alexmb88ag
22nd September 2009, 11:28
buna ziua. va cer ajutorul deoarece sunt disperat.
acum o zi am facut un accident cu masina mea care s-a soldat cu vatamarea corporala a pasagerul din dreapta(acesta fiind prietenul meu pe care-l duceam acasa la el) .
starea sa de sanatate este destul de grava, acesta fiind spitalizat si avand o fractura de coloana, parintii mei au mers sa-l vada si ai lui au spus ca nu vor sa vada pe nimenii.
In primul rand ma intereseaza sa stiu care sunt sansele sa se recupereze total?
apoi vreau sa stiu ce se poate intampla cu mine, chiar dintr-un accident imi pot ruina viata(am 21 de ani si sunt student)
parintii mei nu au o situatie materiala foarte buna deoarece avem niste datorii. Din aceasta cauza vreau sa intreb si eu ce pot face pentru a nu platii o groaza de bani despagubirii sau alte lucruri de genul. La masina aveam casco.
nu stiu ce sa fac sunt disperat va rog sa ma ajutai. va multumesc anticipat
LiviuBv
22nd September 2009, 11:36
Pai in primul rand depinde cate zile va fi spitalizat prietenul tau si dupa aceea , daca el doreste poate pune o plangere penala pentru vatamare corporala si sa ceara despagubiri ! Dar tinand cont ca este prieten cu tine si presupun ca nu ai facut accident intentionat , adica nu ai vrut tu ca acesta sa pateasca ceva , va puteti intelege si pe cale amiabila si sa nu fie nevoie sa umblati prin tribunale ! Eventual victima poate dori sa suporti tu toate cheltuielile pt spitalizare , medicamente etc. !
Si eventual sa ramai fara carnet ! Din ce cauza ai facut accident ? Adica ce s-a intamplat ?
Stapanul_clonelelor
22nd September 2009, 11:43
Accidentul a fost din vina ta ? Adica legal politia te-a scos pe tine vinovat?
vladc
22nd September 2009, 12:11
da-ne detalii despre accident. ce, cum, cine... apoi o sa putem sa spunem si noi ceva.
sebulbus
22nd September 2009, 12:29
Vatamare corporala (grava sau nu, functie de zilele de ingrijiri medicale) din culpa pentru vinovatul accidentului.
In momentul in care ala-i in spital cu fractura de coloana si pe tine te intereseaza sa scapi fara sa platesti prea multe despagubiri imi pare rau ca de obicei legea da pedepse cu suspendare in cazurile astea.
mihai!
22nd September 2009, 12:29
Banuiesc ca tu ai fost vinovat...
Atat iti pot spune: costurile spitalizarii si ingrijirilor medicale pentru care va primi chitanta le va plati asigurarea (RCA nu Casco). Tu eventual ii vei plati cheltuielile pentru care nu primeste chitanta (spaga la doctori si asistente, transport daca merge la alt spital ,etc )
Daca va avea pana in 60 zile ingrijiri medicale, este la latitudinea lui daca deschide proces impotriva ta.
Daca va avea peste 60 de ingrijiri medicale procuratura va deschide din oficiu proces penal, in care binenteles se poate alatura si el ca parte civila.
Cel mai bine este sa vorbesti cu el.
Sper sa nu ramana imobilizat de la fractura aia ca-l vei avea toata viata pe constiinta.
test_driver
23rd September 2009, 02:27
CITAT (sebulbus @ 22nd September 2009, 13:29)

