Renuntare la leasing dupa accident

LAurenZIO

Am urmatoarea problema: am avariat destul de serios masina, paguba maricica, cateva mii de euroi, m-am trezit ca firma de leasing are casco la un asigurator care nu are decontare directa cu serviceul autorizat al masinii, cu alte cuvinte trebuie sa dau eu din buzunar acei cateva mii de euro si sa ii recuperez de la asigurator dupa aceea, bani pe care evident ca nu ii am. Daca fac repararea la un service 'noname' cu decontare directa... pierd garantia plus ca nu imi convine sa nu imi bage piese originale, etc.
Intrebare: pot sa la "returnez" tzeapa celor de la leasing si sa renunt la masina asa avariata cum e ? (si evident pierd avansul de 2.500 euro).
Ei au zis ca in cazul asta ma vor da in judecata sa isi recupereze paguba dry.gif
akeem
Cam asa e...
De cand cu criza si cu parcurile pline au bagat chestia asta in contract: pot cere daune interese cel putin egale cu ratele neplatite pana la expirarea contractului + restul de cheltuieli: cu avocatul, cu recuperarea masinii, etc.
Deci chiar daca le lasi masina neatinsa in curte, tot trebuie sa le-o platesti cel putin integral.

cosmin_miu
cum zice si akeem de cand cu criza nu prea mai merge doar sa returnezi masina.....(depinde de societate).S-ar putea sa te trezesti ca va trebuii sa platesti mai mult fara masina ,decat cu masina rolleyes.gif .

1.O solutie daca nu ai bani este sa incerci o reparatie la cei cu care are decontare directa (posibil sa pierzi garantia ) si apoi o incercare de predare leasing daca nu-ti mai convine...

La garantie e cu dus-intors , poate acolo unde o sa duci masina ptr o eventuala reparatie sunt mai incompetenti si nu-si dau seama ca masina a fost avariata si reparata in alta parte biggrin.gif

2. Alta varianta ar mai fi sa repari masina intr-un service dintr-un alt oras , acolo unde asigurarea are decontare cu service autorizat marcii respective.(te costa doar platforma daca masina nu poate fi dusa pe rotile ei ). Insa din cate stiu constatarea trebuie facuta in orasul respectiv (depinde de societate)

P.S. unde este casco si ce marca e masina ??
test_driver
Pai ei pot baga in contract ce vor, insa se aplica contractul semnat la inceput, daca fac ei gargara o pot face muuuuuult si bine. Daca ei baga altele trebuie sa fii si tu de acord cu ce baga ei, nu doar ei. Iar despre reparatii le spui clar ca masina are casco si sa si-o rezolve, saaaau sa-ti faca decontare directa unde vrei tu, sa se descurce ei cu asigurarea ca ei ti-au bagato pe gat nu ti-au dat voie sa o faci unde ai vrut tu. Daca in contractul tau ai voie sa predai masina o poti face linistit, cu riscul sa faci de pomana niste drumuri pe la tribunal desi ma indoiesc ca te vor da in judecata, acum e doar gura de ei ca sa te initmideze. Pana la urma nu e credit ci leasing, mi se pare stupid sa te oblige sa le platesti masina daca le-o dai inapoi. in cazul asta as fi facut credit nu leasing.

efit: Adevarul e ca traim in romania, si numai aici se putea venii cu texte de genul asta.
Materium
WTF! Atunci care naiba e mai e definitia leasing-ului?
car-man
lizingu' asta este o inchiriere. societatea de leasing ar trebui sa se spele pe cap cu asigurarile...
sebulbus
Tocmai discutam zilele trecute cu un prieten ca numai la noi se practica leasingul ca forma de cumparare. In mod normal tu trebuie sa poti renunta in orice moment la masina, iar treaba lor e ca prin costurile impuse (casco, limita de km etc) sa nu iasa in pierdere. Daca totusi ies... sa-l dea afara pe manager si pe-ala care a scris contractul, nu e treaba ta.

