Bucuresti - Maramures - Bucovina in 7 zile

kharloss

Am revenit acasa dupa 8 (stiu ca trebuiau sa fie 7, dar a intervenit un mic ocol) zile extraordinare prin cateva locatii din Romania, pe care tin sa recunosc ca le-am ignorat oarecum voit, fiind mai mult interesat de turismul extern.Tin sa precizez ca suntem (eu si proaspata achizitie- a se citi sotie-) "turisti" de aprox. 3 ani in divizia "Hardcore". Am vizitat Ungaria, Bulgaria, Turcia, Grecia, Slovacia, Austria, in 7 excursii auto in acesti 3 ani.Dar din pacate am lasat Romania pt. mai tarziu si rau am facut.Nu punem la socoteala excursiile catre locatii din Valea Prahovei, Moeciu, etc ...care deja sunt vazute ca extensii ale Bucurestiului.
Nu suntem adeptii turismului facut vara, in luna de miere am descoperit ca turismul in perioada 20 septembrie - 20 octombrie este mult mai pe placul nostru ( preturi mai mici, fara tiganeala specifica lunilor iulie-august, peisaje de o coloristica extraordinara, etc)
Sa revenim la excursia propriu-zisa.
Tin sa precizez ca nu este un traseu economic, este unul destul de rasfirat ( am vrut sa vedem cat mai multe obiective).
Ziua 1:
Plecare din Bucuresti, DN1 , oprire obligatorie la " La Marmote" in Cumpatu/ Sinaia - cunoscatorii stiu de ce ...(Pe langa turismul clasic cred ca trebuie dezvoltata si o categorie de "turism culinar" smile.gif in sectiunile forumului.)
Click pentru a vizualiza atașamentul
Nimic spectaculos sau nimic nou mai bine spus pana la Brasov.
Prima oprire la Cetatea Rupea, la aprox. 50 de km pana in Sighisoara, chiar pe DN13.
Am urcat pe jos aprox. 200 m, de la baza satului,cetatea ce pare sa dateze de pe vremea dacilor a fost restaurata de sasi in secolul 14, destul de putin cunoscuta, dar cu o istorie extrem de palpitanta.
am trecut pe langa un cimitir , o placa de pe o cruce mi`a scapat un suras destul de sarcastic, cineva se pare ca este destul de depasit in legatura cu speranta de viata din Romania...Se pare ca in maxim 3 luni trebuie sa-si faca "target-ul"
Interesanta si arhitectonica locala, amplasarea oglinzilor m-a dat pe spate.
Am ajuns in jur de ora 8 in Sighisoara, ne-am cazat la hotel Korona - http://www.hotelkorona.ro/ , servicii de 4 stele, mobilier nou, nota 9+.(Piscina era trecuta in descrierea hotelului, dar era afara ... )
O scurta vizita prin orasul nou, nimic spectaculos, poate doar agresivitatea unui caine extrem de periculos ...
A doua zi, vizita prin orasul vechi m-a surprins in mod placut, parca esti in alte timpuri, probabil si lipsa asfaltului duce la impresia asta; arhitectonica magazinelor si cladirilor este intr-un pur stil germanic din secolul 15/16.Placut impresionat.
Vizitat cateva muzee si turnuri, recomand.
Am plecat catre Targu Mures.Era sa uit, am plecat insotiti de un baiat din Hong Kong, care era intr`un tur al Europei, extrem de comunicativ, calatorea singur de ceva vreme, asa ca nu mai putea de fericire cand a aflat ca mergem tot spre Maramures si ca as fi dispus sa`l luam cu noi.Avea indeletniciri asemanatoare mie, lucra in IT la o companie mare, la fel amator de fotografie, asa ca nu ne-am plictisit pe drum.

Oprire scurta in Targu Mures, cateva poze.Stil gastronomic putin diferit de ce cunosteam eu, am fost la un fast food, am cerut o felie de pizza, m`am intors doua secunde deja aveam pe pizza ketchup, maioneza cu usturoi si se pregatea sa-mi puna si mustar pe ea ... smile.gif am reusit sa mai salvez cate ceva dar era deja compromisa ... am plecat cu speranta ca poate la Baia Mare o sa mananc ceva mai rasarit, mai ales ca Lawrence ( nu pot sa va scriu aici numele lui in chineza de pe cartea de vizita, mi-ar lua o saptamana sa-l desenez) voia sa manance ceva cu specific romanesc ...
Inca o oprire la intrarea in Baia Mare, la Sasar cred, in sensul de mers pe stanga era un restaurant cu specific romanesc, cu blanuri de oi pe pereti, cu tesaturi populare, foarte interesant.Dupa cateva recomandari din partea ospataritei, am reusit sa`i dau prietenului nostru sa guste din adevaratele bucate romanesti. A incercat ciorba de burta, traditionalele sarmalute ( m-am chinuit 2 minute sa`l fac sa pronunte corect) si papanasi ( alte doua minute).
Foarte nelamurit de ce trebuie si accesorii la ciorba ( ardei si smantana ) ... dintr-un simt extrem de practic al asiaticilor toate sunt deja incluse.Foarte incantat de ciorba de burta, poze cu bucatarii, ospatarii, etc ...( deh, asiaticii astia...) Am avut si o mica polemica cu tenta politica, a fost o zi plina din punctul meu de vedere.
In Baia Mare era festivalul castanelor, am avut parte de si un concert Voltaj, prietenul Lawrence a dansat atat pe Voltaj cat si pe Gutza dupa 30 de minute cand treceam printre vanzatorii de castane cu aceeasi dezinvoluta asiatica cu care deja ne obisnuise smile.gif.
Deja este tarziu, o sa incerc sa mai postez informatii cat si poze cu restul zilelor din calatorie.
Va continua ...
HADE 61
ultime cifre lasate nescrise 20-- ii mai lasa la dispozitie si 89 de ani peste cele 3 luni de la tine . wink.gif dar e nascut in ' 34 .
iar " accesoriile " de la ciorba se platesc in plus . noi am fost la sibiu si asa era - ciorba 5,5 - 6,5 lei plus 1,5 smantana si ardeiul .
sper sa nu te superi de comentariu .

kharloss
CITAT (HADE 61 @ 3rd October 2009, 12:49) *
ultime cifre lasate nescrise 20-- ii mai lasa la dispozitie si 89 de ani peste cele 3 luni de la tine . wink.gif dar e nascut in ' 34 .
iar " accesoriile " de la ciorba se platesc in plus . noi am fost la sibiu si asa era - ciorba 5,5 - 6,5 lei plus 1,5 smantana si ardeiul .
sper sa nu te superi de comentariu .

scuze, ai dreptate.
need_alex
Asteptam continuarea.
Frumoasa povestire pana acum.
iordache4991
Sunt din Maramures si ca si sfat, locuri de vizitat:

- Muzeul satului, Baia Mare
- Muzeul de Etnografie si Istorie, Baia Mare
- Muzeul de Mineralogie, Baia Mare
- Cimitirul Vesel, Sapanta

(Ca si priveliste - superb):

- Statiunea Suior (Complex Turistic Suior), Suior
- Statiunea Mogosa (Complex Mogosa), Mogosa (district al Baii Sprie - localitatea la 10km de BM)
- Statiunea Izvoare

Maramures:

- Borsa

aaa da si sa nu uit.
Minunatul cartier murdar, cu o groapa de gunoi superba, cu un trai de toata mizeria -> CARTIERUL HATVAN din Baia Mare.......... (ce sa zic.)
rexkroki
Frumoasa excursie si frumos povestita, felicitari.

Asteptam cu interes continuarea.
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.