Orga de lumini

FyrewurX

Salutare.
As dori sa fac o orga de lumini comandata de portul paralel. Am invatat sa controlez acest port, am reusit sa fac ledurile sa se aprinda pe ritmul muzicii. Acum vine partea grea: cu ajutorul unui fototranzistor, fotorezistor sau ce o fi as dori sa "comand" aprinderea unor becuri mai puternice(20-40 W daca se poate). Sursa sa fie de 12 V (de la sursa Pc-lui) sau de la retea. As dori o sugestie despre becurile pe care sa le folosesc (gen spot, sau normale) si o schema daca se poate.
Multumesc anticipat.
Gady_paul
intrebare e de ce prin foto? Un trisistor sau un releu ce are?

FyrewurX
Am citit aici ca este cea mai buna si sigura separare dintre placa de baza si curentul de retea, separare galvanica. Releul se poate deschide inchide de cateva ori pe secunda?
robbie_ro
Separare galvanica buna obtii cu optocuplor + triac sau tiristor sau cu releu. Poti folosi un releu reed (cele clasice zic eu ca ar face cam mult zgomot).
Uite niste date ale unui releu reed:
CITAT
Technical Specifications

Insulation Resistance (Coil/Contacts): 100GW
Insulation (Coil/Contacts): 1.500V DC
Temperature Range: -20...+70°C
Operate Time (incl. Bounce): 0,7ms
Release Time: 1,0ms

Vibration Resistance (50...500Hz): 20G
Soldering Temperature/Time: 260°C/10s
Contact Data

Configuration: SPDT
Contact Resistance: 150mW
Switching Capacity, Max.: 3,0W
Switching Voltage, Max.: 175V DC
Switching Current, Max.: 0,25A
Current Measured After Closure, Max.: 1,2A
Breakdown Voltage, Min.: 200V DC
Coil Data

Coil Type:
DIP_51L: Non-Polarized, Monostable
DIP_51D: Polarized, Monostable
mister_rf
Nu poate folosi releul REED pentru comanda proportionala a intensitatii luminoase functie de semnalul audio=ORGA DE LUMINI.
Solutia initiala cu optocuplor este cea mai buna.
FyrewurX
Aceasta Schema nu pare foarte complicata, dar nu inteleg anumite lucruri: la ce pini ar trebui sa conectez ce (la MOC3041).Presupun la 1 si 2 semnalul din portul paralel, la 4 si 6 vin rezistorii. Acel triac de 4 A si 400 V se poate gasi de ex la mikado? Nu are un cod? Becul este reprezentat de acel L rosu? Rezistorii sunt 360 ohm sau kilo-ohmi(1/4 sau 1/8)? Ce bec pot folosi cu aceasta schema si ce alimentare(retea?).

FyrewurX
M-am uitat peste ce face un SSR si ar putea sa ma ajute, dar trebuie sa gasesc unul in prmul rand. Ai putea sa imi dai un cod sa vad daca are la mikado? O schema m-ar ajuta mult. Chiar daca sunt la inginerie electrica anul II inca nu ne-au aratat ce e ala un tranzistor ca sa nu mai zic de cei ala TRIAC(au bagat in noi la matematica...). Pentru acel triac 4A 400V pot folosi acest TRIAC?

Edit:
Am gasit SSR-uri (pretul cam mare) dar habar nu am sa folosesc unul. Poate ar trebui sa raman la schema cu MOB3041. Daca folosesc un TRIAC de 4A si 400V pot folosi un consumator de 800W?(4A*220V=880W??)
mister_rf

Nu este bine sa folosesti o componenta la valoarea maxima data in catalog.
Dar exista si alte variante
BT139
http://www.nxp.com/acrobat_download/datash...39_SERIES_4.pdf

Sau folosesti tiristoare si alimentarea montajului se va face dupa redresarea cu o punte(fara filtrare).
Un tiristor ce necesita un curent mic de aclansare TIC106
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/...ns/mXyzrtvs.pdf

Alt tiristor TIC126
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/...ons/mXusvts.pdf

