Aparat de radio rusesc ''ELECTRON M''
Pagini: 1, 2

andylarkyn

Salutare tuturor.

Acum cateva zile am gasit in podul casei la tara o cutie in care erau toate piesele necesare constructiei unui radio.Kit-ul contine:
1.Un manual;
2.un difuzor;
3.1xPCB;
4.Carcasa din plastic;
5.Piese.
Voi face o poza kit-ului si o voi posta si voi scana si manualul,care este in rusa.
Intrebarea este:ma poate ajuta cineva sa il asamblez?
Multumesc anticipat.
tatarduka
pai daca ai manualul, de ce ajutor mai ai nevoie? mai bine cauta un translator daca nu te descurci cu limba rusa.

andylarkyn
Mai jos,sunt paginile din manual si cateva poze cu acel kit:
nelu97
Asamblarea pare deosebit de simpla.
Cred ca nu ai nevoie de traducere, oricum, pare partial asamblat.

Partea proasta este ca, fata de radiourile FM actuale, acest receptor simplu AM nu va da o auditie prea buna.

Nu trebuie decat sa urmaresti schema si sa conectezi bine tranzistoarele (altfel se pot arde).
andylarkyn

Am incercat mai demult sa il asamblez,dar nu am mai avut timp si am uitat de el si piesele le-am pus la intamplare acolo dupa ce l-am strans.
Totusi,am o intrebare:Cu ce sa il alimentez,ca sa nu il ard?
Ce sursa de alimentaare ii trebuie?

Mai jos este o imagine cu PCB-ul:
vergil_br
baterie sau acumulator de 9 volti
mister_rf
OFF TOPIC
Deja exista deja o schema (9B=9V) si un raspuns corect, asa ca este suficienta o singura interventie. rolleyes.gif

andylarkyn
Ma puteti ajuta cu o schema cu asezarea pieselor pe PCB?
chilly willy
condensatorii electrolitici cu siguranta nu mai sunt buni daca nu au fost folositi atatia ani , vor trebui inlocuiti cu unii noi
mister_rf

Tu ai deja o schita de amplasare a componentelor, vazuta de pe partea cu piesele. Nu trebuie decat sa pozitionezi fiecare piesa pe cablaj pe partea opusa traseelor conform desenului.

Atentie la tranzistoare, sunt doua tipuri de amplasare a pinilor, la un model (seria P401/P403) conteaza pozitia punctului colorat.
La notatia cu caractere chirilice emitorul este acel 3. La celalalt model (seria MP13/MP16/MP21/MP38) baza este varful din triunghiul isoscel.
Incearca in prealabil sa stergi cablajul cu carpa umeda plus un praf de curatat, AXION , TIX, etc pentru ca sa elimini oxidul si sa se poata face lipiturile cat mai usor. Atentie acest gen de cablaj nu trebuie incalzit prea mult pentru ca se exfoliaza.
Ideal este sa stergi ulterior cablajul cu putin alcool in care ai dizolvat o bucata mica de colofoniu(sacaz).
mister_rf
Daca nu te descurci, uite si amplasarea componentelor.
Nu am mai notat valoarea, cu verde ai capacitati si cu albastru deschis rezistente.
Exista doua bobine pe o bara de ferita, cea mica se conecteaza la cablaj, a doua se conecteaza doar la ambele capete ale condensatorului variabil.

Click pentru a vizualiza atașamentul
gavanescu
Esti un fericit!
Prin anii 80 cumparam cate doua trei kit-uri d-astea. Le asamblam si le vindeam in provincie.
Costa putin fata de un radio nou productie industriala, cam 200 lei ceausisti.
Avantajul era ca nu trebuia sa platesti abonament radio la posta.
Asambleaza-l cu grija si o sa descoperi ca are o auditie superba. Pacat ca e cu amplificare directa.
Nu o sa ai o selectivitate foarte buna in oras datorita perturbatiilor industriale.
Bafta!
andylarkyn
Multumesc Mult pentru ajutor.
mister_rf
Cateva detalii pentru bobine si condensatorul de acord-condensatorul variabil.
Acesta se fixeaza pe cablaj pe partea cu piesele astfel ca sa obtinem trecerea terminalului extern si a surubului de prindere prin gaurile aferente din cablaj.
Surubul trebuie sa prinda pe fata cu lipituri si lamela de contact, in jargon denumita ''cosa metalica'', astfel ca bobina L1 sa se conecteze la aceste terminale.

Uite si desenul cu detalii:

andylarkyn
Azi am cumparat o baterie de 9 V si un suport pentru baterie.
Dupa ce am terminat de pus toate piesele pe cablaj,am conectat difuzorul,bobina,condensatorul variabil si la sfarsit am pus si bateria si nu a mers. huh.gif
Ce as putea sa mai fac?
PS. Mai jos am atasat o imagine cu piesele ansamblate,inainte de a-l pune in carcasa.
mister_rf
Probabil ca nu am mentionat un lucru important dar foarte simplu: piesele nu trebuie sa se atinga unele cu altele.
Vezi asta la tranzistoare, condensatoare si rezistente...
Pe de alta parte fa-i o fotografie cu cat mai multe detalii si pe fata cu lipiturile si la cablajul imprimat.
Ai respectat numarul de spire la bobine?

