apare vignetare cand se foloseste inel de reductie?

mikiduta

Daca pe un obiectiv cu 62mm pun un inel de reductie pt filtre de 58mm o sa apara vignetare? Am 2 kituri de filtre de 58mm si 3 obiective: 52,58 si 62mm.

poate cineva muta topicul la Obiective interschimbabile? Imi cer scuze, nu am vazut ca deja este un loc pt topicurile legate de obiective. Mersi!
raldox
Banuiesc ca vorbim de zoom-uri "de kit" pentru crop si de senzor APS-C. Dar oricum depinde de obiectiv. Sunt obiective al caror element frontal are un diametru mult sub cel al filtrului si atit timp cit nu vorbim de superangulare, teoretic se poate. Practic eu zic ca e prea riscant (fara probe la capatul wide si diafragma maxima folosita curent) si e cam fara perspectiva. Ce o sa te faci cind vei achizitiona un obiectiv de diametru mai mare?

Pentru cei care nu pot fara filtre pe filet se recomanda in general marimea maxima si inele step-up sau doua seturi: de exemplu 62mm si 77mm cu inele separate. La tine e cam complicat, daca ai deja filtre de 58mm, pasul urmator ar fi cam la 72mm. Problema se complica pentru ca vei avea nevoie si de capace suplimentare si, cel mai important, vor exista dificultati la folosirea parasolarelor (in cazul step-up).

De aici avantajele unui sistem modular glisant, desi la noi nu se gaseste decit Cokin. Dar exista alte dezavantaje si pentru asta.

Deci proba e sfinta pentru intrebarea ta. Conteaza mult si grosimile acumulate ale filtrului si inelului de step-up, pentru ca altfel o scadere cu 2mm a razei filtrului n-ar conta prea tare.

Spor.

mikiduta
CITAT (raldox @ 10th September 2009, 18:23) *
Banuiesc ca vorbim de zoom-uri "de kit" pentru crop si de senzor APS-C. Dar oricum depinde de obiectiv. Sunt obiective al caror element frontal are un diametru mult sub cel al filtrului si atit timp cit nu vorbim de superangulare, teoretic se poate. Practic eu zic ca e prea riscant (fara probe la capatul wide si diafragma maxima folosita curent) si e cam fara perspectiva. Ce o sa te faci cind vei achizitiona un obiectiv de diametru mai mare?

Pentru cei care nu pot fara filtre pe filet se recomanda in general marimea maxima si inele step-up sau doua seturi: de exemplu 62mm si 77mm cu inele separate. La tine e cam complicat, daca ai deja filtre de 58mm, pasul urmator ar fi cam la 72mm. Problema se complica pentru ca vei avea nevoie si de capace suplimentare si, cel mai important, vor exista dificultati la folosirea parasolarelor (in cazul step-up).

De aici avantajele unui sistem modular glisant, desi la noi nu se gaseste decit Cokin. Dar exista alte dezavantaje si pentru asta.

Deci proba e sfinta pentru intrebarea ta. Conteaza mult si grosimile acumulate ale filtrului si inelului de step-up, pentru ca altfel o scadere cu 2mm a razei filtrului n-ar conta prea tare.

Spor.

Vorbim de un EOS 450, deci APS-C. Iar obiectivul pe care vreau sa pun si un filtru de polariare circulara e un Tamron 75-300, deci da, zoom.
Nu am inteles prea bine:"Pentru cei care nu pot fara filtre pe filet se recomanda in general marimea maxima si inele step-up sau doua seturi: de exemplu 62mm si 77mm cu inele separate. La tine e cam complicat, daca ai deja filtre de 58mm, pasul urmator ar fi cam la 72mm."

multumesc
raldox
QUOTE (mikiduta @ 11th September 2009, 11:05) *
Vorbim de un EOS 450, deci APS-C. Iar obiectivul pe care vreau sa pun si un filtru de polariare circulara e un Tamron 75-300, deci da, zoom.
Nu am inteles prea bine:"Pentru cei care nu pot fara filtre pe filet se recomanda in general marimea maxima si inele step-up sau doua seturi: de exemplu 62mm si 77mm cu inele separate. La tine e cam complicat, daca ai deja filtre de 58mm, pasul urmator ar fi cam la 72mm."

