powersony09
17th September 2009, 15:51
Salut. Vreau si eu sa fac o sursa FULL-BRIDGE de 2KW. Problema este ca eu am o ferita E70 dar nu stiu daca poate sa "reziste" la consum de 2KW. Schema este urmatoarea numa ca dublez tranzistori si diodele de redresare. Este posibil sa am o putere de 2KW cu ferita E70 si 8 tranzistori (cate 2 in paralel)+8 diode de 14A (cate 2 in paralel). Sursa este alimentata la 220V si tensiunea de iesire este de +/-40V. Filtraj vreau sa pun de 20x10000uF (10+10). Schema este mai jos.................
P.S am mai facut surse in comutatie si mai mici si mai mari dar nu au depasit 1KW si erau HALF-BRIDGE cu bipolari!!!
Si leam facut la "ureche" ca nu am osciloscop. Dar miau reusit toate. Sursa vreau sa o folosesc la un amp 2x750W RMS <1% THD
powersony09
19th September 2009, 18:05
Nimeni numi da nici un sfat???
mister_rf
19th September 2009, 19:41
Este greu sa dai sfaturi daca nu te implici pana la capat pentru a face o serie de calcule preliminare.
Tu ai o ferita de o anumita dimensiune, adica E70, asta nu spune tot, e necesar sa stii si calitatea materialului.
Puterea teoretica maxim transferata tine cont de o multime de factori, cel mai important este frecventa de lucru.
Cateva detalii de calcul gasesti aici:
http://www.powerdesignindia.co.in/STATIC/P...OURCES=DOWNLOAD
http://www.thierry-lequeu.fr/data/AN-EPCOS.pdf
http://www.epcos.com/web/generator/Web/Sec...cationNotes.pdf
Exista si posibilitatea sa utilizezi un program dedicat de calcul disponibil aici
http://www.epcos.com/web/generator/Web/Sec...,locale=en.html
Nu este simplu de utilizat dar cel putin poti sa-ti faci o idee variind diversi parametri.
powersony09
20th September 2009, 12:58
Mersi foarte mult pentru sfatul dat. Se pare ca tu esti singurul de pe forum foarte activ si de la care primesc tot timpul raspunsuri. Am uitat sa precisez frecventa de lucru a feritei este max 100KHz iar restul nu le stiu cum ar fi AL sau celelalte detali. Frecventa de lucru la care vreau sa o folosesc este de 50KHz. Acuma incerc sa vad cu programul care mi lai dat sa vad ce iese. Mersi in ca o daca pentru sfaturi.
crriss
20th September 2009, 16:03
CITAT (powersony09 @ 20th September 2009, 12:58)

Am uitat sa precisez frecventa de lucru a feritei este max 100KHz iar restul nu le stiu cum ar fi AL sau celelalte detali. Frecventa de lucru la care vreau sa o folosesc este de 50KHz. Acuma incerc sa vad cu programul care mi lai dat sa vad ce iese. Mersi in ca o daca pentru sfaturi.
cum adica frecventa maxima este 100Khz ? si la 101Khz ce se intampla ? ferita se transforma in ceara ? nu exista o frecventa care sa spui ca este maxima si peste ea gata. pierderile in miez cresc odata cu cresterea frecventei si a fluxului. miezul se satureaza daca se depaseste valoarea maxima a fluxului, de obicei 380-400mT. de aceea se alege o valoare de 150-200 ca in cel mai rau caz sa nu fie mai mult de jumatate din valoarea maxima. acuma, pe un miez EE70 material PC40, cel pe care il folosesc cel mai des pot sa obtin lejer 2KW la 66-70Khz. si ca sa mai fac un pas, hai sa calculam rapid nr. de spire pentru full bridge, fara PFC. tensiunea maxima DC 330V. frecventa 70Khz. maximum flux dens. 1000Gaus (100mT) suprafata miezului 6.6cm^2. nr de spire in primar = (330*10E8)/(4*70*10E3*1000*6.6) = 17.8 ~ 18 spire. bobinezi 9 spire, izolezi, secundarul, izolezi, restul 9 spire. foloseste formule clasice ca sunt mai sanatoase decat unele programe facute de studenti si care dau valori aiurea uneori.
