Aparat de sudura

florin_tm

Salut,

Am de reparat un aparat de sudura Esab Caddy Classic LHN130 .

Schema electrica am gasit-o aici

Problema ete ca eu nu ma pricep prea bine la sursele in comutatie.. si nu prea am ideie ce parametrii ar trebui sa masor ca sa identific componenta defecta.
Vizual nu este imic "afumat"; partea de alimentare cu 220V si 17/24V ac si cc am verificat componentele si sunt ok.
Pe controlerul AP01 ma ratacesc...
Cum pot sa identific daca defectul este de pe controler sau am vreun MOS-FET ars?

multumesc
mister_rf
Atentie: Interventia in acest echipament implica lucrul cu circuite conectate galvanic la tensiunea de retea, de aici pericolul de electrocutare. Ideal este sa folosesti pe durata verificarilor si masuratorilor un transformator de separare, chiar daca acesta nu suporta integral puterea ceruta.

Prima data se verifica tensiunile aplicvate la placa AP01.
Vizual se determina prezenta tensiunii redresate, daca functioneaza becul HL01 si ventilatorul de 24V.
Daca nu este aceasta tensiune redresata se verifica tensiunea aplicata din transformator la bornele A03 si A04.
Verifica daca siguranta F1 de pe placa AP02 este OK.

Mai departe se verifica functionarea tensiunilor interne. Ai acolo un stabilizator VR01 ce ofera la iesire o tensiune de 20 si un altul VR02 care ofera 15V.

De verificat ulterior circuitele de protectie.
O posibila problema este data de circuitul de blocare la protectia de temperatura, ai acolo ST01 si logica aferenta de blocare.
Daca ST01 a ramas declansat atunci sistemul se blocheaza.

Verifica daca este arsa rezistenta R21 de pe placa AP03, simultan de verificat tiristorul TY1.
Asta este o prima etapa. Ulterior ai nevoie de un osciloscop pentru verificarea impulsurilor de comanda.

Si nu in ultimul rand verifica daca nu sunt contacte slabite la comenzi, intre module sau chiar la bornele de iesire.

florin_tm
Intradevar, am gasit arsa siguranta F1 de pe AP03, am inlocuit-o si functioneaza acum aparatul de sudura.
Siguranta are o forma tare ciudata, nu am gasit datele ei pe site-ul producatorului.. " cooperbussmann.com "
In PDF nu imi da valoarea sigurantei, si pe ea nu se intelege exact 10A sau 16A ( BUSS PCB 250V , galbena 10mmx10mmx5mm), momentan am ilocuit-o cu una de 1A si am facut cateva teste , dar banuiesc ca la functionarea la parametrii normali este subdimensionata mult la 1A.

Sora ei de pe AP02, la o masurare cu ohmetrul imi arata 0,8 ohmi, nu pot sa vad ce scrie pe ea, ca nu am demontat placile AP02 si nici AP03 pentru ca la remontare am nevoie de vaselina siliconica pentru MOFET-uri si nu am la indemana.

Mersi de sfaturi
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.