuma deja.
Si acum ar trebui sa am golul acoperit cu placile de gips, gletuit, etc. fiind necesare inca 2-3 maini de lavabila ca sa arate ca si cum nu a fost gaura.

Adica mai pe scurt: montez profilul in golul de deasupra usii, prind 1 placa de profil in camera si una pe partea celalalta in hol cum ar fi, acopar golurile de langa marginile placilor, finisez si lavabila.

Te rog frumos sa ma corectezi daca am gresit. Este cam greu sa inteleg perfect din prima.
hulutag
este corect tot mai putin faptul ca daca ai spuma nu mai pui acril,aici gresesti,pui banda si pe spuma dupa ce amorsezi cu pasta ,apoi gletuiesti ,smirgheluiesti,amoesezi si apoi pui acril dupa care dai cu lavabila.Spor la munca !!!
Si daca nu te grabesti ai sa vezi ca poti sa tai placa aproape exact,graba-i omoara si pe baietii mei,si doar sunt platiti la ora.
Crysty Gye
Nu ma voi grabi, deoarece fac pentru camera mea. E altceva cand lucrezi pentru altul tongue.gif (zic si eu smile.gif )
Asta seara am fost la shopping in Practiker. Am luat ce ai spus tu.

Glet rigips super, placa gips carton de 12,5 (aici am gresit.am luat 2 placi ca cea din poza. dar eu dintr-o placa fac tot..acuma asta este. greseala mea.vad eu cui dau 1 placa), profil uw 50, holsuruburi (30 normale si 30 autofiletante ..sa mai am si eu) si banda de fibra.
wizake
multumesc pentru detalii.
Zici sa montez usile intai ? Si tocul de sus, de ce il prind?
Apoi, grosimea zidului e de aprox 20 cm. Nu ar trebui sa fac grosimea zonei de rigips egala cu grosimea peretelui ?
hulutag
pentru pasta super,pui apa intr-un recipient (galetusa) si apoi presari praf din sac cate putin pana nu mai este apa,nu mai mult si apoi amesteci bine cu un spaclu,poti deja sa o folosesti si eventual peste cateva minute mai amesteci odata.Poti lucra cu ea in jur de 30-45 minute.Se smirgheluieste greu de aceea spun si de glet dar la tine nefiind suprafata mare nivelezi frumos sa ai cat mai putin de smirgheluit,ai sa vezi ca deja din a 2-a mana se aseaza foarte bine.
Placa de gips carton nu se strca dar sa fie pastrata dreapta (in plan),daca o sprijini de perete sa fie lipita de el daca sta mai mult timp altfel se curbeaza.Vezi ce prieteni si-au montat sau isi monteaza termopane,au nevoie de fasii de gips carton si poate asa scapi de ce ai luat in plus.
Mig VWFan
CITAT (wizake @ 30th October 2009, 00:14) *
Si tocul de sus, de ce il prind?

Profilul metalic va veni prins de toc, nu ca ar avea nevoie usa de prindere pe tocul de sus, daca e prinsa in lateral e destul.
Crysty Gye
Mersi de ajutor. Sper ca in weekendul acesta sa fac. Oricum revin cu rezultate wink.gif Multumesc de ajutor inca o data
Crysty Gye
Am prins ambele placi de gips carton. Pe laterale 6 si sus/jos 10 holsuruburi.
Maine urmeaza sa gletuiesc daca nu intervine ceva wink.gif
PUERTAS
CITAT (Crysty Gye @ 1st November 2009, 17:38) *
Am prins ambele placi de gips carton. Pe laterale 6 si sus/jos 10 holsuruburi.
Maine urmeaza sa gletuiesc daca nu intervine ceva wink.gif

Nene ai pus placa cu spatele si partea aia nu e facuta sa fie gletuita .S-ar putea sa ai surprize neplacute ( unflaturi-si nu e vinovat fabricantul) asa ca sfatul meu e sa schimbi placile invers.Partea cea mai deschisa la culoare e cea care tre sa o vezi tu.
Apropo zi si la mandea cat te-a costat bre usa cu montaj cu tot si de care e( plina sau goala, cu colant sau furnir si de ce nu are pervaze si inauntrul camerei?)?
Si parchetul? ce marca e ?
Crysty Gye
Usa cu toc = 250 ron la Mr. Bricolage. Era oferta, acuma nu mai stiu daca mai este.
Montajul l-am facut eu.
Usa e foarte usoara, deci nu e plina.

Parchetul e luat din practiker. 22 sau 23 ron pachetul de 2.15 m2 (aproximativ). Cires, europa line. Pret raport calitate era cel mai bun. Dublu click.
Sunt foarte multumit de el + burete de sub parchet de 5mm la pachet de bucati patrate. (pachet are 7 m2) si era si asta la oferta 50 ron pachetul. Normal pretul era 100 ron pachetul.
Parchetul tot eu l-am montat.

Am gletuit, mai am de finisat si dat cu lavabila si voi termina si usa wink.gif
wizake
Crysty: buna treaba wink.gif

Pentru cei care nu au timp sau "aptitudini" necesare ca sa isi faca singuri asa ceva ... cat credeti ca m-ar costa manopera pentru umplut 3 goluri din astea?
Am gasit un 'mester', dar nu stiu daca pretul pe care mi-l cere e bun sau ma trage in piept biggrin.gif
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.