Vatamare corporala (grava sau nu, functie de zilele de ingrijiri medicale) din culpa pentru vinovatul accidentului.
In momentul in care ala-i in spital cu fractura de coloana si pe tine te intereseaza sa scapi fara sa platesti prea multe despagubiri imi pare rau ca de obicei legea da pedepse cu suspendare in cazurile astea.
Eu nu inteleg de unde atata ura...
Un accident este un acceident, si nimeni nu si-l doreste, sunt o gramada de alte modalitati de a pedepsi un om si de al obliga sa nu mai comita si a doua oara aceeasi greseala grava, de exemplu ridicarea dreptului de a mai poseda permis de conducere. Insa sa faci puscarie pentru vatamare corporala grava sau nu in accident mi se pare o mare prostie, chiar si cu suspendare la fel de mare mi se pare tampenia. Amenda si anulare de permis in cazurile cele mai rele mi se pare suficient.
Daca esti pe strada si dai din greseala umar in umar cu altul, pentru ca ala nu era atent, o sa-l iei la bataie?? e cam aceeasi chestie, doar ca pe strada se lasa in unele cazuri cu urmari prea grave, dar suntem oameni. Poti sa fi un sofer de milioane, ai nevoie de o clipa de slabiciune si sa fii in locul potrivit in momentul potrivit si ai omorat o gramada de oameni fara sa-ti fi dorit sub nici o forma acest lucru.
OT: Spitalizarea si medicamentele vor fi platite de RCA, restul te descurci cu prietenul, daca tie adevarat prieten atunci financiar o sa scapi ieftin, cel mai sigur, insa te va apasa amintirea. Sper sa se insanatoseasca si sa fie totul OK cu el.
Octavian___28
23rd September 2009, 07:53
Pai asa sunt facute legile la noi....
Caz similar cu un prieten bun, prietena-sa a stat 60+ zile in spital, nu a depus plangere, nu doreste despagubiri etc etc, dar dosar (desigur) i s-a facut (l-au bagat la penal) si acum sta sa vada cat primeste ...si daca va mai avea permis, sofer de taxi, cu asta isi castiga painea.
sebulbus
23rd September 2009, 10:51
QUOTE (test_driver @ 23rd September 2009, 02:27)

...
Nu e vorba deloc de ura, e vorba de umanitate. In conditiile in care ti-e prieten nu intri sa intrebi cum te fofilezi de despagubiri, intri sa te interesezi ce poti face pentru bietu' ala care are coloana rupta. Daca ti-e prieten. Eu unul asa judec.
Mecanismul de impacarea partilor exista si se foloseste si acum, e suficient sa nu-l paradesti pe-ala de 60 de zile de ingrijiri medicale. Iar daca totusi ai comis-o inseamna ca ai avut o zi FOARTE proasta. Sau nu te pricepi la modul grav, si nici atunci ar fi bine sa nu mai ai treaba pe drumuri.
Rationalul
23rd September 2009, 12:22
CITAT (sebulbus @ 23rd September 2009, 11:51)

Nu e vorba deloc de ura, e vorba de umanitate. In conditiile in care ti-e prieten nu intri sa intrebi cum te fofilezi de despagubiri, intri sa te interesezi ce poti face pentru bietu' ala care are coloana rupta.
CITAT (alexmb88ag @ 22nd September 2009, 12:28)

buna ziua. va cer ajutorul deoarece sunt disperat.
acum o zi am facut un accident cu masina mea care s-a soldat cu vatamarea corporala a pasagerul din dreapta(acesta fiind prietenul meu pe care-l duceam acasa la el) .
starea sa de sanatate este destul de grava, acesta fiind spitalizat si avand o fractura de coloana, parintii mei au mers sa-l vada si ai lui au spus ca nu vor sa vada pe nimenii.
In primul rand ma intereseaza sa stiu care sunt sansele sa se recupereze total?
apoi vreau sa stiu ce se poate intampla cu mine, chiar dintr-un accident imi pot ruina viata(am 21 de ani si sunt student)
parintii mei nu au o situatie materiala foarte buna deoarece avem niste datorii. Din aceasta cauza vreau sa intreb si eu ce pot face pentru a nu platii o groaza de bani despagubirii sau alte lucruri de genul. La masina aveam casco.
nu stiu ce sa fac sunt disperat va rog sa ma ajutai. va multumesc anticipat
Mda... cineva mi-a sters postul (probabil Sebulbus ) asa ca revin.
Spuneam in postul sters ca este greu pentru cineva la 21 de ani, ce cu o zi in urma a facut un accident sa-si pastreze luciditatea. Prima intrebare pe care a pus-o Alex se referea la starea de sanatate a victimei nicidecum la evitarea despagubirilor. El mentionase de polita CASCO pentru a afla cine plateste despagubirile materiale, nu pentru a pasa responsabilitatea accidentului. Ce e asa greu se inteles ?
Am si bolduit frazele sugestive care descriu starea in care se afla respectivul. Vad ca nu a mai dat niciun semn de viata de o zi. Nu e de mirare cu asemenea reactii
alexmb88ag
23rd September 2009, 14:36
CITAT (Stapanul_clonelelor @ 22nd September 2009, 10:43)

