Zambile, lalele si narcise

alina_ally23

Buna,

Mi-am cumparat, dintr-un supermarket, bulbi de zambile, lalele si narcise si as vrea sa le foloses ca si plante "de apartament", adica sa le plantez in ghivece, in apartament. Se poate? Infloresc puse in ghivece? Nu stiu de narcise ce sa zic...ca au un miros mai puternic si poate nu merg tinute in casa.
Daca se poate cum trebuie sa procedez, ce trebuie sa fac, ce pamant sa cumpar...etc.

Merci.
Dev
Eu am avut in ghivece zambile, lalele, frezii si narcise. Au inflorit (dar iti trebuie ceva rabdare biggrin.gif; freziile au crescut foarte mult in inaltime pana sa infloreasca).

Mirosul n-ar trebui sa te deranjeze daca nu dormi acolo.

alina_ally23
CITAT (Dev @ 19th September 2009, 12:15) *
Eu am avut in ghivece zambile, lalele, frezii si narcise. Au inflorit (dar iti trebuie ceva rabdare biggrin.gif; freziile au crescut foarte mult in inaltime pana sa infloreasca).

Mirosul n-ar trebui sa te deranjeze daca nu dormi acolo.

Si cum ar trebui sa plantez acei bulbi? In ce ghivece si ce pamant?
greenworld
Poti folosi pamant pentru plante cu flori de la supermarket amestecat cu pamant de gradina (daca stai la bloc, ia de undeva de sub un copac, nu chiar de la suprafata).

Poti face combinatii intr-un singur ghiveci (mai mare), pentru ca bulbii, in functie de specie, se planteaza la adancimi diferite (lalelele - cel mai adanc, zambilele - mai sus de lalele, narcisele - cam la aceeasi adancime cu lalelele). Ele au perioade de inflorire diferite, asa ca vei avea o primavara colorata.

Sau, poti cumpara ghivece mai mici (cam pentru 3-5 bulbi) si faci o mica gradina.

Lalelele si narcisele se planteaza la 15 cm adancime, zambilele la 10-12 cm. Distanta intre bulbi trebuie sa fie minim 5 cm. Ghivele poti sa le decorezi tu, cu pensula, cu hartie, cu paie cu orice iti place ca sa se potriveasca cu primavara. smile.gif
alina_ally23
CITAT (greenworld @ 22nd September 2009, 21:41) *
Poti folosi pamant pentru plante cu flori de la supermarket amestecat cu pamant de gradina (daca stai la bloc, ia de undeva de sub un copac, nu chiar de la suprafata).

Poti face combinatii intr-un singur ghiveci (mai mare), pentru ca bulbii, in functie de specie, se planteaza la adancimi diferite (lalelele - cel mai adanc, zambilele - mai sus de lalele, narcisele - cam la aceeasi adancime cu lalelele). Ele au perioade de inflorire diferite, asa ca vei avea o primavara colorata.

Sau, poti cumpara ghivece mai mici (cam pentru 3-5 bulbi) si faci o mica gradina.

Lalelele si narcisele se planteaza la 15 cm adancime, zambilele la 10-12 cm. Distanta intre bulbi trebuie sa fie minim 5 cm. Ghivele poti sa le decorezi tu, cu pensula, cu hartie, cu paie cu orice iti place ca sa se potriveasca cu primavara. smile.gif

smile.gif foarte frumos smile.gif
Merci mult de tot pentru sfaturi
eureur
Un mic truc: planteaza-le acum in pamant in ghiveci, lasa-l cam 2 sapt - o luna in casa, cu pamantul umed dar nu ud (sa nu putrezeasca bulbii) sa inradacineze, apoi baga-l in frigider si tine-l acolo macar 2 saptamani. Bulbii de plnte de primavara au nevoie de o perioada rece ca starter pentru a intra in vegetatie, altfel nu pleaca sau pleaca mai greu.
alina_ally23
CITAT (eureur @ 1st October 2009, 19:17) *
Un mic truc: planteaza-le acum in pamant in ghiveci, lasa-l cam 2 sapt - o luna in casa, cu pamantul umed dar nu ud (sa nu putrezeasca bulbii) sa inradacineze, apoi baga-l in frigider si tine-l acolo macar 2 saptamani. Bulbii de plnte de primavara au nevoie de o perioada rece ca starter pentru a intra in vegetatie, altfel nu pleaca sau pleaca mai greu.

Le-am plantat cam acum o saptamana. Am sa incerc si truc-ul cu firgiderul smile.gif

dave

mi-am cumparat bulbii cu narcise galbene (import din Olanda), bulbii nu sunt f mari, stiu ca narcisele nu sunt pretentioase, se pot dezvolta pe orice pamant,
Cate narcise infloresc la un bulb?
Ador narcisele care infloresc mai timpuriu decat lalelele, zambilele desi nu am avut narcise naturale din gradina mea pana acum
Dev
QUOTE (dave @ 13th October 2009, 18:08) *
Cate narcise infloresc la un bulb?

Narcisele's alea galbene nu? sleep.gif Una pe bulb. Am avut si eu anul trecut si am vreo suta de mii in fata blocului (nu glumesc biggrin.gif). Eu anul asta narcise n-am mai plantat (si nici frezii) pentru ca anul trecut au crescut mult prea inalte pana s-au gandit sa infloreasca si-aratau ca porumbul. Dar eu le plantez in casa, tu daca ai gradina sigur o sa arate superb (si eu le admir cu placere pe alea de afara in fiecare an).

In schimb azi am plantat si eu lalelele si zambilele, le las afara vreo luna sa stea la frig si-apoi le bag in casa, poate le pacalesc sa infloreasca mai devreme happy.gif .
draculya

buna. am cumparat de la supermarket bulbi de lalele(queen of night), si nu stiu unde ar fi mai bine sa ii plantez in ghiveci sau in gradina?si cand?. pe punga scrie ca se pot planta din octombrie pana in decembrie si ies la p,rimavara. mi-e cam teama ca la primavara daca va fi frig nu vor inflori sau mai rau nu vor iesi. ce ma sfatuiti? si inca ceva am citit undeva ca au nevoie de un sol mai nisipos si f bine drenat, sa incerc sa amestec putin nisip cu pamantul in care le plantez?
ttr_tgv
CITAT (draculya @ 20th October 2009, 21:30) *
buna. am cumparat de la supermarket bulbi de lalele(queen of night), si nu stiu unde ar fi mai bine sa ii plantez in ghiveci sau in gradina?si cand?. pe punga scrie ca se pot planta din octombrie pana in decembrie si ies la p,rimavara. mi-e cam teama ca la primavara daca va fi frig nu vor inflori sau mai rau nu vor iesi. ce ma sfatuiti? si inca ceva am citit undeva ca au nevoie de un sol mai nisipos si f bine drenat, sa incerc sa amestec putin nisip cu pamantul in care le plantez?

bulbii ii poti planta in gradina, de acum. in mod normal, daca ii plantezi acum, vor inflori cu siguranta la primavara. nu vor ingheta la iarna. daca vrei, acolo unde ii pui, poti aseza mai mult pamant amestecat cu resturi vegetale peste ei si sa infigi un betisor in pamant sa stii cam pe unde sunt. apoi prin februarie (depinde daca mai este zapada afara si daca mai este frig) poti da pamantul acesta in exces putin la o parte ca sa-i ajuti sa iasa mai usor.
spor la treaba si sa te bucuri de ei!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.