Catzus
17th September 2009, 11:38
Salut,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
- vreau sa pun la usa de la intrare un senzor de miscare cu iluminare, dar care sa nu functioneze pe 220V. Asta deoarece destul de frecvent curentul se intrerupe si in acest caz si senzorul cu iluminare ar deveni nefolositor.
M-am gandit la un senzor de prezenta cu iluminare care sa poata fi conectat la 12V. De exemplu sa-l pot conecta la firele de la soneria de la usa (cred ca acolo sun 12V, nu-i asa?).
Ma rog, ideea este sa nu fie dependent de 220V si nici pe baterie/acumulator nu as vrea sa fie deoarece inconvenientul este consumul bateriilor destul de repede, respectiv incarcarea/schimbarea acumulatorului de asemenea destul de des.
Va veti intreba de ce nu pun direct si simplu un bec la 12V care sa stea tot timpul aprins? Ei bine, vreau ca becul sa se aprinda numai cand sesizeaza miscare in perimetrul usii si sa stea aprins in tot acest timp, iar dupa o anumita perioada dupa ce nu mai sesizeaza miscare, sa se stinga. Ar fi interesant totusi sa se poate face alegerea daca sa stea aprins tot timpul, sau doar cand simte miscare, sa aiba un buton/switch pentru comutarea intre aceste doua moduri de lucru.
Am cautat la Metro, Praktiker, Bricostore, Artsani si alte cateva magazine de electrice si nu am gasit nimic de acest gen care sa functioneze la 12V. Totul era pe 220V.
Va rog spuneti-mi unde as putea gasi ceea ce vreau eu sau daca nu se gaseste "de-a gata" de cumparat, daca se poate face vre-o schema manuala pentru a avea acest sistem.
Va multumesc anticipat.
bit 61
17th September 2009, 11:55
CITAT (Catzus @ 17th September 2009, 12:38)

Ma rog, ideea este sa nu fie dependent de 220V si nici pe baterie/acumulator nu as vrea sa fie deoarece inconvenientul este consumul bateriilor destul de repede, respectiv incarcarea/schimbarea acumulatorului de asemenea destul de des.
Daca ~220V nu,acumulatori nu,atunci ce ?
_Smiley_
17th September 2009, 12:42
daca se intrerupe curentul, probabil ca nici cei 12V de la sonerie nu o sa-i mai ai.
artudcrys
17th September 2009, 12:44
esti destul de ciudat ca zici ca nu vrei sa fi conectat la 220 ci 12 v dar de unde crezi tu ca poti lua 12 v pe scara blocului si sa zicem ca la sonerie ai 12 v cu ce te ajuta ca daca se ia curentu se si ala de 12 v din sonerie ca tot din sursa blocului vine si ala asa ca ...........ramai la 220 ca ai aceleasi optiuni ca si la 12
robbie_ro
17th September 2009, 19:18
CITAT (Catzus @ 17th September 2009, 12:38)

M-am gandit la un senzor de prezenta cu iluminare care sa poata fi conectat la 12V. De exemplu sa-l pot conecta la firele de la soneria de la usa (cred ca acolo sun 12V, nu-i asa?).
Ma rog, ideea este sa nu fie dependent de 220V si nici pe baterie/acumulator nu as vrea sa fie deoarece inconvenientul este consumul bateriilor destul de repede, respectiv incarcarea/schimbarea acumulatorului de asemenea destul de des........................
Solutia pt. 12 volti este un senzor PIR de la sistemele de alarma. Cu el comanzi un releu la care legi becul de 12V.
In ceea ce priveste rationamentul tau despre sursa celor 12V, am incercat sa pricep ce vrei sa zici, dar cred ca din cauza oboselii nu pricep logica.
Oricum, cea mai simpla solutie este cea cu lampa la 220V cu senzor incorporat.
Bafta.
cspot
18th September 2009, 00:25
Nimic nu urasc mai mult pe lumea asta decat senzorii de miscare. Nu, nu sunt hot de meserie ci un cetatean obisnuit al acestei tari.
Porcaria 1:
- iesi afara din casa de la tine pe palier. Palierul e unul din ala iluminat modern, nu asa oricum ci cu becuri dotate cu senzori de miscare. Senzorii ala de miscare nu bat nicioadata pana la usa ta ci trebuie sa faci cativa pasi in bezna totala pana cand intri in raza unui senzor din asta care aprinde lumina.
Porcaria 2:
- vii acasa si urci scarile bucuros ca noii senzori de miscare functioneaza. Ajungi in fata usi si te opresti. Cauti cheile in buzunar si pana le gasesti becul s-a stins. Este inutil sa dai din maini sau sa tzopai in fata usii. Senzorul de miscare nu bate pana la tine.
Porcaria 3:
- ai musafiri. Poate sunt din aia poftiti sau din aia nepoftiti. Vizorul de la usa este inutil deoarece iluminatul nu functioneaza decat daca personanele se afla in miscare.
un_el
19th September 2009, 16:41
O alta idee: cumperi un UPS pentru pc si la el conectezi senzorul de miscare plus becul aferent. in felul acesta va functiona fara probleme si in momentul in care tensiunea electrica de la reteaua generala a "picat". Din nefericire si acest UPS trebuie alimentat tot de la retea. Din cate stiu eu nu exista pana acum un dispozitiv electric/electronic care sa functioneze fara o sursa de energie, indiferent de forma ei, acumulator, baterii retea electrica samd. Referitor la senzorii de miscare: se gasesc intr-o mare varietate de forme, marimi, firme etc. Singurele lucruri de care trebuie sa tii seama sunt: puterea UPS-ului si puterea becului pe care il vei instala pentru respectivul senzor. Cu cat puterea UPS-ului va fi mai mica si a becului mai mare acumulatorul din UPS se va termina mai repede. Reciproca este valabila. Din cate imi dau seama nu prea ai cunostinte de baza despre electronica/electrica, asa ca ATENTIE MARE: PERICOL DE ELECTROCUTARE! Daca nu te pricepi mai bine lasa pe altcineva care stie sa se descurce cu fire, firisoare si alte chestii asemanatoare sa-ti execute instalatia respectiva. Fara suparare! Succes!