Caut o piesa...

Zoky

Ciao,

Sper sa aveti rabdare cu mine pt ca voi "abuza" mult de acest forum... tongue.gif

Sunt super incepator in electronica si asta pt ca nu e chiar pasiunea vietii mele dar acum trebuie sa fac ceva ce are legatura cu acest domeniu...

In ceea ce voi face am nevoie de o piesa care ar trebui (dupa logica mea) sa aiba 6 pini (2 alimentare, 1 read/write, 1 comanda, 2 input/output).

Scopul acestei piese este sa permita sau nu trecerea curentului intre in si out in functie daca are sau nu logic 1 sau logic 0 pe comanda in timp ce pinul scriere/citire este logic 1 (scriere).

Altfel spus aceasta piesa trebuie sa fie ca un fel de transistor cu memorie naughty.gif . El trebuie sa conduca atunci cand asa i s-a spus si pana cand acest lucru se schimba printr-o comanda explicita.

ceva de gen:

1. piesa nu conduce
2. pinului read/write i se aplica 5 V
pinulul comanda i se aplica 5 V
3. piesa conduce
4. pinul read/write = 0 V
pinul comanda este mentinut de catre piesa la 5 V (piesa conduce) sau la 0 V (cand piesa nu conduce)
5. pinul read/write = 5 V
pinului comanda i se aplica 0 V
6. piesa nu conduce

Sper ca ati inteles ce vreau sa spun... si sper ca gasesc asa ceva rolleyes.gif

Mersi anticipat !
DeeJay
pai asta e o poarta AND si 2 mos-uri antiparalel, sau mc 4066, in varianta integrata

Zoky
10x worthy.gif

Dupa cum sigur ti-ai dat seama nu glumesc atunci cand spun ca sunt incepator nono.gif happy.gif
TES
QUOTE(DeeJay @ May 16 2005, 14:16)
pai asta e o poarta AND si 2 mos-uri antiparalel, sau mc 4066, in varianta integrata
*

Nu e exact ce vrea el asa cum am inteles eu, pinul read write este "master" adica orice se intampla pe pinul de comanda iesirea sa nu modifice pana nu se modifica pinul read write.

Daca da atunci trebuie ceva ce se "memoreaza" ultima stare cel mai simplu este un bistabil tip D la care CLK numim read-write, D - comanda Q - iesire care se conecteaza la 4066 sau mos.
Astfel daca la D se aplica 1 dupa care se face un transfer 0-1-0 pe CLK(read-write) pe iesire va fi 1 si se memoreaza (nu se va modifica indiferent de starea D), daca vrem 0 pe iesire, aplicam 0 pe D si iarasi 0-1-0 pe CLK.

Sunt pe aproape? smile.gif
Zoky
Am gasit doua 4066 (un CD4066 si un V4066) prin tona de piesele adunate in timp din diversele locuri...
Imi poti da un exemplu de bistabil tip D ? huh.gif Ideea e ca pe net gasesti in general ce este piesa nnxxxx ... si nici aia intotdeauna... By the way... am o tona de piese care nu am habar ce sunt (gasite de prin televizoare de ex) si carora as dori sa le aflu obarsia... dar aia dupa ce ma conving ca nu reusesc sa le aflu sapand pe net... deci o sa fac si un thread "Am gasit o piesa... tongue.gif "
Mersi pt raspunsurile date... o sa mai am nevoie si de altele happy.gif
Zoky
Gata... am gasit si 2x bistabil tip D sub forma unui CD4013. Now let's se what the buttons do... blink.gif
BASIL
basil
Sunt niste integrate mos numite comutatoare bidirectionale ex. cd4016 are patru com. In functie de un pin de comanda alti doi pini conduc sa nu.

Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.