Accidentul a fost din vina ta ? Adica legal politia te-a scos pe tine vinovat?
pai eu am depasit pe linie intrerupta si m-am speriat de o masina din fata si am pierdut controlul, asa scrie in procesul meu verbal si in cel al politiei.
Cred ca eu sunt vinovat, sau mai bine spus am condus neglijent
CITAT (test_driver @ 23rd September 2009, 01:27)

Eu nu inteleg de unde atata ura...
Un accident este un acceident, si nimeni nu si-l doreste, sunt o gramada de alte modalitati de a pedepsi un om si de al obliga sa nu mai comita si a doua oara aceeasi greseala grava, de exemplu ridicarea dreptului de a mai poseda permis de conducere. Insa sa faci puscarie pentru vatamare corporala grava sau nu in accident mi se pare o mare prostie, chiar si cu suspendare la fel de mare mi se pare tampenia. Amenda si anulare de permis in cazurile cele mai rele mi se pare suficient.
Daca esti pe strada si dai din greseala umar in umar cu altul, pentru ca ala nu era atent, o sa-l iei la bataie?? e cam aceeasi chestie, doar ca pe strada se lasa in unele cazuri cu urmari prea grave, dar suntem oameni. Poti sa fi un sofer de milioane, ai nevoie de o clipa de slabiciune si sa fii in locul potrivit in momentul potrivit si ai omorat o gramada de oameni fara sa-ti fi dorit sub nici o forma acest lucru.
OT: Spitalizarea si medicamentele vor fi platite de RCA, restul te descurci cu prietenul, daca tie adevarat prieten atunci financiar o sa scapi ieftin, cel mai sigur, insa te va apasa amintirea. Sper sa se insanatoseasca si sa fie totul OK cu el.
ai mare dreptate asa consider si eu. si inca ceva s-a dovedit ca nu are fractura si s-ar putea sa scape mai usor fara urmari grave, cea ce este minunat
CITAT (Rationalul @ 23rd September 2009, 11:22)

Mda... cineva mi-a sters postul (probabil Sebulbus ) asa ca revin.
Spuneam in postul sters ca este greu pentru cineva la 21 de ani, ce cu o zi in urma a facut un accident sa-si pastreze luciditatea. Prima intrebare pe care a pus-o Alex se referea la starea de sanatate a victimei nicidecum la evitarea despagubirilor. El mentionase de polita CASCO pentru a afla cine plateste despagubirile materiale, nu pentru a pasa responsabilitatea accidentului. Ce e asa greu se inteles ?
Am si bolduit frazele sugestive care descriu starea in care se afla respectivul. Vad ca nu a mai dat niciun semn de viata de o zi. Nu e de mirare cu asemenea reactii

