Raduceanu
10th September 2009, 14:48
Vin cu un subiect deja discutat in mass-media http://www.conso.ro/citeste-comentariu/49/...ele-anului.html
dar despre care nu m-am lamurit daca are suport legal.
Am un credit care specifica modul de calcul al dobanzii de plata lunar ca fiind:
Dob x Sold x NrPerioade / 360 / 100
Atunci cand Maria sa banca executa calculul, considera NrPerioade ca fiind nr de zile ale lunii in care computeaza. Astfel, Suma (NrPerioade din tot anul) = 365 (in an nebisect).
Cum-necum NrPerioadeIntr-unAn / 360 = 365 / 360 = supraunitar. AVANTAJ BANCA, mai multi bani platiti cu titlu de dobanda!
Din ce am mai citit, anul bancar poate fi normat la 360 de zile si atunci fiecare luna e considerata de 30 de zile. In acest caz se ajunge la un raport de 360/360 = 1
sau anul este lasat la 365 de zile si atunci sunt acoperiti chiar si in cazul anilor bisecti. Raportul este 365/365 = 1.
Exemplu de mai sus este evident a struto-camila, un amestec al celor 2 metode din care doar banca are de castigat.
In cei 25 de ani de credit ma tapeaza de vreo 2000 de euro. Parca i-as tine la mine in buzunar, de o ciunga, o tigare ceva.
Este corect cum procedeaza banca, are vreo acoperire legala, exista vreo norma BNR care sa reglementeze asa ceva?
Merci mult.
Raduceanu
11th September 2009, 11:11
am mai cercetat si se pare ca problema exista si in SUA http://www.bankersonline.com/forum/ubbthre...1184&page=1 (limba engleza)
in California a fost declarata ilegala sintagma "dobanda anuala" asociata cu calculul 365/360.
Raduceanu
30th September 2009, 20:54
chiar nu stie nimeni? e vorba de Banca Romaneasca.
Raduceanu
2nd October 2009, 09:19
merci mult de raspuns.
totusi cred ca ar fi cateva cai de atac.
banca si-a facut publicitate cu dobanda de X pe un AN si nu dobanda de X la 360 de zile.
Anul are 365 de zile, in Romania, Europa, pe pamant.
Faptul ca ei includ in contract o clauza prin care calculeaza dobanda x la 360 de zile dupa ce si-au facut publicitate cu dobanda x ANUALA este deja o practica comerciala incorecta. Ca la unele banci anul are 360 de zile este deja o chestie de specialitate la care onor consumatorul nu poate avea acces asa usor.
O ciupeala greceasca de 1 si ceva la suta.