presupun ca vrei sa folosesti ca si comutatoare IRFP450-460 sau chiar mai rau, bipolare. nu vei obtine rezultate satisfacatoare si in nici un caz 2KW. 4 buc IXFN48N50 sunt mai mult decat suficiente. ca tensiune DS, curent, RdsON, si timpi de comutatie. baga un ochi aici sa vezi o SMPS Open Project, pentru audio. http://www.poweramp.ro/forum/viewtopic.php?f=14&t=2 intra direct la linkul acesta, pagina principala a fost "aranjata" de niste baieti de treaba pe care ii deranjeaza. cei care se incadreaza la conditiile expuse acolo, vor primi un pcb gratis, deci ai un punct de plecare.
poate trebuia sa incep cu asta, dar mai bine mai tz. decat niciodata. pentru audio, nu ai nevoie de o sursa care sa fie capabila sa furnizeze mai mult de 1/3 din max. power. densitatea spectrala de putere a semnalului audio este 1/8 cu varfuri de max. 1/3 din puterea nominala. altfel spus, la un amplif de 1kw cu randament de 66% e suficienta o sursa capabila sa debiteze 500 W in mod continuu. desigur ca componentele trebuiesc toate dimensionate sa fie capabile sa lucreze la puterea maxima pentru o perioada scurta de timp, singura limitare e cea termica.
mister_rf
20th September 2009, 17:00
OFF TOPIC
Nu mai sari in sus, exprimarea este corecta, asa se obisnuieste a se da limita maxima de functionare, ce nu ai mai auzit pana acum de ''up to'' 100Khz?
Pe de alta parte, programul disponibil pe site-ul Epcos nu este facut de niste studenti, probabil ca ei ca producatori de materiale magnetice sunt mult mai bine pregatiti decat noi astia care le folosim produsele.
crriss
20th September 2009, 17:33
nu sar. cum ai tras concluzia asta ? si nu exista o limita delimitata clar, daca te uiti in graficele cu pierderi in functie de frecventa a materialelor magnetice nu o sa vezi nicaieri ca face brusc la stanga sau la dreapta, si mai mult decat atat se alege in asa fel in cat pierderile in miez sa fie pe cat se poate egale cu pierderile in cupru, lucru pe care nu l-a subliniat nimeni inca aici. fmdt de la epcos, ca de ala vorbim nu e un program usor de folosit sau de interpretat rezultatele de catre toata lumea si de aceea unii recurg la alte solutii mai simple, calculatoare online facute da, de studenti, la alea m-am referit. culmea, cunosc acest soft de ani de zile, si l-am folosit cam de cand a aparut prima versiune.
powersony09
7th November 2009, 13:53
Pai si din acei 4 tranzistori IRFP460 cat pot sa sug maxim din sursa? o apreciere ca sa stiu daca mai pun 4 sau daca imi este indeajuns, ca nu vreau sa o fac minim de 2kW.
mister_rf
7th November 2009, 14:56
Problema tine si de cat de mult se poate consuma, functie de transformatoarele folosite.
Asa poti sa folosesti tranzistoare mai bune, exemplu IXFK64N60P
http://ixdev.ixys.com/DataSheet/99442.pdf
powersony09
7th November 2009, 15:42
Sicer cred ca costa o "avere" fata de cei care ii am eu, am 4 IRFP460 si folosesc ferita E70, frecventa de lucru 50khz, full-bridge. Acum poti sa imi zici cam cu aproximativ cat pot suge din sursa?
P.S OOOFFFF
powersony09
10th November 2009, 19:52
Problema de mai sus sa rezolvat, pot sa iau din ea 2kw linistit. Acum cea ce vreau eu sa fac este sa pun o reactie cu un optocuplor pentru stabilizarea V la iesire! Postez mai jos o schema cam cum as crede eu ca vine, vreaus a imi ziceti daca este bine sau mai trebuie modificat, adaugat, luat ceva de la ea, care sunt acelel componente si de ce sau ce face , daca nus prea insistent.
Multa bafta!
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.