imi pare rau dar am fost ffff ocupat cu accidentul.
Am fost la un staret m-a spovedit si el ma mai linistit. NU sunt nebun imi doresc in primul rand ca prietenul meu sa fie bine de cele materiale voi incerva sa trec cu timpul peste ele.Dar ma gandesc doar ca poate as putea fece ceva datorita asigurarilor si daca trece timpul sa nu mai pot face nimic.
oricum puterea lui Dumnezeu este mare iar ieri seara am aflat k nu are fractura ci o umflatura ce apasa pe nerv , asta am auzit ca nu e foarte grav s nu are urmari in timp. In sfarsit am reusit putin sa ma linistesc.
Daca mi-e prieten poate sa ma inteleaga si ce e de platit la spital am sa platesc eu. Dar ai mei au vrut sa merga la el sa-i ajute cu bani sau cu orice altceva iar ei nu au vrut, oricum vom mai incerva. Pana la urma am vrut sa-i fac un bine si sa-l duc acasa, pot spune ca in saptamanile trecute l-am tinut la mine in perioada de restante fara sa-i cer bani si a si mancat de la mine, deia ar trebui sa fie intelegator si cu situatia in care ma aflu.
alt prieten comun mi-a spus ca taicas-o e fff razbunator si ca sa fiu atent. Ca nu o sa scap usor de loc, am sa platesc ffff mult.
merci pt sfaturi
sebulbus
23rd September 2009, 15:11
Ok, acum e alta poveste. Hai sa vedem. In primul rand, daca prietenul tau nu e constient/nu poti discuta cu el trebuie sa vorbesti cumva la medicina legala sa nu-i dea din prima 60 zile ingrijiri sau peste, ca sa puteti discuta de o eventuala conciliere. Nu e nici o frauda, pentru ca ingrijirile medicale se pot acorda si din mai multe hartii, si medicii deja stiu si multi practica asta.
Pe urma, n-are sens sa te certi cu ai lui, daca momentan prietenul tau nu e constient/nu poti avea acces la el din cauza lor. Trimite pe moment un buchet de flori cu scuzele tale, eventual depune pe un card de debit o suma oarecare si trimite-li-l pentru plata cheltuielilor neoficiale. Poate ca nu vor sa te vada acum, dar banii nu cred ca-i vor refuza.
Intre timp, daca aveti prieteni comuni care-l pot vizita pe celalalt incearca sa vorbesti cu unul din ei sa-i povesteasca situatia asa cum e ea acum si sa-i transmita ca vrei sa vorbesti cu el, si din ce motive nu se poate.
Cu politia, asa cum am zis, prea mari griji n-ai de ce sa-ti faci daca aveai permis, nu erai baut si masina era cu toate cele in regula. In cel mai rau caz o pedeapsa cu suspendare, dar mai probabil nici atat. Asta in cazul ca nu reusiti sa va impacati.
alexmb88ag
23rd September 2009, 15:34
CITAT (sebulbus @ 23rd September 2009, 14:11)