Si se poate gasi un triac cu sensibilitate mai mare, deci curent mai mic de poarta, exemplu: BT139X
http://www.nxp.com/acrobat_download/datash...139X-600E_3.pdf
FyrewurX
Am inteles principiul de functionare a schemei(cred). Tensiunea aplicata intre pinul 1 si 2 face ca MOC3041 sa deschida tricaul(care permite ambele alternante sa treaca). Astfel triacul permite trecerea curentului intre Mains Live si Neutral, adica sursa(de la retea). Intrebarea este: MOC3041 poate deschide BT139? BT139 poate functiona la curentul de la retea(mam uitat la datasheet da miam cam prins urechile scrie <600 V si <16 A presupun ca da). Restul componentelor pot functiona la 220V? Rezistorii sunt de ordinul ohmilor sau kiloohmilor(1/4 sau 1/8)? Cum trebuie sa fie racirea lui BT139 ? Condensatorul trebuie sa fie ceramic? Scuze pentru intrebari dar habar nu am cum sa aflu.
mister_rf
Circuitul MOC3041 este utilizat in acest tip de aplicatie.
http://exa.unne.edu.ar/depar/areas/ingenie...ica/moc3041.pdf

Rezistentele sunt in ohmi, pentru intrare (470) se va folosi una de 0.25W. La iesire cea de 330 ohmi este tot de 0.25W, doar rezistenta de 360 ohmi se va pune preventiv de 0.5-1W. (Curentul consumat in poarta tine si de triac, puterea de varf disipata pe rezistenta poate ajunge la 1W, dar asta este doar pe o perioada mica de timp) .
Pentru puteri mici >50W nu ai nevoie de radiator. Totusi, ca sa nu ai probleme pe viitor la testarea cu becuri mai puternice, triacul se va pune pe un radiator (de cativa cm2, dar marimea acestuia tine si de sarcina pe care triacul o va comanda).
FyrewurX
Prima oara as dori sa fac niste teste la voltaj mai mic, iar dupa sa trec la 220. Daca as dori sa folosesc o sursa mai mica 12~24 V CC, atunci in loc de triac ar trebui sa folosesc tiristor, nu? Evident si bec la voltajul respectiv, dar tot MOC3041(sau ceva de genul). Daca sar peste triac cam ce putere scot si ce voltaj ar trebui sa folosesc.Click pentru a vizualiza atașamentul
taranu
Si ce te opreste sa lucri cu tensiune mai mica cu schema respectiva ,fara modificari?
FyrewurX
Bun micsorez tensiunea, dar deja voi avea curent continu. Ma gandeam sa folosesc o sursa de imprimanta. Are 24 V la 1.5 A, deci as putea folosi pana la 25 W fara probleme. Dar cum fac alternant? Nu este cu transformator, cred ca este in comutatie. Nu cred ca are rost sa il transform in curent alternativ. Triacul merge si in curent continu? Daca da unde leg plus si unde minus?
taranu
Folosesti transformator.Chiar daca ai folosi tiristor cum zici tu ti-ar ramine becurile aprinse in cc.MOC asta din schema de la tine pare sa ofere o izolare galvanica buna intre comanda si forta.
Mos_Ilie
Salut,

" Triacul merge si in curent continu? Daca da unde leg plus si unde minus? "
Da, triacul functioneaza ( si ) in curent continuu, adica inchide circuitul.
Problema este ca nu se mai stinge ( deschide ), pentru ca tensiunea nu mai trece prin zero, ca in alternativ.
Unde legi plusul si minusul nu prea conteaza. Notiunile de Anod/Catod nu mai exista pentru triac.
Catod ar fi Load, adica Sarcina ( cu al 2-lea capat legata la Nul ).
Anod ar fi Live, adica Faza.

Daca vrei sa faci experimente, foloseste un transformator coborator 230V/115V-24V sau un autotransformator.
Comanda o poti aplica pe Grila si prin transformator de impuls insa prin optocuplor este mai elegant.
FyrewurX
Deci pot folosi schema cu MOC3041 si BT139 si la tensiuni mai mici atata timp cat am curent alternativ. Daca iau un transformator 220V-24,12,3V si scot gruparea de diode cu condensator(puntea), curentul transformat va fi tot alternativ la 50 Hz?
robbie_ro
Da, va fi tot alternativ.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.