Afacerile si religia

ukko

As vrea sa avem o discutie legata de afaceri si religie.

In ce masura religia ortodoxa influenteaza model de a face afaceri, in Romania preferabil.
Ce trebuie sa stim atunci cand vrem sa facem afaceri in Romania sau in alta tara ortodoxa?
Ce nu trebuie sa facem, de ce sa ne ferim si care ar fi avantajele atunci cand vii dintr-o alta cultura sau alta religie?

Care este parerea voastra?
sgard
Ortodoxia totusi dicteaza un ritm mai lent al capitalismului ceea ce este bine. Ortodocsi au un simt social putin mai dezvoltat ca religiile catolice sau protestante. Poate si din cauza asta nu ajungem ca tarile sud-americane cu diferente asa mari dintre clase.

Bogdan R
QUOTE (ukko @ 28th September 2009, 09:36) *
As vrea sa avem o discutie legata de afaceri si religie.
.......
Care este parerea voastra?

Subiectul este foarte vast si deosebit de disputat.
Pentru inceput iti recomand ''Etica protestanta si spiritul capitalismului'' de Max Weber...

QUOTE (sgard @ 28th September 2009, 10:05) *
Ortodocsi au un simt social putin mai dezvoltat ca religiile catolice sau protestante.

Pe ce te bazezi cand afirmi asa ceva?
sgard
CITAT (Bogdan R @ 28th September 2009, 10:09) *
Pe ce te bazezi cand afirmi asa ceva?

Iata raspunsul dintr-un alt thread:

CITAT (ukko @ 28th September 2009, 09:59) *
Eu traiesc de 5 ani in Finlanda, are partile ei bune dar si parti mai putin bune, normal. Tot ce pot spune despre acesti "vechi europeni" este ca sunt niste roboti. Am calatorit destul de mult prin Europa si am constatat acelasi lucru si in multe alte locuri, ceea ce este trist din punctul meu de vedere. Stiu doar sa gandeasca dupa carte exact ca un robot care actioneaza dupa niste comenzi bine stabilite, este asta de fapt ce ne dorim noi?
ukko
Gata nu mai ziceti nimic?
Pai asteptam ceva discutii pe aceasta tema...
Trebuie sa stim ceva special atunci cand mergem la o intalnire de afaceri intr-o tara ortodoxa?
opo
Eu cred ca e gresit pusa problema, de ce sa le cracanam asa religiile in viziunea ortodoxa, catolica, budista, mozaica, islamica.......
Si de ce ma rog afacerile? de ce nu lucrul in general dintre care unele sunt mai fizice, implicand corpul, altele mentale implicand creierul.

Am vazut un film mai vechi in care un pictor de icoane inainte de a-si incepe lucrul se spala pe maini si zicea Tatal Nostru, iar la sfarsitul lucrului facea acelas lucru. Daca stai sa te gandesti este exemplar acest mod de a actiona, chiar si daca privesti din punct de vedere ateist, deoarece prin aceste practici, omul rupea ritmul, si se indeparta de grijile de peste zi inainte de a incepe lucrul si la sfarsitul lucrului se rupea de grija lucrului pentru a-si vedea de viata de zi cu zi. ( acum cu gripa porcina, spalatul pe maini de mai multe ori capata noi valente wink.gif ). In plus tinand cont ca unii dintre noi (includ aici si pe subsemnatul) merg la biserica mai rar, a-ti actualiza in constiinta sentimentul credintei de mai multe ori pe zi nu poate avea decat rol benefic.
As mai adauga ca e important ca aceste lucruri sa fie facute de fiecare in sinea lui, asa cum zicea Isus sa ne rugam, nu cu scopul de a epata, de a-si arata in exterior piosenia, deoarece tendinta de exhibitionism spiritual este chiar contrara spiritului crestin ( de orice fel ).
Bogdan R
QUOTE (sgard @ 28th September 2009, 10:19) *
Iata raspunsul dintr-un alt thread:

Probabil nu am inteles la ce te-ai referit cand ai spus ''simt social'', un termen foarte ambiguu.
Voiai sa spui mod de comunicare si relationare?

QUOTE (ukko @ 28th September 2009, 10:45) *
Trebuie sa stim ceva special atunci cand mergem la o intalnire de afaceri intr-o tara ortodoxa?

Probabil majoritatea va spune ca trebuie sa fii prudent, eu pe langa asta as mai adauga ca nu trebuie sa ai idei preconcepute chiar daca sistemul de valori e usor diferit.

ukko
CITAT (Bogdan R @ 28th September 2009, 12:53) *
Probabil nu am inteles la ce te-ai referit cand ai spus ''simt social'', un termen foarte ambiguu.
Voiai sa spui mod de comunicare si relationare?

Probabil majoritatea va spune ca trebuie sa fii prudent, eu pe langa asta as mai adauga ca nu trebuie sa ai idei preconcepute chiar daca sistemul de valori e usor diferit.

Ar fi interesant de stiut si care este abordarea atunci cand stai fata in fata cu un viitor partener de afaceri ortodox. Exista niste reguli care trebuiesc urmate?
Cum se face "conexinea" dintre cei doi parteneri de afaceri atunci cand unul este ateu/musulman etc. iar celalalt ortodox?
Bogdan R
QUOTE (ukko @ 28th September 2009, 14:56) *
Ar fi interesant de stiut si care este abordarea atunci cand stai fata in fata cu un viitor partener de afaceri ortodox. Exista niste reguli care trebuiesc urmate?
Cum se face "conexinea" dintre cei doi parteneri de afaceri atunci cand unul este ateu/musulman etc. iar celalalt ortodox?

Eh, banii n-au nici miros si nici religie.
Parerea mea... tongue.gif
dantella

CITAT (Bogdan R @ 28th September 2009, 15:21) *
Eh, banii n-au nici miros si nici religie.
Parerea mea... tongue.gif

sau cum zicea voltaire: " cand este vorba de bani, toti sunt de aceeasi religie" rolleyes.gif
ukko
CITAT (dantella @ 28th September 2009, 17:16) *
sau cum zicea voltaire: " cand este vorba de bani, toti sunt de aceeasi religie" rolleyes.gif

Da, asa cred si eu si de cele mai multe ori este adevar. Haideti totusi sa ne imaginam ca te duci la un musulman si incepi sa vb prostii despre religia lui atunci s-ar putea sa nu mai tina cont de banii tai...
euchiareu
Sunt atatea lacase de cult care au nevoie de reparatii, de lucruri pentru calugari si calugarute.....insa sunt lasate de isbeliste.
Sunt atatea biserici care se folosesc de banii enoriasilor pentru renovari si chiar de lucrurile donate de acestia pentru biserica.
Dar de ce nu se folosesc si banii de la cazinourile care le au deschise preotii....de ce nu doneaza si ei...sunt atatia foarte bogati, iar daca facem o socoteala doar din salariul unui astfel de post...nici pe aproape nu se gaseste.....oare ? de unde vin toate bogatiile lor?oare de unde vin atatea terenuri ce le au in posesie?
de ce au intaietate peste tot?
de ce lumea inchide ochii si gura cand vine vorba de astfel de lucruri?
de ce acestia nu sunt controlati de lege?
de ce lor nu li se confisca?
sunt uscaturi in orice padure!!!!!!!!!!!!!!!!!!asta se va spune.....folositi oameni buni banii pentru voi....nu pentru a umple buzunarul unor astfel de uscaturi din paduri.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.