Materium
Pai asta nu inteleg multi. Cand i-am explicat unuia ca atat timp cat plateste asa ceva nu e el propietar si ca daca se intampla sa dea dealerul faliment, prin executarea lui poata sa piarda masina, el o tinea pe a lui, si-a platit ratele, e la zi, nu are nimeni ce sa-i faca. In rest cum mama masii sa te oblige sa duci la sfarsit un leasing? Pai de asta il faci, inchiriezi un lucru cu posibilitate de cumparare.
sebulbus
Mai cretini mi se par aia care spun ca vor raporta si la biroul de credit rau platinicii. Urmeaza ca locatorii sa-i raporteze pe chiriasi ca s-au mutat in alta parte.
cosmin_miu

CITAT (Materium @ 10th September 2009, 23:11) *
Pai asta nu inteleg multi. Cand i-am explicat unuia ca atat timp cat plateste asa ceva nu e el propietar si ca daca se intampla sa dea dealerul faliment, prin executarea lui poata sa piarda masina, el o tinea pe a lui, si-a platit ratele, e la zi, nu are nimeni ce sa-i faca. In rest cum mama masii sa te oblige sa duci la sfarsit un leasing? Pai de asta il faci, inchiriezi un lucru cu posibilitate de cumparare.

Stii de ce??? Exista 2 variante:

1 Pentru ca majoritatea isi exprima optiunea ptr cumpararea bunului la inceputul contractului de leasing
2.Au in derulare un contract leasing direct.

Leasing direct (direct lease) Leasingul direct este acel tip de leasing unde producatorul (furnizorul) isi asigura sursa de finantare, astfel incat societatea are si calitatea de locator.
Leasingul direct se apropie de vanzarea in rate, dar difera de acesta prin mentinerea dreptului de proprietate al firmei de leasing asupra obiectului dat in leasing pe toata durata contractului. I
n cazul neplatii ratei de leasing, proprietarul are dreptul de a rezilia contractul iar utilizatorul, dupa returnarea obiectului in patrimoniul firmei de leasing, are obligatia de a plati in continuare taxa de utilizare (Rata de leasing) si a suporta acele pagube care s-au produs prin intreruperea folosirii utilajului.

Legat de falimentul unei societati de leasing:
Legislatia in vigoare nu trateaza in niciun fel regimul falimentului sau al reorganizarii judiciare a companiilor de leasing. Acestea functioneaza practic dupa legea societatilor comerciale, fiind niste intermediari intre client si societatea finantatoare (banca sau consortiu bancar).
Bunurile achizitionate in leasing sunt gajate in majoritatea cazurilor in favoarea finantatorului firmei de leasing (este cazul cel mai des intalnit in cazul firmelor de leasing care nu sunt afiliate unei banci). Din aceasta cauza, toate bunurile luate in sistem leasing, care sunt proprietatea societatii pana la achitarea ultimei rate si a valorii reziduale de catre client, sunt incluse, in cazul falimentului, in masa credala.
In aceste conditii, clientii pot pierde atat bunurile care fac obiectul contractului de leasing, cat si banii achitati in contul respectivului contract.
Proiectul noii legi care va guverna activitatea societatilor de leasing prevede ca bunurile ce fac obiectul unor contracte de leasing in care clientii si-au achitat la timp obligatiile sa nu fie incluse in masa credala. Datorita acestui fapt, clientii isi vor putea achita in continuare ratele, nu catre societatea de leasing declarata in faliment, ci catre lichidatorul societatii cu probleme.
In situatia actuala, clientii societatilor de leasing isi pot rezolva totusi problemele, deoarece chiar si in caz de faliment, pentru a recupera datoriile, creditorii (in acest caz, statul roman) pot accepta derularea in continuare a contractelor.
(acest proiect este din martie 2008 si a intrat in aplicare )

P.S. In romania este folosit in mare parte leasingul financiar cu optiunea de cumpararea a bunului ....in majoritatea tarilor europene dezvoltate este folosit leasingul operational pentru ca valoarea morala si financiara a bunului scade foarte mult pe timpul derularii unui contract, iar utilizatorii doresc tehnologie noua (aici nu ma refer numai la auto). In plus vesticii nu sunt asa dornici de propietate precum romanii.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.