Adica se folosesc filtrele cele mai mari si inele pentru restul diametrelor. Unii prefera insa si un pas intermnediar pentru a nu pune un filtre de 77mm pe un obiectiv cu filet de 52mm.

Oricum, din exemplul dat eu zic ca merge insa nu-mi asum responsabilitatea fara probe; daca proba este imposibila inainte de achizitionare, atunci fa o proba pe trepied, cu filtrul de 58mm in fata obiectivului la focala de 75mm si vezi la ce distanta de obiectiv incepe sa-ti joace feste. Si mai bine: pune 2-3 filtre de 58mm unul peste altul. Daca la trei filtre nu ai vignetare atunci e 100% sigut. La doar 2 depinzi de grosimea inelului de reductie.
mikiduta
CITAT (raldox @ 11th September 2009, 12:52) *
Adica se folosesc filtrele cele mai mari si inele pentru restul diametrelor. Unii prefera insa si un pas intermnediar pentru a nu pune un filtre de 77mm pe un obiectiv cu filet de 52mm.

Oricum, din exemplul dat eu zic ca merge insa nu-mi asum responsabilitatea fara probe; daca proba este imposibila inainte de achizitionare, atunci fa o proba pe trepied, cu filtrul de 58mm in fata obiectivului la focala de 75mm si vezi la ce distanta de obiectiv incepe sa-ti joace feste. Si mai bine: pune 2-3 filtre de 58mm unul peste altul. Daca la trei filtre nu ai vignetare atunci e 100% sigut. La doar 2 depinzi de grosimea inelului de reductie.

Am inteles. O sa fac o proba deseara cu 3 filtre, asa ar trebui sa imi dau seama.
Multumesc de ajutor.
mikiduta
Am facut testul cu un 75-300 de la Tammy, care are filet de 62mm. Obiectivul avea deja un filtru UV de 62mm si in fata lui am pus inca 3 filtre de 58, din care unul CPL gros cam cat 2 filtre, si nu a aparut vignetare.
raldox
QUOTE (mikiduta @ 14th September 2009, 09:11) *
Am facut testul cu un 75-300 de la Tammy, care are filet de 62mm. Obiectivul avea deja un filtru UV de 62mm si in fata lui am pus inca 3 filtre de 58, din care unul CPL gros cam cat 2 filtre, si nu a aparut vignetare.

Deci 100% sigur. La capete wide e alta mincare de peste, insa la 75mm uite ca se poate fara probleme. Cu filtru de 62mm deja pus, testul se putea face doar cu CPL-ul ala mai gros si era suficient. Asa ai aflat ca poti face stacking de filtre fara probleme, cel putin nu probleme de vignetare smile.gif

mikiduta
CITAT (raldox @ 14th September 2009, 10:49) *
Deci 100% sigur. La capete wide e alta mincare de peste, insa la 75mm uite ca se poate fara probleme. Cu filtru de 62mm deja pus, testul se putea face doar cu CPL-ul ala mai gros si era suficient. Asa ai aflat ca poti face stacking de filtre fara probleme, cel putin nu probleme de vignetare smile.gif

singura diferenta e ...cum ii zice, sa nu zic o prostie?.... a scazut suprafata fotografiata la zoom minim....
dry.gif as vrea sa am timp mai mult pt fotografie....
raldox
Nu inteleg, pai daca a scazut suprafata asta inseamna mai rau decit vignetarea, ultima reprezentind doar o umbrire mai accentuata a colturilor imaginii finale. Deci pina la urma ai rezolvat ceva, au ba?
mikiduta

CITAT (raldox @ 14th September 2009, 12:19) *
Nu inteleg, pai daca a scazut suprafata asta inseamna mai rau decit vignetarea, ultima reprezentind doar o umbrire mai accentuata a colturilor imaginii finale. Deci pina la urma ai rezolvat ceva, au ba?

