razvan_77
16th October 2009, 16:30
deci vreaus a fac un credit Prima Casa si dupa ce am fost la banca mi-a ramas ceva intiparit in minte: RAMBURSAREA creditului
poate cineva sa-mi expile detaliat ..pentru ca doamna aia de acolo pregatita..a fost cam evaziva
eu gandesc asa: iau 30000 euro si dupa 3 luni dau inapoi 10000 euro..deci femeia mi-a raspuns ca ca o sa scada din rate..adica cum scade din rate?
calculeaza cate rate fac 10000 si scade din credit? ca sunt asa cam nelamurit de comisionul asta de rambursare: adica eu paltesc 10000 de euro si cica se iau ratele de la inceput unde ei au dobanda foarte mare si tot trebuie sa dau un comision?? asta nu prea inteleg...hai daca scadeau 10000 de euro din 30000 si imi calcula rata in continuare la 20000 de euro e noirmal sa dau comision..da daca eu platesc din rate numaic a le platesc bulu..cum sa ia alt comision ca nu prea pricep
stie cineva carei treaba asta cu rambursarea?? pentru ca pot produce anual pana la 10000 de euro si as vrea sal achit repede..
Raduceanu
16th October 2009, 17:50
Razvane, rata lunara este compusa din dobanda (partea bancii) si principal. Principalul e ce returnezi bancii din cei 30 k euro.
Cand returnezi anticipat, returnezi din principal.
Presupunem ca ai rata de 100 coco, 25 principal si 75 dobanda.
Te hotarasti sa returnezi 100 (daca te lasa contractul, unele specifica suma minima). La astia 100 iti ia comisionul de returnare anticipata.
Banca trebuie sa te intrebe cum vrei sa derulezi creditul in contiuare si ai 2 optiuni:
1. ramai pe aceeasi valoare a ratei. in acest caz iti va scadea numarul de rate cu 100 (cat ai returnat) / 25 (principal lunar) = 4 rate. Profitul tau va fi ca vei termina creditul cu 4 rate mai devreme si nu vei plati dobanda aferenta lor (4x75 = 300). Acesti 3 sute ii vezi exact la sfarsitul creditului.
2. ramai cu acelasi numar de rate dar iti scade valoarea lor pentru ca nu vei mai plati dobanda la cei 100 returnati in avans. Profitul va fi de cativa firfirei, in fiecare luna dar stai mai relaxat, cu rata mai mica.
In practica e putin mai complicat dar principial se intampla cum ti-am descris mai sus.
razvan_77
16th October 2009, 18:20
deci cum mi-a explicat duduia ma cam pusese pe ganduri adica eu ce inapoiam din rate sa spunem 10k euro ea mia explicat ca taie primele rate da na specificat care/.//credeam ca cu tot cu dobanda..aha am priceput..dupa voi care e mai avantajos? sa termini mai repede sau sa ai suma mica???