nukephy
3rd October 2009, 22:26
Dragi forumisti,
In seara asta am avut un accident stupid si fiind inca intrigat de situatie, scriu pe acest forum pentru a vedea si alte pareri.
Pentru cine cunoaste locul, accidentul a avut loc pe strada Secuilor din Berceni (Sector 4). Am iesit de pe aleea Secuilor (cred ca aia e) pe strada Secuilor, intentionand sa virez la dreapta, catre intersectia dintre strada Secuilor si strada serg. Vasile Nitu. Eram oprit, desi aveam cedeaza trecerea, deoarece acolo strada Secuilor face o curba destul de larga, curba ce se termina exact la intersectia aleii Secuilor cu strada Secuilor, dar daca vine nebunul tare pe strada Secuilor, treaba devine complicata, asa ca e mai bine sa opresti.
M-am asigurat catre stanga si am iesit usor in strada. N-am apucat sa intorc capul spre directia de mers ca eram deja lovit de un pustan (maxim 20 de ani) cu un VW Passat care depasea un alt autoturism, exact in dreptul intersectiei. Viteza era destul de mare. Din experienta mea de sofer (12 ani) apreciez ca avea undeva peste 70. Tipul a reusit sa opreasca de urgenta dupa aproximativ 50 m.
Daunele sunt minime:
- la mine semnalizator stanga spart, bara fata zgariata in partea stanga, aripa stanga putin sifonata, proiectorul din stanga este undeva in bara.
- la el toata partea stanga infundata de la un cap la altul.
Dupa parerea politaiului din partula care trecea pe acolo intamplator, eu as fi vinovat, pentru ca n-am acordat prioritate. Cu asta sunt de acord. Cat insa avea el voie sa intre in depasire intr-o intersectie (ce e drept, intersectia este semnalizata) si la iesirea dintr-o curba (ce e drept cu vizibilitate)? Singura problema e ca de ani de zile pe acea strada nu exista nici un fel de dunga pe carosabil. Oricat m-as crampona, realizez ca legea si situatia de la fata locului este de partea lui.
Nici de viteza nu ma pot lega, pentru ca nu a fost determinata conform legii cu aparate verificate metrologic.
Dupa accident - "tanara victima" ce avea masina plina de tinere victime de ambe sexe a chemat proprietarul masinii - in speta "taxu"
"tatalor" a venit cu microbuzul Iveco si dupa morala cuvenita si sub amenintari voalate am hotarat sa ne intalnim "negresit" miercuri dimineata (peste 4 zile) la asiguratorul la care am eu RCA.
Acum stau si ma intreb ca prostu daca pustiul avea carnet si imi pare nespus de rau ca nu l-am legitimat (desi nu aveam nici un drept).
Voi ce parere aveti? Am atasat si o schita a accidentului.
Multumesc anticipat pentru pareri.
spare-me
3rd October 2009, 22:41
esti vinovat. pur si simplu.
cand iesi de pe stop, cedeaza, dai prioritate oricarui vehicul din orice parte.
el era in depasire perfect regulamentara daca era intersectie dirijata si nu era linie continua.
si asta e.
dupa aia "!2 ani de permis" nu stiu de ce mai intrebi si te mai si miri...
ca avea putin peste viteza legala, ca 'poate' nu avea permis, zici tu, astea sunt speculatii.
partea ta de vina e destul de clara, mai ales pentru cineva cu permis de 12 ani.
jumborom
3rd October 2009, 22:46
andreic
3rd October 2009, 22:46
CITAT (nukephy @ 3rd October 2009, 23:26)

M-am asigurat catre stanga si am iesit usor in strada. N-am apucat sa intorc capul spre directia de mers ca eram deja lovit de un pustan (maxim 20 de ani) cu un VW Passat care depasea un alt autoturism, exact in dreptul intersectiei.
Dupa parerea politaiului din partula care trecea pe acolo intamplator, eu as fi vinovat, pentru ca n-am acordat prioritate.
Esti vinovat indiferent ce depasire facea celalalt cat timp nu era sens unic si ala sa mearga pe invers sau dunga continua care sa nu-i permita sa depaseasca. Trebuie sa te uiti in ambele directii alternativ mai ales cand drumul e ingust... stiu cum e ca si eu am niste strazi criminale prin cartier cu vizibilitate nasoala in care se iese cu mare bagare de seama ca nu stii cine depaseste si cum.
SuperDuper
3rd October 2009, 22:48
Eu zic sa mergi pe chestia cu permisul... Poate te "intelegi cu tatal". Pacat ca nu ai chemat politia "adevarata" sa faca constatarile, sa ia alcolemia, sa masoare urmele... Erau sanse mari sa iesi si mai bine - ala are dreptate atata timp cat este in limitele legalitatii.
Despre legalitatea depasirii in intersectie... citeste regulamentul. Nu mi se pare corect ce ai patit in cazul tau, dar...
zippo68
3rd October 2009, 22:54
CITAT (spare-me @ 3rd October 2009, 22:41)