Ok, acum e alta poveste. Hai sa vedem. In primul rand, daca prietenul tau nu e constient/nu poti discuta cu el trebuie sa vorbesti cumva la medicina legala sa nu-i dea din prima 60 zile ingrijiri sau peste, ca sa puteti discuta de o eventuala conciliere. Nu e nici o frauda, pentru ca ingrijirile medicale se pot acorda si din mai multe hartii, si medicii deja stiu si multi practica asta.
Pe urma, n-are sens sa te certi cu ai lui, daca momentan prietenul tau nu e constient/nu poti avea acces la el din cauza lor. Trimite pe moment un buchet de flori cu scuzele tale, eventual depune pe un card de debit o suma oarecare si trimite-li-l pentru plata cheltuielilor neoficiale. Poate ca nu vor sa te vada acum, dar banii nu cred ca-i vor refuza.
Intre timp, daca aveti prieteni comuni care-l pot vizita pe celalalt incearca sa vorbesti cu unul din ei sa-i povesteasca situatia asa cum e ea acum si sa-i transmita ca vrei sa vorbesti cu el, si din ce motive nu se poate.
Cu politia, asa cum am zis, prea mari griji n-ai de ce sa-ti faci daca aveai permis, nu erai baut si masina era cu toate cele in regula. In cel mai rau caz o pedeapsa cu suspendare, dar mai probabil nici atat. Asta in cazul ca nu reusiti sa va impacati.
da. Toate erau in regula la masina si stiu ca pedeapsa cu suspendare e cea mai rea(dar asta sper sa nu-mi afecteze f mult viata , ca imi va fi greu sa mah angajez).
Dar totusi imi vine greu sa pun bani pe card ca nu am cum(nu stiu nimic despre un cardul lui sau al parintilor lui), nu stiu ce prieten comun merge la el. Dar in orice caz maine se duce tatal meu la el sa vb cu ai lui si sa le ofere ceva bani, nu stiu daca sa merga el personal sau sa trimit un prieten din partea noastra. Saptamana viitoare a inteles ca o sa-l opereze pentru ai scoate imflamatia aceea urata.
sebulbus
23rd September 2009, 15:40
Ca sa poti dovedi la judecata (daca se ajunge acolo) bunavointa ta e necesar sa arati ca le-ai oferit banii. Datul in mana si atestatul cu martori sunt cam tiganeala. In plus depinzi si de programul lor, lucru care poate lungi totul daca lipsesc de la termene. Dati in mana fara martori sunt ca si cum n-ar fi.
Alternativa ar fi sa deschizi la o banca un cont la dispozitia lor, deschizi suma, ii instiintezi despre asta cumva verificabil (cu confirmare de primire sau pe cale oficiala) impreuna cu datele contului si tu pastrezi chitanta de la deschidere si varsamant. Normal, le poti zice si telefonic, dar e bine sa existe si calea oficiala.
Cauta atent ori o ruda de-a lui mai destupata la cap si dispusa la discutie, ori un prieten comun care sa-l viziteze, poate el nu impartaseste neaparat parerea rudelor sale. Intre timp vezi si legistul, vorbeste si acolo.
aalinn
23rd September 2009, 18:55
asta nu inteleg eu
dupa ce ca ii fac un bine prietenului si il duc acasa cu masina tot el sa ma dea in judecata
un caz identic sa intamplat la mine la servici unde un coleg si-a rupt piciorul stand in spate fara centura
pai colegul care il ducea acasa gratis in fiecare zi e vinovat ?
pai in ritmul asta la mine in masina nu se mai urca nimeni sau cand te urci te pun sa semnezi ca in caz de accident nu soliciti nici o dauna.
Campers
23rd September 2009, 21:53
facerea de bine e cam f****e de mama .. (stiu din experienta )
imi pare rau sa citesc asta .. 
toate cele bune si mult noroc ! insanatosire grabnica prietenului tau si sa scapi cat mai usor si tu , eventual poate nu se destrama prietenia !
sebulbus
23rd September 2009, 23:00
QUOTE (aalinn @ 23rd September 2009, 18:55)

asta nu inteleg eu
dupa ce ca ii fac un bine prietenului si il duc acasa cu masina tot el sa ma dea in judecata
Conform legii esti raspunzator de siguranta celor pe care ii ai ca pasageri. Esti in culpa fata de ei numai cand accidentul s-a intamplat din vina ta, nu culpa tertilor sau cazul fortuit.
C.F.S.
23rd September 2009, 23:03
Cu ocazia asta o sa afli daca iti este prieten sau doar s-a folosit de tine.
Daca te da in judecata, tragi singur concluzia.
Zetics
24th September 2009, 09:36
Alta intrebare: prietenul purta centura? Tu cum ai scapat (aparent) fara probleme majore? S-a rasturnat masina, ai intrat in ceva?
alexmb88ag
24th September 2009, 19:21
CITAT (Zetics @ 24th September 2009, 08:36)

Alta intrebare: prietenul purta centura? Tu cum ai scapat (aparent) fara probleme majore? S-a rasturnat masina, ai intrat in ceva?
am intrat intr-un gard de beton . Prietenul meu nu avea centura din cauza asta s-a si accidentat
vladc
25th September 2009, 11:43
dar de ce nu descrii cum s-a intamplat? nu crezi ca-i mai simplu pentru toti asa? stam si aflam la 2-3 zile cate un nou amanunt.
pe de-o parte nici nu meriti un raspuns pana nu sunt toate datele. asta daca vrei sfaturi pertinente. daca nu...
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.