PS: lipseste potentiometrul, cel care asigura si comutatorul de inchis deschis. biggrin.gif

Adica uite pe fotografie zonele ce trebuiesc verificate si lipsa potentiometrului cu intrerupator...

exorcistul
Mai sus ti s-a spus si despre condensatorii electrolitici, aia rusesti erau foarte prosti in general, nu mai spun ca dupa atata timp e posibil sa nu mai fie ok. Pune altii noi de aceeasi valoare.
mister_rf
Si alte detalii care sunt trecute in instructiuni, dar sunt in limba rusa. biggrin.gif
Bobina L1, deci cea care se conecteaza la condensator trebuie sa aiba aproximativ 100 de spire, bobina L2 are intre 5 si 15 spire.
Aceste bobine se fac pe o carcasa de hartie, ce se obtine din infasurarea unui numar de 4-5 straturi pe bara de ferita.
Pentru fixare se poate folosi un clei de hartie sau banda adeziva-scotch.
Pentru ca spirele bobinelor sa nu se desfaca se poate folosi banda adeziva ce se aplica peste capetele firului de bobinat.
In acest scop se fixeaza un capat de fir peste carcasa de hartie si se aplica o bucata mica de banda adeziva peste firul respectiv. Ulterior se incepe infasurarea spira langa spira pana la 100 iar la capat se aplica din nou o bucata de banda adeziva.
Bobina mica se face pe o alta carcasa sau se lasa un spatiu de 2-3 mm si se poate bobina peste acelasi tub de hartie. Acum daca ai taiat firul si nu-ti ajunge pentru prima bobina, vei lipi cele doua bucati si punctul de imbinare il vei izola suplimentar cu o bucata de banda adeziva. In acest fel cand se face bobinarea se elimina posibilitatea de scurt intre spire.
chilly willy
condensatorii electrolitici cu aluminiu se degradeaza prin corodarea oxidului de pe anod daca nu sunt folositi 3-5 ani si ti-am scris sa-i inlocuiesti dar ai crezut ca scriu asa ca sa ma aflu in treaba, tot pe aia i-ai pus. Intrucat acesti condensatori se comporta ca un scurtcircuit e posibil ca tranzistorul V6 sa fie deja ars. Well done
mister_rf
Acum o intrebare OFF TOPIC:
Cate condensatoare electrolitice in scurtcircuit ai intalnit?
Ai lucrat cu aceste condensatoare antice?

Da, este de preferat sa le schimbe, dar exista sanse mari sa functioneze.
Apropo, tu ai inteles ca montajul nu a fost alimentat deoarece lipseste una din piesele esentiale: intrerupatorul de la potentiometrul de volum. Fara aceasta componenta firul de alimentare este in gol. Eu de aceea am recomandat o alta fotografie a cablajului. rolleyes.gif

Ca sa fie clar, uite 1000 de cuvinte:

PS: 3-5 ani? poate 300-500 ani, eu am condensatoare nefolosite si de 30-40 de ani si nu au aceasta problema.

PS2: discutam despre condensatoare la 9-15V nu la 350V, asa ca efectul de imbatranire nu duce la efecte catastrofice...
Se reformateaza de la sine la aceasta tensiune.
chilly willy
foarte multi , mai ales rusesti .Ma bucur ca ai condensatori nefolositi de 30 ani care inca merg , eu nu.
mister_rf
Toate condensatoarele intalnite (la tensiuni mici) in scurt?
Cele ceramice rusesti au aceasta propietate.
exorcistul
QUOTE (chilly willy @ 10th September 2009, 08:52) *
foarte multi , mai ales rusesti .Ma bucur ca ai condensatori nefolositi de 30 ani care inca merg , eu nu.

Nu ma mai contrazic cu moderatorul, iti sugerez sa faci la fel.

Pe vremuri biggrin.gif era aparatura romaneasca si ruseasca, eh asa era regimul biggrin.gif plus hibride intre cele doua.
Condensatorii rusesti erau ff prosti, picau chiar si daca erau noi (exclud cele ceramice si cu tantal), nu conta ca erau pusi in TV-uri sau in "sisteme audio"
M-as mira sa fie cat de cat ok vreunul din condensatorii aflati in schema.
Ar trebui totusi masurati de curiozitate.
pelikanu
Am gasit de curand la un amic, un kit rusesc pentru realizarea unui aparat de radio ELECTRON-M, rusesc din anul 1983
Pachetul contine schema, componentele, pcb-ul si carcasa.
Am nevoie si de dispunerea componentelor pe PCB smile.gif
Cine are asa ceva, rog sa dea o mana de ajutor.
Merge si sa iau schema de la un capat sa vad care-ce componenta vine unde, dar prefer prima data sa incerc varianta usoara.
mister_rf
OFF TOPIC
Ca sa vezi ca uneori informatiile sunt acolo, numai ca nu vin singure la ''Mahomed'', de cele mai multe ori mai trebuie si un pic de efort: SEARCH.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.