el era in depasire perfect regulamentara daca era intersectie dirijata si nu era linie continua.
si asta e.
ca avea putin peste viteza legala, ca 'poate' nu avea permis, zici tu, astea sunt speculatii.
partea ta de vina e destul de clara, mai ales pentru cineva cu permis de 12 ani.
In acea portiune ---1. curba, 2. doua iesiri laterale.Ar trebui prin logica sa fie linie continua .
spare-me
3rd October 2009, 22:56
1. e o curba f. larga cu vizibilitate
2. irelevant
3. "Ar trebuie" nu este egal cu "Este"
daca nu este, nu este !
nukephy
3rd October 2009, 22:59
CITAT (spare-me @ 3rd October 2009, 23:41)

si asta e.
Draga "spare-me"
Si pentru mine este clara partea mea de vina din punctul de vedere al codului rutier. Din punct de vedere moral eu nu am nici o vina. In acea zona vizibilitatea la iesirea din alee este foarte scazuta deoarece aleea iese exact pe interiorul curbei. Daca cineva vine cu viteza mare (cum a fost si in cazul de fata), mai mult de atat, intra si in depasire, crede-ma pe cuvant ca nu ai cum sa-l eviti, oricat de mult te-ai asigura. A fost o chestiune de fractiune de secunda (cat intorci capul din stanga in dreapta). Singura problema e ca eu nu-i pot dovedi viteza in nici un fel. In momentul impactului viteza pe care o aveam poate fi cuantificata in dm/h si nu in km/h.
jumborom
3rd October 2009, 23:01
nuke, e situatia pe care am schitat-o mai sus sau nu ?
nukephy
3rd October 2009, 23:09
CITAT (jumborom @ 3rd October 2009, 23:46)

Exact asta e situatia, decat ca treaba s-a intamplat mult mai in fata (unde drumul face dreapta - in planul departat din poza, mult dupa cladirea cu posta). Din directia de mers a masinii de politie din poza veneau doua masini. Cea care m-a lovit (VW) depasea un Subaru. Stanga si dreapta masini parcate.
sebulbus
3rd October 2009, 23:12
Hai ca pe-asta care depasea nu l-ai vazut. Dar pe-ala care era depasit?
VipeR85
3rd October 2009, 23:16
nu e vorba de semafor sau dunga continuua e vorba ca un pustan cu carnetul luat de 2 saptamani habar nu are ca nu se depaseste la trecerea de pietoni si in intersectii, plus ca uita sa ia piciorul de pe acceleratie.
omu daca si-a luat masurile de siguranta ca sa iasa in strada fara incidente cu ce e de vina ca unui dobitoc i s-a sculat sa depaseasca masina din fata lui? intr-adevar e dreptul lui sa depaseasca dar nu in oras cu peste 60km/h si nu in apropierea intersectiilor.
de bun simt acolo trebuia sa fie linie continua, dar na, poate bucurestiul e mai cu mot in ceea ce priveste regulamentul.
nukephy
3rd October 2009, 23:18
CITAT (sebulbus @ 4th October 2009, 00:12)

Repet - aleea inteapa strada exact pe interiorul curbei. Vizibilitatea proasta in ambele parti. Daca masina are viteza suficient de mare, ai mari sanse sa iesi (crezand ca nu vine nimeni) si totusi sa te trezesti cu cineva peste tine. Ghinionul e de partea ta pentru ca pe el il apara legea si lipsa camerelor de supravegere a traficului.
VipeR85
3rd October 2009, 23:18
QUOTE (sebulbus @ 4th October 2009, 00:12)

si daca nu-l vedea ce treaba avea cu el? omu facea dreapta, in mod normal trebuia sa dea prioritate doar la cine venea din stanga lui.
nukephy
3rd October 2009, 23:20
CITAT (VipeR85 @ 4th October 2009, 00:16)

nu e vorba de semafor sau dunga continuua e vorba ca un pustan cu carnetul luat de 2 saptamani habar nu are ca nu se depaseste la trecerea de pietoni si in intersectii, plus ca uita sa ia piciorul de pe acceleratie.
omu daca si-a luat masurile de siguranta ca sa iasa in strada fara incidente cu ce e de vina ca unui dobitoc i s-a sculat sa depaseasca masina din fata lui? intr-adevar e dreptul lui sa depaseasca dar nu in oras cu peste 60km/h si nu in apropierea intersectiilor.
de bun simt acolo trebuia sa fie linie continua, dar na, poate bucurestiul e mai cu mot in ceea ce priveste regulamentul.
Nu exista nici o dunga pe strada aia de mai bine de 2 ani.
sebulbus
3rd October 2009, 23:20
Eu am inteles ca el iesea dintr-o strada secundara, intersectie in Forma de T cu segmentul orizontal convex. Sau nu-i asa?
nukephy
3rd October 2009, 23:23
CITAT (VipeR85 @ 4th October 2009, 00:18)

si daca nu-l vedea ce treaba avea cu el? omu facea dreapta, in mod normal trebuia sa dea prioritate doar la cine venea din stanga lui.
Legea zice ca dai prioritate la orice trece pe drum si din orice directie - tocmai asta-mi este frustrarea.
CITAT (sebulbus @ 4th October 2009, 00:20)

