Sondaj de opinie

forsale

Salutare,

Vreau sa aflu parerea voastra cu privire la o chestiune care ma streseaza de ceva timp si anume :

In raport cu stadiul invatamantului superior pe care il pune la dispozitie Statul Roman astazi, credeti ca diplomele de licenta eliberate de institutiile acreditate mai reprezinta un instrument de diferentiere sociala?

Primul raspuns il dau eu : NU

De ce?: Pentru ca in ultimii 10 ani am facut parte din sistemul de invatamant atat privat cat si de stat si am luat parte la ceea ce altii numesc "studii". Sunt pe dracu' studii, 80% din absolventi au rupt-o pe copiat si s-au prezentat la scoala doar in timpul sesiunilor, sustinand examene la care stiau deja rezultatele, iar daca le era pur si simplu lene sa se ocupe de procurarea acestora, copiau de la altii. Asa s-au obtinut diplome peste tot.
Strangeboy
sincer nu cred acu depinde de angajator dar de exemplu poate eu fac mai multe decat unu care a terminat o facultate acreditata

forsale
CITAT (Strangeboy @ 14th October 2009, 16:25) *
sincer nu cred acu depinde de angajator dar de exemplu poate eu fac mai multe decat unu care a terminat o facultate acreditata

Exact asta vroiam sa aud m-am tot certat cu un nene pe treaba asta, eu am un job destul de bun iar pentru a-l obtine m-am ''batut" cu vreo 80 de oameni care aveau toti facultate(in conditiile in care eu nu am terminat-o, sunt anul 2),de aici mi-am dat seama ca in "ochii" privatilor conteaza foarte mult ce stii sa faci si cum faci , mai mult decat diplomele, doar ca "turma" face facultati la greu sperand ca-si mareste sansele de a se imbogati rapid cu o diploma si cu zero aptitudini reale!La jobul actual angajatorii mi-au spus :" Nu ne intereseaza ce studii ai , daca stii sa faci asta si ne convingi ca meriti postul , te angajam" , si asa a fost, in acelasi timp toti prietenii mei "cu studii", oamenii si-au terminat facultatea, nu-si gasesc de munca de aproape 1 an, iar eu ma joc cu angajatorii si jonglez cum vreau eu, doar pentru ca de 4 ani lucrez si am si nume mari unde am facut-o gen :ZAPP , EUREKO, BORSEC, COCA-COLA, si chiar daca nu am diploma la mana, cum zic toti, imi merge bine si n-am probleme.Oricum intrebarea a plecat de la o cearta cu suparatii mei preteni, pe faptul ca nu exista meritocratie si ca pe ei care au diplome(de parca au 8 maini), nu ii angajeaza nimeni iar pentru mine e relativ lejer sa-mi gasesc job, doar pentru ca la rubrica experienta din cv am ce sa scriu! Si domne cica Romania e nedreapta. Pai in pana mea, in scoli ai rupt-o pe copiat in timp ce eu munceam si acu ca tu ai terminat o facultate copiind si neacumuland nimic, vrei egalitate sau superioritate fata de mine in fata angajatorului, HAI CA-I BUNA!
XON-XOFF
CITAT (forsale @ 14th October 2009, 15:46) *
meritocratie si ca pe ei care au diplome(de parca au 8 maini), nu ii angajeaza nimeni iar pentru mine e relativ lejer sa-mi gasesc job, doar pentru ca la rubrica experienta din cv am ce sa scriu! Si domne cica Romania e nedreapta. Pai in pana mea, in scoli ai rupt-o pe copiat in timp ce eu munceam si acu ca tu ai terminat o facultate copiind si neacumuland nimic, vrei

1) nu există răspuns unic. Unii angajatori țin seama de diplomă mai mult/mai puțin decît alții. Așa a fost și așa va fi și în viitor.

2) depinde și de diplomă. Eu cunosc cazurile concrete ale diplomelor de la UPB - automatică și electronică, care au o oarecare greutate. OK, nu îți garantează angajarea, dar ți-o ușurează, și în anumite cazuri și pe anumite poziții sînt o necesitate. La polul opus, diploma de la Spiru - învățămînt la distanță.
forsale
CITAT (XON-XOFF @ 15th October 2009, 21:37) *
1) nu există răspuns unic. Unii angajatori țin seama de diplomă mai mult/mai puțin decît alții. Așa a fost și așa va fi și în viitor.

2) depinde și de diplomă. Eu cunosc cazurile concrete ale diplomelor de la UPB - automatică și electronică, care au o oarecare greutate. OK, nu îți garantează angajarea, dar ți-o ușurează, și în anumite cazuri și pe anumite poziții sînt o necesitate. La polul opus, diploma de la Spiru - învățămînt la distanță.

Da, ce e drept , e drept, continutul textelor anterioare care-mi apartin face referire mai mult catre invatamantul privat. Cu privire la invatamantul superior de stat, n-am prea multe comentarii, pentru ca stiu ca functioneaza complet diferit, iar diplomele ce provin din directia asta chiar trebuie sa conteze. Problema apare cand ne uitam peste procentele reprezentand numarul de licentiati la privat, si anume peste 65% din totalul diplomelor eliberate anual...este inacceptabil daca luam in considerare metodologia de "studiat"!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.