Stiu ca e mai rau ca vignetarea, aia o poti scoate cu un soft. Suprafata a scazut putin, dar ma gandesc ca fiind un obiectiv tele, de zoom, nu ar conta asa mult.
Nu am luat inel adaptor inca. Nu stiu daca sa mai iau, as fi vrut unu de polarizare. Pe celalat obiectiv am un filtru CPL care isi face treaba excelent.
raldox
Pai daca iti taie din cadru si tu vrei sa-l folosesti vreodata la 75mm, atunci renunta. Problema ta este ca ai incercat cu mai multe filtre decit ti-am sugerat. Mai fa o proba cu filtrul de 62mm si cu ala gros (CPL) pus in fata. Atit. Nu vrea, atunci adio inel de reductie.
mikiduta
CITAT (raldox @ 14th September 2009, 16:11) *
Pai daca iti taie din cadru si tu vrei sa-l folosesti vreodata la 75mm, atunci renunta. Problema ta este ca ai incercat cu mai multe filtre decit ti-am sugerat. Mai fa o proba cu filtrul de 62mm si cu ala gros (CPL) pus in fata. Atit. Nu vrea, atunci adio inel de reductie.

I-am zis Adio. Am vandut filtrele ce le aveam in plus. Tammy o sa ramana doar cu UV-ul de 62, si ma calmez, oricum trag RAW si ma joc cu ele mai departe.
Multumesc si scuze de oboseala smile.gif
raldox
Sa fii sanatos. Topicul asta zici ca e de pe PM (doar doi participanti). Macar asa n-ai avut 7 pareri discordante smile.gif

Eu nu mai folosesc UV/protectie decit pe obiectivul macro si asta ocazional. In conditii vitrege merita folosite dar altfel e arhisuficient parasolarul si din cind in cind o pompita si o periuta smile.gif

Singurele filtre care merita sunt cele de polarizare si ND. GND pe filet oricum nu sunt eficiente, aici merita un sistem Cokin/Lee/etc sau un trepied si bracketing.

Spor.
mikiduta
Stii cum e? Sunt entry level, atat la echipament cat si la cunostiinte. Omor un Rebel Xsi cu 2 Tamron-uri, 28-80 si 75-300, erau in pachet. Impreuna cu un set de filtre Zeikos(CPL, FDL si UV), blitz micut Zeikos, etc. Ieri am luat un trepied TNB, mai de Doamne Ajuta, si incerc bracketing-ul. Din pacate nu am timp suficient sa invat, si inca nu pot castiga bani din foto ca sa renunt la job. Am un dvd, primit cu camera, e un tutorial pt Canon, care e un supliment la manualul de utilizare. E bun DVD-ul, dar nici de ala nu am timp suficient!
raldox
He-he, credeai ca eu sunt vreun profesionist samaritean - aia n-au timp de forumuri. Poate singurul meu avantaj este ca am depasit stadiul asa zis entry-level inainte sa am DSLR. Scopul meu in fotografie este mai modest: imi doresc sa nu fiu mediocru insa si asta e un tel greu de atins smile.gif Dar timp n-am nici eu sa studiez tot ce am adunat de studiat. Si nici vise ca o sa scot vreodata bani din fotografie, prefer sa fiu un simplu si vesnic "hobbyist" - tu crezi ca sunt mari sanse sa cistigi bani pe genul de fotografie care te atrage cel mai mult?

Ah, si inca un pont: intr-un fel e mai bine sa nu ai echipament fotografic ultimul racnet, pentru a avea spatiu de manevra si a putea da vina si pe altceva decit pe tine pentru rezultatele slabe. Eu din pacate nu ma mai pot plinge de dotarea ce depaseste planul sprincenelor ci de cea posterioara acestuia smile.gif
mikiduta
Nu stiu daca o sa ajung sa fac bani din fotografie, ar fi ceva extraordinar. Imi place sa trag poze macro si peisaje. Imi plac detaliile si cadrele liniare. Cred ca e defect profsional, is injiner. biggrin.gif

CITAT (raldox @ 24th September 2009, 17:58) *
He-he, credeai ca eu sunt vreun profesionist samaritean

Asa pari
raldox
QUOTE (mikiduta @ 24th September 2009, 21:10) *
Asa pari

Samaritean? tongue.gif
mikiduta
profesionist
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.