Eu am inteles ca el iesea dintr-o strada secundara, intersectie in Forma de T cu segmentul orizontal convex. Sau nu-i asa?
Exact asta este situatia
SuperDuper
3rd October 2009, 23:26
Legea zice de asemenea ca ala de depasesta sa se asigure si sa nu depaseasca in curba. Ca atare, pustiul ala este in ilegalitate.
jumborom
3rd October 2009, 23:29
nukephy
3rd October 2009, 23:30
CITAT (SuperDuper @ 4th October 2009, 00:26)

Legea zice de asemenea ca ala de depasesta sa se asigure si sa nu depaseasca in curba. Ca atare, pustiul ala este in ilegalitate.
Nu exista nici un semn sau marcaj care sa-i interzica sa depaseasca. De fapt asta e si problema mea - nu exista marcaj pe sosea. In zona aia ar fi trebuit sa fie linie continua si linie discontinua doar in dreptul intersectiei pentru a putea permite virajul de stanga celor care ies in strada principala. Asa ar fi normal. Problema e ca din punct de vedere legal ala nu a gresit cu nimic. Depasirea in intersectie nu (mai) este sanctionata, daca intersectia este semnalizata (si este deoarece aveam semn de cedeaza trecerea).
sebulbus
3rd October 2009, 23:32
QUOTE (SuperDuper @ 3rd October 2009, 23:26)

Nu, legea zice ca e permisa depasirea, schimbarea benzii etc. in intersectiile dirijate, in lipsa altor prevederi (read: linii continue) care sa interzica lucrul asta. De asemenea legea zice ca trebuie sa te asiguri si sa dai prioritate la tot ce misca la intalnirea unui indicator de pierderea prioritatii, recte cedeaza. Iar asta ii include si pe-aia care vin de pe interzis pe un sens unic, chiar.
SuperDuper
3rd October 2009, 23:36
Nu citisem bine primul post, intersectia aia nu imi aparea dirijata.
Dar cu restul, nu ai dreptate - masinile venind de pe o directie opusa unui sens unic isi pierd dreptul de prioritate. Ai acele drepturi, cat timp nu esti si tu la randul tau in ilegalitate (vezi cazurile de conducere sub influenta bauturilor alcoolice sau fara permis), pentru ca fapta ta s-a petrecut inaintea accidentului si l-a favorizat.
nukephy
3rd October 2009, 23:39
CITAT (jumborom @ 4th October 2009, 00:29)

Asta este situatia daca pui masinile din planul departat al pozei mai aproape si faci sageata rosie mult mai scurta (eu n-am apucat sa ies de pe strada laterala) si faci si drumul principal curbat si nu drept ca in poza. In poza este chiar strada Secuilor. In plan departat se vede curba despre care vorbesc.
andreic
3rd October 2009, 23:41
CITAT (nukephy @ 4th October 2009, 00:30)

In zona aia ar fi trebuit sa fie linie continua si linie discontinua doar in dreptul intersectiei pentru a putea permite virajul de stanga celor care ies in strada principala. Asa ar fi normal.
Asta cam asa e, mai insist insa putin cu depasitul in viteza, hai sa punem problema altfel, un vehicol stationeaza (sa zicem autobuz) cel din spate in acelasi sens depaseste ca are voie si merge incet... daca te bagi de pe secundar si te uiti numai in stanga tot intri in el si tot tu esti vinovat. Anticiparea acestei situatii tine de conduita preventiva. Singurele locuri unde cred ca poti sa te uiti numai intr-o directie (desi reflexul iti spune totusi sa verifici ambele directii) este atunci cand ai situatii gen mergi pe secundar cu cedeaza sa traversezi un principal cu sens unic din stanga in dreapta ta si ai semn de obligatoriu inainte sau la dreapta, te uiti doar in stanga iar daca vine un bou din dreapta aia e treaba lui.
Si mai e o chestie care se poate interpreta in functie de lovitura, daca te loveste cand vrei sa iesi e clar cum e s-a discutat mai sus, dar daca iesi, te in scrii corect in banda si te trazesti cu ala care vine vijelios pe sensul tau din fata si te loveste atunci e vina lui ca a depasit cand era trafic din sens opus
nukephy
3rd October 2009, 23:48
CITAT (andreic @ 4th October 2009, 00:41)

Asta cam asa e, mai insist insa putin cu depasitul in viteza, hai sa punem problema altfel, un vehicol stationeaza (sa zicem autobuz) cel din spate in acelasi sens depaseste ca are voie si merge incet... daca te bagi de pe secundar si te uiti numai in stanga tot intri in el si tot tu esti vinovat. Anticiparea acestei situatii tine de conduita preventiva.
Atat ca eu n-am mai apucat sa ma uit in dreapta, pentru ca eram deja lovit. Intre privirea spre stanga si cea spre dreapta am inaintat zeci de cm. A fost de ajuns ca coltul din stanga al masinii mele sa-i stea in cale. Daca ieseam de-a binelea in strada, era mult mai grav, poate si cu victime, pentru ca avea viteza destul de mare.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.